Gospodarstvo

Pravno mnenje: med vodstvom in nadzorniki razhajanja glede ocene višine dolga

Ljubljana, 28. 10. 2019 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./U.V./Katarina Matejčič/STA
Komentarji
78

Potem ko je vlada od SDH zahtevala pojasnila o nenadni menjavi Petrolove uprave na čelu s svežim menedžerjem leta Tomažem Berločnikom, je SDH podobno prošnjo naslovila na nadzornike družbe. Medtem je v javnost prišlo pravno mnenje, ki kaže, da je med nadzorniki in upravo prihajajo do razhajanj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDH zahteva pojasnila
    03:11
    Iz 24UR: SDH zahteva pojasnila
  • Iz SVETA: Poziv SDH Petrolu
    02:29
    Iz SVETA: Poziv SDH Petrolu
  • Iz 24UR ZVEČER: Poslanci o rošadah v vrhu Petrola
    12:33
    Iz 24UR ZVEČER: Poslanci o rošadah v vrhu Petrola

Slovenski državni holding (SDH) je na nadzorni svet Petrola podal prošnjo za pojasnilo o razlogih za predčasno prenehanje mandatov predsednika in članov uprave družbe. 

V SDH morajo medtem sami do ponedeljka vladi posredovati informacije o razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave Tomaža Berločnika, Roka Vodnika in Igorja Stebernaka.

Petrol: SDH ni bil predčasno seznanjen o postopkih za menjavo uprave 

V Petrolu so se tako danes odzvali na objave medijev o menjavi družbe, natančneje na sume o neenakomerni obveščenosti vseh delničarjev družbe Petrol ob postopkih za predčasno prekinitev mandata trem nekdanjim članom uprave - oziroma na sume, da naj bi bil, kot so zapisali v sporočilu za javnost, eden izmed delničarjev, Slovenski državni holding, predčasno obveščen o teh postopkih - kar pa pri Petrolu zanikajo. 

"Družba Slovenski državni holding, d.d. ni imela nikakršnih dodatnih informacij, kot vsi ostali delničarji, o delovanju in aktivnostih Nadzornega sveta družbe v zvezi s predčasnim zaključkom mandata nekdanje uprave družbe," so zapisali v sporočilu za javnost. Obenem zatrjujejo, da SDH od nadzornega sveta ni prejel nobenih dodatnih informacij, ter da ni bil predčasno seznanjen o morebitnih postopkih za predčasno prekinitev mandata nekdanji upravi. 

Zatrjujejo tudi, da nadzorni svet deluje neodvisno, "prav tako tudi vsi njegovi člani delujemo popolnoma samostojno in v korist družbe, ki jo nadziramo". In dodali, da je odločitev o menjavi uprave "sprejel soglasno, ob upoštevanju informacij, s katerimi je v trenutku sprejemanja odločitve razpolagal"

Spomnimo. Nadzorni svet naftnega trgovca in po prihodkih največje slovenske družbe je v četrtek namreč z upravo sklenil sporazum o odhodu s funkcije, vodenje družbe pa je začasno prevzela dosedanja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović. Uradni razlog za odhod so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe, več pa doslej ne nadzorniki ne zdaj že nekdanji člani uprave niso razkrili. 

Petrol, splošna
Petrol, splošna FOTO: Bobo

Pravno mnenje: med vodstvom in nadzorniki razhajanja pri oceni višine dolga za naložbe

Medtem je Agencija za trg vrednostnih papirjev sprožila nadzorni postopek s katerim ugotavlja, ali so v dnevih pred menjavo zlorabili notranje informacije in neenakomerno obveščali delničarje. 

Danes pa je v javnost prišlo tudi pravno mnenje glede obstoja razlogov za odpoklic uprave, ki ga je pripravila odvetniška družba Čeferin, slednjo je najel nadzorni svet. Iz pravnega mnenja je razvidno, da je med vodstvom in nadzorniki dejansko prišlo do razhajanja pri oceni višine potrebnega dolga za naložbe, ki so v potrjeni strategiji. Poleg tega jim očitajo, da bi bila prevzema večinskega deleža družb Avantcar in Nomago za Petrol lahko škodljiva, in to kljub temu, da do njiju zaradi razhajanja s prodajalci sploh ni prišlo.

Odvetnik Stebrnaka, Vodnika in Berločnika, Stojan Zdolšek pa je omenjeni dokument komentiral z besedami, da mnenja niso videli, a da to ni zadosten razlog za odpoklic, kvečjemu za kakšno sejo več.

Ugibanja

Odhod Petrolove uprave je bil veliko presenečenje.
Odhod Petrolove uprave je bil veliko presenečenje. FOTO: Bobo

Ker je Petrol družba, ki je – tako SDH – posebnega pomena z vidika narodnogospodarskih in javnofinančnih učinkov, hkrati pa zadnja leta dosega zelo dobre poslovne rezultate ter širi obseg poslovanja, so bili dogodki preteklega tedna toliko bolj nepričakovani. V odsotnosti več informacij so zato v javnosti hitro zaokrožili možni razlogi za odhod vodstva.  

Omenjalo se je, da naj bi bili v ozadju ruski interesi po vstopu v Petrol, kar pa je Drobne Popovićeva, sicer tudi nekdanja članica uprave SDH, danes pa finančna direktorica jeseniškega Acronija iz skupine Sij v pretežni ruski lasti, zanikala.

Premier Marjan Šarec je medtem v zadnjih dneh večkrat javno zanikal ugibanja, da naj bi šlo za poskus LMŠ, da okrepi svoj položaj v pomembni gospodarski družbi. Je pa ob tem dejal, da so nekatere druge stranke iz koalicije že precej dlje na politični sceni. Iz stranke SD so v luči tega že v soboto sporočili, da niso vpleteni v menjavo Petrolove uprave. "Nadzorni svet družbe je pri sprejemanju odločitev avtonomen in zanje tudi odgovarja," so zapisali in dodali, da so jim znane le informacije iz medijev. 

Po nekaterih informacijah bi lahko bili razlog tudi nekateri posli v državah nekdanje Jugoslavije. Omenja se nakup dela energetske dejavnosti, ki se ukvarja s poslovanjem s plinom in električno energijo, od hrvaške družbe Crodux. Ta je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka. Neuradno naj bi bil posel ter tudi nekateri drugi načrtovani prevzemi v regiji, kot so bili zastavljeni, po oceni nadzornikov finančno prevelik zalogaj.

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
29. 10. 2019 13.06
+1
jamnik dej teto pokliči
Uporabnik473573
29. 10. 2019 11.54
-1
bipolarni zmedenci desničarski. Ves čas težijo naj se politika ne vmešava v gospodarstvo, sedaj pa tulijo kako mora Šarec vedeti vse kar se dogaja v podjetjih. Shizofrena politika.
anakondabox
29. 10. 2019 11.20
Pri denarju se pa vse neha. Kapitalizem bo pogoltnil ljudi sam vase. Vsi bi radi več, pa še več pa največ. Kako ne morejo doumeti, da toliko lahko zaslužijo zgolj tisti, ki delujejo mimo vseh zakonov in jim je to dovoljeno. Ostalim 98% pač to ni dovoljeno in...#pika.
snežek
29. 10. 2019 09.03
+16
Včeraj na Odmevih z opozicijo. Horvat je kritiziral Šarca, ker nič ne ve o menjavah v Petrolu in izjavil, da predsednika vlade nimamo več, Žan Mahnič pa je Šarcu očital, da se vtika v Petrol in ga prodaja Rusom. Dve diametralni mnenji, obe grozno resni, da ti gredo kocine pokonci. Poslušati opozicijo je kot poslušati lajno, ki igra vedno isto melodijo. Nikoli nič konstruktivnega, samo biti proti in očrniti nasprotnika. Enako velja za večino komentarjev na tem portalu, ki samo še žalijo in pri tem ne izbirajo najnizkotnejših izrazov. Nobenega argumenta. Samo žalitve. Jelinčič me je pa včeraj na Odmevih prvič presenetil z zelo konstruktivnim menenjem o vseh temah in sem se z njim celo strinjal, čeprav je bilo njegovo izrazoslovje malo grobo.
Uporabnik8879
29. 10. 2019 10.28
+2
Snežek, čisto prav imaš, Šarec ne more vedeti, če mu tega ne sporočijo, ko je informacijo dobil, je pa pravilno ukrepal. Je pa tudi mene zmotila Horvatova izjava, da nimamo predsednika, čeprav se velikokrat v njegovih razpravah celo strinjam z njim, me je včeraj zelo razočaral. O Žanu pa ni potrebno izgubljati besed, saj bo tako ali tako sam sebi kmalu zaprl vrata.
ahim1225
29. 10. 2019 11.01
+0
snežek, ti si pa velik naivnež. Nenadna menjava Petrolove uprave je zato, DA SI RAZDELIJO BAJNE NAGRADE!
Banion
29. 10. 2019 08.52
+11
Lahko je biti maanger leta z dostopom do neomejenih kreditov. Komaj smo zakrpali eno bančno luknjo in bi že vrtali na novo za prevzeme nekih dvomljivih družb na Balkanu katere se ne prodajajo zaradi dobičkanosnosti temveč obratno, propadle bodo. Zakaj bi kupovali neko firmo bivšega hrvaškega generala, ja ker jo nihče noče in prav bi bilo da nadzorni svet pove odprto in pošteno ne pa da se skriva in uživa ob prerekanju kdo je zadaj. Ali pa je bila razrešitev prav za to da bi namoćili predsednika vlade, iz teme se rodi marsikaj
Uporabnik8879
29. 10. 2019 10.21
+3
Voyager3000
29. 10. 2019 08.45
+13
Biti v vodstvu Petrola pomeni OGROMNO zaslužka....niti sanja se vam ne kako potekajo posli.
Rde?iAlarm
29. 10. 2019 08.18
+14
maneger leta....ob tej novici takoj dvignem obrvi in me spreleti misel da je v igri propad podjetja ali pa se bliža dan ko bo moral odpeketati v zapor............
AlexReal
29. 10. 2019 08.11
+11
"Pravno mnenje: med vodstvom in nadzorniki razhajanja glede ocene višine dolga" Če v državi ne bi bilo uzakonjeno "kreativno računovodstvo" , se take bulimije ne bi dogajale.
denden
29. 10. 2019 08.28
+1
Alex, včasih je potrebno cel stavek prebrat! Gre za oceno potrebne zadolžitve za investicije.
resslovenka
29. 10. 2019 07.44
+40
Pri poslušanju tele zajfnice o Petrolu, me je kar privzdignil komentar, nekoga od gostov v večernih poročilih, ki je izjavil, da nadzorniki odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Res???? Lahko je tako z debelimi črkami napisano v aktih družbe. Imam le eno skromno a ne nepomembno vprašanje. Je kdo od nadzornikov katerekoli družbe ali banke, že kdaj odgovarjal za kakšen fiasko, ki nas je, davkoplačevalce stal miljone? Nikoli!!! Pozegnajo, pokasirajo, odgovarjajo za prav nič. Tako je pri nas. 🙄
Rde?iAlarm
29. 10. 2019 08.20
+15
na ta blef igrajo že od osamosvojitve........v prejšnih časih bi jih čakal goli otok.....
Gorenc45
29. 10. 2019 07.43
-2
Še ena tipična državna firma, direktorji bodo vse pokradli, firma pa tone proti dnu, namesto, da bi se širila po Sloveniji in tujini. Morali bi ga prodati odgovornemu zasebniku, potem ne bo vec zlorab, podjetje pa bo ustvarjalo rekordne dobicke.
Cervantes Saavedra
29. 10. 2019 09.50
+4
Petrol očitno ni tipična državna firma, saj ji odlično gre ("rekordni dobički"). Ko pa jo enkrat prodamo, je dobiček od novega - redno na koncu tujega - zasebnika, bodisi je odgovoren ali ne. Na zahodu na glas govorijo nam enako kot ti, naivnež, sami pa nikakor ne prodajajo svoje dragulje tujcem. Dobiček z benc. servisov OMV (nekdaj last domačega Istrabenza) v Sloveniji gre v tujino, od Petrola pa ostaja pri nas. - Na Gorenjskem in še kje pravijo, da njivo prodaš samo enkrat in si nato vse leto ta glavni v gostilni (vsi te trepljajo po ramah, dokler še imaš denar), a na prodano njivo ne smeš več po pridelek.
denden
29. 10. 2019 07.31
+20
Zakaj že, ima država, kot delni lastnik, predstavnike v nadzornem svetu? Do sedaj sem bil prepričan, da tudi zato, da lastniku poročajo, kaj se v firmi dogaja. V tem primeru pa poslušamo, kako nobeden v vladi ne ve kaj in zakaj se dogaja. Kdo jim verjame? Če res ne vedo, so nesposobni in neodgovorni, če pa vedo, ne vem zakaj lažejo.
resslovenka
29. 10. 2019 07.48
+12
Ne pozabimo, da smo v druzbah, kjer ima delež država, lastniki mi, državljani. Kajti država, smo ljudje. To se vedno kar pozablja. Le ko je treba pokrivati kraje, plačamo vsi. Država - vsi mi.🙄
Cervantes Saavedra
29. 10. 2019 09.31
+2
ZA resslovenka: Isto kot v cerkvi. Ta je "od vseh ljudi" in zato vsi verniki (in tudi neverniki, hočeš-nočeš) prispevajo k njenemu delovanju. A ko Cerkev prodaja kaj od svojega premoženja, izkupiček ne deli z nikomur od svojih vernikov. A to ni nič čudnega, saj sta cerkev in država v zgodovini skupaj rasla in se učila "dobrih praks" ena od druge.
El Toro
29. 10. 2019 07.24
+19
Zadeva preveč zaudarja, zato bi morali odpoklicati tudi nadzorni svet in imenovati novega brez kakršnihkoli političnih prisklednikov, ta pa naj poskrbi za imenovanje ustrezne strokovne ekipe, ki bo vodila Petrol. Sicer se zadeva ne bo še dolgo polegla.
profesor m
29. 10. 2019 07.17
-1
ah berlocnik je itak napaka da so ga nastavili
lusana
29. 10. 2019 07.09
+11
Po mojem mnemju, zdaj ko je več znanega, je pravilno, da so zamenjal Berločnika še pravi čas, ker so mu preveč zrasla zdaj krila po tej prijeti nagradi. Ter je hotel kupit neke leve firme na balkanu za več kot 400 milijonov€, verjetno za to, da bi si na veliko delili provizije. Si je mislil itak mi drugo leto poteče mandat.
Uporabnik113189
28. 10. 2019 21.25
+7
Če se sum potrdi, da so želeli investirati blizu milijarde v hrvate, potem so brco zaslužili..Kot da ni dovolj cerkvena milijarda, ki je izginila iz naše države in poniknila v nekih naložbah pri hrvatih.. Je pa zgodba polna pasti, če odstranijo to upravo, nenadoma dobijo oblast same ženske, katerih poreklo namiguje na Srbijo, ki je v rokah kitajcev.. Vse skupaj je zrelo za enega Rankoviča z Golim otokom, pa tam narediti stres teste..
Rookoko
28. 10. 2019 21.19
+18
No,z Adrio so končali in sedaj je na vrsto prišel Petrol. Tako počasi uničujejo Slovenska podjetja in jih prodajo za drobiž tujcem...te bi še svojo mamo prodali.
Cervantes Saavedra
29. 10. 2019 09.22
Napačna primerjava - domače letalske družbe v nekdanjih republikah bivše Jugoslavije so vse v propadanju ali že prodane tujcem iz držav, kjer dobičkonosnost ni najpomembnejša (Arabci, ipd).
Kruh+sol!
28. 10. 2019 21.03
+17
Kjer so Ceferini zraven, so tu sigurno mafijska posla. Podn.
resslovenka
28. 10. 2019 20.59
+1
"Petrol-Igra prestolov" - 2.del 🤗
nightangel
28. 10. 2019 20.41
+7
Zakaj je moralo oditi vodstvo Petrola? Pa saj to vsi vemo da zaradi političnih igerc naših vladajočih.
foxterier
29. 10. 2019 08.08
+4
a bejži. pameten in načitan človek, ni kaj! A kake druge floskule ne najdeš?
Mauzahecmauzares
28. 10. 2019 20.13
+4
Vprasanje za vec kot pol milijarde €, kdo bo kril minus, nasedle naložbe, projekt uprave, ki ravno ni toliko let odlično poslovala? Ali nas pač zavajajo s takimi in drugacnimi info
Cervantes Saavedra
28. 10. 2019 21.30
+1
Seveda ni toliko let odlično poslovala! Najbolje v zgodovini Petrol posluje za časa dosedanjega predsednika uprave Berločnika. In najslabše, gotovo slutiš, za časa premierstva dolgoletnega vodje največje opozicijske stranke, ko je Petrol zaradi nasedlih naložb (nekaj sto mil. evrov) skoraj propadel. Pa ne ponujaj pol mlrd, saj jih nimaš, ne v evrih niti v forintih.