Gospodarstvo

Zakaj je v predalu obtičala soudeležba delavcev pri dobičku in lastništvu podjetja?

Ljubljana, 18. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več denarja v državnem proračunu, več možnosti nagrajevanja zaposlenih in možnost, da delavci postanejo solastniki podjetij. Ne zgodi se velikokrat, da se tako podjetniki kot sindikati strinjajo, še manjkrat je na istem bregu tudi resorno ministrstvo. Pa se vseeno zatakne. Zakaj že najmanj od jeseni na mizi čaka nov zakon o udeležbi delavcev pri dobičku in opcijskem nagrajevanju, se sprašuje gospodarstvo, če pa je v celoti usklajen tako s sindikati kot z gospodarskim ministrstvom?

Prav soudeležba zaposlenih v dobičku in lastništvu podjetja sta med prioritetami koalicijskega dogovora, h kateremu se je zavezala vlada Roberta Goloba. Finančno ministrstvo Klemna Boštjančiča pa je tisto, ki še ni prižgalo zelene luči popravku starega zakona. Pa čeprav z novelo ne bi bi bili na boljšem le delavci in podjetniki, ampak bi se več denarja steklo tudi v državni poračun. Zakaj gredo neusklajeni zakoni v parlament, usklajeni pa obtičijo v predalih? In to takšen zakon, ki bi podjetja motiviral za vključitev zaposlenih v lastništvo in dobiček?

Podjetniki, sindikati in ministrstvo za gospodarstvo ... poenoteni vsaj v eni točki. Govorimo o soudeležbi delavcev pri dobičku in lastništvu podjetja. Pripravljen in usklajen je nov zakon: ne do 20 odstotkov, temveč do 33 odstotkov bi se po novem namenilo za udeležbo zaposlenih pri dobičku na poslovno leto. Vendar ne več kot 20 odstotkov letnega bruto zneska plač.

 Nov zakon o udeležbi delavcev pri dobičku
Nov zakon o udeležbi delavcev pri dobičku FOTO: 24UR ZVEČER

Še ena novost: opcijsko nagrajevanje, ki predvideva drugačno davčno obravnavo novih pravic v inovativnih zagonskih podjetjih ter podjetjih z visoko dodano vrednostjo. Shema za udeležbo pa bi po novem poleg denarne in delniške ponujala še družbeniško in alternativno možnost za delavce. "S čimer se povečuje notranje lastništvo in povečujemo število lastnikov znotraj podjetij," pojasnjuje Sonja Šmuc, ki predstavlja skupino podjetij z notranjim lastništvom.

Opcijsko nagrajevanje
Opcijsko nagrajevanje FOTO: 24UR ZVEČER

Zakaj je zakon obtičal, kljub temu da je usklajen, Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ni znano. Predsednica Lidija Jerkič nam je odgovorila, da se jim zdi nenavadno, da še ni bil sprejet, glede na to, da je bil zakon prenovljen v skupni želji, da se iz naslova dobičkov dodatno stimulira zaposlene in da so se z njim strinjali tudi delodajalci. Imajo odgovor morda slednji?

"Smo tudi mi presenečeni, da potem nekje to ni šlo naprej, če v lanskem letu skoraj niti en zakon ni bil usklajen s socialnimi partnerji. Ta je, pa ne gre naprej. Tisti, ki niso bili, so šli naprej, tako da malo narobe svet, bi človek rekel," pravi Šmuceva.

Šele hkrati z davčno reformo?

Na gospodarskem ministrstvu Matjaža Hana so nam sicer potrdili, da so o noveli s finančnim ministrstvom Klemna Boštjančiča že opravili dve široki vsebinski razpravi in upajo, da bodo čim prej dobili zeleno luč za implementacijo doseženega soglasja, "saj bomo s tem pridobili vsi: država, zaposleni, podjetja in naš skupen gospodarski razvoj", pravijo.

In kaj pravijo na finančnem ministrstvu? Seznanjeni so bili naknadno, podali številne sistemske in konkretne pripombe, na podlagi katerih pa gospodarsko ministrstvo ni pripravilo novega predloga, da pa bodo oblikovali strateški svet za davke, kjer bodo ukrepi novele obravnavani.

Soudeleženi delavec bi bil pri obdavčitvi obravnavan kot lastnik.
Soudeleženi delavec bi bil pri obdavčitvi obravnavan kot lastnik. FOTO: AP

Da bo šlo z roko v roki z davčno reformo, je potrdil tudi gospodarski minister, ki se je udeležil srečanja premierja Goloba z gospodarstvom ravno na temo davčne reforme.

"Recimo, da bo ta zakon zagledal luč sveta, ko bo narejena ta analiza na tej skupini. Mi bomo naslednji teden sprejeli tudi normativni program dela vlade, kjer so ministrstva že določila prioritete, ki jih bomo sprejemali, in ta zakon je med prioritetami," pravi Han.

Soudeležba zaposlenih v dobičku in lastništvu podjetja je ena od prioritet koalicijskega dogovora

Zakon je uradno prioriteta že od podpisa koalicijske pogodbe, v kateri se je Golobova vlada zavezala k uvedbi stimulativne obdavčitve prejemkov zaposlenih v obliki delnic in deležev podjetij ter udeležbo zaposlenih v dobičku, kar bo spodbujalo delavsko lastništvo, kapitalske trge in podjetniško delovanje, so zapisali.

In prav podjetja morajo zdaj po obstoječem zakonu tri leta čakati, da delavce na tak način motivirajo, po novem bi lahko to storili za leto nazaj. In še pomembnejše: soudeleženi delavec bi bil pri obdavčitvi obravnavan kot lastnik, sedaj pa je delavcu razdeljen dobiček obravnavan kot del njegove plače.

"Interes med gospodarstvom je velik, navsezadnje je gospodarska zbornica ravno ta ukrep umestila med svojih sedem primerov za izboljšanje davčnega okolja v Sloveniji. In to je odlično za vse zaposlene in za tiste lastnike, ki ocenijo, da so zaposleni naredili še korak več," je prepričana Sonja Šmuc.

Zakaj torej čakati?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P1800
18. 01. 2024 15.55
+2
Nekdo pogreša socialzem, kot vemo vsi utopija, brez trdega kapitalizma bi vsi živeli po vzorcu Kube, Venezuele, napredka nobenega, delavca lahko motiviraš samo čez stimulacijo, ko pride enkrat v lastniško strukturo nekdo, ki ni imel ustanoviteljskih neprespanih noči je s firmo konec, ta nekdo, včeraj še revež bo hitro dobil grivo in apetit po zapravljanju, sejnmu je padlo z neba, ali se pa bo znebil podarjenega sam, da nekaj dobi.Sam sem bil nekdaj delojemalec, da sem postal delodajalec sem ogromno svojega postavil na kocko, prva leta je meni in družini standard padel pod nekoga, ki hodi samo na šiht čez leta se je to obrestovalo in jaz bi zdaj to nekomu podaril? , ne vem no, niti v sanjah.Dobra plača zaposlenih-DA, ostalo - NE.
sektor1
18. 01. 2024 12.48
Edini pameten predlog ki pa je potihnil kljub vsem odobritvam.
SEHE
18. 01. 2024 12.32
+5
Zakaj? zaradi nesposobnosti Levice in SD, ker nimajo časa za obljube ampak se ukvarjajo sami s seboj.
SEHE
18. 01. 2024 12.33
+2
a mogoče tud zaradi tega, ker je ideja neumna!
Qwerty
18. 01. 2024 12.17
+5
2 stvari, delavec ki bi bil rad udelezen pri dobicku mora naredit 2 stvari. Vložit kapital glede na procent vrednosti podjetja. In drugo, nosit “nagrado” tudi v primeru izgube, stečaja ali kakšnih koli negativnih rezultatov. Ker vzame se vse, ne samo dobri
NoFriendRequests
18. 01. 2024 12.51
Dobiček ustvarjajo in so zanj zaslužni in do njega upravičeni zaposleni, ampak samo takrat, ko je pozitiven, ko je negativen pa dobiček ustvarjajo in so zanj zaslužni vsi drugi razen zaposlenih.
Heprk
18. 01. 2024 11.14
-5
Sds je proti. Zelijo da suznji ne dobijo nic, samo gazde in to clani sds.
Jon Bacek
18. 01. 2024 11.27
+7
Svoboda ima večino v parlamentu. Kje je problem? Ali je v parlamentu spet kozmični dež?
MladInPerspektiven
18. 01. 2024 11.39
+7
Jon Bacek- OBOJI SO ISTI tu je problem požrešnost na3
Sickk 2
18. 01. 2024 11.14
+4
Ni se mi dal brat, predoug clanek a kot vedno vrjetn nc pametnega..
DonotquestionOBEY
18. 01. 2024 11.08
+3
Piše se leto 2024 in ljudje še vedno nasedate tem socialističnim prijemom. Pa na da je zdaj ta stvar tako grozno sporna ampak počasi vendar sigurno vas bodo ponovno pripeljali točno do tja kjer vas želijo. Na koncu ko to ne bo delovalo vas bodo okrivili za to da ne deluje, saj ste sami to želeli in prosili za to. In potem se boste celi sključeni podali nazaj na svoje delovno mesto in naprej jamrali do konca svojega življenja. In kriv ne bo nihče drug kot sami - ker ste naivni tako, da bolj skoraj ne bi mogli biti.
pamba
18. 01. 2024 10.42
+5
če bi vsi zaposleni dobili enak znesek dobička potem delodajalci ne bi nikdar podprli takega zakona tako je to še en obvod za zakonito krajo
natmat
18. 01. 2024 10.15
-2
To je dobro za razmisliti in ne nasedati na vsako stvar....Poglejte samo primer kralja banan Derbi Izeta R.Vsa leta je bil največji finančni dolžnik...odkar plačuje provizije in je član SDSa mu je svetovalec davčnih utaj Snežić razložil da dobiček ne sme prikazati na noben način...in je ponudil neko smešno cifro...kakšen smisel sploh ima vse skupaj dokler takšni izigravajo ves sistem...in teh ni malo...
NoFriendRequests
18. 01. 2024 09.59
-3
Odlična ideja, celoten dobiček zaposlenim, nič v razvoj, posodobitve, nadgradnje, nič za nekaj, kar bi zagotavljajo dolgoročno stabilnost in konkurenčnost na trgu tudi v prihodnje. Dobiček ustvarjajo delavci, ampak samo takrat, ko je pozitiven, ko je negativen ga pa ustvarjajo drugi!
Slavko Badič
18. 01. 2024 10.08
+3
Ajde ne bluzi. Kdo pa govori o celotnem dobičku? Od kod pa misliš, da se izplačujejo dividende? Uprava podjetja odloči, kako se bo razdelil dobiček.
geemale
18. 01. 2024 09.54
+2
sindikati, SD ministrstvo in GZS na istem bregu? Čimprej v penzijo, dokler je je še kaj... vsa ta "izplačila" so brez prispevkov, račun dobite ob upokojitvi....
pietro
18. 01. 2024 10.02
+4
GZS še nikoli ni pomagala podjetnikom , ampak jih večinoma zavira
plejadanka
18. 01. 2024 09.48
+5
Politika in nje politikanti so nam vsem v pogubo. Razen izjeman.
plejadanka
18. 01. 2024 09.49
+1
Julijann
18. 01. 2024 09.47
+3
Ljudje bodo sedaj vlagali v državne obveznice. Je menda boljnsigurno. Kar je državnega, ne propade, le kakšne banke.
zibertmi
18. 01. 2024 09.58
+2
kar je bilo državno se je v večini odprodalo ali se pa bo.dobički zaradi vodprodaje deležev v državnih podjetjih gredo v tujino,kjer so lastniki teh deležev.pa to niso kar eni vlagatelji.so tam zaradi tega ,ker so v sloveniji nekomu naredili uslugo,ko jo je s tem odplačalna naš račun ali so pa kar naši veljaki,ki imajo svoja podjetja in bančne račune v tujini
Slavko Badič
18. 01. 2024 10.10
+1
Dolg države ne propade, ampak se odplača. V nasprotnem primeru država propade. Smo v Evro območju in zato na srečo obstajajo EU institucije, ki nadzorujejo naše finance.
Julijann
18. 01. 2024 10.40
+1
Ko vložiš denar v nakup drlnic državnih bank, propade.
ceta69
18. 01. 2024 09.47
+2
dober šef ne špara na delavcu in državi plača osnovne davke.............koliko takih je v slovenistanu
CyberWorm00000
18. 01. 2024 09.39
+0
to je stwar wsakega lastnika firme kaj bo naredu : ))) lohka že zdej preimenuje firmo w delniško družbo in izda delnice firme na borzi : ))) delnice lohka wsak kupi k ma keš in je uprawičen do letnih diwidend itd : )))
Slavko Badič
18. 01. 2024 10.11
+0
A za nagrajevanje v opcijah si že slišal? V tujini je to normalno.
Julijann
18. 01. 2024 09.35
+4
Ob vseh novih davkih in ukinitvi splošne olajšave, bo tudi dobičkov vse manj. Visoko razvita tehnološka podjetja še, so pa tudi taka, ki se komaj pokrivajo in seveda tudi taka, ki znajo izkoriščati, a zato imamo institucije, katere plačujemo in naj opravijo delo.
športnik66
18. 01. 2024 09.34
+14
Čista neumnost! Zaposleni rabi dobro plačo, ne pa delnice. Kaj bo z njimi? Vsi bodo gledali, da jih čimprej prodajo - to je ja jasno - poglejte, koliko delničarjev je še ostalo po privatizaciji s certifikati. Praktično nič. Vsi so to prodali. Lastnik delnic si lahko takrat, ko imaš poln račun denarja in ne veš več, kam bi z njim - potem se pač odločaš za naložbe. To pa za 80 % Slovencev ne pride v poštev, ker niso v taki finančni kondiciji.
SDS_je_poden
18. 01. 2024 09.37
+4
Ta shema s certifikati je bil en velik nateg. Tisti, ki so vedeli, kaj se bo dalo z njimi doseči, so na veliko kupovali te certifikate, tudi za pivo v gostilni. Koliko firm, v katere se je lahko vložilo certifikate, danes še deluje? Zelo malo. Ker Slovencu vedno diši denar pred vsemi ostalimi stvarmi.
Slavko Badič
18. 01. 2024 10.16
+1
Nagrajevanje v delnicah pride v poštev za višja delovna mesta. V tujini obstaja cela vrsta vrhunski menedžerjev, ki jim v bistvu nagrajevanje v opcijah predstavlja glavni del prihodka. Za delavce pride v poštev bolj delitev dobička.
SDS_je_poden
18. 01. 2024 09.31
+5
Ko bodo lastniki firm preklopili miselnost z "fima mora služiti meni" k miselnosti "vsi smo ekipa v istem čolnu", takrat bodo tudi delavci imeli drugačen odnos do firme. Poglejte, kaj se je dogajalo pred kratkim v Tuš-u. Delavci še minimalne plače niso imeli, pa jim Mirko napiše meil, če jim je res vseeno za firmo... Človek, ki je firmo skoraj potopil, gre pisat moralne meile zaposlenim, ki še minimalca nimajo. To je ta slovenceljski kapitalizem in miselnost marsikaterega direktorja... da morajo firma in zaposleni služiti njemu.
SDS_je_poden
18. 01. 2024 09.34
+4
Še to.... kaj pa pripomore k miselnosti "firma mora služiti meni"? Jest mislim, da zavist, ki je močno vsajena v ta narod. Če imaš firmo, to ne pomeni, da si bogat, da boš bogat.... Firma je neko tveganje, ne izzide se vsakomur, firma je moralna dolžnost do zaposlenih, seveda morajo pa tudi zaposleni vedeti, zakaj so tam in da ni zabušavanja med delom.
Julijann
18. 01. 2024 10.42
V privat firmah je bolj malo zabušavanja zaposlenih, je pa to v državnih podjetjih, ustanovah.
Krneki 00
18. 01. 2024 09.20
+15
ta vlada nima stika z realnostjo......
DAEMONIUM
18. 01. 2024 09.16
+13
To je naravnost bolano, delili bi dobičke podjetij ne pa njegovo izgubo?? Ali ima takšen zakon Italija, Avsztija???? Katero podjetje pa bo delalo z dobičkom ko mu bodo poleg 50% raznih državnih obdavčenj se vzeli 30% od dobička??? Še tistih nekaj podjetij ki so jih ustanovili tujci bodo s temi bajoneti sterali v morje oz na Hrvaško, BiH ali kot pipi strel v Italijo, pazi to podjetniki iz SLO bežijo v Avstrijo in Italijo za njimi pa tudi delavci. To je tipični primer skrajnolevičarske zakonodaje, katere rezultat bo vsi enaki v revščini, danes nas po vlaganjih drugače prehiteva ohoho Srbija, Hrvaška a tudi BiH se nam nevarno približuje a naši na vrhu pa v kontekstu samo da ni janša uvajajo samoupravni socializem in Slovenija postaja samouupravna luknja na zemljevidu Evrope!
SDS_je_poden
18. 01. 2024 09.25
-5
Torej praviš, da zaposleni ne pripomorejo k dobičku firme? Bi lahko direktor vse sam naredil in dosegel isti rezultat?