Gospodarstvo

Zalaganje z evri ni potrebno

Ljubljana, 27. 12. 2006 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvega januarja ob polnoči ne bo konec sveta, pomirjajo bančniki. Prva dva tedna bomo še vedno lahko plačevali s tolarji.

Prva dva novoletna dneva bo v 42 krajih po Sloveniji od 10. do 14. ure odprtih 52 bančnih poslovalnic
Prva dva novoletna dneva bo v 42 krajih po Sloveniji od 10. do 14. ure odprtih 52 bančnih poslovalnic FOTO: POP TV

V petek, 29. decembra, bo zadnji dan poslovanja in izvajanja plačilnega prometa bank po Sloveniji. Večina poslovalnic bo ta dan delala po običajnem delovnem času, nekatere banke pa ga bodo nekoliko podaljšale. Od sobote, 30. decembra, bodo vse banke zaprte, poslovati pa bodo vnovič začele po novem letu, 3. januarja 2007, takrat že v evrih. Izjemoma bodo 1. in 2. januarja 2007 odprte dežurne bančne poslovalnice, ki pa bodo opravljale le zamenjavo tolarjev v evre.

Nasvet:
Pri sebi imejte toliko gotovine kot običajno, svetujejo bankirji. Ne zalagajte se s tolarsko gotovino, prav tako vam ni treba kupovati prevelike količine evrov. Pa tudi tistim, ki boste tolarje pozabili pod žimnico, ni treba skrbeti. Bankovce boste lahko brez časovne omejitve zamenjali na Banki Slovenije, kovance pa bodo menjali še deset let.

Prva dva novoletna dneva bo v 42 krajih po Sloveniji od 10. do 14. ure odprtih 52 bančnih poslovalnic. Te bodo opravljale le menjavo tolarskih bankovcev in kovancev v evre ter zamenjavo večjih evrskih apoenov v manjše. V Ljubljani bo odprtih pet poslovalnic, v Mariboru tri, po dve pa v Ajdovščini, Celju in Novi Gorici. V drugih mestih bo odprta po ena poslovalnica.

Bankirji bodo brezplačno menjali tolarje do konca februarja
Bankirji bodo brezplačno menjali tolarje do konca februarja FOTO: Reuters

Če se bo pri dejanskem prehodu na evro kaj zalomilo, bodo banke v obeh prazničnih dneh po načrtih poleg že načrtovanih poslovalnic odprle še rezervne. V teh bi po rezervnem scenariju bank občani lahko dvigovali omejene količine denarja.

Bankomati na silvestrovo ne bodo delovali od devetih zvečer do polnoči. V mrežo jih bodo postopoma priključevali od polnoči dalje.

Slovenijo do uvedbe evra loči pet dni

Tudi Pošta Slovenije v prazničnih dneh ne bo opravljala plačilnega prometa. Pošte bodo v soboto, 30. decembra, sicer odprte, a ne bodo opravljale plačilnega prometa.

Če ste opazili, da se je kakšna storitev ali izdelek v trgovini zaradi prihajajočega evra podražil oziroma pocenil, nam to prosim sporočite na elektronski naslov uredniki@pop-tv.si.

Predstavniki bank trgovce na pragu prevzema evra v Sloveniji pozivajo, naj se pravočasno in zadostno oskrbijo z evrsko gotovino, zlasti s kovanci. Po njihovih opažanjih za začetne evrske kovance za pravne osebe ni bilo pravega zanimanja. "Trgovci najbrž želijo optimizirati stroške. Vendar bodo, če po novem letu potrošnikom ne bodo vračali evrov, v prekršku, poleg tega pa se bo podaljšalo izločevanje tolarske gotovine iz obtoka," je ocenil predsednik Združenja bank Slovenije Dušan Hočevar.

Od 29. decembra pa do 3. januarja ne bo delovalo elektronsko bančništvo.

Bančni sektor je na uvedbo evra po njegovem mnenju dobro pripravljen. "Banke so v ta dogodek vložile veliko napora," je poudaril.

Evrostojnica v Ljubljani

V dneh tik pred uvedbo evra sta Urad vlade za informiranje in Banka Slovenije postavila informacijsko evrostojnico na Prešernovem trgu v središču Ljubljane. Pri njej se mimoidoči lahko pozanimajo o vsem, česar o novi valuti do zdaj niso vedeli.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.