Gospodarstvo

Zanimanje za nakup preostalega premoženja Adrie naj bi pokazali tudi Rusi

Ljubljana / Zgornji Brnik, 16. 01. 2020 04.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za nakup preostalega premoženja Adrie Airways, pa tudi za vnovičen zagon propadlega letalskega prevoznika, naj bi bilo čedalje večje zanimanje. Za zdaj še zamrznjeno spričevalo AOC in ime blagovne znamke domnevno želi izkoristiti skupina ruskih vlagateljev. Ti so že napovedali obnovitev povezav z več evropskimi mesti, v zrak pa bi poslali floto suhojev.

Dražba preostanka Adrijinega premoženja bo 23. januarja.
Dražba preostanka Adrijinega premoženja bo 23. januarja. FOTO: POP TV

Dober teden pred javno dražbo še preostalega premoženja propadlega letalskega prevoznika, kjer bo stečajni upravitelj Janez Pustatičnik med drugim prodajal Adrijina dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov, naj bi obstajalo čedalje večje zanimanje za vnovičen zagon oziroma vzpostavitev naslednice družbe Adria Airways.

Posebno zanimanje za nakup naj bi izrazila skupina ruskih vlagateljev, ki želi izkoristiti zamrznjeno spričevalo AOC in blagovno znamko, s tem in floto suhojev Superjet 100 (SSJ) pa tako obnoviti letalske prevoze z Brnika v več evropskih destinacij, piše portal exyuaviation.com.

"Nameravamo zmagati in Evropi predstaviti SSJ. Imamo vso podporo Rusije, posamezni investitorji iz Evrope pa so vabljeni, da se nam pridružijo," je dejal eden od ruskih vlagateljev.

Zanimanje za nakup preostanka Adrijinega premoženja so sicer že pred časom izrazili tudi slovenski poslovneži Joc Pečečnik, Izet Rastoder in Ivo Boscarol – Pečečnik za celoto, Boscarol za letalsko šolo, Rastoder pa za nakup spričeval za komercialne polete. In tudi vsak od njih bi preostalo premoženje propadlega letalskega prevoznika unovčil drugače. Stečajni upravitelj je do zdaj prejel pet nezavezujočih ponudb.

Izet Rastoder, Joc Pečečnik in Ivo Boscarol
Izet Rastoder, Joc Pečečnik in Ivo Boscarol FOTO: Bobo

Podjetje Adria Airways oziroma preostanek premoženja bo prodano na dražbi prihodnji četrtek, 23. januarja, ob 11. uri. Poleg certifikata AOC se bo prodajalo še druge licence oziroma dovoljenja, vključno s tistimi za operacije, usposabljanje, vzdrževanje, varnost, vremenske razmere, ravnanje s potniki in ravnanje s tovorom.

Adrijin AOC je bil sicer začasno zamrznjen do 30. septembra 2020, znova se ga bo lahko 'uporabljajo', ko bo kupec izpolnil določene obveznosti, ki jih je določila Agencija za civilno letalstvo. Stranka, ki bo pridobila premoženje Adrie, pa bo prav tako morala prevzeti številne obveznosti. Med njimi je sprememba morebitnih neskladij, ki so nastala po preklicu licence letalske družbe in uvedbi stečajnih postopkov. Novi imetnik AOC pa bo imel tudi pravice za vzdrževanje komercialnih letov iz Slovenije in drugih držav članic Evropske unije.

Fraport: leto 2019 z 1,72 milijona potnikov in s posodabljanjem infrastrukture

Je pa medtem upravljavec največjega letališča Jožeta Pučnika Fraport 'postregel' s številkami, ki so zaznamovale preteklo leto, in načrti za prihodnje.

"Leto 2019 so na ljubljanskem letališču zaznamovale velike spremembe v strukturi prometa in zajetne naložbe v letališko infrastrukturo, med katerimi izstopa začetek gradnje novega terminala. Leto 2019 smo zaključili z 1.721.355 potniki, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2018," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Prve lete novih prevoznikov smo pospremili s slavnostnimi aktivnostmi za potnike in posadke ter medije," pravijo v Fraportu Slovenija.
"Prve lete novih prevoznikov smo pospremili s slavnostnimi aktivnostmi za potnike in posadke ter medije," pravijo v Fraportu Slovenija. FOTO: Peter Irman

Padec prometa gre na račun stečaja domačega letalskega prevoznika, ki je do stečaja v zadnjih dneh septembra prepeljal približno polovico vseh potnikov na ljubljanskem letališču. Od 29 povezav v poletnem voznem redu jih je bilo s prenehanjem letenja Adrie Airways izgubljenih devet. "Z zimskim voznim redom smo na Brniku pozdravili tri nove prevoznike. Lufthansa, Swiss International Air Lines in Brussels Airlines so vzpostavili letenje v Frankfurt, München, Zürich in Bruselj. Večina drugih prevoznikov, ki letijo na ljubljansko letališče, je letenje okrepila z dodajanjem frekvenc ali letenjem z večjimi letali. V trenutnem zimskem voznem redu redne lete opravlja dvanajst letalskih prevoznikov, ki se jim bodo poleti pridružili še vsaj trije: British Airways s štirimi leti na teden na londonsko letališče Heathrow, Iberia s štirimi leti na teden v Madrid in Finnair z dnevno povezavo s Helsinki," obljubljajo.

Gradnja novega terminala
Gradnja novega terminala FOTO: Peter Irman

"S kompenzacijo izpadlega prometa v zadnjih treh mesecih leta smo zadovoljni, saj smo sprva pričakovali nekoliko večji izpad števila potnikov. Glede na trenutne napovedi prometa ocenjujemo, da se bo ta razvijal skladno s pričakovanji. V letu 2020 pričakujemo vsaj 1,5 mio. potnikov," razvoj prometa po prenehanju delovanja domačega letalskega prevoznika komentira Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija.

Preteklo leto si bodo v Fraportu Slovenija zapomnili tudi po vlaganjih v infrastrukturo. "Julija začeta gradnja novega potniškega terminala, ki bo zaključena do poletja 2021, poteka po načrtih. Zgrajena je betonska konstrukcija z nosilnimi stebri. Proti koncu gre gradnja nosilne konstrukcije prvega nadstropja. Podpisali smo tudi že pogodbi za dobavo opreme za sortirnico prtljage ter za izvedbo tehničnega varovanja novega terminala."

"Marca smo odprli Fraportovo letalsko akademijo, oktobra dokončali centralni energetski objekt in hangar za sredstva za oskrbo letal, novembra smo zaključili prenovo in razširitev gasilsko-reševalne postaje, v sklepni fazi je tudi gradnja notranjega cestnega omrežja, ki omogoča nadaljnji razvoj poslovne cone Airport City. Fraport Slovenija je v minulem letu izbral še novega izvajalca storitev varovanja civilnega letalskega prometa na letališču – z zimskim voznim redom ga je prevzelo podjetje Aktiva varovanje," razlagajo.

Novi prostori za letališke gasilce
Novi prostori za letališke gasilce FOTO: Peter Irman

V letu 2020 pa se bodo na področju razvoja infrastrukture ukvarjali predvsem s terminalom, katerega odprtje je načrtovano do poletja 2021. Pripravljajo se tudi na gradnjo dveh servisnih parkirišč, ki bosta namenjeni zaposlenim in vsem drugim, ki delajo na območju letališča. "Začeli smo tudi že postopke za razširitev glavne letališke ploščadi. Širitev se bo odvila v dveh fazah, dokončanje pa je predvideno najpozneje do konca leta 2022," so optimistični.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gobo
16. 01. 2020 14.34
+5
rusi naj kupijo kaj se bojo naši bahali
setisfekšn
16. 01. 2020 13.38
+9
Rusi dobro vedo kaj je dragocena lokacija!slovenija tega noče svoje zemlje da bi to izkoristila*!!
setisfekšn
16. 01. 2020 13.34
+5
In adriina letala so še vedno na Brniku!!
Andree
16. 01. 2020 19.23
+5
dva crja in en saab ostalo je že odletelo
setisfekšn
17. 01. 2020 13.53
+2
setisfekšn
16. 01. 2020 13.32
+11
Če se pa rusi zanimajo potem pa nekaj res bo!!oni so eni redkih vlagateljev na tem območju ki držijo besedo!dejmo nova adria!želim ti to kot slovenec od rojstva!!slovenija mora imeti letalsko bazo na Bniku najraje bi videl adrijo če bo pa ruska flota pa tudi ne bo slabo!!in želim osebju adrie airways da se jih čim več vrne v slovenijo, saj je njihova domovina!in tako visoko strokovno osebje slovenija potrebuje!!in slovenija ne se mačehovsko obnašati do njih!!!
anakondabox
16. 01. 2020 12.35
+6
Ni važno, da so pokazali zgolj zanimanje. Ko bodo izvlekli tudi denar, bo šlo pa za res. Sicer se mi pa se bolj dozdeva, da smo se začeli gravitirati proti Rusiji: tretji največji igralci imperializma, nafta, plin, srečanja v interesu gospodarstva. #vse skupaj ni od muh
Pokahontas77
16. 01. 2020 19.12
+4
Anakondabox a Rus da neb izvleku denarja, ma davaj!Marsikje so ga ze izvlekli in ce imajo 5% vec interesa kot ga je pokazala nasa vlada, bomo na konju al pa "na samaljote"😉.
hotchilipoper
16. 01. 2020 11.28
+9
A ruska mafija je že tle?Bogatuni kar pripravite se
Cesar Millan - Vodja krdela
16. 01. 2020 11.32
+0
Kdo da več !!! Jaz dam 5 .centov !!! Naslednji ............ A daš 10 .centov !!! DAM ! PRODANO !!!
CIGU MIGU
16. 01. 2020 10.53
+7
in zakaj je pipistrelova tovarna v gorici zaprta,sicer pa nikoli ni bila odprta,verjetno pa je dobil kakšen denar za to ali ne,,laži je ogromno
Petur
16. 01. 2020 10.42
+1
Ko so ivota povprasali za davke,je takoj zacel s tujino.tudi solo letalsko bo takoj prevesel mogoce pod kako vatikansko zastavo,naprimer.onemu od ispuhov tudi mnogo pomeni sloovenska zastava.
emilzapata
16. 01. 2020 10.31
+14
in sedaj se boste posmehovali ruski letalski industriji, in to prav mi Slovenci, ki nismo sposobni idelati tržno zanimivega lesenega bicikla.
ahim1225
16. 01. 2020 10.02
+11
Politika se nebi smela vpletati v gospodarske odločitve.
hotchilipoper
16. 01. 2020 10.09
+8
fairplayy
16. 01. 2020 09.38
+12
Na kerozin in letalske karte ni davka še subvencija je, da se lahko politiki vozijo na kosila. O tem se razpišite... V to pa ne upa nihče dregnit mi pa plačujemo to razmetavanje denarja
hotchilipoper
16. 01. 2020 09.32
+9
Kaj bodo prodajali,ko bo vse prodano?Ne vem kako bi rekel tem osebkom,ki mislijo samo na zaslužek.Ne zavedajo se da nas bodo tujci pokupili,in bomo hlapci v lastni državi,kre
Pokahontas77
16. 01. 2020 19.13
+3
Dušan72
16. 01. 2020 09.21
+2
Maaah. Od teh "biznismenov" se bojim, da ni kaj preveč za pričakovati, razen, da (kot večina do zdaj) od države iztisne še kakšen evro. Največ upanja bi vlagal, če bi Adrio prevzel kakšen njen pilot ali stevardesa ali kdorkoli, ki je bil z dušo in telesom tam zadnje desetletje ali več. Ampak ti so na žalost preveč šolani in predvsem prepošteni za tak posel, ki zahteva tudi finančne malverzacije. Na žalost luči na koncu Adria "tunela" ne vidim.
Dušan72
16. 01. 2020 09.20
+0
Maaah. Od teh "biznismenov" se bojim, da ni kaj preveč za pričakovati, razen, da (kot večina do zdaj) od države iztisne še kakšen evro. Največ upanja bi vlagal, če bi Adrio prevzel kakšen njen pilot ali stevardesa ali kdorkoli, ki je bil z dušo in telesom tam zadnje desetletje ali več. Ampak ti so na žalost preveč šolani in predvsem prepošteni za tak posel, ki zahteva tudi finančne malverzacije. Na žalost luči na koncu Adria tunela ne vidim.
big brother
16. 01. 2020 09.05
-4
Rusi raj ne, da se neb pojavl kakšni ruski avijoni. Pol je konc z adrio ker slej al prej bo en telepnu dol. žau to tko je. Sm ne zdaj pametovat, da so ruska letala enako varna kot evropska in ameriška. flightradar si poglejte, da jih praktično ni videt na območju Evrope, gor in dol pa redno padajo dol. Vsako leto to mislim. Tko da stran. Od ruskih letal je ziher samo LADA, če maš živce
Aven
16. 01. 2020 09.02
+16
Sicer pa Adrio bo kupil tisti, ki bo največ ponudil. Če bodo to Rusi - bodo pač Rusi. Če bodo leteli s Sukhoi-i - bomo gledal Sukhoi-e na našem nebu.
sagesse
16. 01. 2020 09.04
+4
Zakaj so se jim odpovedali tako brazilci kot irci, če vaše trditve držijo???
Aven
16. 01. 2020 08.58
+10
Airbus je zanesliv. Dobra letala. Sukhoi je tudi dobro letalo - je pa izdelano in razvito na mednarodnem nivoju (v bistvu so bili zraven vsi vrhunski izdelovalci razen RR).
vertex
16. 01. 2020 08.49
+9
Podatki o letalih z največ nesrečami seveda najdete na netu...za vse ki niso sds ovce ki se še borijo z rusijo v 2.svetovni vojni
sagesse
16. 01. 2020 08.45
+14
Zanimivo, zakaj ruski nacionalni prevoznik ne zaupa v suhoye, ampak kupuje airbuse. Tistih par sihokev, katere imajo uporabljajo za svojega nizkocenovnika pibeda airlains in še to izključno na notranjih letih. Zadnja nesreča z suhojem, se je zgodila 5 maja 2019,na letališču sheremetyevo, ko je pilot zaradi odpovedi motorja zasilno pristajal. Pri tem se je letalo vžgalo in je umrlo 41 potnikov. Za pobeda airlians so kupili 5 suhoyev, medtem ko je državni aeroflot naroočil 11 novih airbas 350....še rusi jim ne zaupajo, tu pa nam režimski pisunčki nakladajo nebuloze...
Aven
16. 01. 2020 08.49
+5
To ne drži. Aeroflot jih ima trenutno SSJ-jev. Naročenih je pa še več kot 50.
Aven
16. 01. 2020 08.51
+6
Nesreči je botrovala bolj panika pilota. Če bi spustil gorivo bi lahko brez problemov pristal - tako pa je na silo pristajal. Poglej si posnetke.
Aven
16. 01. 2020 08.52
+3
sagesse
16. 01. 2020 09.02
+2
Aven,,, pobeda airlines je aeroflotov nizkocenovnik. Res je, da ima aeroflot v lasti 31 ssj. Jev, toda vsi letijo na notranjih letih v sibiriji. Pod blagovno znamko aeroflot in na mednarodnih letih jih ne uporabljajo in to je dejstvo. In dejstvo je tudi, da pri zadnjem nakupu letal pri aeroflotu, so se odločili za 11 novih airbas 350,katere bodo dobili do konca leta 2020 in 5 ssj. Jev za pobeda airlians...
vertex
16. 01. 2020 08.37
-2
Med 10 letali z največ nesrečami je 7 ameriških