Gospodarstvo

Zanimiva napoved

Ljubljana, 29. 09. 2006 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jeseni bosta gospodarska rast in inflacija višji, je napovedal direktor UMAR. Napoved je zelo zanimiva, je dodal.

Inflacija in gospodarska rast bosta jeseni višji, je prepričan Šušteršič.
Inflacija in gospodarska rast bosta jeseni višji, je prepričan Šušteršič. FOTO: POP TV
Šušteršič je dejal, da je trenutno pomembno, da je znižanje javnofinančnega primanjkljaja in deleža javnofinančnih odhodkov večje od prvotno predvidenega. Pomembno pa je tudi, da bo inflacija zaradi ohranjanja konkurenčnosti ostala na nizki ravni tudi po vstopu v območje evra. Inflacija se je do leta 2005 zniževala, sedaj pa niha, a ima stabilen trend, je sklenil direktor UMAR.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je v jesenski napovedi gospodarskih gibanj napovedal višjo gospodarsko rast in višjo inflacijo. "Napovedi temeljijo na ugodnih vplivih mednarodnega okolja in učinkih napovedane davčne reforme v Sloveniji, napoved pa je ena najbolj zanimivih v zadnjih letih," je ob predstavitvi jesenske napovedi dejal direktor UMAR Janez Šušteršič.

Gospodarska rast bo letos po napovedih znašala 4,7 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več, kot je UMAR napovedal spomladi. V letu 2007 se bo gospodarska rast po pričakovanjih umirila na 4,3 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več, kot je urad predvidel v pomladanski napovedi.

"Rast v območju evra je bila v prvi polovici leta najvišja v zadnjih šestih letih, pričakovanja pa je presegla tudi v Sloveniji," je poudaril Šušteršič. Po njegovih navedbah je splošna ocena, da je gospodarska rast v polletju dosegla vrh poslovnega cikla in da višjih rasti v letu 2007 ni pričakovati.

Boljša napoved zaradi višjega izvoza in večjih naložb

Šušteršič meni, da sta ključna dejavnika mednarodno okolje in učinki davčne reforme.
Šušteršič meni, da sta ključna dejavnika mednarodno okolje in učinki davčne reforme. FOTO: POP TV

Na zvišanje napovedi za letošnjo gospodarsko rast v Sloveniji so vplivali višji izvoz proizvodov zaradi ugodnih gibanj na izvoznih trgih in večje naložbe, je orisal. Zaradi učinkov davčne reforme se za leto 2007 pričakuje zvišanje rasti zasebne potrošnje zaradi znižanja dohodnine (za 300 milijard tolarjev oziroma 0,3 odstotne točke) na 3,6 odstotka. Po letu 2008 je zaradi sprememb davčne zakonodaje za pravne osebe pričakovati še pozitiven učinek na investicije.

Povprečna letna inflacija naj bi letos in prihodnje leto znašala 2,7 odstotka in bo spomladansko napoved za obe leti presegla za 0,6 odstotne točke. "Zvišanje nad povprečje EU je prehoden učinek, saj se pričakuje, da se bo inflacija nato spustila nazaj na raven okrog dveh odstotkov," je napovedal Šušteršič.

Zvišanje napovedi inflacije za letos je po Šušteršičevih besedah posledica predvsem visokih cen nafte, ki predstavljajo približno polovico celotne inflacije. Glavni razlog za višjo napoved inflacije v letu 2007 pa je predvideno povišanje trošarin. "Napoved je višja za učinek v proračun vključenih zvišanj trošarin, in sicer za 0,6 odstotne točke," je povedal.

Tveganja sta zaokroževanje od prehodu na evro in liberalizacija trga z električno energijo za gospodinjstva, je pojasnil Šušteršič.
Tveganja sta zaokroževanje od prehodu na evro in liberalizacija trga z električno energijo za gospodinjstva, je pojasnil Šušteršič. FOTO: Reuters

Pri gibanju prostih cen urad ne pričakuje odstopanj od pomladanske napovedi, Šušteršič pa je ponovil, da tveganja za zvišanje cen prihodnje leto ostajajo enaka kot spomladi. "Tveganja sta zaokroževanje od prehodu na evro in liberalizacija trga z električno energijo za gospodinjstva," je izpostavil.

Manj brezposelnosti?

Davčna reforma bo po njegovih vplivala na trg dela, povečanje realnih dohodkov pa se bo odrazilo na večji aktivnosti ljudi in fleksibilnejših oblikah dela. Urad pričakuje, da bo v tem in prihodnjem letu zaposlenost višja predvsem zaradi ugodne konjunkture. Ob tem napoveduje tudi hitrejše zniževanje stopnje registrirane brezposelnosti. Po pričakovanjih bo rast plač še zaostajala za rastjo produktivnosti.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fedepotocnik@gmail.com
30. 09. 2006 23.47
Lepo, čudovito če nam gre bolje kot pričakovano. Ta članek naj bo v razmislek vsem, ki ministra za finance označujejo za nesposobnega!