Gospodarstvo

Zaradi odprodaje športnih programov bodo trpeli gledalci

Ljubljana, 20. 09. 2018 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./ T.G.
Komentarji
53

Družba United Group na upravnem sodišču ni uspela z zahtevo po začasnem zadržanju odločbe, po kateri mora v šestih mesecih prodati 13 programov Sport Kluba. Strokovnjaki ugotavljajo, da bo posledice odprodaje najbolj občutil potrošnik, saj je malo verjetno, da bo novi kupec vlagal v slovenske komentatorje in podnapise. Kritike letijo tudi na varuha konkurence, ki je za odločitev potreboval kar pet let.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je družbi United Group, lastnici Telemacha, naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub, saj je njihovo lastništvo v nasprotju s pravili konkurence.

Za takšno odločitev so potrebovali dolgih pet let, United Group pa mora programe in pravice prodati najpozneje v šestih mesecih. In to ne komurkoli, pač pa samo nekomu, ki ni lastniško ali osebno povezan z United Group, ni njen pravni naslednik in ne deluje po njenih navodilih, poroča Dnevnik.

Ob tem velja spomniti, da se v naslednjih tednih pričakuje tudi odločitev AVK glede prevzema družbe Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A, in za katero se poteguje hčerinsko podjetje United Group – Slovenia Broadband. Zadevi sicer nista povezani, je pa nedavna odločitev morda dober pokazatelj tega, kakšen bo razplet.

Odločitev AVK glede Sport Kluba je skrajno nenavadna, odločanje o tem in tudi o zadevi Pro Plus pa nerazumljivo dolgo, pravi povedal vodja pravne službe v United Group Steve Leroy.
Odločitev AVK glede Sport Kluba je skrajno nenavadna, odločanje o tem in tudi o zadevi Pro Plus pa nerazumljivo dolgo, pravi povedal vodja pravne službe v United Group Steve Leroy. FOTO: Thinkstock

Ne 85 dni, pač pa kar 1755 dni

Pa niti ne toliko odločitev, spornejši je čas, kolikor ga je AVK potrebovala, da jo je sprejela. Vodja pravne službe v United Group Steve Leroy je danes za STA dejal, da je odločanje o tem trajalo nerazumljivo dolgo. "Običajen čas sprejemanja takšnih odločitev AVK je 85 dni, to pa so sprejemali 1755 dni, 20-krat dlje," je povzel in opozoril, da tudi na presojo AVK, ali lahko United Group prevzame Pro Plus, čakajo že več kot eno leto.

"V družbi se tako sedaj pripravljamo na izvrševanje odločbe AVK glede Sport Kluba, a jo bomo izpodbijali po vseh možnostih poteh," je dejal in dodal, da se osredotočajo na to, da bodo pripravljeni, če bodo morali odločitev AVK na koncu implementirati. "To za nas ni dobro, nisem prepričan, da je dobro za slovenske gledalce športnih programov," je ocenil.

V United Group pravijo, da bodo - ne glede na zadevo Sport Klub - počakali, da AVK odloči glede Pro Plusa.

V vseh teh letih so po njegovih besedah s športnimi programi zgradili zgodbo o uspehu in "sedaj moramo ta uspeh prodati". Usoda teh programov je tako negotova: "Ne vemo, kdo in če bi kupil te programe, kdo bo zakupil iste pravice in ali bo oddajal programe v slovenskem jeziku ... ne vemo, ali bo slovenski gledalec dobil želene vsebine in v slovenskem jeziku."

Če odmislimo čas odločanja in čas, ki bo pretekel v postopkih odločanja o pritožbi in tožbi, je Leroy izpostavil, da je takšna odločitev "skrajno nenavadna", saj po njihovem mnenju ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, je diskriminatorna, ni v skladu s pravnim redom EU in je nesorazmerna.

Takšne opredelitve trga, kot jo je označila AVK, ni uporabila nobena druga takšna agencija na svetu. Vsak kupec teh športnih pravic bi bil po definiciji monopolist, celo Eurosport ne velja za konkurenco, čeprav je pridobil določene pravice izključno za območje Slovenije, je povzel.

Če ima AVK pomisleke, bi jih morala nasloviti drugače, ne pa da naloži nekomu, da proda pomemben del svoje dejavnosti. Nalaganje spremembe lastništva je nesorazmerno in pretirano ter odpira nove težave na vseh ravneh, je še dejal.

United Group vztraja, da obstajajo tudi drugi, milejši, ukrepi, s katerimi bi lahko zaščitili konkurenco. AVK bi jim na primer lahko naložila globo v višini 10 odstotkov letnih prihodkov, ker je vlogo za priglasitev vložila pozno, je pojasnil Leroy. A tega v petih letih ni storila, poleg tega 10 odstotkov predstavlja zgornjo mejo morebitne globe. Bi bil pa to precejšen znesek, a je treba vedeti, da takrat pravila niso bila čisto jasna in da je družba vlogo priglasila samoiniciativno.

Agencije delujejo s ciljem, da zagotavljajo jasno in predvidljivo poslovno okolje. Da se odločijo v nekem časovnem okvirju, ne glede na to, kako. "V nekih drugih okoliščinah je v podobnih primerih AVK odločila razmeroma hitro, pri nas pa traja," je še poudaril in dodal, da bi morali za vse veljati enaka pravila in zakoni. "Ta zgodba zagotovo ni dober signal za ostale vlagatelje," je sklenil Leroy.

Strokovnjak: Najslabše jo bo odnesel potrošnik

Da je odločitev agencije izredno stroga in dober pokazatelj odnosa AVK do United Group, se strinja tudi medijska stroka.

"Varovanje konkurence, ki potrebuje pet let za odločbo, seveda ni varovanje konkurence. V petih letih bi konkurenca verjetno že propadla, če bi dejansko prišlo do tako hudih zlorab," meni predavatelj na FDV Marko Milosavljević.

Po njegovem menju je zelo verjetno, da jo bo na koncu najslabše odnesel potrošnik, predvsem z vidika, ali bodo ti pogrami sploh obstali. "In če bodo v rokah nekega drugega ustvarjalca, ali se bo ta sploh želel truditi s slovenskimi podnapisi in s slovenskimi komentarji?" se sprašuje in dodaja, da lahko le upamo, da bo odločitev glede Pro Plusa sprejeta prej kot v štirih letih.

AVK se brani: United Group je spreminjal dejstva

Na AVK so za Dnevnik pojasnili, da so se med tem časom večkrat spreminjala dejstva, in to zaradi United Group. "Ta je v času trajanja postopka iz podjetja, ki je prvotno izdajalo programe Sport Klub (Iko Balkan S. R. L., pozneje preimenovano v United Media Limited), prenesla dejavnost na United Media S.ar.l., nato pa je prvotnega izdajatelja prodala in od AVK zahtevala, naj postopek presoje koncentracije zato ustavi." Ker je AVK postopek kljub temu nadaljeval, je United Group na upravno sodišče vložila tožbo oz. zahtevo za začasno zadržanje izvrševanje odločbe, kar pa je sodišče zavrnilo.

Varuh konkurence poudarja tudi, da bodo za zdaj programi Sport Klub še vedno na voljo naročnikom plačljive televizije, saj mora United Group do prodaje te programe izdajati. Po prodaji pa bo izdajanje teh programov prevzel neodvisni kupec.

Strokovnjak za športno komuniciranje Tomaž Ambrožič je za Dnevnik omenil, da bi to lahko bil kak tuji finančni sklad, ki bo programe kupil kot naložbo in jih nato odprodal. "Dosedanji lastnik je v programe veliko vlagal, predvsem v podnapise in slovenske komentatorje. Takšnega novega lastnika bo težko najti, saj se vložki v slovebske komentatorje načeloma ne splačajo, in nazadnje bo oškodovan slovenski potrošnik," je ocenil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
21. 09. 2018 14.44
+0
Pa neeee no...! Spet bomo nogomet gledali po raznih streamih, polnih virusov, hroscev in druge golazni... Kaj se jih res ne da kako drugace kaznovat???
mejacrnikal
21. 09. 2018 12.29
+8
RTV NAROČNINO UKINIT!!! VSI NA ULICE!!! PLACUJEMO VSAK MESEC MAFIJO!!!
antilevi?ar
21. 09. 2018 10.26
+10
RTV naročnina neumnost iz časa socializma. Ukiniti čimprej. Kak referendum bi bil potreben. Kdo v državi jim je dovolil, da uzakonijo zakon, kjer je TV vezana na el. priključek. To je isto kot da greš na črpalko tankat gorivo in vam zraven zaračunajo še pranje avta.
antilevi?ar
21. 09. 2018 10.19
+10
Ma prav nič ne bomo trpeli, manj TV, več narave pa bo vse v redu.
MojsterSplinter
21. 09. 2018 13.13
+3
Ka pa mislis
21. 09. 2018 08.39
+1
verjetno bo natocnina spet narasla
bebo3
21. 09. 2018 08.30
-8
a te programe sploh kdo gleda?
silvijadado
21. 09. 2018 09.02
+9
lipov list
21. 09. 2018 08.05
-9
manj sporta, vec politike....jj je kriv
kokicas
20. 09. 2018 22.02
+84
Če ukinejo vse te športne programe, zakaj bi potem imel sploh se televizijo doma ? Za prenose iz parlamentarne dvorane in filmov iz prejšnega stoletja. Toliko dobrega športa kot oni predvajajo z slovenskimi komentatorji si zaslizijo vse pohvale. Ne pa ukinitev
drobiž
21. 09. 2018 08.18
+10
Se popolnoma strinjam. na TV samo prazgodovinski filmi, ki se predvajajo v nedogled. Za praznike vemo spored na pamet. Ukinili bodo športne programe super . izračunajmo si koliko plačujemo naročnine za TV in to obvezne ??
toxicox
20. 09. 2018 21.36
+1
haha kdo zdaj pametuje
pravicnez.
20. 09. 2018 21.31
+43
Ni mi jasno kdo naj bi pridobil z ukinjanjem programov SK? Nasrkali bomo tisti, ki radi gledamo šport, predvsem Champions League. Ta (proti)"naša" agencija je en izmet s skisanimi možgani. Nesposobneži in no-rci so najbrž tam. Sramota.
Andrejc1
20. 09. 2018 20.35
+43
Ce to pomeni konec z komentiranjem obreza starejsega je to ena najboljsih novic letos na sportnem podrocju.
Houdor
20. 09. 2018 20.26
-7
Lukača ne damo!!!
PBlack
21. 09. 2018 08.26
+1
sodelujem
20. 09. 2018 20.21
+8
Ja, prav potrebni so slo-komentatorji. Ko poslušaš določene prenose te boli glava( jaz ne poslušam več-slo) od prehitevanj, vsevedov kaj je prekršek, zamuda tako da ne veš ali gledaš isto tekmo,sploh pa ene dva ki jima kar prihaja,če igra penaldo.....,pol igralcev se niti ne naučijo kdo je kdo,selektorji in trenerji....vse samo komentatorji ne.!Vseeno če jih ni.! Pa RTV tudi ne.!
Booooooooooring
20. 09. 2018 20.09
-50
sportnih kanalov ne gledam tako da ne bom oškodovan. dovolj sta mi 2 eurosporta vse ostalo je preveč.
bebo3
21. 09. 2018 08.30
-1
točno tako, kdo sploh rabi toliko programov
blazter
20. 09. 2018 19.56
+45
Če bomo na ta račun uporabniki posledično država oškodovani bom tv naročnino odpovedal. Ostane net. Vezav nimam.......
sodelujem
20. 09. 2018 20.16
+2
Ne moreš-so jo uzakonili na el. priključek.!!!!!!!!!
hokej11
20. 09. 2018 19.47
+57
AVK je ustanovljen, da nagaja in da imajo veljaki polne žepe. Še ena služba katere namen je, da je in nič uporabnega od njih.
Našvasan_zob
20. 09. 2018 19.35
-22
Ufc itak dol potegnem... za ostalo mi pa dol maha.... No, pa srečno vsem!..
nejmarsaks
20. 09. 2018 20.17
-4
tvoj cilj je pa biti osrednja novica v rumenem cajtngu....stavim jurčka zdele na to da si s štajerskega konca
Našvasan_zob
21. 09. 2018 07.33
+1
V bistvu sem 15km južneje od LJ... Kam lahko pridem po tega jurčka?..
Našvasan_zob
21. 09. 2018 07.34
Pa upam, da nisi stavil gobice ampak denar... he he (čeprav glede na tvoj nick močno dvomim, da bo kaj od tega)... hehe
bogdajmir
20. 09. 2018 19.15
+95
TV se gleda zgolj, samo in le zaradi športa oz dogodkov v živo - če skinejo športne kanale, je TV itak mrtva, ker itak že diha na škrge
Našvasan_zob
20. 09. 2018 19.34
-7
Kaj pa strimanje? hehe dobrodošli v 2018...
FCL
20. 09. 2018 19.42
+27
Našvasan_zob
21. 09. 2018 07.35
-4
iga_biba
20. 09. 2018 19.07
+34
trpim predvsem zraven komentiranja motoGP na kanalu
fihner
20. 09. 2018 19.25
+18
alkocar1
20. 09. 2018 19.31
-13
Tudi jaz, na srečo imam Sport klub-Srbija, tud minute ne gledam na Kanalu A
junij66
20. 09. 2018 20.14
+20
Ja tako kot gledaš pink, grand,in ostale prugrame balkan paketa. Slo programov itak ne gledaš
alkocar1
21. 09. 2018 20.44
ne kolega, nisem z balkana. Ce bi gledal ker prenos bi ti bilo kmalu jasno, komentartorja sta profesorja za kanal a loleka. In ne bos verjel tud sekunde reklame ni med dirko.
janezov uč
20. 09. 2018 19.03
-12
kdo sploh gleda TV?