Gospodarstvo

ZDA kljub bančnim pretresom zvišujejo obrestne mere

Washington, 23. 03. 2023 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.K., STA, U.B.
Komentarji
32

Ameriška centralna banka je znova zvišala obrestne mere kljub strahu, da bi s tem lahko še povečala finančni pretres po nizu propadov bank. Vlade po vsem svetu medtem zatrjujejo, da neuspehi bank ne ogrožajo splošne finančne stabilnosti. Evropska centralna banka je sicer prejšnji teden zvišala ključno obrestno mero za 0,5 odstotne točke.

Federal Reserve je svojo ključno obrestno mero zvišala za 0,25 odstotne točke, bančni sistem pa označila za zdrav in odporen. Je pa ob tem opozorila tudi, da bi lahko posledice propada bank škodile gospodarski rasti v prihodnjih mesecih. Stroške posojil Fed zvišuje v želji po stabilizaciji cen, vendar je prav močno zvišanje obrestnih mer od lani povzročilo napetosti v bančnem sistemu.  

Kot smo že poročali, sta ta mesec propadli dve ameriški banki: Silicon Valley Bank in Signature Bank. Deloma tudi zaradi težav, ki so jih povzročile višje obrestne mere, poroča BBC.

Prav tako se številni sprašujejo, kako bo z vrednostjo obveznic, ki jih imajo banke, saj lahko zaradi naraščajočih obrestnih mer te obveznice izgubijo vrednost. Banke imajo namreč običajno velike portfelje obveznic in posledično znatne potencialne izgube. Padec vrednosti obveznic sicer za banke ni nujno problematičen, do težave pride le, če so jih prisiljene prodati.

Vlade po vsem svetu medtem zatrjujejo, da neuspehi omenjenih bank ne ogrožajo splošne finančne stabilnosti. Evropska centralna banka je sicer prejšnji teden zvišala ključno obrestno mero za 0,5 odstotne točke. 

Danes je svojo ključno obrestno mero za 0,5 odstotne točke na 1,5 odstotka zvišala tudi švicarska centralna banka. Kot so sporočili iz banke, gre za odziv na "obnovljene inflacijske pritiske". Ob tem niso izključili dodatnih dvigov v prihodnjih mesecih. Inflacija v Švici je bila februarja na letni ravni po podatkih švicarskega statističnega urada 3,4-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot januarja in 0,6 odstotne točke več kot decembra.

Švicarska centralna banka je obrestno mero nazadnje zvišala decembra lani, in sicer za 0,5 odstotne točke na en odstotek. To je bilo tretje zaporedno zvišanje lani. 

Guverner Thomas Jordan je danes zagotovil, da švicarski bančni sistem ostaja "zelo odporen in robusten". Prevzem banke Credit Suisse je bil po njegovih besedah nujen za "ohranitev globalne finančne stabilnosti".

"Bili smo v zelo občutljivem okolju, ki sta ga zaznamovala bančna kriza v ZDA in izjemna nervoza na finančnih trgih na splošno. V takšnih razmerah bi lahko vsaka napačna odločitev sprožila še večjo krizo, verjetno tudi na globalni ravni," je branil potezo največje švicarske banke UBS, ki bo drugo največjo banko prevzela za 3,25 milijarde dolarjev.

 Tudi norveška centralna banka je ključno obrestno mero danes zvišala za 0,25 odstotne točke na tri odstotke. Kot so sporočili iz banke, gre za nujen odziv za zajezitev inflacije. Inflacija na Norveškem je bila februarja na letni ravni po podatkih norveškega statističnega urada 6,3-odstotna, kar je 0,7 odstotne točke manj kot januarja in manj od napovedi analitikov. "Kljub temu je inflacija še vedno precej višja od ciljev, ki so okoli dveh odstotkov," so poudarili v centralni banki.

Na januarskem zasedanju se norveški centralni bankirji za spremembo ključne obrestne mere niso odločili, se pa nov dvig zelo verjetno obeta maja. Kot so izpostavili v banki, je bistveno izboljšanje gospodarskega okolja v tako kratkem času namreč malo verjetno.

Ključno obrestno mero je v sredo zvišala tudi ameriška centralna banka, in sicer za 0,25 odstotne točke na raven med 4,75 in 5,00 odstotka.

Odločitev o morebitni spremembi ključne obrestne mere pa bo danes sporočili tudi britanska centralna banka.

Predsednik Federal Reserve Jerome Powell je dejal, da je Fed še vedno osredotočen na boj proti inflaciji. Banko v Silicijevi dolini je opisal kot izstopajočo v sicer močnem finančnem sistemu. Vseeno je priznal, da bodo nedavni pretresi verjetno ovirali rast, pri čemer vse posledice še niso jasne. 

Gospodarski učinek

Napovedi, ki jih je objavila banka, kažejo, da uradniki pričakujejo, da bo gospodarstvo letos raslo zgolj za 0,4 odstotka, leta 2024 pa za 1,2 odstotka, kar je precej manj kot običajno – in manj, kot so uradniki predvidevali decembra.

Fed je tudi omilil izjave, da bo v prihodnjih mesecih potrebno neprekinjeno višanje obrestnih mer. Zdaj je dikcijo spremenil v: "Nekatera dodatna zaostritev politike bi lahko bila primerna." Ian Shepherdson, glavni ekonomist pri Pantheon Macroeconomics, pravi, da te poteze jasno kažejo, da je Fed nervozen.

Ameriški dolarji
Ameriški dolarji FOTO: Shutterstock

Fedovo sredino zvišanje obrestnih mer je že deveto zapored. Medtem ko je bila ključna obrestna mera pred letom dni skoraj nič, zdaj dosega najvišjo raven od leta 2007, in sicer med 4,75 do pet odstotkov.  

Višje obrestne mere pomenijo tudi višje stroške za nakup stanovanja, za prevzem drugega dolga ali za izposojo za širitev podjetij. Fed pričakuje, da bo zaradi podražitev povpraševanje padlo, kar pa bi posledično ohladilo cene. To se je na ameriškem stanovanjskem trgu že začelo dogajati, saj so se nakupi nepremičnin v zadnjem letu močno upočasnili, povprečna prodajna cena pa je bila februarja že nižje kot pred enim letom. To je prvi padec cen nepremičnin v več kot desetletju.  

A splošno gledano se je gospodarstvo obdržalo bolje od pričakovanj, cene pa še naprej rastejo hitreje od zdravih dveh odstotkov. Inflacija, stopnja, po kateri cene rastejo, je v 12 mesecih do februarja v ZDA namreč poskočila za šest odstotkov. Stroški nekaterih izdelkov, vključno s hrano in letalskimi vozovnicami, naraščajo še hitreje. Powell je že pred propadom bank opozoril, da bi uradniki obrestne mere lahko povišali bolj kot pričakovano, da bi obvladali situacijo. 

Projekcije bank kažejo, da oblikovalci politike pričakujejo, da se bo inflacija letos znižala – vendar manj, kot je bilo pričakovano pred nekaj meseci. Kljub temu napovedujejo približno 5,1-odstotne obrestne mere ob koncu leta 2023 (nespremenjene od decembra) kar pomeni, da bo Fed kmalu prenehal zviševati obrestne mere.

Powell je učinek nedavnih pretresov opisal kot enakovreden zvišanju obrestnih mer. Dejal je, da bi Fed morda lahko svojo ključno obrestno mero zvišal manj agresivno, če bi pretresi v finančnem sistemu spodbudili banke, da omejijo posojila, gospodarstvo pa bi se hitreje upočasnilo.

Vendar je ponovil, da se Fed ne bo ustrašil svojega boja proti inflaciji. "Inflacijo moramo znižati na dva odstotka," je dejal. "To, da jo bomo znižali na dva odstotka, nas bo stalo, vendar nas bo, če nam to ne uspe, stalo še več," je še povedal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zemljan10
23. 03. 2023 19.26
+3
S 1.avgustom dolar ne bo več svetovna valuta. Je že dogovorjeno. Rusija, Kitajska, Saudska Arabija, Tajska... Američani bodo nafto lahko kupovali samo za Evre. Če imate kakšne dolarje doma, hitro prodat,dokler še dobite kaj za njih.
ap100
23. 03. 2023 18.19
+0
ravno zato - treba je ohraniti depozite v bankah in to je možno s stimulativno obrestno mero
FaTa Albanka
23. 03. 2023 15.44
+7
BlackRock , Lary Flint , Rotšildi , Vanguard , State Street pa podobni to do krojači naše usode na Zahodni polobli
FaTa Albanka
23. 03. 2023 15.40
+3
To nam brezveze razlagate te neke tocke pa procente sem pa tja to kake igrice se tam v ozadju Rotšildi pa podobni grejo še njihovim nižjim potrčkotom fonFajcerovi pa šolcu niso jasne pa pol se njihovim oporodam golobu pa janši se manj. Glavno pac da nas rajo pokradejo
Resnica v obraz
23. 03. 2023 15.56
+1
spremljam vse nov.konference Feda in zasišanja senatorjev in priznam, da v tej luči izgleda slovenski parlament kot jaslice v primerjavi z znanjem o kapitalu v USA, pa tudi nekateri profesorji ekonomije so zelo vprašljivi. nezaposlenost je končno zrasla iz 3,4% na 3,6 % in inflacija pada na 6% in še pada..(slabo za trg je dobro za borzo)
FaTa Albanka
23. 03. 2023 15.59
+1
Ni dobro prevec spremljat boljse it na sprehod.
Mukec
23. 03. 2023 15.37
+3
Propad dolarja je blizu.
Resnica v obraz
23. 03. 2023 15.57
+3
nič hudega v zadnem tednu so natiskali 2 triljona usd, je pa dobro za BTC
Fulano in Beltrano
23. 03. 2023 15.07
-17
Ah, Nik...jaz bi se na tvojem mestu raje osredotočil na kozarec vina ob čudovitih sončnih zahodih v Naplesu. Saj je fino malo pogledat, kaj se dogaja v Sloveniji, ampak na koncu je pa čisto vseeno, če klikneš na slovenske novice ali ne...
nikhrast
23. 03. 2023 16.23
-20
Pogrešam Naples, res fantastično mesto, polno elitnih restavracij, no, poleti je pa Istra tudi lepa, pogrešam je tudi.
nikhrast
23. 03. 2023 14.46
-18
Kaj pa švicarske banke, ne vidite da imajo tudi te probleme, vidim da se zgražate samo nad ameriškim bankam. Nestabilne švicarske banke, to je še večji šok. Inflacijo pa je treba ukrotiti na 2%, tako da dvig obrestne mere ni noben šok. Se spomnite Yugo, ogromna inflacija in ničvreden dinar.
wsharky
23. 03. 2023 13.03
+4
nekoč je imela za cnn intevju rešiteljica slovenskih bank ga. Bratušek, upam, da jo sedaj povabijo da reši še ameriške banke
Mušmula
23. 03. 2023 12.58
+8
Upam da je, zdaj jasno čemu je služila Coronica. To se je vedelo že takrat v katere vode pluje barka, pa so se mi samo smejali. Smejte se še naprej. Seveda so Koronco nadgradili še z Ukrajino, zdaj pa imamo kar imamo.
borjac
23. 03. 2023 12.07
+14
Tile Američani so nas porinili v Ukrajinsko vojno, in energetsko krizo, sedaj pa bi nas radi porinili še v finančno krizo kot so nas že leta 2008, cilj jim je UNIČENJE EVROPE.
Delavec_Slo
23. 03. 2023 12.17
+12
In tudi nas bodo,glavni akterji eu bodo pa kidnili v tople kraje!
MathewM
23. 03. 2023 13.04
+4
pa mislim da ne gre toliko za to da kogarkoli želijo poriniti v krizo, kot za to, da na vsak način skušajo obdržati status edine svetovne velesile, ki misli, da lahko cel svet oblikuje po svoji podobi. Še vsak imperij se je na tak način končal, tudi ta se bo. Verjetno sem naiven in preoptimističen, samo upam da se bodo sčasoma sile moči držav polj prerazporedile in bomo prisiljeni živeti v enakopravnosti in medsebojnem spoštovanju.
Mirko41
23. 03. 2023 11.52
+2
Še vedno krepko prenizka temeljna obrestna mera za znatno znižanje inflacije.
Bolfenk2
23. 03. 2023 10.19
+19
Uvedli sankcije Rusom, propada pa zahod.
Zmaga Ukrajini ..
23. 03. 2023 10.55
-15
Daj razloži kako in s čim so sankcije moskvićem vplivale na stopnjo inflacije. Vse tako zgleda, da nimaš pojma o čem trolaš. Ampak se pustim presenetiti, torej čakam pojasnilo in tvoje "globoke" misli.
GMajky
23. 03. 2023 11.12
+10
zmago ukrofilcek, ocitno ti ne razumes ravno pomena besede INFLACIJA, glede na to kaj sprasujes!!!
Zmaga Ukrajini ..
23. 03. 2023 11.27
-13
Po pričakovanju - rusofili trolate brez, da bi sploh razumeli o čem blejate. Da je inflacija, smo sicer že vsi opazili. Kakšno povezavo pa ima ta s sankcijami moskoviji, pa rusofili niste zmožni pojasnit. Aja,... najbrž zato, ker te povezave sploh ni.
MathewM
23. 03. 2023 11.45
+7
Zaradi sankcij RF, je prišlo do efektivnega znižanja ponudbe po energentih in posledično zvišanjem cen le teh. Podobno se je zgodilo z ostalimi zadevami, kot je hrana, gnojila, kovine ipd. Težava tega je, ker so cene teh zadev v praktično vseh izdelkih, ki jih imamo za samoumevne. Težko razumeti? Seveda pa je vzrok tudi neodgovorna monetarna politika zadnjih 15 let in pa COVID oz. odziv na COVID.
G. Papež
23. 03. 2023 12.11
+4
Mathew...popolnoma preprosto in točno napisano.
Zmaga Ukrajini ..
23. 03. 2023 13.17
-5
Spet enostransko in selektivno rusofilsko nabijanje brez razumevanja. Kot froci, ki se nadudlajo šolsko snov, ki pa je dejansko sploh ne razumejo. Obnašate se, kot da dve leti zapiranja v pandemiji in megalomansko tiskanje denarja ni imelo nobenih posledic. Pa je ravno to prineslo visoko inflacijo. Z zamikom seveda, ... ker so svetovna gospodarstva mnogo preveč kompleksna, da bi se premiki pokazali "čez noč". Ni treba biti jedrski fizik, da bi ugotovil, da pretirano tiskanje denarja (s katerim so države v času pandemije vzdrževale poslovne subjekte in gospodinjstva "pri življenju") povzroči velike presežke denarja na trgu, logično pa mu s tem vrednost pade. Da je do pojava inflacije prišlo z zamikom, je vzrok v temu, da so npr. v času pandemije ljudje bistveno manj trošili (manj potovali, manj obiskovali koncerte, restavracije, hodili na izlete, manj kupovali "nenujne" dobrine,...), ko pa se je pandemija "sprostila", so se začeli kazati očitni znaki posledic. Poleg tega, da je v času pandemije prišlo še do hujših prekinitev velikih dobavnih verig (kar je dodatno povzročilo ponudbene šoke), zlasti pri največjem "prevozniku" - Kitajski, kjer so ladje v pristaniščih obtičale tudi po več mesecev,... da ne omenjam njihove politike ničelne tolerance do kovida, ko so cela mesta "hermetično" zapirali za več tednov (npr. Šanghaj, največje trgovsko in gospodarsko središče je bil popolnoma zaprt cela dva meseca). Kitajci so močno zmanjšali potrošnjo, ki je tudi po pandemiji ostala celo na nižji ravni od pred-kovidnih časov, in prav zato imajo precej nizko inflacijo. Na zahodu smo se namreč zelo hitro "sprostili". Skratka, cene številnih potrošniških dobrin so že na začetku leta 2022 naraščale zaradi dolgotrajnega vpliva covida-19 na dobavne verige. Moskovitska invazija na Ukrajino februarja je vse skupaj le še poslabšala, saj je prišlo do »klasičnega« (še enega) ponudbenega šoka, ko je prišlo do dviga ključnih surovin (energentov), kar je seveda cene vsega ostalega še dodatno pognalo navzgor, nikakor pa ni bila edini in poglavitni krivec, s čimer radi opletate rusofilski »strokovnjaki« ekonomije. S tem se boste morali pač sprijazniti. Inflacijo bi imeli tudi, če ne bi uvedli nobenih sankcij proti moskoviji. Orjaško tiskanje denarja in preplavljanje trga s presežki le tega, je pač nujno in slej ko prej moralo pokazati posledice. Bo šlo, ali je vendar pretežko za rusofilske "stokovnjake"?
Zmaga Ukrajini ..
23. 03. 2023 13.18
-1
MathewM
23. 03. 2023 13.28
+5
Ukrainka draga, če nebi imela toliko sovraštva do tujega naroda, bi videla, da si napisala praktično, kar je že napisano. Le z dobršnjo mero žaljivk in fobije.
Zmaga Ukrajini ..
23. 03. 2023 21.03
-1
Napisal nisi NIČESAR! Po pričakovanju.... samo rusofilsko trolanje,... dragi fantiček. Še marsikaj se boš moral naučiti. Za začetek tega, da svojih fobij ne projiciraj na druge. Jaz nikogar ne sovražim,... za razliko od tebe, ki imaš očitno patološki strah pred Ameri.
MathewM
24. 03. 2023 09.36
+1
eh Ukrainka, kdo bi tebe razumel. Prvo ne najdeš povezave med sankcijami in inflacijo, ki jo, v dolgem komentarju, kjer razvlečeš vsebino, kar sem že sam napisal v parih stavkih, nenadoma najdeš 🤦‍♂️. Kje si našla moj strah pred ameri, ki jih obiskujem non-stop tudi samo ti veš.
ZKP.
23. 03. 2023 10.06
+3
Pad k-a-b-a-l-e na vidiku....😎
natmat
23. 03. 2023 09.23
+16
Tiskanje denarja brez kritja je napolnil žepe eliti medtem ko imamo navadni smrtniki visoke cene in živimo v vedno večji bedi!!!Korona in vojna v Ukrajini so le izgovor da se je lahko začela javna kraja vojnih dobičkarjev!!!Najbolj žalostno pa je da je tej norosti podlegla EU z nesposobno in uničujočo ljudsko stranko na čelu!!!!
+20
itak, kam smo pa prišli, skor je že blo tako da če si sposodil 100k si moral vrniti 90 :) Tiskanje in deljenje korona denarja eliti je vse sesulo. Skratka, vsi bomo morali nekaj primakniti da je elita lahko še bolj obogatela. Enako je pri nafti elektriki in drugih osnovnih dobrinah.