Gospodarstvo

ZDA spremenile stališče: korak bližje enotnemu digitalnemu davku

New York, 26. 02. 2021 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š, STA
Komentarji
2

ZDA so spremenile stališče, zaradi katerega so na globalni ravni praktično zastali pogovori o enotnem digitalnem davku. Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je kolegom v skupini G20 danes sporočila, da Washington ne bo vztrajal pri določilu t. i. varnega zavetja.

Tehnološka podjetja

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v pogajanjih o globalnem digitalnem davku pod okriljem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vztrajala pri t. i. določilu varnega zavetja. To bi dejansko velikim tehnološkim podjetjem omogočilo, da zakonodajo spoštujejo le na prostovoljni osnovi.

Zaradi vztrajanja ZDA so globalna pogajanja o davku praktično zastala. Ideja je bila sicer z mednarodnim dogovorom določiti minimalno stopnjo davka za tehnološke gigante.

Podjetja, kot so Google, Facebook ali Amazon, namreč trenutno ustvarjajo prihodke po vsem svetu, dobiček pa prijavljajo le v manjšem številu izbranih držav, večinoma tistih, ki jim omogočajo plačevanje nižjih davkov.

Sprememba stališča ZDA se dogaja v okviru preoblikovanja politik Trumpovega naslednika Joeja Bidna. Nemudoma sta novico pozdravili Nemčija in Francija, ki sedaj ocenjujeta, da je globalni dogovor na dosegu roke.

"To je ogromen korak naprej na poti proti dogovoru sodelujočih držav do poletja," je dejal nemški finančni minister Olaf Scholz. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire se je prav tako zavzel za sprejem dogovora do poletja. Pogajanja se morajo nemudoma nadaljevati, je menil.

Yellenova je na zasedanju finančnih ministrov G20 tudi obljubila, da se bodo ZDA močno aktivirale v pogovorih.

Francija je leta 2019 sprejela lasten davek na prihodke tehnoloških podjetij, a je njegovo pobiranje do konca leta 2020 zamrznila za čas pogajanj v okviru OECD. Vseeno si je Pariz nakopal Trumpovo jezo, ki je Franciji zaradi tega celo grozil s carinami.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
26. 02. 2021 21.59
-2
Torej Enotni digitalni davek, Enotni digitalni denar in Enotni digitalni cepilni potni list, bolj dejansko Enotna digitalna dinamična identiteta z grožnjo izbrisa. Trojni udarec na globalni ravni zoper človeštvo, NWO.
Johnny_boy
05. 03. 2021 16.24
Sam, da te izbrisal ne bojo nikoli. Še po smrti ne. Ker te bodo morda še rabili, da voliš za "pravega" kandidata.