Gospodarstvo

ZDA zaradi digitalnega davka Franciji žugajo s carinami na sire in šampanjec

Washington, 03. 12. 2019 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
21

Urad ameriškega trgovinskega predstavnika je ugotovil, da nedavno sprejeti francoski digitalni davek diskriminira ameriške velikane iz sektorja, zato je administracija predsednika Trumpa Franciji zagrozila z uvedbo kazenskih carin v višini do 100 odstotkov na nekatere izdelke, tudi na sire in šampanjec. Francoska stran grožnje označuje za nesprejemljive.

Urad ameriškega trgovinskega predstavnika ugotavlja, da davek na nekatere prihodke velikih tehnoloških podjetij, ki se ga je prijela kratica Gafa po začetnicah ameriških velikanov Google, Apple, Facebook in Amazon, diskriminira in nesorazmerno bremeni podjetja iz ZDA in ni skladen z mednarodnimi davčnimi načeli.

Uvedli bi carine na šampanjec, mlečne izdelke, kozmetiko, modne dodatke, ...

V uradu, ki ga vodi Robert Ligthizer, so tako zagrozili s protiukrepi v obliki kazenskih carin v višini do 100 odstotkov na 2,4 milijarde francoskega blaga. Med izdelki, ki so se znašli na seznamu, so šampanjec, določene vrste sira (npr. Roquefort), jogurt, maslo, nekateri kozmetični izdelki, modni dodatki in porcelan.

Dejansko je Trumpova administracija zagrozila z novimi carinami celotni EU.
Dejansko je Trumpova administracija zagrozila z novimi carinami celotni EU. FOTO: Dreamstime

"To je jasen signal, da bodo ZDA ukrepale proti ureditvam glede digitalnega davka, ki diskriminirajo ali kakor koli drugače neupravičeno bremenijo ameriška podjetja," je Lighthizer zapisal v izjavi za javnost. Dodal je, da se urad posveča "vse večjemu protekcionizmu članic EU, ki nepošteno cilja na ameriška podjetja, bodisi z davki na digitalne storitve ali z drugimi ukrepi, ki ciljajo na ameriške ponudnike digitalnih storitev".

V tej luči je Lighthizer opozoril, da bi lahko urad preiskavo razširil še na Avstrijo, Italijo in Turčijo. Vse to pomeni, da gre za novo fronto med EU in ZDA. Ukrepanje proti eni članici je namreč ukrepanje proti EU, s katero je v carinski uniji tudi Turčija.

Francija: Grožnje nesprejemljive, odgovor EU bo oster

Med francoskimi izdelki, ki so se znašli na ameriškem seznamu za obdavčitev, so šampanjec, določene vrste sira, jogurt, maslo, nekateri kozmetični izdelki, modni dodatki in porcelan.
Med francoskimi izdelki, ki so se znašli na ameriškem seznamu za obdavčitev, so šampanjec, določene vrste sira, jogurt, maslo, nekateri kozmetični izdelki, modni dodatki in porcelan. FOTO: Dreamstime

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je grožnje iz Washingtona že označil za nesprejemljive in v primeru uvedbe carin napovedal "oster odgovor EU". "Bili smo že v stiku z Evropsko komisijo in v primeru novih ameriških sankcij bi prišlo do jasnega odgovora evropske strani," je Le Maire povedal za radijsko postajo Radio Classique. Bi se bilo treba pa sporu po njegovem prepričanju izogniti, saj ta ne gre v korist trgovini, rasti in politični stabilnosti v svetu.

Francoski državni sekretar za digitalno gospodarstvo Cedric O je izrazil upanje, da bodo ZDA še odprte za pogovore. "Pojasniti jim moramo in jih prepričati, da to ni diskriminatoren davek, saj bodo obdavčena vsa podjetja z digitalnim poslovnim modelom, ne glede na to, ali so ameriška, kitajska ali evropska," je dejal.

EU je zagotovila, da se bo na grožnje ZDA odzvala "kot eno". Tiskovni predstavnik Evropske komisije Daniel Rosario je ZDA namesto groženj pozval k dialogu. "Ostajamo mnenja, da je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) prostor za naslavljanje trgovinskih sporov," je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem v Londonu, kjer naj bi se ob robu vrha zveze Nato srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, dejal, da bo spor verjetno mogoče rešiti tudi brez carin. "Veliko trgujemo s Francijo, spor pa je manjši," je dejal novinarjem. "Mislim, da bomo verjetno to lahko rešili. Imamo pomemben trgovinski odnos in prepričan sem, da bodo stvari v kratkem videti zelo rožnato," je dodal.

Francoski parlament je sicer kljub rožljanju Trumpove administracije, ta je s protiukrepi grozila že poleti, zakon za uvedbo davka na nekatere prihodke velikih tehnoloških podjetij sprejel 11. julija. Ta določa triodstotni davek na prihodke tehnoloških podjetij, ki v svetu z digitalnimi dejavnostmi letno ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v Franciji pa več kot 25 milijonov evrov.

Francija se je sicer za nacionalni digitalni davek odločila, potem ko na evropski in globalni ravni za zdaj ni bilo preboja pri uvedbi enotne usklajene rešitve za obdavčitev. Podobne ukrepe je napovedalo še nekaj evropskih držav.

Razvite države naj bi se o globalno usklajenem davku sporazumele v 2020

Države po svetu so sicer konec maja vendarle naredile korak v smeri uvedbe enotne davčne politike do internetnih velikanov. V okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je namreč 129 držav potrdilo načrt dela pri uvajanju davka, ki bi pravičneje razdelil prihodke med države in multinacionalke. Med temi državami je tudi Slovenija. ZDA imajo medtem svoj, širši predlog, ki bi poleg velikih ameriških digitalnih gigantov lahko prizadel evropske in azijske multinacionalke v drugih sektorjih.

V okviru skupine G7 so sicer v nadaljevanju dosegli dogovor o načrtu za obdavčitev digitalnih velikanov. Dogovor G7 sicer predvideva, da se bodo razvite države v okviru OECD v letu 2020 vendarle sporazumele o globalno usklajenem digitalnem davku, kar pomeni, da še zdaleč ne gre za zaključeno zgodbo. Francija je napovedala, da bo svoj davek umaknila, ko bo mednarodno dogovorjeni davek uveljavljen, podjetjem pa bo že plačani nacionalni davek vrnila v obliki olajšav pri globalnem davku.

Rožljanje s carinami znižuje tečaje na večini azijskih borz

Indeksi na azijskih borzah so danes večinoma v rdečem območju, vlagatelje pa je, podobno kot v Evropi in ZDA, prestrašilo ameriško rožljanje s carinami. Administracija Donalda Trumpa je poleg novih groženj Franciji z vnovično uvedbo dodatnih carin na jeklo in aluminij zagrozila Braziliji in Argentini.

Grožnje s carinami na tipične izdelke iz teh držav je usmeril tudi proti Italiji, Avstriji in Turčiji. Dejansko je Trumpova administracija s tem zagrozila z novimi carinami celotni EU (Turčija je v carinski uniji z EU).

Trump je nemreč pred potjo v Evropo na vrh zveze Nato Brazilijo in Argentino v ponedeljek obtožil, da umetno znižujeta vrednost svojih valut in s tem škodita ameriškim kmetom, zato jima je zagrozil z vnovično uvedbo dodatnih carin na uvoz jekla in aluminija.

Dodatne carine je Lightizer 'obljubil' tudi Kitajski. ZDA bi lahko uvedle dodatne carine, načrtovane za 15. december, če strani do takrat ne bosta dosegli prve faze trgovinskega dogovora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reakcionar
06. 12. 2019 11.00
-1
Digitalni davek? Kraja denarja! Tako je Trump, udari jih po denarnici!
puspan
04. 12. 2019 08.29
+5
Mi jim lahko ponudimo Lisca in Mahniča celo brez carine.
puspan
04. 12. 2019 08.28
+0
Razen orožja ZDA Evropi nimajo kaj pametnega za ponuditi.
Reallife
04. 12. 2019 11.00
-3
Reče nekdo ki se nikoli ni bil v ZDA razen s prstom po zemljevidu.
nikhrast
09. 12. 2019 19.57
-2
Ne biti tako primitiven, še Rusi kaj prispevajo, čeprav so na potrošniški ravni skoraj nula. Za Kitajce se pa pritožujete da pridelujejo samo kloževno, uvažate pa vse kar je najcenejše. Pa zahod je ves povezan, saj ne veš kdo prispeva kaj, največkrat zdaj piše na evropskih izdelkih Made in EU.
mmickica
03. 12. 2019 17.36
+7
Francoske sire in sampanjce si v US itak lahko privosci le visji sloj in ta ga bo se naprej kupoval, tudi ce bo za carino drazji. Sicer pa naj jedo kitajskega, kaj me briga za bebave Americane, itak nimajo okusa! Cas je, da jim EU da vetra!
nikhrast
03. 12. 2019 21.57
-7
Najboljši je norveški Jarlsberg sir, pa ne mi govoriti da nimam okusa. Kitajski sir pa še nisem kupil.
Ost1234
03. 12. 2019 15.33
+8
Zadnji čas da se Evropa malo zbrihta in prične s svojo politiko, gospodarstvom in obrambnimi silami utrjevat celino!
ziggi1
03. 12. 2019 11.42
-2
trump ima prav. kdo pa je macaron? najvecji izdajalec evrope
jozefStefan
03. 12. 2019 13.36
+2
Ost1234
03. 12. 2019 15.35
+8
Macron je edini evropski politik ki je kavbojčkom rekel dost vas imamo! Bravo Macron!!
cirenij
03. 12. 2019 11.34
+6
To ZDA bi bilo potrebno povsem izolirat, samo zbrko delajo na vseh področjih. Tudi od Nata stran. Saj bi se dobro znašli tudi brez njih, bolj kot oni od ostalega sveta. Pa jim EU politiki kar naprej lezejo v a....u....s. Zmišljujejo si gospodarske sankcije, kjer jim politika ne paše. In s tem trpi komplet gospodarstvo in nič krivi državljani.
ziggi1
03. 12. 2019 11.40
+0
a drugi pa loh davke nabijajo americanom? halo
cirenij
03. 12. 2019 11.34
+2
To ZDA bi bilo potrebno povsem izolirat, samo zbrko delajo na vseh področjih. Tudi od Nata stran. Saj bi se dobro znašli tudi brez njih, bolj kot oni od ostalega sveta. Pa jim EU politiki kar naprej lezejo v a....u....s. Zmišljujejo si gospodarske sankcije, kjer jim politika ne paše. In s tem trpi komplet gospodarstvo in nič krivi državljani.
SenecaLucius
03. 12. 2019 11.12
+0
Trump je zelo ekološki in bo uvedel carine na smrad, ki ga povzročajo francoski siri in parfumi... 😁
jakec1575
03. 12. 2019 11.02
+3
V jemnu umirajo otroci, tile pa na off shore racunih zbirajo desetine mrd. za bruhat.
jesenvoyo
03. 12. 2019 11.22
+5
Žal je tako, pa vendar za otroka se odločiš, če vidiš, da boš ga lahko tudi primerno preskrbel, tam pa o tem ne razmišljajo.
Kristof19
03. 12. 2019 11.54
+2
Tako je skoraj v celotni afriki, pol pa vidiš unicefove spote za donacijo, kjer od 1 € dobijo v afriki 0,20 €
kovit
03. 12. 2019 10.54
+6
A nismo mi že zdavnaj opravili s carinami, a to kar še obstaja?
26277
03. 12. 2019 10.35
+17
Zda izolirat, od ostalega sveta,, že njihov nastanek je sporen.
ASCII
03. 12. 2019 10.49
-9
Od koga boš pa kupil CPU za svoj računalnik? Pa upam da znaš uporabljati kakšen drug OS poleg Windows.
26277
03. 12. 2019 10.53
-1