Gospodarstvo

Združenje Manager: Čas je za zvišanje neto plač

Ljubljana, 31. 01. 2019 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
140

Člani Združenja Manager so se zbrali na tradicionalnem januarskem srečanju, s katerim simbolično praznujejo začetek novega poslovnega leta. Preteklo leto je bilo za gospodarstvo po njihovih besedah znova odlično, zato je po mnenju predsednika združenja Aleksandra Zalaznika pravi čas za dolgoročne ukrepe za zvišanje neto plač.

Aleksander Zalaznik je preteklo leto označil kot znova odlično za gospodarstvo. Delež izvoza v slovenskem BDP je dosegel 86 odstotkov, posebno spodbuden pa je podatek, da nova in hitro rastoča podjetja ustvarijo 75 odstotkov delovnih mest, kar je nad povprečjem EU, je poudaril.

Neznanko še vedno predstavlja tudi brexit

Se pa v zadnjih mesecih kažejo znaki umirjanja gospodarske aktivnosti glavnih trgovinskih partnerjev Slovenije, je opozoril Zalaznik. Neznanko še vedno pomeni tudi brexit. Sloveniji izziv ostajata tudi konkurenčnost in produktivnost, obenem se ne sme zanemariti demografskih izzivov.

Priznanje za življenjsko delo so v združenju letos podelili ustanovitelju, direktorju in večinskemu lastniku KLS Ljubno Bogomirju Strašku. Mladi manager 2018 je postal prokurist in solastnik podjetja Cosylab Igor Verstovšek. Za naziv sta se potegovala še direktor podjetja Smart Com Filip Remškar in direktor GKN Driveline Slovenija Peter Smole.
Pomemben naslednji korak bo po Zalaznikovih besedah zvišanje neto plač, s čimer bi zaustavili beg možganov in omogočili nadaljnji razvoj gospodarstva. Predlagajo petletni dogovor o postopni rasti bruto plač in postopnem zmanjševanju obdavčitve. "Tak dogovor bi nas, menedžerje, spodbudil k iskanju rešitev za višjo dodano vrednost in produktivnost, država pa bi morala pospešeno iskati rešitve za povečanje konkurenčnosti gospodarskega okolja. Takšen dogovor bi državi kljub znižanju davkov prinesel več prilivov zaradi višjih plač, zaposlenim pa višje neto plače. S tem dogovorom in višjimi plačami bi preprečili tudi nadaljnje odhajanje najboljših kadrov in spodbudili vračanje tistih, ki so odšli," je poudaril in izrazil prepričanje, da Slovenija zmore narediti ta preskok. "Trenutek je pravi, izkoristimo ga," je še pozval.

Združenje si bo po besedah izvršne direktorice Saše Mrak tako tudi letos prizadevalo za povezovanje in združevanje, razvoj sodobnega voditeljstva ter družbeni napredek in blaginjo.

Šarec napovedal pripravo predloga davčnega prestrukturiranja

Prikimal je tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je kljub napovedim o umirjanju gospodarske rasti pohvalil odlično formo slovenskega gospodarstva: "Od nas je odvisno, ali bomo sporočili, da imamo pripravljeno strategijo za zvišanje konkurenčnosti države, ali se bomo pridružil tistim, ki ustvarjajo najslabše scenarije. Čas je, da vlada in gospodarstvo skupaj pripravita dolgoročni načrt za sistemski dvig plač."

Preteklo leto je bilo za gospodarstvo znova odlično, zato je po mnenju predsednika združenja Manager pravi čas za dolgoročne ukrepe za zvišanje neto plač.
Preteklo leto je bilo za gospodarstvo znova odlično, zato je po mnenju predsednika združenja Manager pravi čas za dolgoročne ukrepe za zvišanje neto plač. FOTO: POP TV

Podelili so tudi priznanje artemida, ki ga prejmejo posameznice, ki so prebile t. i. stekleni strop in prevzele najvišje vodstvene funkcije v podjetjih oz. organizacijah. Letošnji prejemnici sta direktorica družinskega podjetja Agitavit Solutions Anka Brus in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.

Zbrane je prek videoposlanice nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je predstavil letošnja prizadevanja slovenskega političnega vrha na področju gospodarstva. Napovedal je pripravo predloga davčnega prestrukturiranja, a poudaril, da bo treba v ta namen zagotoviti ustrezne dodatne finančne vire. Poudaril je še, da je ena od zavez vlade prevetritev regulativnega okolja.

"Soustvarjate razvoj države in hkrati opozarjate na marsikatere napake. Vlada si je za leto 2019 zastavila kar nekaj ciljev, na katere ste opozarjali, kot sta razbremenitev dela in davčno prestrukturiranje. Te predloge bomo pripravili, tudi z zavedanjem, da se lahko gospodarska rast ohladi. Letošnje leto bo namreč izjemno pomembno za naš nadaljnji razvoj tudi ob pripravljenosti na novo krizo," je dejal Šarec.

Pahor združenju vročil zahvalo

Dogodka se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je združenju vročil zahvalo za njegov prispevek k temu, da je Slovenija v letih po osamosvojitvi postala boljša družba.

"Začeli ste pred 30 leti na pragu velikih demokratičnih in družbenih sprememb, ko nihče ni vedel, kako bo. Danes pa lahko brez strahu zremo v prihodnost, ker imate znanje in izkušnje, da nas povedete v naslednjih 30 let," je ob čestitki dejal Pahor.

Mladi menedžer 2018 je Igor Verstovšek

Igor Verstovšek
Igor Verstovšek FOTO: Andraž Kobe / Združenje Manager

Združenje Manager je priznanje mladi menedžer 2018 podelilo Igorju Verstovšku, solastniku in prokuristu podjetja Cosylab. "Začeli smo kot skupina študentov, ki ni vedela nič o menedžmentu ali voditeljstvu. Imeli pa smo drug drugega, mentorja in dobro smo se razumeli. To je bil glavni razlog, da smo ustanovili podjetje. Potem so se stvari kar nekako začele dogajati," je dejal Verstovšek ob prevzemu priznanja.

Priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta je prejel Bogomir Strašek. "Zame je ta nagrada krona mojega dela. V veliko čast mi je, hkrati pa zdaj čutim še večjo odgovornost do dela in ljudi. Od malega sem želel biti med najboljšimi in stvari narediti malo drugače. Hvala sodelavcem, ki so sledili mojim ciljem, in moji družini, ki mi je stala ob strani tudi ob težkih trenutkih. Ob tem znova poudarjam, da lahko dobre rezultate dosežeš samo z medsebojnim spoštovanjem," je zbrane nagovoril Strašek, sicer ustanovitelj, direktor in večinski lastnik družbe KLS Ljubno, ki je z družbo povezan že 47 let.

'Vsak Franc in Janez imata več možnosti'

Priznanji artemida 2018 je Združenje Manager podelilo Anki Brus, direktorici družinskega podjetja Agitavit Solutions, in Sonji Šmuc, generalni direktorici Gospodarske zbornice Slovenije. "Menedžerskega poklica si nisem izbrala, ampak je ta izbral mene," je izpostavila Brusova.

"Vsak Franc in Janez imata več možnosti, da v podjetju oz. organizaciji prevzameta vodilne položaje kot katerakoli Slovenka," pa je v zahvali uravnoteženost na vodilnih položajih ponazorila Šmučeva, ki je oktobra 2017 prevzela mesto generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije, kjer vodi 128 zaposlenih. Pred tem je bila 12 let izvršna direktorica Združenja Manager in odgovorna urednica revije Manager. Je tudi soavtorica knjige Izvozno tveganje pod nadzorom in avtorica več kot 700 člankov s poslovno vsebino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
01. 02. 2019 21.59
-3
To pa še nisem nikoli slišal da se zviša neto plača. To samo pomeni da se znižajo davki. Pa vsaj tu v Severni Ameriki delavci nimajo iste plače nakazane tudi če delajo za isto postavko za uro, vsak ima svoje davčne olajšave, potem pa mogoče še večja razlika na koncu leta ko izpolniš davčno polo.
Veles_zaš?itnik
02. 02. 2019 16.46
+1
Pa zakaj ti vpletaš ta svoj kanadski sistem v evropske razmere,... glej nismo enaki, nikoli ne bomo enaki in verjamem, da si večina Evropejcev ne želi severnoameriškega sistema.
Ost1234
31. 01. 2019 19.35
+5
In vodilni si bodo dvignili plače ....
pop greznica
31. 01. 2019 18.41
+6
hehehe Sonja Šmuc, ta prava. Kaj pa tista ljubiteljica diamantov na SDH?
pop greznica
31. 01. 2019 19.07
+5
ne vem kakšen je smisel tega forsiranja žensk na vodilne položaje? Če so pokvarjene so prav tako kot moški, s to razliko da se ženskam, direktoricam nihče ne upa postaviti po robu. Ko jih dobijo pri lumparijah se začnejo obnašati kot punčke ki nič ne vejo
Deo30
31. 01. 2019 17.31
+16
To je samo clanek,a da gospodarstvo raste iz leta v leto to vemo vsi ampak kaj,ki jih je najvec in temu prispevajo najvec,mislim na delavce za njih ostaja vedno enako.Se pravi min.neto placa se konkretno ne dviga,13-to placo ali božicnico pozabi,tudi regresa vsi ne dobijo....Poslušamo pa vsako leto kako gospodarstvo cveti.......Lepo skrbiste za narod....
JohannDoe
31. 01. 2019 17.23
+10
@Zbujen To "osebno odgovornost", o kateri govoriš, lahko kar nekam pospraviš. Čeprav drži to, da bi pri nas lahko imeli na splošno to bolj razvito in v zavesti. Ampak pojdi ti lepo vprašat kake bolgarske delavce kako njim špila ta osebna odgovornost. In, kot tudi sam veš, delodajalci hočejo doseči, da je ta pri njihovih delavcih čim manjša. Naše "vlečne lokomotive" so, recimo, ugotovile, da je njihova poslovna mašinerija tako bedna, da ne zmore normalno plačat ljudi brez da propade.... in nekaj časa jamrajo, da kako nihče noče delat... potem bi vse socialne ukinli, da bi lakota in mraz prisilila ljudi, da bi delali cele dneve za drobiž.... potem grejo tuje delavce uvažat in jih plačevat z jogurtom in rjastim pogradom... potem, ko tudi tujci iz slabo razvitih držav ugotovijo, da se jim pri nas za tako slabo mezdo ne splača delat in gredo raje v Nemčijo ali ostanejo doma, dobijo na GZS zamisel, da bi jih z zakonom prisilili delati še par let po tem, ko ugotovijo, da jih slovenski delodajalec noče normalno plačevati in se jim bolj splača ostati doma... tle imaš ti to osebno odgovornost... imaš, takorekoč, pokvarjene barabe, ki si na vse pretege prizadevajo omejiti to "osebno odgovornost" delavcev, obenem pa ti butnejo v obraz ravno to "osebno odgovornost" kot izgovor... poleg tiste, da en sendvič in burek je za bolgare ful več kot bi ti dobili doma in, da pravzaprav delajo dobro delo.... To ti je "socializem" v naših glavah, ja. Balkanizem. Ni se nam za primerjat z Nemčijo, bolj kakimi arabskimi emirati... tudi tam imajo uspešno gospodarstvo, pa mentaliteto, ki nam je po vsem povedano bolj blizu kot nemška.
Deo30
31. 01. 2019 17.40
+11
JohannDoe....Se strinjam,glih tako je....Pri nas polna luka,nekih bolgarov,ki delajo po 16ur za 500 eur in delodajalcu,koga se splaca zaposlit?
Balki30
31. 01. 2019 17.20
+12
Place so velika ovira....delavec nenehno razmisla....kolk ur delam....kolk sm zasluzu...kdaj bo placa....kere poloznce placat...kdaj....kolk nadur treba naredit da dobim tolk vec....mialim ej....samo dnar gre po glavi slo delavcu....sj se ne more skoncentrirat na delo...ko skoz razmisla o denarju....ukinit place....konec denarnega stresa!....mirne zivce....tak da....balki pripproca....tolk da vete....vi pokvarjeni delavci...pobolsite se...pa to
trdovrat
31. 01. 2019 19.23
+3
Bravo Balki. Dober sarkazem, tudi malo nižje! Ohrani smisel za hece, kajti le tako lahko preživimo te zmešane čase!
kaktusar1
31. 01. 2019 16.02
-3
ko je govora o kakem dvigu plač, se takoj pokažejo lešinarji, ki komaj čakajo opravičilo za dvig cen....s takim sistemom je luknja samo globja...
Deo30
31. 01. 2019 17.34
+8
Naj oni prvo dvignejo,pa se bo že folk odloču kaj bo kupil in kje.....Tako razmisljanje je samo izgovor.....Lp
kaktusar1
31. 01. 2019 19.07
-1
kdo pa govori o hrani?.....ogrevanje, vrtec, obvezno zavarovanje.................kaj lahko tu izbiraš pametnjakovič
lahunin
31. 01. 2019 15.57
+14
400000 penzjonistov ki smo postavili to gospodarstvo to SLOVENIJO pa zivimo z 400 evrov penzije hvala
Amasakul
31. 01. 2019 15.52
+6
a to mislite minimalne plače ??? Ker meneđerske so že na vrhu.
pop greznica
31. 01. 2019 18.40
+5
Balki30
31. 01. 2019 15.28
+0
Glejte...cist simpl je....vsak mesec djte 500 eur v pokojninski sklad....500 eur v drugi penzion sklad....500 eur mesecno prisparajte v gotovini in 500 djtee v zivljensko zavarovanje.....pa bote mel vsega....v vseh primerih...posluste balkija....pa to
Deo30
31. 01. 2019 17.48
+6
Ja ce bi bila placa 2.000eur in se tako ce bi naredu,od cesa bi trenutno živel?
tron3
31. 01. 2019 15.11
+12
Neki so pozabl povedat, da bodo kr sebi povišal plače, ta mlad pa se nej čimprej poberejo v tujino, to je v bistvo sporočilo teh vrlih managerjev. Ko se je začel podjetniški bum v Sloveniji takoj po osamosvojitvi, si razbil 20 evrčkov, da si ustanovil podjetje. Sedaj so pa rezultati tukaj, te največje neumnosti, ki se je zgodila v svetovni ekonomiji. Prepričan sem, da ima roka preveč prstov, toliko imamo v Sloveniji ta pravih managerjev.
ROMELS
31. 01. 2019 12.21
+29
Preden jim dodeljujejo nagrade, naj inšpektorji preverijo njihov način lastninjenje. Med nagrajenci bi našli bi kar nekaj kobalov.
Da se mene pita..
31. 01. 2019 12.19
+15
Sm zato da se menadzerjem zvisa place, pod pogojem, da polovici potalajo odpovedi.
D3MoN
31. 01. 2019 12.07
+4
Se je kdo posvetoval z Kordišem glede tega? Njegove dolgoletne ozkušnje v mešanju socialističnega idiotizma bi tukaj prišle verjetno prav.
ROMELS
31. 01. 2019 12.18
+14
Kordiš jih naj vpraša, kako so se olastninili.
Transformerji
31. 01. 2019 12.06
+19
Zaposlena v domu starejših občanov me seznani, da so jim povišali za eno stopnjo povišali plačilni razred, tako da bo dobila borih 20 evrov več na mesec. Pa jo vprašam: neto ali bruto? Ni vedela, ampak , tudi če je 20 evrov neto, je beda - še ene položnice s tem zneskom ne moreš plačati.
User974866
31. 01. 2019 18.25
+3
Ravni za prisilni rtv prispevek in kofe...
Jimi1
31. 01. 2019 11.59
+29
No ja po 14 mesecih iskanja posla v domovini, se vračam nazaj v tujino, ker vmes 3 kao meseci dela v Sloveniji (inženir) so bili plačani takole,.... 200ur risanja neke CNC mašine-plačano nič, pri istem naročniku nato delo 1 meseca z neto plačilom celih 760EUR, nato pa me je ta super mananger poslal še 1 mesec na brezplačno čakanje in me po 14 dneh klical naj mu pridem nazaj sestavljati(brezplačno) mašino iz moje ukradene nedokončane dokumentacije.... Možno zgolj v Butalah kaj takšnega....
Jimi1
31. 01. 2019 12.21
+22
Minus mi je najverjetneje pripel bivši delodajalec.... Josef-Strojan-Ciganšek iz Asfaltne tehnike...
tornadotex
31. 01. 2019 15.24
+5
ooResnicA
31. 01. 2019 11.40
+2
...zanimivo da fašisti v avstriji pa nemčiji dajejo 3x boljše plače kot naši oh in sploh ljudsko socialni aparatčki levo usmerjeni SLO narodu?
lakala28
31. 01. 2019 11.52
+14
Boscaroli, šešoki, češkoji socialni aparatčiki, usmerjeni v levo? Ti to resno?
Kollerik
31. 01. 2019 11.57
+4
vertex
31. 01. 2019 12.29
+6
...nismo opazili...v nemško avstrijskih sparih lidlih obijih hofrih hellah bauhausih...se še ni nihče pohvalil da ima 3x višjo plačo
lakala28
31. 01. 2019 11.38
+31
Če bi otem govorili pred petimi leti (kar bi zlahka), bi še nekako razumel, da hočejo državi dobro. Očitno je sedaj panika, ker je ogromno ljudi odšlo v tujino (delavcev, ne dohtarjev in podobnih razvajencev) in "navadnih" delavcev drastično primanjkuje. Kje je sedaj tisti gospod z debelimi očali, ki je takoj bil plat zvona, ko se je govorilu o malo več denarja za delavce? Kako preprosto so ga utišali: 14 plač v Avstriji minimalno po 1200 EUR in delavcev imajo dovolj...
Jimi1
31. 01. 2019 12.07
+18
Oni Milič-Hribar z svojimi "umotvori" je politično zaključil, ko je Avstrija začela svoj razvoj na begu možganov iz Butal... Preplačani menežerji niso bežali, pač pa so svojo lokacijo množično zamenjali mojstri,strokovnjaki in oni, ki znamo in smo vajeni dela.... V Butalah pa nič od nič, ko se zopet selim ven... Delo je tam običajno solidno plačano, sem v Butale pa se razen za dopust ni za vračati. Večini je tako prav, pa naj naprej nemoteno živijo s svojim menežmentom in vlado, kakršno si želijo....
jagermeister1
31. 01. 2019 11.25
+16
pravite , da bi morala biti podjetja v 100% delavski lasti pa bi bilo drugače , pa se sprašujem , kaj bi bilo drugače ?????........a bi za tako podjetje bil repromaterjal zastonj , a elektrike in ostali tekočih stroškov nebi bilo treba plačati , a nove stroje bi tudi zastonj dobili ?????........a vi rasno mislite , da bi lahko imeli še enkrat več kot imate sedaj , če bi bilo podjetje vaše ?????............glejte , danes lahko vsak odpre svoje podjetje in tukaj je veliko" sposobnih " ljudi , ki bi znali zgraditi boljši svet za delavne ljudi , zato vas prosim , da začnete in ne čakat , ampak službo za 700 evrov takoj pustit , ne delat za tajkune , odpret s svojimi prijatelji firmo in živet kot gospodje , ko pa bo firma uspešna pa pridem k vam v vaš raj delat , po šest ur na dan , 4 dni v tednu , ta 1500 evrov in seveda delež v podjetju , ker kot zaposlenemu pri vas mi ta delež pripada ! ! ! ! ! !
krneka
31. 01. 2019 11.39
+6
Kredit bi vzeli v DIN po 10 % nominalni obrestni meri. Plačali pa po hiperinflaciji tudi z DIN. Čist easy. Takšna logika je žal še vedno v glavah nekaterih. Tistim lahko rečem samo tole : POJMA NIMATE !
jugatneme
31. 01. 2019 11.54
+9
KRNEKA - še huje, bral sem nekje "v južnem mediju" komentarje in polemiko ljudi, da kdo pravi da izposojeni denar (kredite) moraš vrniti. Sprva sem mislil da je to hec....toda ne.... Nekateri še živijo (tudi pri nas) ki imajo v glavah neko novo "prihvatizacijo".
jugatneme
31. 01. 2019 11.56
+4
proofreader
31. 01. 2019 11.13
+11
Sicer pa si vsak lahko odpre svoje podjetje in si daje poljubno visoko plačo.
Kollerik
31. 01. 2019 11.57
-1