Gospodarstvo

Združenje nemških gospodarskih zbornic poziva k reformam Svetovne trgovinske organizacije

Berlin, 28. 11. 2021 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi izzivov, s katerimi se trenutno sooča mednarodna trgovina, se Združenje nemških gospodarskih zbornic (DIHK) zavzema za reforme Svetovne trgovinske organizacije. Med drugim se zavzemajo za ponovno aktivacijo trenutno blokiranega mehanizma za reševanje sporov ter za odločnejše ukrepanje proti subvencijam in izkrivljanju konkurence.

S ponovno aktivacijo blokiranega mehanizma za reševanje sporov bi bilo po mnenju izvršnega direktorja za zunanjo trgovino pri DIHK Volkerja Treierja mogoče odpraviti trgovinske spore in izboljšati sposobnost načrtovanja za mednarodno dejavna podjetja.

Kot so sporočili iz Slovensko-nemške gospodarske zbornice, je za nemško gospodarstvo izredno pomembno, da se odpravijo dolgotrajne blokade pri pogajanjih. "Dve tretjini vsega neevropskega izvoza nemških podjetij temelji izključno na pravilih Svetovne trgovinske organizacije, vendar ta pravila niso sledila velikim gospodarskim spremembam v zadnjih letih. Zato je še toliko bolj pomembno, da večstranski trgovinski sistem prilagodimo prihodnosti," izpostavlja Treier.

V združenju pri tem ocenjujejo, da bi zdravstveni sporazum Svetovne trgovinske organizacije lahko pripomogel k odpravi trgovinskih ovir za izdelke, ki so ključni pri premagovanju pandemije, kot so cepiva, zdravila ali zdravstveno blago, ter prispeval k zmanjšanju carin in izvoznih omejitev. "Globalna pandemija zahteva tudi globalne odzive na področju trgovinske politike, a carine in druge trgovinske ovire marsikje še vedno ovirajo izmenjavo pomembnega medicinskega blaga," dodaja.

Združenje nemških gospodarskih zbornic (DIHK)
Združenje nemških gospodarskih zbornic (DIHK) FOTO: Dreamestime

K odpravi svetovnih trgovinskih ovir bi pripomoglo tudi znižanje carin

Obenem pozivajo k odločnejšemu ukrepanju proti subvencijam in izkrivljanju konkurence ter se zavzemajo za boljšo prilagoditev pravil svetovne trgovine izzivom digitalne dobe. Izvoz bi zlasti za mala in srednje velika podjetja po njihovi oceni olajšala tudi pravila o poreklu blaga, ki bi bila čim bolj usklajena po vsem svetu. K odpravi svetovnih trgovinskih ovir bi pripomoglo svetovno znižanje carin ali boljši dostop do trga v tretjih državah prek sporazuma o javnih naročilih.

Več kot polovica nemških podjetij v tujini ima trenutno težave v dobavnih verigah ali logistiki

Združenje nemških gospodarskih zbornic je te pozive objavilo v pričakovanju izvedbe 12. konference Svetovne trgovinske organizacije, ki naj bi potekala med 30. novembrom in 3. decembrom v Ženevi. A je bila ta zaradi nevarnosti širjenja nove različice novega koronavirusa, ki so jo nedavno odkrili na jugu Afrike, v petek v zadnjem trenutku preložena.

V DIHK so prav tako predstavili izsledke raziskave, v kateri je sodelovalo 3200 nemških podjetij v tujini. Kot ugotavljajo, ima več kot polovica nemških podjetij v tujini trenutno težave v dobavnih verigah ali logistiki, kar je 14 odstotkov več kot letos spomladi. Zaradi izzivov v mednarodnem poslovanju 54 odstotkov podjetij načrtuje prilagoditev dobavnih verig ali pa je to že storilo. Od podjetij, ki želijo spremeniti svoje dobavne verige, jih 72 odstotkov išče nove ali dodatne dobavitelje, 32 odstotkov jih namerava skrajšati ali spremeniti dobavne poti, 15 odstotkov pa namerava preseliti lastno proizvodnjo.

Pri iskanju novih proizvodnih lokacij je najpomembnejši dejavnik ponudba kvalificirane delovne sile, kar je ocenilo 54 odstotkov vprašanih. Sledijo geografska lega (43 odstotkov) in pogoji gospodarske politike, kot so davki, carine ali sankcije (43 odstotkov).

Kot kažejo izsledki raziskave, je situacija še posebej resna za nemška podjetja v Veliki Britaniji. Tako je 77 odstotkov anketiranih podjetij odgovorilo, da bodo morala prilagoditi svoje dobavne verige. Od tega jih 93 odstotkov meni, da bodo prisiljena spremeniti dobavne poti, 39 odstotkov pa jih načrtuje selitev proizvodnje, predvsem zaradi novih trgovinskih ovir po brexitu, so še sporočili iz Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
29. 11. 2021 20.52
Pohlep nas bo uničil. Brez žrtev ni in ne more biti nenehnega gospodarskega razvoja.