14°C

Žena Billa Gatesa ima recept za boljši svet

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
B.G. /
KOMENTARJI
87
Svet se je v zadnjih 15 letih spremenil na bolje, a s tem trendom moramo nadaljevati, je ob letnem srečanju svetovnih gospodarstvenikov v Švici dejala Melinda Gates, žena milijarderja Billa Gatesa. V letu 2016 imamo tri glavne naloge, pravi.

Bill in Melinda Gates
Bill in Melinda GatesFOTO: Reuters

Čeprav se morda glede na vsakodnevne slabe zgodbe v javnosti zdi, da ni tako, se je svet v zadnjih 15 letih spremenil na bolje, je prepričana Melinda Gates, žena milijarderja Billa Gatesa. Ob svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu je dejala, da se je v teh letih znižala umrljivost otrok in stopnja neenakosti v svetu. Kar je ključno, je iskanje recepta za nadaljevanje tega trenda.

Kot pravi, sta z možem rešitve strnila v tri ključne ukrepe, ki bi jim morali prisluhniti v letu 2016:

1. Gospodarstvo mora podpreti svetovne inštitucije, ki si prizadevajo za odpravo največjih svetovnih problemov.

2. Nujni so napori v smeri podpore ženskam in dekletom.

3. Potrebne so investicije v tehnološke inovacije.

Varnost v Davosu - 6
Varnost v Davosu - 6FOTO: AP

Kot še pravi, je za uspešno nadaljevanje aktivnosti nujna globalna povezanost svetovnih vodij in organizacij."Če želimo izboljšati ta svet, moramo nadajevati s konkretno podporo organizacijam, kot je na primer neprofitni Svetovni sklad za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji," poudarja."Oni so tisti, ki nam oddaljeni svet oskrbujejo z zdravili za malarijo, skrbijo za zaloge v zdravstvenih ustanovah in ljudem priskrbijo zaščito," dodaja. Te napore pa moramo stopnjevati, je še prepričana. 

Svetovni gospodarski forum v Davosu

V švicarskem zimskem središču Davos poteka letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma, na katerem pričakujejo okoli 2500 pomembnežev iz politike in gospodarstva.

Dogodka se udeležuje tudi najmočnejša ameriška delegacija vse od leta 1974 na čelu s podpredsednikom Joeom Bidnom, med svetovnimi voditelji pa med drugim pričakujejo še britanskega premierja Davida Camerona, njegovega francoskega kolega Manuela Vallsa in nizozemskega kralja Willema-Alexandra. Nemško kanclerko Angelo Merkel bo nadomeščal predsednik Joachim Gauck.

Kljub prvotnim napovedim, da se bo srečanja prvič v 18 letih udeležila tudi delegacija Severne Koreje, te izolirane države ne bo, saj so ji organizatorji zaradi jedrskih poskusov vabilo preklicali.

O čem bo govora?

Zaradi obilice tem, ki bi utegnile pozornost povsem preusmeriti na trenutno dogajanje po svetu, je ustanovitelj foruma Klaus Schwab opozoril, da se je treba posvetiti izzivom prihodnosti in prihajajoči četrti industrijski revoluciji. "Menimo, da še nismo dovolj pripravljeni na to četrto industrijsko revolucijo, ki nas bo zajela kot cunami,"je novinarjem pred začetkom foruma povedal 77-letni nemški ekonomist.

Na gospodarskem področju so v ospredju pokašljevanje Kitajske kot drugega svetovnega gospodarstva, ki je povzročilo precej nemira na svetovnih trgih, upočasnjevanje svetovne trgovine, ohlapna denarna politika evrskega območja in vztrajajoče tveganje grškega bankrota.