Gospodarstvo

Živila Kranj prodala svoj delež Gorenjski banki

Kranj, 07. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Živila Kranj so 4,6-odstotni delež v Gorenjski banki prodala trem obstoječim delničarjem banke. Poleg kranjske Save sta se za nakup prijavila še dva delničarja Gorenjske banke, Iskra Stikala in Gorenjska borznoposredniška družba, vendar je kar 97 odstotkov delnic kupila Sava.

Statut banke namreč določa, da se ponujene delnice porazdelijo med kupce v skladu z njihovimi že obstoječimi deleži. Savi je tako pripadlo dobrih 97 odstotkov ponujenih delnic, je za današnje Delo povedal predsednik uprave Gorenjske banke Zlatko Kavčič. Sava, ki je imela že doslej v lasti 28,6 odstotka delnic Gorenjske banke, naj bi bila tako po novem lastnica približno 33 odstotkov banke. Če bo ta delež presegla, bo za polno uveljavljanje vseh kapitalskih in glasovalnih pravic potrebovala novo dovoljenje Banke Slovenije.

Živila izkupička od prodaje deleža Gorenjske banke še nimajo v celoti na svojem računu. Denar bodo dobivala postopoma do konca januarja. Kot je za Delo povedal predsednik uprave Živil Branko Remic, bodo "sredstva, pridobljena z dezinvestiranjem nepotrebnih naložb, namenili za nova vlaganja v temeljno, torej trgovsko dejavnost". Živila naj bi letošnje leto po Remicovem prepričanju zaključila s 400 milijoni tolarjev dobička, vsaj tak, če ne večji, dobiček pa si obetajo tudi za prihodnje leto.