Gospodarstvo

Zlata gazela družbi Virs iz Lendave

Ljubljana, 22. 10. 2019 21.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
1

Zlata gazela 2019 je podjetje Virs iz Lendave. Kipec je solastniku in prokuristu podjetja Alešu Puklavcu v Cankarjevem domu izročil predsednik vlade Marjan Šarec. Srebrna gazela je šla v roke podjetju Alpod iz Cerknice, bronasta pa MI Elektroniki iz Brezovice pri Ljubljani. Izbor tradicionalno pripravlja družba Dnevnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Podelitev gazel
    04:04
    Iz 24UR ZVEČER: Podelitev gazel
  • Iz 24UR ZVEČER: Prejemnika zlate gazele Renato Pahor in Aleš Puklavec iz podjetja Virs
    06:03
    Iz 24UR ZVEČER: Prejemnika zlate gazele Renato Pahor in Aleš Puklavec iz podjetja Virs

Podjetje Virs, letošnja dravsko-pomurska gazela, je svojo pot začelo pred 15 leti z zastopstvi. Z akumulacijo in vlaganji v znanje in tehnologijo ter sposobnostjo preobrazbe so danes specializirani na ozko tržno nišo avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja in rezanja, so v predstavitvi zlate gazele povedali na Dnevniku.

V zadnjih petih letih so prihodke povečali za skoraj štirikrat; lani so dosegli 8,2 milijona evrov. Pri tem dosegajo nadpovprečno dodano vrednost, ki je lani znašala 67.945 evrov na zaposlenega. Podjetje posluje z bonitetno odličnostjo AAA, zaposlenim izplačuje nadpovprečne plače, registrirano pa imajo tudi raziskovalno skupino.

Dodano vrednost poleg inoviranja zvišujejo z razumevanjem marketinga in znamčenjem. Prepoznaven je njihov potencial rasti - s svojimi rešitvami podpirajo in omogočajo razvoj proizvodnih podjetij v Sloveniji, hkrati pa so z izdelki po meri ter s sposobnostjo integracije in obvladovanja verige vrednosti konkurenčni tudi na zunanjih trgih, so poudarili na Dnevniku.

Srebrno gazelo je prejela letošnja primorsko-notranjska gazela, družba Alpod iz Cerknice. Gre za največjega distributerja talnih oblog v jugovzhodni Evropi, ki je razvil lastno blagovno znamko Floorexperts, v tujini pa ima štiri podjetja. Poslovni model dinamično razvijajo, trenutno gradijo tretji steber, ki bo temeljil na uvozu polizdelkov in omogočal prilagajanje izdelkov kupcem ter s tem novo rast.

Bronasta gazela je letošnja gazela osrednje Slovenije, družba MI Elektronika iz Brezovice pri Ljubljani, ki proizvaja elektronske komponente. V petih letih so v družbi podvojili prihodke na 6,5 milijona evrov in s tem ustvarili 19 novih delovnih mest. Dodana vrednost na zaposlenega se je od leta 2013 do leta 2018 zvišala s 40.000 evrov na več kot 57.000 evrov.

Prejemnike zlate, srebrne in bronaste gazele so izbrali izmed šestih regijskih gazel, ki so jih prav tako razglasili danes. Preostali trije regijski zmagovalci izmed 18 nominirancev so postali Agromehanika v gorenjski regiji, Dafra kontakt tehnologija iz savinjsko-zasavske regije in Podgorje iz dolenjsko-posavske regije.

Šest regijskih zmagovalcev.
Šest regijskih zmagovalcev. FOTO: Jaka Gasar, Dnevnik

Po besedah premierja Marjana Šarca je izbor gazele prireditev izjemnega pomena, tako kot so izjemno pomembne gazele za slovensko podjetništvo. "Brez uspešnega gospodarstva ni denarja za vse ostalo, česar se mnogi ne zavedajo dovolj," je dodal.

Spomnil je, da je vlada med drugim razbremenila regres, želi pa si še več podobnih ukrepov. Priznal je, da jih je težko sprejeti, med drugim zaradi nasprotujočih si mnenj. "V politiki ena plus ena ni vedno dve. Mnenja so včasih drugačna, kar tudi gazele včasih težko razumejo," je dejal.

Projekt izbire gazel poteka od leta 1991, nadgrajen s šestimi regijskimi in nacionalnim izborom pa je od leta 2001. Naziv zlate gazele je lani prejelo podjetje Mebor iz Železnikov, ki izdeluje stroje za razrez lesa in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa. Srebrna gazela je šla v roke podjetju Intra Lighting iz Mirna, bronasta pa Roletarstvu Medle iz Novega mesta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
28. 10. 2019 15.45
+3
GAZELA je uspešna toliko, koliko je najmanjše plačilo za delavca pri tej GAZELI