Gospodarstvo

Zmagovalci krize: Facebook podvojil dobiček, Google hoče ves denar zase

Ljubljana, 31. 07. 2020 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
41

Medtem ko večina gospodarstva hodi po robu preživetja, obstaja sektor, ki s tem nima težav – tehnološki giganti beležijo velike dobičke. Ob tem pa v oči bode dejstvo, da denarja, ki ga služijo z oglaševanjem ob "tujih vsebinah", niso pripravljeni deliti z nikomer.

Pri Facebooku si manejo roke.
Pri Facebooku si manejo roke. FOTO: Shutterstock

Če iščemo zmagovalce koronakrize, jih je mogoče zelo hitro najti med tehnološkimi giganti. V času karantene smo ljudje očitno ogromno časa preživeli na družbenih omrežjih, na spletu na sploh, prav tako so na svoj račun še dodatno prišli veliki spletni trgovci.

Milijarde evrov in več aktivnih uporabnikov za Facebook

Družbeno omrežje Facebook je tako v drugem četrtletju ustvarilo 18,7 milijarde dolarjev (15,7 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil 5,2 milijarde dolarjev (4,4 milijarde evrov) ali skoraj dvakrat tolikšen kot v lanskem drugem trimesečju. Takrat je sicer družba knjižila dve milijardi dolarjev (1,7 milijarde evrov) stroškov, povezanih s poravnavo zaradi kršenja pravic zasebnosti uporabnikov, in 1,1 milijarde dolarjev (0,9 milijarde evrov) dodatnih davčnih izdatkov. 

Poleg tega je število aktivnih uporabnikov Facebooka naraslo za 12 odstotkov. Facebooku tudi ni škodoval bojkot nekaterih oglaševalcev, vseeno so oglaševalske prihodke povečali za 10 odstotkov, znašali so 18,3 milijarde evrov.

V družbi se ob teh podatkih po eni strani trkajo po prsih in pravijo: "Veseli smo, da lahko majhnim podjetjem ponudimo orodja, ki jih potrebujejo za rast in uspešno delovanje na spletu v teh težkih časih. In ponosni smo, da se lahko ljudje zanesejo na naše storitve in ostanejo povezani takrat, ko ne morejo biti skupaj osebno." To je del zapisa ustanovitelja Marka Zuckerberga. Po drugi strani pa tarnajo zaradi negotovih razmer in ocenjujejo, da bodo na njihovo prihodnje poslovanje vplivali dejavniki, kot sta učinkovitost gospodarskih ukrepov po svetu in gibanje deviznih tečajev glede na dolar.

Google z nižjim dobičkom in malo manj prihodki

Googlovo krovno podjetje Alphabet je medtem v drugem četrtletju zabeležilo 6,96 milijarde evrov čistega dobička, kar je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so padli za dva odstotka na 38 milijard dolarjev (32 milijard evrov). Analitiki so sicer napovedovali, da bo na račun manjšega spletnega oglaševanja v času pandemije padec še globlji.

"V Alphabetu še naprej krmarimo skozi težke razmere na globalnem trgu," je ob objavi četrtletnega poročila dejala prva finančnica podjetja Ruth Porat. Čeprav so prihodki od prodaje v drugem četrtletju že postopoma rasli, je po njenih besedah še prezgodaj razglasiti, da je najhujše mimo.

Kot je še izpostavila Poratova, so prihodki iz naslova spletnega oglaševanja odraz splošnega stanja v gospodarstvu, ki je trenutno "krhko". 

Amazon kot veliki zmagovalec: čisti dobiček nad vsemi pričakovanji

Ameriški spletni trgovec Amazon je medtem v drugem letošnjem četrtletju v letni primerjavi podvojil čisti dobiček, tako da ta znaša 5,2 milijarde dolarjev (4,4 milijarde evrov) in je presegel vsa pričakovanja. Prodaja je medletno porasla za 40 odstotkov na 88,9 milijarde dolarjev (75,8 milijarde evrov).

Ustanovitelj Jeff Bezos je ob tem dejal, da "ne bi mogel biti bolj ponosen in hvaležen zaposlenim po svetu". Dodal je tudi, da so v drugem četrtletju ustvarili več kot 175.000 novih delovnih mest. 

Več njegovih zaposlenih ob tem pikro dodaja, da "hvaležnost" ne izboljša obupnih delovnih pogojev, v katerih delajo številni zaposleni pri Amazonu. 

Med pandemijo odlična prodaja Applovih izdelkov

Tehnološki velikan Apple pa je med aprilom in junijem povečal dobiček za osem odstotkov na 11,2 milijarde dolarjev (9,4 milijarde evrov). 

Apple je prodajo iPhonov povečal za približno 1,7 odstotka, prodaja računalnikov pa je poskočila za približno 22 odstotkov na rekordnih sedem milijard dolarjev (5,9 milijarde evrov). 

Bistveno se je povečala tudi prodaja dodatkov in pripomočkov ter storitev, kot so aplikacije in digitalne vsebine.

Velikih dobičkov, ki jih ustvarjajo tudi s pomočjo tujih vsebin, giganti ne bi delili

Ob vseh vrtoglavih zneskih pa v oči bode odločenost tehnoloških gigantov, ki v veliki meri delujejo s pomočjo vsebin, ki jih ne ustvarjajo sami, da ves denar zadržijo zase. 

Google in Facebook se podajata v vojno z avstralskimi oblastmi, ki so napovedale, da bosta morala avstralskim komercialnim medijem plačevati za uporabo njihovih vsebin. Po vladnih ocenah bi morali velikani plačati več milijonov dolarjev.

Finančni minister Josh Frydenberg meni, da bo kodeks ustvaril uravnovešeno polje za pogajanje glede sklenitve dogovorov o plačilu za uporabo novic. "Želimo si, da Google in Facebook še naprej nudita te storitve avstralski družbi, ampak si želimo to pod našimi pogoji. Želimo si, da je v skladu z našim zakonom, in želimo si, da bo pravično," je dodal. Plačevanje za novice je po njegovem nujno za obstoj avstralskih medijev.

Med prvimi so se na kodeks odzvali pri Googlu, kjer so "zelo razočarani nad predlogom". Opozorili so, da predlog ogroža storitve, ki jih nudijo v Avstraliji. Osnutek bo v javni razpravi do 29. avgusta in vlada upa, da bo kodeks uveljavila do konca leta. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sabro3
06. 08. 2020 10.27
+1
vse lepo in prav, tehnološki giganti polni denarja, me zanima kako lahko ovčke plačajo kako položnico z nabranimi lajki oz. koliko denarja bi imeli če bi za čas socilanega druženja delali v realnem sektorju,....
nikhrast
31. 07. 2020 16.44
-1
Vidim da je Facebook za mlade nepomemben, izogibajo se ga. Sorodnikom in prijateljem pošlješ kakšen e-mail sem in tja, pa več kot dovolj. Reklam se pa izogibamo, saj komaj brišeš ko se pojavijo, samo ne moreš verjeti da nekateri vzamejo te reklame resno.
Surlis
31. 07. 2020 15.07
+0
Še nikoli nisem nič naročil na Amazonu in tudi nikoli ne bom... Lahko je nekdo cenejši od konkurence, če ne plačuje davkov, delavcev ... Naša podjetja plačujejo 22% davek, Amazon pa ga tam 0,00x% ali še manj. Ljudje še kar naprej gledajo samo, da je najceneje, čeprav dobro vedo resnico o takšnih podjetjih in v resnici sploh niso najcenejši, če upoštevamo realne stroške vseh. Če vzamemo samo dajatve bi morali biti že tu več kot 20% cenejši.. Pa so res?
Iluzionist
31. 07. 2020 15.04
+9
rešitev so decentralizirane platforme, ampak oni se bodo borili, da jih uničijo, Facebook točno ve katere aplikacije uporabljate na pametnih telefonih, čeprav mu nihče za to ni dal dovoljenja
BenQurer24
31. 07. 2020 14.56
+1
Ckerberg... Se dela idijota prve klase... Csakič ko se z njim intrrvju dela... Zdele pa človk na jahtici... Prejema cepivo od enga črnca... Direkt v avspuh...
BenQurer24
31. 07. 2020 14.53
+4
Guuglu gre dobr... Jovid app.. k ti na telefon naložijo pa nč ne uprašaja... K mislijo da je android njihov...
*Violate*
31. 07. 2020 14.29
+14
Pa da, kdo so zmagovalci Zuckerberg, Bezos in Gates. Giganti so dosegli kar so želeli od te krize, kar ni samo večji dobiček, ampak tudi uničenje več milijonov družinskih ali malih podjetij po svetu. Oni še bolj bogati, povprečni pa pahnjeni na prag preživetja. Vse "teorije zarote" se izkazujejo za resnične. Jesen in cepiva bodo huda ura.
BUONcaffee
31. 07. 2020 14.21
-5
Čestitke zmagovalcu.
devlon
31. 07. 2020 13.54
+5
amazon ima tolk dela, da nima casa odpremit naročeni telefon..
medus
31. 07. 2020 13.48
+6
Zanimivo da so si ta podjetja hkrati tudi vzela pravico odločati, katere informacije o koroni so resnične in katere so lažne. Khm konflikt interesa. Khm...
Uporabnik1095190
31. 07. 2020 13.37
+8
Saj vsi uporabljamo internet,ker je koristen in zanimiv,AMPAK,Facebook,Google,...to so digitalni karteli,ki prodajajo odvisnost. Potrebno bo ukrepati preden postanejo preveč bogati in vplivni.
Rok Spegel Cestnik
31. 07. 2020 13.44
+8
Glede Facebooka se popolnoma strinjam, glede googla pa ne. Google je zakon, google maps, google brskalnik, google email....velik koristi mamo od njeha
Uporabnik1095190
31. 07. 2020 14.52
+4
Je koristno ampak vse ima svojo ceno. Poglej mladino kako je zasvojena z buljenjem v telefone. Pretirana uporaba teh platform jih spreminja v digitalne džankije.
EEgon
31. 07. 2020 13.09
+24
Ta direktor od Amazona mi gre na kozlanje. Ob vseh miljardah še vedno suženjska dela v njihovi logistiki!
reakcionar
31. 07. 2020 13.08
+19
Morali bi bojkotirat to pošast od Zuckerberga, znano kot fejstbuk. En čas nazaj sem gledal intervju z enim, ki je bil v biznisu z Zuckerbergom od začetka FB. Pa pravi, da on svojim otrokom ne pusti, da imajo facebook profile, saj kot pravi, ta pošast ve vse in vsako podrobnost, vsako aktivnost o tebi in te tudi spremlja skozi življenje. Morali bi it na alternativne platforme kot je ruska VK, ali pa kaj podobnega, saj tam ni manipulacije, cenzure in spremljanja aktivnosti. Isto važi za google, tako da jst uporabljam duckduckgo.com
Aijn Prenn
31. 07. 2020 13.02
+6
Poglejmo realno: Uporabnik si mora izdelati, kupiti, priskrbeti, najeti vso komunikacijsko opremo, potem mu pa neko podjetje z druge strani zemeljske oble preko te opreme vsiljuje oglase za izdelke, storitve... Ti oglasi so pa prav tako plačani iz žepa tistega kateremu so oglasi vsiljevani, ker ob morebitnem nakupu plača v ceni izdelka vračunan strošek oglaševanja. Tisti na drugem koncu zemeljske oble pa samo pobira smetano dan za dnem brez, da bi "z mezincem mignil". Skrajno škodljiva praksa za ljudi.
sonofabitch
31. 07. 2020 13.09
+17
Kdo te pa sili, da moraš uporabljat te strani? Jaz nimam facebookovega računa in ga nikoli ne bom imel.
Aijn Prenn
31. 07. 2020 13.12
+1
Sili te monopolist. Microsoft, Google itd...
sonofabitch
31. 07. 2020 13.17
+3
Se ti ploh sanja koliko dela je v teh programih, ki jih razvijata microsoft in google? Pa ne vem kje te microsoft bombadira z reklamami ali pa google. Da ti pa zastonj 5gb prostora z njihovo pošto kjer isto ni nobenih reklam. In navsezadnje imaš še zmerom izbiro nista edina na svetu imaš linux in odprte kode.
Aijn Prenn
31. 07. 2020 13.19
-5
Mislim, da se mi precej bolj "sanja", kot se tebi zdi, da se mi... ;-))
sonofabitch
31. 07. 2020 13.24
+4
Lahko pobereš vse programerje kar jih premoremo v Sloveniji pa v 10 letih ne bi dokončali programa kot je windows 10. Z prstom ne mignejo a ne?
Aijn Prenn
31. 07. 2020 13.30
-7
Win 10 je vesoljska tehnika, drži. Za takšne MS fane kot si ti, seveda. :-))
sonofabitch
31. 07. 2020 13.38
+8
Glej nimam kaj proti kritiziranju, samo če nekaj kritiziraš moraš bit fer govorit, da z mezincem ne mignejo in samo kasirajo je čisto mimo. Ti pa ubogi uporabnik, ki te prisilijo, da uporabljaš facebook, windows in google, ker brez tega ne moreš živet.
Sortegilio
31. 07. 2020 13.01
+10
Vedno se najdejo tisti, ki imajo korist v krizi.
Koronavirusovec
31. 07. 2020 12.33
+19
Fejsbuk za fejst bukove
Jan088
31. 07. 2020 12.30
+22
Lastnikom denar, delavci pa kot novodobni sužnji po skladiščih in pakirnicah. Jeff (Amazon) je pa "hvaležen" zaposlenim po svetu... osladno, pokvarjeno in nemoralno. Objavite kako so plačani in kakšne pogoje dela imajo.
Wahl
31. 07. 2020 12.29
+10
Zuckerberg, najbolje plačan ciin agent.
Wahl
31. 07. 2020 12.27
+14
Potem ste mediji z reklamnim bombardiranjem in kršenjem dolžine reklamnih blokov na uro pravi reveži.
bavbav
31. 07. 2020 12.21
+5
Naši kolesarji ga bogatijo.