Gospodarstvo

Znana obrtnik in podjetnik leta 2022. Najstarejša obrtnica 76-letna frizerka

Brdo pri Kranju, 08. 12. 2022 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znana sta obrtnik in podjetnik letošnjega leta. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je priznanje Obrtnik leta podelila Leonu Kranjcu iz Logatca, priznanje Podjetnik leta pa je prejel Ivan Cajzek iz Rogaške Slatine. Priznanje častni član zbornice je prejel Branko Meh, najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna frizerka Margit Grah iz Prekmurja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Obrtnik leta je Leon Kranjc
    02:47
    Iz SVETA: Obrtnik leta je Leon Kranjc
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z obrtnikom in podjetnikom leta 2022
    06:49
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z obrtnikom in podjetnikom leta 2022

Slovesne podelitve Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. V nagovoru je poudaril, da se na ministrstvu zavedajo, kako pomemben člen gospodarske verige je vsako izmed podjetij ter se jim zahvalil za vztrajnost. "V težkih časih je potrebna vztrajnost. Svetovno gospodarstvo prestaja največjo preizkušnjo v zadnjih desetletjih. Tisti, ki v teh časih zmorete inovativnost in podjetnost, boste zagotovo ključni nosilci gospodarskega razvoja naše države," je tudi dejal.

Podjetnik leta 2022 je postal Ivan Cajzek iz Rogaške Slatine, direktor in lastnik družinskega podjetja GIC GRADNJE, ki v gradbeni dejavnosti uspešno posluje že več kot 32 let. V tem obdobju so uspešno dokončali več kot tisoč projektov. Gradijo poslovne, gospodarske, industrijske in turistične objekte, izvajajo sanacije in adaptacije ter obnavljajo kulturno dediščino. Podjetje je sicer del skupne GIC, znotraj katere je deset podjetij z dejavnostmi iz gradbeništva. Vsa podjetja s skupaj 150 redno zaposlenimi sodelavci so v Sloveniji, eno pa na Hrvaškem.

Ivan Cajzek je prejel naziv Podjetnik leta 2022
Ivan Cajzek je prejel naziv Podjetnik leta 2022 FOTO: Bobo

Leon Kranjc, ki je postal obrtnik leta 2022, je direktor podjetja Klin iz Logatca. Gre za podjetje s 30-letno tradicijo. Že od ustanovitve naprej se ukvarjajo z izdelavo in vgrajevanjem dimniških sistemov ter prodajo in montažo kaminskih peči. Sprva so se ukvarjali le s sanacijami obstoječih dimniških sistemov z vstavitvijo dimniških tuljav iz nerjaveče pločevine ter dimniškimi priklopi. Z leti se je njihova dejavnost zaradi povpraševanja razširila tudi na izdelavo izoliranih dimniških sistemov ter drugih storitev, ki so v povezavi z dimniki.

Obrtnik leta 2022 je Leon Kranjc
Obrtnik leta 2022 je Leon Kranjc FOTO: Bobo

Podelili so tudi naziv Častni član zbornice, ki ga je prejel nekdanji predsednik OZS Branko Meh. Na čelu zbornice je bil devet let. Meh se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so mu v njegovem mandatu pomagali soustvarjati boljše pogoje in zakonodajo za obrtnike in podjetnike. 

Priznanja, ki so jih podelili na slovesnosti na Brdu pri Kranju, vsako leto podelijo obrtniku in podjetniku, ki predstavljata vzor odličnosti in kakovosti poslovanja.

Branko Meh
Branko Meh FOTO: Bobo

Najstarejša obrtnica leta 76-letna frizerka iz Svetega Jurija na Goričkem

Najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna Margit Grah, ki je pričela dejavnost frizerstva opravljati leta 1976, ko jo je prevzela od svojega očeta. V frizerstvo je vpeta že od otroštva, saj je bil salon njenega očeta eden prvih frizerskih salonov v Rogašovcih in bližnji okolici. Po končani frizerski šoli v Celju, opravljenem vajeništvu in pomočniškem stažu, je delala pri očetu in tako skrbela v salonu za žensko striženje, oče pa za moško striženje ter britje.

Najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna Margit Grah
Najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna Margit Grah FOTO: Bobo

Najstarejša obrtnica leta letos beleži kar 55 let delovanja v obrti. Margit Grah je še vedno zelo aktivna tudi kot članica Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota.

Predsednik zbornice spomnil na energetsko problematiko

Za govorniški oder je stopil tudi predsednik OZS Blaž Cvar, ki je med drugim izpostavil energetsko problematiko. "Vlada je pred dvema dnevoma sprejela zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki pa žal ni takšen, kot smo pričakovali," je spomnil na kritiko zbornice. Obenem je poudaril, da so se glede predlogov malih in srednjih obrtnikov glede reševanja energetskih težav podjetij včeraj sestali s Hanom. 

"Bolj kot subvencije pa si obrtniki in podjetniki želite takšno ceno električne energije, ki je primerljiva cenam v tistih državah, s katerimi konkuriramo na trgu. Če bomo imeli denimo trikrat višje cene, kot jih imajo podjetja v Nemčiji, ki je naša najpomembnejša gospodarska partnerica, ne bomo konkurenčni," je dejal Cvar. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
09. 12. 2022 09.38
-1
Na desni vam privoščimo in smo ponosni na vas.
Groucho Marx
09. 12. 2022 09.35
-1
Za naše mesečnike so to ideološki sovražniki, ki bi jih ponacionalizirali in izgnali z bajoneti.
kekec_pokec
09. 12. 2022 09.10
+0
GIC gradnje, ki ima znotraj podjetja 10 podjetji. Že samo to diši po nategi. Kdo rabi in kdo sploh lahko obvladuje 10 podjetji naenkrat, razen, če z nameno zavajanja in odvračanja pozornosti od očitnega.
Matjaz1000
09. 12. 2022 08.43
+4
Te zgodbe o teh pridnih sposobnih ljudeh ..bi morali predstavljati vsak dan..ne pa te politike..ki mislijo da denar raste na drevesu...Bobnarjeva...to rekla..to naredila...non stop...vsak njen giib...
Slo Minerva
08. 12. 2022 21.20
+11
To so ljudje, ki si zaslužijo spoštovanje v družbi! Čestitke vsem!
terminator0071
08. 12. 2022 21.14
+7
Vsekakor čestitke za tako dolgo uspešno delo!
Na pol ovca
08. 12. 2022 21.09
+6
Pri vseh kreditih ki so jih vzeli levi in desni ima da dela ne do 76 ampak do 106