Gospodarstvo

Financiranje ekoloških naložb: na banko ali Eko sklad?

Ljubljana, 23. 02. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Učinkovita raba in obnovljivi vire energije, električna vozila ter druge za okolje sprejemljive naložbe prinašajo prihranke in prispevajo k čistejšemu okolju, a jih je treba financirati. Za tiste, ki se odločajo za svoj eko projekt ali se še bodo, so na Zvezi potrošnikov Slovenije preverili, kakšne možnosti finančnih spodbud ali kreditov ponujajo banke in kaj zagotavlja Slovenski okoljski javni sklad. Kaj in kje se torej najbolj splača?

Slovenski okoljski javni sklad (Eko sklad) nudi finančne spodbude za ekološke naložbe na devetih področjih, medtem ko banke ponujajo različne zelene kredite, ki so namenjeni za nakup avtomobila, obnovo izolacij in kritin, gradnjo ali nakupe nizkoenergijskih stavbe … Prvi in glavni nasvet Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) pa je, da preden se odločite, skrbno preverite ponudbo na trgu.

Vse banke, ki ponujajo eko kredite, med drugim tudi za nakup nizkoenergijske hiše, jih dajejo tudi nekomitentom, nekatere sicer pod slabšimi pogoji.
Vse banke, ki ponujajo eko kredite, med drugim tudi za nakup nizkoenergijske hiše, jih dajejo tudi nekomitentom, nekatere sicer pod slabšimi pogoji. FOTO: Shutterstock

Abanka: za vozila in gospodinjske aparate

Ekološki potrošniški kredit ponujajo že nekaj let z enako obrestno mero, ki je za 0,2 odstotne točke nižja od tiste pri potrošniških kreditih, stroški obdelave vloge in odobritve kredita pa so polovični, razen za hipotekarne kredite. Obrestne mere se tako gibljejo okrog pet odstotkov za kredit s fiksno obrestno mero, pri spremenljivi so obrestni pribitki okrog štiri odstotne točke. Zavarovanje s hipoteko omogoča odplačila do 20 let, drugače so dobe krajše.

Ekološki kredit lahko dobite za nakup gospodinjskih aparatov energijskega razreda A ali višjega, nakup okolju prijaznega motornega vozila, zamenjavo avtomobila, starejšega od 10 let, z novim, navaja ZPS.

BKS: za ekološke namene

Pri Deželni banki Slovenije (BKS) imajo na voljo dva kredita za ekološke naložbe – zeleni namenski potrošniški kredit in zeleni stanovanjski kredit.

Prvi omogoča financiranje od 2.000 do 20.000 evrov, ki ga lahko odplačujete do osem let in z obrestnimi merami, ki so od tistih za potrošniške kredite nižje za 0,2 do 0,5 odstotne točke. Nižje so tudi zavarovalne premije. Fiksne obrestne mere se tako gibljejo nekoliko nad petimi odstotki, pri spremenljivih so pribitki okrog štiri odstotne točke. Po odstotno točko višjih obrestnih merah kredit ponujajo tudi nekomitentom. Kredit odobrijo na podlagi predračuna, računa ali pogodbe za blago ali storitev, ki izkazuje ekološki namen, so pojasnili na ZPS.

Ekološki kredite nekatere banke in Eko sklad ponujajo tudi za nakup gospodinjskih aparatov energijskega razreda A ali višjega.
Ekološki kredite nekatere banke in Eko sklad ponujajo tudi za nakup gospodinjskih aparatov energijskega razreda A ali višjega. FOTO: Shutterstock

Zeleni potrošniški kredit je namenjen denimo za nakup gospodinjskih aparatov energijskega razreda A+ ali višjega, kompostnika za predelavo bioodpadkov iz gospodinjstva, okolju prijaznih motornih vozil, osebnega avtomobila serijske proizvodnje s pogonom na plin, kurjave z lesno biomaso …

Z zelenim stanovanjskim kreditom, zavarovanim pri zavarovalnici, si lahko izposodite do 50.000 evrov z dobo odplačila do 15 let, za višje zneske zahtevajo zavarovanje s hipoteko, dobe odplačila pa so do 20, izjemoma 25 let. Obrestne mere so od tistih za klasičen stanovanjski kredit nižje za 0,1 do 0,3 odstotne točke, kar pomeni, da so fiksne okrog dva odstotka in pol, pribitki pri spremenljivih pa malo pod dvema odstotnima točkama. Tudi tukaj so zavarovalne premije nižje, obrestne mere za nekomitente so višje za odstotno točko. Po odobritvi kredita banka nakaže denar prodajalcu nepremičnine, izvajalcu ali graditelju, pogoj je izkazan ekološki namen financiranja.

Nekaj možnosti, za kaj je namenjen zeleni stanovanjski kredit: za gradnjo ali nakup nizkoenergijske ali pasivne eno- ali dvostanovanjske stavbe, nakup energijsko učinkovitega stavbnega pohištva, toplotno izolacijo stanovanjskega objekta, zamenjavo azbestne kritine, namestitev rastlinske odeje, nakup sistema za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka, nakup toplotne črpalke.

Nekatere banke z ugodnejšimi krediti spodbujajo tudi nakup toplotnih črpalk.
Nekatere banke z ugodnejšimi krediti spodbujajo tudi nakup toplotnih črpalk. FOTO: Shutterstock

Delavska hranilnica: za vozila, električno energijo in čistilne naprave

Eko kredit Delavske hranilnice ima sestavljeno obrestno mero 6-mesečni euribor in pribitek 2,8 odstotne točke, doba odplačila je sedem oziroma deset let za sončne elektrarne. Primerljivega potrošniškega kredita s spremenljivo obrestno mero nimajo v svoji ponudbi, potrošniški kredit s hipotekarnim zavarovanjem pa ima nižji pribitek (2,3 odstotne točke), so zatrdili na ZPS.

Denar za eko naložbo posodijo za nakup električnega ali hibridnega vozila, toplotne črpalke, male čistilne naprave, IR-panelov, postavitev sončne elektrarne.

Deželna banka Slovenije: za ekološke namene

Deželna banka Slovenije (DBS) omogoča eko kredit za zneske do 25.000 evrov. Doba odplačila je sedem let za potrošniške kredite in deset let za hipotekarne. Obrestna mera je sestavljena iz 6-mesečnega euriborja in pribitka v višini 1,55 odstotne točke, kar pomeni, da je od primerljivih kreditov DBS bistveno nižja, in sicer za približno dve do tri odstotne točke. S pribitkom 2,05 odstotne točke lahko eko kredit dobijo tudi nekomitenti. Mogoče je dobiti tudi gotovinsko izplačilo, so navedli na ZPS.

Tudi ta banka ni ozko opredelila projektov, ki jih lahko financirate z njihovim eko kreditom, le da je 'namen ekološki', med drugim nakup velikih energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov, priklop na daljinsko ogrevanje, nakup kurilne naprave na lesno biomaso, nakup solarnih ogrevalnih sistemov, postavitev male elektrarne, postavitev male čistilne naprave.

Sparkasse: za zelena vozila in bivališča

Pri banki Sparkasse imajo v ponudbi dve vrsti kreditov. Pri zelenem kreditu na kolesih je doba odplačila do sedem let, izposodite si lahko od 1.500 do 35.000 evrov. Obrestna mera je sestavljena iz 6-mesečnega euriborja in pribitka v višini 2,99 odstotne točke. V primerjavi z njihovim potrošniškim kreditom je ta bolj ugoden, saj se pribitki sicer gibljejo okrog pet odstotnih točk, nižji je tudi strošek odobritve.

Zeleni kredit na kolesih je namenjen nakupu električnih ali hibridnih avtomobilov in električnih ali hibridnih motorjev.

Zeleni kredit pa nakupu ali gradnji pasivne oziroma nizkoenergijske hiše, energijsko učinkoviti obnovi stanovanjske stavbe, nakupu naprav za izkoriščanje obnovljivih virov energije.

Ekološka naložba je tudi električno ali hibridno vozilo. S finančnimi spodbudami jo želijo omogočiti tako Eko sklad kot banke.
Ekološka naložba je tudi električno ali hibridno vozilo. S finančnimi spodbudami jo želijo omogočiti tako Eko sklad kot banke. FOTO: Shutterstock

Pod črto – na kateri banki se najbolj splača?

Na ZPS ugotavljajo, da ugodne pogoje lahko pričakujete pri DBS, nekoliko manj za nekomitente. Pri stanovanjskih so izpostavili ponudbo BKS banke. "Prednost obeh bank je tudi odprta definicija ekološke naložbe, saj obe ponujata financiranje za 'ekološke namene', kar pomeni, da niste omejeni s projekti, ki so jih vnaprej določili pri drugih bankah. Obrestne mere so večinoma spremenljive, kar prinaša dodatno tveganje pri dolgoročnih kreditih, kjer svetujemo fiksno obrestno mero," so njihovi zaključki.

Eko sklad: subvencije in ugodni krediti za okolju prijazne naložbe

Slovenski okoljski javni sklad je edina specializirana ustanova v Sloveniji, ki zagotavlja finančno pomoč okoljskim projektom. Gospodinjstva, podjetja in javni sektor spodbuja k varovanju okolja in trajnostnemu razvoju. Končni rezultati takšne naravnanosti so namreč pozitivni: nižji stroški naložb, poznejši prihranki, bolj čisto okolje in izboljšana kakovost bivanja. Izvaja tudi brezplačna energetska svetovanja ter podpira projekte na področju varstva okolja in podnebnih sprememb, opisujejo na ZPS.

Eko sklad spodbuja električno samooskrbo.
Eko sklad spodbuja električno samooskrbo. FOTO: Shutterstock

Poleg kreditov Eko sklad ponuja še subvencije, ki znižajo stroške naložb. Vloge za kredit je treba oddati pred izvedbo naložbe, za subvencijo za električna vozila po izvedbi, pri drugih subvencijah je to odvisno od razpisnih pogojev, ugotavljajo na ZPS.

Spletno mesto Eko sklada je zelo pregledno in preprosto za uporabo. Ko na njem najdete ustrezno subvencijo, šele potem se lotite pregleda obsežnejše razpisne dokumentacije in izpolnjevanja vloge. Pomoč pri tem ponujajo številni izvajalci del, zato je najbolje stopiti v stik z njimi že v fazi načrtovanja naložbe. Subvencije in krediti so na voljo vse leto, finančno spodbudo pa dobi kar 90 odstotkov prijavljenih projektov, ki jim Eko sklad v povprečju krije 30 odstotkov naložbe, so zatrdili na ZPS

Več naložb na istem objektu se splača. Po nasvetu ZPS je najbolje, da oddate eno skupno vlogo, kar postopek poenostavi, upravičeni pa ste tudi do daljšega roka za izvedbo. "Pri oddaji vloge s tremi naložbami ali več dobite možnost do višje subvencije – sestavite lahko na primer obnovo fasade, strehe in nakup sistema za prezračevanje. Pri nekaterih naložbah je mogoče za isti projekt dobiti kredit in subvencijo, če tako določajo razpisni pogoji, le ločeni vlogi morate oddati," še navaja ZPS.

Najnižji znesek kredita je 1500 evrov, manjšega ni mogoče dobiti. To je za nakup gospodinjskih aparatov pogosto preveč, zato na Eko skladu omogočajo, da več naložb združite v en sklop. "Tako lahko na primer h kreditu za stavbno pohištvo dodate še znesek za nakup gospodinjskih aparatov in z enim kreditom financirate dve vsebinsko različni naložbi," predlagajo na ZPS.

Več naložb na istem objektu se pri Eko skladu splača, saj na ta način dobite višje subvencije.
Več naložb na istem objektu se pri Eko skladu splača, saj na ta način dobite višje subvencije. FOTO: Shutterstock

https://www.24ur.com/novice/slovenija/zakaj-nekaterim-subvencija-pripada-drugim-pa-ne.html

Banka ali Eko sklad?

Področja spodbud Eko sklada so široka in težko boste našli ekološko naložbo, ki je ni v njihovem naboru. Če kljub temu dobite idejo z 'ekološkim namenom', ki je ni na seznamu, lahko za kredit zaprosite pri BKS ali DBS, ki sta odprti za splošne ekološko naravnane predloge, so ugotovili na ZPS.

Vse banke eko kredite ponujajo tudi nekomitentom, nekatere sicer pod slabšimi pogoji. Po podatkih na spletnih mestih bank in Eko sklada so krediti najbolj ugodni pri zadnjem, najbolj pa se mu približa DBS, zato na ZPS svetujejo primerjavo vsaj teh dveh, še posebej, če imate pri DBS odprt račun.

Banka vam lahko na podlagi individualne obravnave ponudi boljše pogoje, zato na ZPS predlagajo, da za informativne izračune prosite vseh pet bank, jih primerjate s ponudbo Eko sklada in izberete kredit z najnižjo efektivno obrestno mero. "Za financiranje naložb na nepremičninah preverite ponudbo stanovanjskih kreditov, ki so zaradi nižjih obrestnih mer ugodnejši," so dodali.

Poleg ugodnega kredita so pri Eko skladu na voljo še nepovratna denarna sredstva, ki vam lahko stroške naložb zmanjšajo tudi za več tisoč evrov. Zato je dobro to vedeti in izkoristiti možnost, so še poudarili na ZPS.

Eko sklad nudi finančne spodbude za ekološke naložbe na kar devetih področjih:

Voda: male čistilne naprave in čistilne naprave za pitno vodo, protipoplavne pregrade, priklop na javno kanalizacijsko ali vodovodno omrežje, ponikovalni sistem za padavinske vode, zbiralnik deževnice

Električna samooskrba: male sončne, vetrne in vodne elektrarne, mikro sončne elektrarne, mikro soproizvodnja toplote in električne energije

Vozila: električna in hibridna vozila, osebna vozila na plin

Gospodinjski aparati: A+ ali višjega razreda

Odpadki: hišni kompostnik

Menjava cevi in oblog: azbestne kritine in obloge, cevi in obloge, ki vsebujejo nevarne snovi

Izolacija in okna: fasada, klet in tla, streha ali strop proti neogrevanemu prostoru, prekritje objektov z rastlinsko odejo, zunanje stavbno pohištvo

Ogrevanje in prezračevanje: kondenzacijski kotli, kurilne naprave na lesno biomaso, optimizacija sistema ogrevanja v večstanovanjski stavbi, priklop na omrežje daljinskega ogrevanja, sistemi za prezračevanje z vračanjem toplote (rekuperacija), solarni ogrevalni sistem, toplotne črpalke

Nakup, gradnja ali celovita obnova stanovanjske stavbe: celovita obnova stanovanjske stavbe, nakup stanovanja v novi ali skoraj ničenergijski tri- in večstanovanjski stavbi, skoraj ničenergijske ali nizkoenergijske stavbe

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
23. 02. 2020 20.26
+8
to je sam en od nacinov ko tisti z kesem se cenej pridejo do stvari na racun revnih ,ki si tega ne morjo privoscit
tv1206802
23. 02. 2020 14.13
+20
BKS ni Deželna banka Slovenije ( DBS ) to je seveda prva napaka od mnogih napak, ki ste jih naredili v prispevku pa ne bomo o napakah, ampak predvsem o smernicah, ki nam jih narekuje moderni čas. Električni avto je bolj luksus kot kaj drugega. Resnično z njim med vožnjo manj onesnažujete pa vseeno za vožnjo potrebujete energijo, ki je pridobite iz omrežja in tudi ni zastonj. Domet avtov je premajhen cena pa definitivno previsoka, da bi lahko kdorkoli rekel, da se električen avto splača kupiti. Pri stanovanju pa naj se vsakdo vpraša kaj si želi in kaj sploh potrebuje. Sam še vedno najbolj zagovarjam tradicionalno fazno gradnjo z dobro izolacijo. Kot projektant lahko trdim, da je vsaj 50% zgradb ( hiš ) predimenzioniranih zaradi tega ker imamo ljudje prevečkrat velike oči in napačno razmišljanje. Normalna družina ( 2 starša in 2 otroka ) že včasih razmišlja kaj pa če bo kateri od otrok ostal doma in nas bo potem več in že v samem začetku naredi hišo preveliko kar seveda tudi zelo poveča stroške gradnje in kasneje tudi vzdrževanja. Ogromno ljudi me sprašuje na kakšen način izbrati ogrevanje hiše pa vam lahko rečem, da nekega pravila ni in da bi težko lahko komu nekaj na pamet svetoval. Trenutno je najbolj agresivno ponujanje toplotnih črpalk in promoviranje talnega gretja itd itd, ki pa je daleč od idealne rešitve.
antilevi?ar
23. 02. 2020 13.33
+16
Primerjate jabolke in hruške. Banka ponudi kredit, res, da ugoden, toda to je še vedno kredit katerega je treba prej ali slej vrniti. Eko sklad pa ti za odločitev pri prehodu na bolj eko način ogrevanja, izolacijo,..nudi subvencijo-odpis dolečen del vloženih sredstev, tega banka nikoli ne počne.
Goran Pavlovi?
23. 02. 2020 20.19
+3
ne razumem poanto tvojega komentarja. napisal si kar je navedeno v članku. eno je kredit, drugo je subvencija. kredit daje banka, kdo drugi(?), medtem ko pa subvencije oz nepovratna sredstva izplača "država". dvomim, da obstaja banka, ki ti podari denar. če je mi sporoči. ne vem kaj je tu spornega?!
antilevi?ar
24. 02. 2020 16.00
Sporno je to, da nekdo enači kredit z eko subvencijo, to so dve popolnoma različne zadeve. Kredit je kredit, pa tudi z 0 obrestno mero. Če ti pa nekdo od vložene investicije recimo 10000 evrov vrne 3000 je to subvencija-poimenuj to eko, smenko ali penko. To pri banki ne boš videl, dovolj jasno?
marmilan
23. 02. 2020 10.31
+12
Zveza potrošnikov je navadna profitna organizacija, ti pa jim delajo reklamo.
Cesar Millan - Vodja krdela
23. 02. 2020 19.54
+4
Če pa hočeš kaj vprašati po telefonu ti pa takoj zaračunajo 1.99e na minuto !!! Se sprašujem !!!! KDO JIH FINANCIRA !!ČE NE DAVKOPLAČEVALCI RES PRAVA SRAMOTA !!!!
Fery Zaka
23. 02. 2020 10.07
+7
Na banko!!! Brez razmišljanja. Eko sklad je zbir državnih fikusov, ki pridno zbira vse podatke, ki jih lahko. Ko potem birokrati sprejmejo nov davek o obdavčevanju česarkoli, imajo že vse na dlani.
antilevi?ar
24. 02. 2020 16.02
Banka ti nebo vrnila določen procent investicije, eko fikusi pa ja, vkolikor boš izpolnjeval pogoje. Žal zadnje čase ljudje spoznavajo, da to da kupiš izdelek, ki je varčen, eko in čmenko še ni dovolj za subvencijo. Če tvoja občina nima v svojih prostorskih načrtih to urejeno, adijo subvencija.
BobbyP
23. 02. 2020 10.00
+6
Mater vola, kaj folk pričakuje v tej državi. Subvencije? 🤔 .... V Sloveniji? 🤯 ..... Ma ne me ....🙄.
Daichi Sawamura
23. 02. 2020 09.59
+16
Na banko!! Ta kvazi eko sklad je samo korito drzave in brez haska. Polno neke birokracije, rokov in ukvarjanja z njihovimi pravili, ki so jih postavili da na koncu zgleda kot da brez njih ne mores nic. Nikoli vec! Ce bi blo drzavi kaj do razvoja, bi pri subvencioniranju enostavno zbrisala ddv pri investicijah ki izboljsujejo okolje in kvaliteto zivljenja. In pomagala tistim, ki nimajo zacetnega kapitala. Ampak glede na trenutno politicno sliko je kaj takega nemogoce. Sramota, v kaki greznici zivimo.
Goran Pavlovi?
23. 02. 2020 20.43
+1
nič osebnega vendar menim, da ste večina malce prestrogi do oblike oz načina kako pridobiti bodisi kredit ali subvencijo oz nepovratna sredstva. sam sem večkrat izpeljal postopek v imenu drugih, 90% uspešno. neka oblika postopka mora bit definirana in enaka za vse. seveda so v postopku "varovalke", ki jih kritizirate, vendar imajo svoj namen kajti veliko ljudi zlorablja postopek. načeloma pa ni težko naredit par fotk, prebrat par členov in izpolnit vlogo ali dve?!?!?!?!? ni tako hudo, lahko pa bi bilo...
antilevi?ar
24. 02. 2020 16.06
pri nas so ljudje čudni, bluzijo gremo na bako po kredit. Lahko bi samo izvajalcu podpisali izjavo in bo izvajalec vse uredil. Tako smo mi od investicije zamenjave oken in vrat na adaptaciji v višini 8000 evrov nazaj pridobili 2300 evrov,.torej naj mi nekdo pove katera banka to naredi pa bom drugič šel na banko.
klicaj
23. 02. 2020 09.38
+25
Če je državi toliko do ekologije ,kot so jih polna usta ,pa se naj odpovejo ddv-ju ter stvar rešena. Samo to so sanje.Glede na vse to, kar se dogaja nam sledi obdavčeni zrak katerega vdihavamo.To bo ob prvi priliki.KATASTROFA
Brabus
23. 02. 2020 08.49
+16
Ma to vse skupaj ni nič. Morali bi veljati zeleni brezobrestni krediti, če bi se šlo seveda za okolje. To pa neke 0,5 pa 0,2%, pa to, lepo vas prosim.
jugatneme
23. 02. 2020 09.15
+7
Oprosti, a ti bi svoj denar posodil nekomu za 5 ali 10 let brez nič...?
0523
23. 02. 2020 13.38
+4
Tu ne gre za posojilo SVOJEGA denarja, se ti ne zdi!
tv1206802
23. 02. 2020 14.36
+8
Problem je ker je v Sloveniji denar "predrag". Recimo kolega na Danskem dobi t.i. zeleni kredit za 0,2% obrestno mero za dobo do 20 let. Država niti v trenutku ni v minusu četudi bomo rekli so ti posodili denar in ga boš zaradi inflacije vrnil manj.
BB mcgyver
23. 02. 2020 08.07
+27
Vsega ste napisali kot za reklamo. Samo kakšne obresti so na EKOSKLADU ne.
tv1206802
23. 02. 2020 14.41
+4
Imajo boljše obresti kot na banki samo so pa pravita tako neumno toga da je vprašanje, če si na koncu resnično kaj prišparal. Cena neke izolacije, ki jo moraš dati ob koriščenju Ekosklad subvencije je cca 30% dražja razlike v rezultatu pa ne boš občutil ker je manjša od 5%.
antilevi?ar
24. 02. 2020 16.10
Ne drži. Na plačano investicijo vgradnje novih oken in vrat v višini 8000 evrov so nam povrnili 2300 evrov. O kakšnih obrestih govorite?. Pejdi na banko vzami ugoden kredit, plačaj izvajalca in priglasi račun, pa ti bo eko sklad povrnil subvencijo, enostavno.