Golf

Hrvaška, meka za golf?

Zagreb, 04. 12. 2008 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jutarnji list
Komentarji
0

Že nekaj let je v Sloveniji aktualno vprašanje izgradnje golf igrišča na obali. Kot kažejo izkušnje turističnih velesil, je to dandanes nuja turistične ponudbe. Ob prebiranju hrvaškega tiska se lahko zgodi, da bo južna soseda Sloveniji odvzela odlično priložnost za razvoj turizma.

Ali bo Hrvaška Slovenijo prehitela na področju turizma in z novim zakonom pridobila množico petičnih gostov?
Ali bo Hrvaška Slovenijo prehitela na področju turizma in z novim zakonom pridobila množico petičnih gostov? FOTO:

Po poročanju Jutarnjega lista je v hrvaškem saboru tik pred sprejetjem zakon, ki naj bi bistveno olajšal gradnjo igrišč za golf. Gre za prvi tako imenovani 'lex specialis' zakon, kar pomeni, da bodo njegove odredbe pomembnejše od matičnega zakona o gradbeništvu.

Kot je povedal hrvaški minister za turizem Damir Bajs, gre za izjemno pomembno odločitev. Predlagani zakon bo namreč izredno olajšal gradnjo igrišč. Največja ovira je pridobivanje zemljišč, kar je tudi v Sloveniji zaradi velikega števila lastnikov velika težava (upoštevati je treba, da mora investitor za gradnjo povprečnega golf igrišča zagotoviti površino, večjo od 85 hektarjev). Zakon predvideva izredno olajšanje postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj, predvsem pa bo omogočil lažje pridobivanje zemljišč. V kolikor lastnik ne bo želel prodati svoje zemlje (del predvidenega igrišča za golf) in slednja ne bo presegala 20 odstotkov celotne površine, bo država lastnika razlastila in mu za zemljišče preprosto odštela odškodnino.

Podobno bo novi zakon posegel tudi v zakonodajo, ki ureja lastnino in upravljanje z gozdovi. Igrišča za golf so tako postala očitno prioriteta hrvaškega turizma, saj se naši južni sosedi zavedajo, da so golfisti izredno zaželjeni gosti, ki v povprečju med dopustovanjem zapravijo veliko denarja. V kolikor bodo Hrvati namero uresničili, lahko slovenskemu turizmu odvzamejo precej potencialnih gostov, še posebej, ker se na področju gradnje igrišča na slovenski obali zadeve še vedno niso premaknile z mrtve točke.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.