Inšpektor

20 tisoč evrov bolniškega nadomestila na mesec

Ljubljana, 12. 03. 2022 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
0

Nekateri posamezniki so v bolniškem staležu že več kot deset let. So tudi posamezniki, ki prejemajo več kot 20 000 evrov nadomestila zaradi bolniške odsotnosti na mesec. Na drugi strani je v Sloveniji na tisoče zaposlenih, ki delajo v hudih bolečinah, nahodni in bolni, ker si bolniškega staleža zaradi nizkih dohodkov preprosto ne morejo privoščiti.

Zaradi bolezni in poškodb 12 milijonov izgubljenih delovnih dni letno

V petih letih so se izdatki za nadomestila plač v Sloveniji podvojili. Medtem ko so  leta 2015 znašali 250 milijonov evrov, so lani dosegli pol milijarde.

To so zneski, opozarja Ana Vodičar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki so skrb vzbujajoči. "Moramo se zavedati, da je vreča sredstev osnovnega zdravstvenega zavarovanja enotna, in če mi namenimo več sredstev za nadomestila plač, jih posledično ostane manj za nakup storitev, krajšanje čakalnih dob, moderne pripomočke in učinkovita, a draga biološka zdravila."

Razlog za tako drastično povečanje stroškov je med drugim  tudi v pokojninski reformi, opozarja Tatjana Kofol z Inštituta za javno zdravje. Bolniški staleži starejših žensk so namreč v zadnjih petih letih močno narasli – marsikdo gre raje v službo kot v pokoj, upokojitev pa dočaka v bolniškem staležu.

Prav tako imamo visoko stopnjo zaposlenosti in višje plače – vse to vpliva tudi na višja nadomestila. In seveda covid-19. Leta 2021 smo  imeli zaradi odsotnosti z dela zaradi koronavirusne okužbe približno 660 tisoč izgubljenih delovnih dni, lani pa preko milijon 200 tisoč.

"Zaradi covida pričakujemo naraščanje bolniškega staleža. Razlog ni samo v dolgem covidu, temveč tudi v tem, da so bili tisti delavci, ki so delali, bolj obremenjeni zaradi pomankanja delovne sile," opozarja Andrea Margan s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa.

Leta 2021 smo imeli zaradi odsotnosti z dela zaradi koronavirusne okužbe približno 660 tisoč izgubljenih delovnih dni.
Leta 2021 smo imeli zaradi odsotnosti z dela zaradi koronavirusne okužbe približno 660 tisoč izgubljenih delovnih dni. FOTO: Dreamstime

Bolni v službi

Nekatere delovne organizacije, opozarjajo zdravniki, svoje zaposlene za neprekinjeno prisotnost na delu celo nagrajujejo. Takšno početje pa ima, pravi Marganova, za delodajalca večje posledice. Več je resnih bolezni in bolniških odsotnosti, ko delavec ne zmore več obremenitev, te pa trajajo dlje časa, kažejo raziskave.

Na drugi strani pa so delavci, ki jim država pomaga do minimalne plače in ki raje kot na bolniško gredo bolni v službo, saj je razlika v prejemkih velika.

Za rubriko 24ur Inšpektor smo se pogovarjali tudi s snažilko na eni od mariborskih osnovnih šol, ki svoje delo opravlja že 30 let. Zaradi bolezni skoraj nikoli ne ostane doma: "Ne morem si privoščiti, preveč se pozna na plači," pripoveduje.

Za rubriko 24ur Inšpektor smo se pogovarjali z detektivom, ki preverja zlorabe bolniškega staleža – te se namreč dogajajo.

Raziskave pa kažejo, da dlje ko nekoga pustimo pasivnega in odmaknjenega s trga dela, bistveno težje se bo vrnil v delovno okolje.

Govorili bodo tudi o tem, kakšne sistemske ukrepe bi morala sprejeti država, kako motivirati delavce, da bi se z dolgotrajnega bolniškega staleža postopno vračali na delovno mesto, tako da bodo zadovoljni tako delavci kot delodajalci.

Prispevek si lahko ogledate na VOYO

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3