Inšpektor

40 odstotkov oblačil, ki jih kupimo, oblečemo le enkrat ali nobenkrat

Ljubljana, 16. 10. 2021 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob tem podatku nas tudi ne preseneča, da vsak Slovenec v povprečju na leto odvrže kar 12,3 kilograma oblačil. To so najbolj vidne posledice hitre mode, ki se spreminja tedensko z novo kolekcijo, kar je past predvsem za mlade, ki želijo biti v trendu, da so sprejeti med vrstniki. A kulisa tega blišča je temačna. Podplačani delavci, ki šivajo in bivajo v nečloveških razmerah, umirajo na poljih zaradi bolezni, ki jih povzročajo pesticidi. Tu je še katastrofalen vpliv na okolje. Ne le gore oblačil, ki jih komunalna podjetja nimajo več kam odlagati, tudi izredno strupena pridelava in obdelava bombaža – neobdelan bombaž se razkraja šest mesecev, obdelan pa kar 500 let. Je rešitev v trajnostni modi?

Trajnostna moda je reakcija na hitro modo, pravi Matea Benedetti, ena najbolj prepoznavnih slovenskih oblikovalcev in kostumografov. "S hitro modo zadovoljiš hitro potrebo in užitek je manjši. Jaz en kos, ki je kakovostno izdelan – ko vidiš zgodbo, kreativnost – gledam čisto drugače v svoji omari." Matea Benedetti si je postavila izziv, ali se da z najvišjimi vrednotami v modni industriji sploh preživeti. "Ker jaz še vedno nisem ime gledano globalno. Če se merim z Guccijem, nisem nihče, nisem nič znana. Ampak prepoznavnost gradiš 20, 30 let, to se ne zgodi čez noč.

Trajnostno oblikovanje je tek na dolge proge, poudarja še ena vidna oblikovalka, Mojca Celin iz zadruge slovenskih oblikovalcev Zoofa. Zadruga obstaja že od leta 2013, združuje oblikovalce, ki v modi vidijo in čutijo poslanstvo. Na enem mestu so se združili, da si pomagajo, svetujejo, opogumljajo. In da izobražujejo kupce, ker – kot pravi Mojca Celin – je dober kupec tudi odgovoren kupec. "Mi veliko delamo tako, da kolekcije navezujemo na prejšnje, to pa pomeni, da vam svetujemo, kako kose, ki jih že imate, kombinirati z novimi. To pomeni, da delamo sestavljanko, zlagamo slog in slog je lahko dolgo dober, dolgo vas lahko zadovoljuje na kakovosten način.

Na svetovnem jugu se vsako leto proizvede od 80 do 150 milijard oblačil.
Na svetovnem jugu se vsako leto proizvede od 80 do 150 milijard oblačil. FOTO: Shutterstock

Trajnostno pomeni družbeno, gospodarsko in okoljsko odgovorno. Trajnostna moda torej ne pomeni oblačila iz recikliranega materiala ali eko bombaža, temveč mora izpolnjevati vse tri kriterije. In ravno zato je v sodobni potrošniški družbi prej izjema kot pravilo. Živa Kavka Gobbo, predsednica društva Fokus, je jasna: "V reklamiranju oblačil, ki naj bi bila trajnostna, se to pogosto uporablja le takrat, ko so narejena iz recikliranih snovi, bodisi iz sintetike bodisi iz starejših oblačil. Pogosto so to kolekcije, ki so le majhen delež celotne kolekcije določene znamke. Pa da ne govorimo o tem, da pogosto niso upoštevane družbene komponente, človekove pravice, od proizvajalcev, kmetov, ki proizvajajo bombaž, do tistih, ki barvajo tkanine. Trajnost brez etike ne more biti trajnostna." 

Ko boste naslednjič kupili bombažno majico v eni od trgovin s hitro modo, lahko tudi v kateri drugi, si zapomnite to: bombažu kemikalije najprej dodajo na polju, da hitreje raste, da ga zraste več. Potem jih dodajo, ko bombaž barvajo. Ko ta pobarvani material naložijo na ladje ali tovornjake, mu spet dodajo pesticide, da ga ne pojejo miši. Ko iz njega sešijejo oblačilo, mu dodajo kemikalije, da ohranijo barvo. Mi to potem kupimo in doma peremo s pralnimi praški, kar pomeni, da mu še sami ob vsakem pranju dodamo nekaj kemije. Tudi zato pomembna razlika: neobdelan bombaž se razkraja šest mesecev, obdelan bombaž pa neverjetnih 500 let. 

Vsak Slovenec v povprečju na leto odvrže kar 12,3 kilograma oblačil.
Vsak Slovenec v povprečju na leto odvrže kar 12,3 kilograma oblačil. FOTO: Shutterstock


Na svetovnem jugu se vsako leto proizvede od 80 do 150 milijard oblačil. A vedeti je treba: to niso oblačila za ves svet, temveč za bogatejši svetovni sever, za nas, za devetino svetovnega prebivalstva, za milijardo ljudi, ki živimo v Evropi ali Ameriki. A kako naj potrošnik ve, katera šivilja denimo iz Bangladeša je plačana pošteno? Ali so etikete na oblačilih, da je obleka narejena v Evropi, na primer v Italiji, garancija, da tam delavcev ne izkoriščajo? Živa Lopatič iz Pravične trgovine poudarja: "Italija je velik problem zaradi mafije, ki omogoča, da tam obstajajo tovrstne tovarne. Četudi so narejene v Evropi, to ne pomeni, da so narejene etično, ker tudi v Evropi obstajajo tovarne, v kateri izkoriščajo delavce. In zdaj, ko je migrantska kriza, ko vedno več ljudi migrira v Evropo, jih že na poti ustavljajo in vključujejo v izdelavo oblačil." 

Trajnostna moda zato poudarja lokalno, spodbuja domače gospodarstvo, ohranja ročna dela, ustvarja kakovostna oblačila in takšna, ki so nosljiva daljši čas, multifunkcionalna. Almira Sadar, še ena prepoznavna slovenska oblikovalka in profesorica na ljubljanski Naravoslovno tehniški fakulteti, pravi: "Mala črna obleka, ki je primerna za različne priložnosti, je eno najbolj trajnostnih oblačil, pa tudi oblačilo, ki je sešito s čim manj šivi, pri čemer je čim manj odpadkov – ljudje ne vejo, da gre pri krojenju 15 odstotkov blaga v nič." Trajnostna moda je del celotnega trajnostnega koncepta, ki gre veliko dlje od oblikovanja. Trajnost pomeni, da skrbimo za naš svet, za naše okolje, za bodoče generacije.   

 

Celoten prispevek si lahko ogledate na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hasan
17. 10. 2021 11.36
+6
Nisem tako bogat,da bi ceneno kupoval.Pač,kupim kvalitetno in nosim leta in leta.Moda me pa ne zanima.
mpotec86
17. 10. 2021 09.19
+5
v take trgovine tud stopim ne. podn od podna.
AlexReal
17. 10. 2021 09.10
+5
Zopet ena statistika , ki ji absolutno ne verjamem. Podobno kot s statistiko, po kateri vsak Slovenec zavrže cca 65kg hrane na leto. Jaz ne poznam nikogar, ki bi v smeti odvrgel take količine hrane, še najmanj sam. Podobno kot z oblačili. Po mojem mišljenju so za zavrženje hrane in oblačil v največji meri krive trgovine, ki so obilno založene, potem pa neprodano blago ob poteku uporabe ali pa , ker ni prodano, zavržejo v smeti !
METKA102
17. 10. 2021 08.51
+5
Ko grem v BTC ali tam okrog, vidim bolj malo ljudi, ki bi bilo lepo oblečeni. Skoraj vsi (vse) imajo pajkice, pa naj bodo debele ali suhe, neko razvlečeno majco in superge. In večinoma prekratko jakno. Le kje so vsa ta oblačila, če se jih toliko kupuje? Res, vidim ženske, ki prihajajo iz trgovine pri 'sitiparku' s po več vrečkami v rokah. Menda je tam vse tako poceni, skoraj zastonj. Ali je res, ne vem, nisem še bila tam. Ker, saj veste, tisti angleški pregovor drži: nismo tako bogati, da bi kupovali poceni.
heartbreaker
17. 10. 2021 08.28
+8
fajn. jz jih nosim 10 let ena in ista oblačila.
krojac
17. 10. 2021 08.54
-1
Jaz pa ne ,gat ne perem po dnevni uporabi jih odložim v koš za smeti.
elsh
17. 10. 2021 08.20
+3
Slovenija je raj za ničvredno navlako, ljudje se res ne cenijo.
Mad Max 2
17. 10. 2021 08.10
+2
Ta člank vrjetno velja za slovenske fine ritke
Perivnik
16. 10. 2021 20.08
+3
Cote so preveč poceni.
borut_p
16. 10. 2021 19.48
+4
čar kapitalizma ... kupi kupi kupi pa čeprav ne rabiš. samo da se vrti naprej
zurc
16. 10. 2021 20.38
+1
pameten človek se lahko temu za hec upre pa ni važno kak sistem obstaja
brezcasni
16. 10. 2021 19.43
+8
za vse so krive mlade in malo manj mlade mamice ki bi rade izgledale kot njihove hčerke ali bolje.V kopici ponaredkov se počutijo pomembne ,prav tako mladi fantje ki z velikimi napisi na majicah kričijo ..jaz sem ,jaz imam.......posteljo v hotelu mama ,a ne!
marelvis
16. 10. 2021 19.41
+5
očitno je ta članek namenjen desetim odstotkom prebivalcev Slovenije, ker vsi ostali si ne morejo privoščit takšnih bedarij, kot jih pišete.....
zurc
16. 10. 2021 20.40
+4
ravno tistih po tvoje 90% kupuje poceni cote ,ker hoče bit tisto kar niso ampak bi radi bili
Viejo cabron
16. 10. 2021 19.27
+11
Vse smo razvrednotili. Nekdaj so Bossove majice nosili gospodje, danes pa primestni kmetavzarji. Vse je prepoceni in človeštvo bo uničilo lastno potošništvo. Vsako leto rast BDP v nedogled, ja kje pa je konec? Konec je na smetiščih, v kontejnerjih (hrana), oceanih (plastika, razlita nafta, fekalije,...). Na vso srečo bom takrat že kot drobec plaval po morju in mi ne bo treba spremljati to človeško svinjarija.
dekiii3
16. 10. 2021 18.22
+25
Prvo je lepa majca za povsod, pol postane majca za pod polover, pol postane majca za na šiht ( fizicno delo ), pol pa postane krpa za kj obrisat.
borut_p
16. 10. 2021 19.49
+6
enako mišljenje. vsako leto gre majica eno polico nižje v omari :)
asdfghjklqwertz
16. 10. 2021 18.18
+21
Vsak Slovenec v povprečju na leto odvrže kar 12,3 kilograma oblačil. Jaz v enem letu zavržem mogoče eno kilo cot, pa še to ne, ker jih rajši skurim, kot pa vržem v naravo, kjer gnijejo dolga desetletja ... Scier pa, jaz cote nosim tako dolgo, da so še res na koncu samo za v smeti, direktno - no zato poskrbi žena, ker jaz bi jih še kar nosil. V omarah mam par cot, ki so stara že 15 let ali več ...
Nika Kučan
16. 10. 2021 18.14
+5
Raznorazne bershka, new yorker, stradivarius, h&m...Zato pa greš na about you vneseš not svoje mere in katero znamko katere velikosti najpogosteje nosiš in ti najde oblačila ki so ti v nulo prav. Dostava in vračila so itak zastonj pa se je redko zgodilo da sem kaj vrnil. Z izjemo kakšnih hlač ali čevljev ne stopim več v navadno trgovino. To so pač te slovenske trgovine, slaba kvaliteta pa še pobrane velikosti tako da je na voljo samo XS ali pa 3XL ravno tistega enega artikla ki ti je mogoče všeč. Pol je pa kao razprodaja, pa so znižane dve majice in vse pobrano. :D
brezcasni
16. 10. 2021 19.39
-2
in ti misliš da je About you.....kvaliteta.......očitno še nisi kupil kvalitetne garderobe.....sicer pa tisti ki takole na brzino omeni te cenene trgovine v pravo niti še stopil ni....
Nika Kučan
16. 10. 2021 20.38
+6
Ni neka strašna kvaliteta ampak je pa hitro, preprosto, poceni in veliko bolj kvalitetno od zgoraj naštetih. Zagotovo mnogo boljša kvaliteta od mnogih drugih trgovin. Za tisto pravo kvaliteto je pa treba tudi €€€, ki jih pa nimam dost:D
toxicox
16. 10. 2021 18.09
+7
jaz čist kontra od teh jaz imam rad oblečeno na tisto ko se navadim
Enzo Ferrari
16. 10. 2021 18.07
+7
Hmalu nas bojo hoteli obleci v vrece za smeti
Uporabnik1960185
16. 10. 2021 18.03
+8
Ni bombaž kriv. Kriva so oblačila iz umetnih vlaken, ta se tudi najbolj usmrdijo. Pa kaj je s tem spodnjim perilom k se prodaja poreklo Kitajska??? Pralo naj bi se na 40°C? Pa kdo pere poscane gate pri tej tempereturi? Zakaj se ne uvaža normalno bombažno perilo iz Turčije npr? Turčija ima najboljši bombaž na svetu.
brusilec
16. 10. 2021 18.21
+1
dej si poglej kak dokumentarc ... bombaž je katastrofa
Nianana95
16. 10. 2021 17.48
+12
Kakor za koga. Jaz vem da vsa oblačila znosim in gredo vstran, ker so znošena in ne ker so iz mode. Pač ni treba vsake cote ki vidiš na polici kupit. Kupiš to kaj rabiš.
akmt
16. 10. 2021 17.44
+7
Naj raje trgovine povejo, koliko klump robe ostane neprodane. Ne hodim na razprodaje.Enkrat sem sla. Trgivina je bila polna cisto drugih stvari kot par dni nazaj. Pripeljana neka roba iz skladisc, neustrrzno za letni cas. Nikoli vec nisem sla na razpridajo. Kam so idpeljali neprodane cunje, res ne vem