Inšpektor

Doživetja brez avta in brez gneče

Ljubljana, 23. 07. 2022 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
18

Piran, Kranjska Gora, Bled, Portorož – to so zvezde slovenskega turizma, ki so bile tudi v obdobju turističnih bonov najbolj obiskane. Vendar pa je Slovenija izjemno lepa in zanimiva povsod, zato smo se odpravili na izlete na manj očitne, manj oblegane destinacije – na Ravne na Koroškem, v Trbovlje v Zasavju in Brestanico v Posavju. In to brez avtomobila. In veste kaj? Bila sem navdušena.

Dnevno iz Ljubljane na Ravne na Koroškem vozi okoli 10 avtobusov, vožnje trajajo od dveh ur in 15 minut do petih ur, vozovnice stanejo od 10 do 12 evrov. Z vlakom je mogoče na Ravne na Koroškem le preko Maribora, kar traja okoli pet ur, ali preko Avstrije.

Mežiška dolina je izjemno priljubljena med športnimi navdušenci tako poleti kot pozimi zaradi kolesarjenja, pohodništva, infrastrukture za skupinske športe in najdaljšega zip lina v Sloveniji. Železarski kraj Ravne na Koroškem pa slovi tudi po forma vivi, 36 skulpturah, s katerimi je posejano celotno mesto, ima pa tudi železarski muzej.

Ko so v Avstriji prazniki, je Mežiška dolina še posebej oblegana, s severno sosedo je povezana tudi z Geoparkom Karavanke, kar koristi turizmu na obeh straneh. Na več kot 1000 kvadratnih kilometrih je povezanih pet slovenskih in devet avstrijskih občin, ki jih povezujejo naravna in kulturna doživetja. Največja atrakcija je zagotovo podzemlje Pece.

V Trbovljah namenoma združujejo zgodovino, tradicijo, umetniški izraz in sodobne tehnologije

Med tednom iz Ljubljane v Trbovlje vozi okoli 30 vlakov, direktnih in s prestopi, najhitrejši vozijo celo manj kot 40 minut, redna cena pa je 5,10 evra za potniški vlak in 6,60 za ostale. Ob sobotah, nedeljah in praznikih velja 75-odstotni popust, torej 1,39 oz. 1,65 evra.

Obiskovalce v Trbovljah najbolj zanimajo ogled najvišjega dimnika v Evropi, lokalni hribi in rudarska dediščina. Na dimnik sta pred časom splezala slovenska plezalca Domen Škofic in Janja Garnbret.
Obiskovalce v Trbovljah najbolj zanimajo ogled najvišjega dimnika v Evropi, lokalni hribi in rudarska dediščina. Na dimnik sta pred časom splezala slovenska plezalca Domen Škofic in Janja Garnbret. FOTO: Red Bull

Obiskovalce v Trbovljah najbolj zanimajo ogled najvišjega dimnika v Evropi, lokalni hribi in rudarska dediščina, ki jo s pomočjo sodobne tehnologije na zelo zanimiv način predstavijo v kleti Delavskega doma, kjer se nahaja 4. dritl – Virtualni muzej rudarstva, in z njimi igra Pobeg iz rudnika. Kako se igra in kako se ogled konča, naj ostane skrivnost za obiskovalce, morda pa bi lahko srečali celo nagajivega perkmandeljca, ki naj bi bival v vsakem rudniku.

V Trbovljah namenoma združujejo zgodovino, tradicijo, umetniški izraz in sodobne tehnologije po vzoru nekaterih drugih mest, kot je avstrijski Linz. Nad mestom bdi prav posebna skulptura, rudar Prometej. Zgrajen je izključno iz materialov iz rudnika, prinesenih iz jaškov, financirali pa so ga ljudje iz Trbovelj. Postajajo novomedijsko mesto, kjer se razvijajo tehnologija, robotika in elektronika. In mimogrede, v Mali mal'ci so nam pripravili izvrsten grenedirmarš mat ku***.

Ponos Brestanice je bazilika Lurške Matere Božje

Tudi v Brestanico sem nameravala z vlakom, pa se je zapletlo zaradi del na progi med Ljubljano in Litijo, kamor smo morali potniki z avtobusom. Poleti v Brestanico iz Ljubljane vozi okoli 20 vlakov, direktnih in s prestopi, cena vozovnice pa je odvisna od vrste vlaka, in sicer od 7,20 do 10,20 evra. Z več kot enourno zamudo smo le prispeli v Brestanico.

Brestanica
Brestanica FOTO: Shutterstock

V in okoli Brestanice je na voljo veliko pohodnih in kolesarskih poti, v mesto pa sem se z železniške postaje odpravila kar peš, in sicer skozi tunel nekdanje ozkotirne železnice za premog s Senovega. Zdaj je urejen za turistične namene. Praktično za vogalom pa je že nekoč izjemno živahen, zdaj pa precej opustel brestaniški trg, pot trapistov, pranger in prva parna pekarna.

Ponos Brestanice je bazilika Lurške Matere Božje. Da je cerkev lahko tako veliko baziliko zgradila prav v Brestanici, so verjetno zaslužni tudi menihi trapisti, ki so še posebej vplivali na ta kraj in celo Posavje. Njihovo središče je bil grad Rajhenburg. Po trapistih se je začelo črno obdobje na gradu Rajhenburg. Zasedli so ga Nemci, izgnali del menihov in grad spremenili v največje preselitveno taborišče za izgon Slovencev. Po vojni grad postane kaznilnica za ženske, leta 1948 jih je bilo v gradu zaprtih 1081, tri četrtine so bile politične zapornice. Zaprti sta bili tudi Ljuba Prenner in Angela Vode. S sodobnimi umetniškimi razstavami zdaj vračajo gradu barve.

Optimizem vračajo tudi uspehi olimpijca Primoža Kozmusa, njegove medalje in dosežki so predstavljeni prav na gradu Rajhenburg. In prav Primož Kozmus in njegova žena Maja sta lastnika brestaniškega hostla, kamor praviloma zaidejo vsi obiskovalci Brestanice.

V hostlu Kozmus stane nočitev 16 evrov na osebo v večposteljni sobi, medtem ko je dvoposteljna soba na razpolago za 23 evrov na osebo. V Hostlu Punk so cene malo višje, 24 evrov na osebo v večposteljni in 28 evrov v dvoposteljni sobi. V Trbovljah pa boste v hostlu odšteli 18 evrov na osebo v večposteljni in 22 evrov v dvoposteljni sobi.

Umetnost, kultura, šport, tradicija in zgodovina prepletajo praktično vse kraje v Sloveniji. V kombinaciji z naravnimi lepotami, ki jih je Slovenija res prepolna, so vsekakor vredni ogleda in obiska, četudi niso med najbolj obleganimi. Oziroma ravno zato.

Prispevek si lahko ogledate v arhivu Voyo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1921539
23. 07. 2022 15.34
+12
Se hecate,ne?Portoroz-kraj ob mlaki s tuje govorecimi oholimi natakarji,joteli s 5zvezdic in brez parkinga,Bled-sploh ne razumem po kaj bi sel tja!Kranjska gira pa...skupek blokov za smucarje.Slovenija je Posavje-vino,pivo,muzej,kulinarika,Prekmurje,Bela krajina....prijazni ljudje,lepa narava,kar ti srce pozeli
Viejo cabron
23. 07. 2022 16.55
+5
Za ta komentar dobiš oceno 10. Vsi ti turistični kraji našteti zgoraj so destinacije za pogledat samo na sliki. Prava Slovenija je v Prekmurju, Štajerski, Beli Krajini, Dolenjski,......itd. Po kaj naj grem na Bled? Po kremno razino, katero dobim v Hoferju za 1,5 EUR, na Bledu pa jo plačam s parkingom 10 EUR. Zaradi enega pogleda na Blejsko jezero naj se pustim ropati od lokalnih gostincev? Portorož: nič od nič. Voda je kloaka, pijača stane kot, da si v Monte Carlu. Kaj se dogaja zvečer po 22.00 uri? NIČ! Piran je samo za pred sezonske in po sezonske obiske. Kranjska Gora: se peljem iz Štajerske dve uri, da pridem in plačam kosilo na osebo 30 EUR?? Ne hvala!
FIRBCA
23. 07. 2022 15.06
+6
Ko bo ista cena za domacine in turiste bo tako. Za turiste mora biti cena piva 12e in kava 5e se dobi goste, ko vedo kaj je turizem seveda pa treba poskrbeti za nocno zivljenje. Na Bledu, Portorozu je vse zaprto ob 23h a to je turizem. Mal treba skozi karavanke pogledat ali pa na obalo proti Benetkam kako se streze nocno zivljenje. Ko bo na polozajih sama zlahta, ko si poklanjajo stolcke bo tako. Bled in Portoroz se nacrtno drzi tako v klosarskem duhu, da so cene hotelov itd poceni za kupit
oježeš
23. 07. 2022 15.41
+2
LOS - T
23. 07. 2022 14.24
+7
Kakšen Bled, Bohinj, Piran, Portorož, normalen Slovenc se ne hod tja gužvat in plačevat za kavo 4eur. Jaz teh krajev nit povohat ne pridem, je v Sloveniji tolk lepih in zanimivih destinacij da lohk te štiri kar šenkajo Rusom in Nemcem.
donaj
23. 07. 2022 15.06
+7
Se strinjam!! Pa Prekmurje, recimo, je zelo lepo. Lani bil tam nekaj dni. Pa ljudje zelo prijazni, te pozdravijo, pa odgovorijo.. Tudi na vzhodu Slovenije je lepo! 😃👍
oježeš
23. 07. 2022 15.46
+6
Drži. Za bone sva bila nekaj dni v Banovcih, pa je bilo odlično. Sicer malček vroče ampak se da veliko obhoditi, če le verjameš, da zmoreš brez avta. Mislim, da je ta del Slovenije kar malo zapostavljen, ker pač nima imena kot Bled, Portorož, ampak Slovenija v celoti je lepa dežela z mnogo zanimivosti in prekrasno naravo.
Potouceni kramoh
23. 07. 2022 14.19
+2
Koroska je v A vodilna turisticna destinacija, pr nas pa je nerazvita turisticna regija.Dve drzavi dva pogleda na regijo.
zennn
23. 07. 2022 15.23
+1
Če misliš na avstrijsko Koroško, je to druga žival... imajo jezera, na primer.
periot22
23. 07. 2022 13.42
+14
Vse kar ste v teh občinah naredili je da ste postavili parkomate za obirat ljudi vse ostalo pa propada!
periot22
23. 07. 2022 13.40
+10
Glavne zvezde ki že več kot desetletja stojijo na mrtvi tocki Bled,Piran, Portorož enako kot desetletja nazaj vsako leto enako zgleda da si Župani samo sebi filajo žepe glede na to da se kopljete v denarju od turizma ima skoraj vsaka druga občine več brez turizma! Vam še ni prišlo na misel da bi zamenjali Župane !
srecnii
23. 07. 2022 13.26
+7
Valda v Bohinju, Kranjski Gori niso kaj dost naredil za turizem, nekaj malega ja, ampak v večini premalo, znajo pa fino kasirat .... sam koga bodo še okol prenašal, ker se počas v najboljši sezoni parkirišča čudečno napol prazna, svaj tista mal stran....medtem ko po Posočju ob cesti kolena vozil, tam domačine ne bodo okol prenašal.
oježeš
23. 07. 2022 15.51
+1
V Kransjki gori imaš pri policiji veliko brezplačno parkirišče. Od tam greš lahko peš v Planico in do Tamarja, lahko pa do Belopeškega jezera in imaš krasen izlet. Lahko tudi s kolesi saj je pot asfaltirana, možno pa je veliko hoje po makadamu, kar bolj prija pešcem. Pa to niso edini izleti iz Kranjske gore. Treba je le odmisliti, da se moraš do cilja oziroma praga pripeljati z avtom.
Artechh
23. 07. 2022 13.05
-2
Kakšna pot? Kaj pa globalno segrevanje? Ne zdej k ustvarjanju co2 spodbijati prosim...
Artechh
23. 07. 2022 13.05
+5
Zelenadezela
23. 07. 2022 13.23
+9
Torej mi navadni ljudje nesmemo na pot medtem ko pa nekdo vozi z avijoni 5x na dan po 15minut ker avto traja predolgo... najbolje da vsi navadni ljudje ostanemo doma in povsod z kolesom ko drugi z 5.0 masino driftajo okoli ;) ja seveda
vrtnar01
23. 07. 2022 13.40
+3
Uporabnik1888402
23. 07. 2022 12.58
+10
Nic jasen tale clanek ...