Inšpektor

Aplikacije za seks, ljubezen, zmenke, prijateljstvo

Ljubljana, 05. 04. 2019 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
92

Številni ljudje v Sloveniji, mladi in tudi manj mladi, uporabljajo različne aplikacije in spletne strani za iskanje bodočega partnerja. Nekateri tako iščejo zgolj neobvezujoč seks, drugi iščejo resnega partnerja. Aplikacije, kot so Tinder, Grindr, Badoo, so v zadnjih letih močno v porastu. Tudi med uporabniki in uporabnicami v Sloveniji.

Na kakšen način delujejo te aplikacije, kakšne so njihove zakonitosti, kakšna je psihologija in sociologija izza njih, kaj prinaša tehnologija, kakšne so prednosti in po drugi strani nevarnosti in pasti ... je analizirala s strokovnjaki za jutrišnji 24UR Inšpektor novinarka Petra Čertanc Mavsar.

Posebnost takšnega iskanja intimnega odnosa, partnerja ali prijatelja je: če nekomu nisi všeč, tega preprosto niti ne izveš. Na vprašanje: "Kakšna je prednost Tinderja in zakaj si v soboto zvečer raje na telefonu kot zunaj?" je eden od uporabnikov napisal, "tukaj imaš tržnico." Drugi uporabnik: "Tukaj se lahko z več puncami naenkrat pogovarjaš, česar v lokalu ne moreš. Dejstvo je, da niso vsi ljudje enako samozavestni, niso vsi pripravljeni pristopiti k nekomu. Zavrnitev tukaj gor je verjetno lažje preboleti kot v živo."  Tretji uporabnik pa: "Ni zadreg. Probaš – rata ali pa ne rata."

Darja Kobal Grum, redna profesorica za občo psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, omenja zadnjo raziskavo, ki je pokazala ravno to. "Da obstaja specifična dimenzija oseb, ki iščejo partnerje na teh portalih, in to je dimenzija strahu pred zavrnitvijo. Tisti ljudje, ki jih je v realnosti bolj strah, da bi bili zavrnjeni od potencialnega partnerja, se lažje odločajo iskati tovrstne stike po spletu. Ta zavrnitev je bistveno mehkejša in ne tako direktna."

Filip Dobranič – heker, filozof in sociolog kulture – pa med drugim pojasni nekatere razlike med aplikacijami, portali ... "Tinder deluje v Ljubljani komaj, deluje pa super v Londonu, kjer je v krogu 10 kilometrov dejansko ogromno ljudi. Ker Badoo nikoli ne zapre tega kroga, ga večinoma, vsaj v Sloveniji, bolj uporabljajo ljudje iz ruralnih predelov ..."

Več o vseh teh aplikacijah, portalih, tudi ona-on, o prednostih, slabostih, zakonitostih in pasteh ... pa jutri v 24UR Inšpektor.

24UR Inšpektor
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KeyKeyKeyZdej
05. 04. 2019 10.41
+75
Jaz sem ženska in strinjam se z napisanim, da se bojim zavrnitve. Že tri mesece zbiram pogum, da moškega, ki mi je všeč, za katerega vem, da je samski, povabim v hribe ali na pijačo (on me očitno ne bo). Ampak vedno znova se prepričam, da tega raje ne storim, ker me bo verjetno zavrnil in tako raje ničesar ne storim in ostajam samska ... Eh ... Mogoče pa danes!
Rosimaro
05. 04. 2019 10.45
+56
Kar pogumno.Verjetno si mu všeč pa je malo sramežljiv
giiinem
05. 04. 2019 10.51
+23
giiinem
05. 04. 2019 10.56
+42
Seveda,fantje smo tudi sramezljivi.Jaz sem bil noro zatreskan v eno punco in ko je mimo prisla nisem mogel niti besede spregovorit.Pa ni bla med lepoticami,ampak privlacen kerakter,nasmeh,prijazna... noto zvem po enem letu,da je bla tudi ona vame.A me niti pogledala ni nikoli.In tako sma zdej oba z drugim.Kaj bi lahko bilo pa samo bog ve.
exaglikojot
05. 04. 2019 11.40
+25
Zgoraj si pametoval o online zmenkih, zdaj pa fehtaš preko foruma... hahahaha, keri jadnik si ti :-)
Le vkup uboga gmajna
05. 04. 2019 12.10
+3
Jst pa nisem lep, mam pa velik denarja 😁
undisputed
05. 04. 2019 10.18
+178
Problem je današnja družba, ki je postala s pojavo "pametnih mobilnih telefonov" povsem nesocialna, nedružabna, nedostopna, odsotna. Kamor koli se obrneš vsi zrejo v mobilne telefone, živijo virtualna življenja, kjer je na instagram, facebook profilih vse popolno krasno, čudovito. Če nekoga pozdraviš, ogovoriš, narediš prvi korak h nekomu, ki ti je všeč dobiš tako hladen feedback da te zmrazi. Češ, ja kdo pa si ti, ker vsi objavljajo neke globoke citate, vse sllike oz objave niso več pristne, vse je umetno, nasmehi, pogledi, drža...nihče ni več dovolj dober za nikogar, vsi imajo visoka pričakovanja, vsi hočejo biti "influenceri, blogerji" pomembni, znani, zaželjeni v družbi. In na takšen način izbirajo tudi morebitne partnerje, "uspešne, bogate, samozavestne" ampak bogati in uspešni samo materialno, v duši so pa vsi prazni, zaradi tega ker stremijo h nečemu samo zaradi tega, da drugim ugodijo, da so drugim všeč. V zvezah nihče več nima potrpljenja, nihče noče popuščat, če se težave ne da rešit z denarjem se zveza pač razdre. Nihče noče več vlagat v skupno življenje, vsi so postali ektremni EGO-ti. Zato pa se v končni fazi ljudje poslužujejo vse več takšnih aplikacij, spolni odnos brez čustev, brez naboja, brez vsega...totalno je družba postala neosebna, kar se pozna povsod, v službah, v družbi, v prometu, športu...družba je totalno zabredla
Kollerik
05. 04. 2019 11.13
+39
jovan11
05. 04. 2019 11.45
+30
WaX P
05. 04. 2019 12.56
+10
Jp, imaš prav, družba je zabredla. Ampak zdaj smo tu kjer smo in upat da se bo spremenilo na tisto kar je bilo je nesmisel. Nazaj ne bomo šli, le naprej in verjetno bo samo še "slabše" (za nekoga, ki ve kako je bilo in bi rad, da bi bilo tako kot je bilo). Lahko pa sprejmeš to kar je, sprejmeš to kar imaš, in če nimaš partnerja, se prepustiš toku in se poslužuješ tega kar ta čas in tehnologija omogočata. Jaz osebno bi si želel bit star 20, nevedoč in obremenjen s tem kako je bilo v času ko si moral stopiti do nasprotnega spola (ali istega, nič ne obsojam :D). Vse nas, ki moti trenutna ureditev družbe, način iskanja partnerja oz. boljše rečeno iskanje sexa - mislim, da nas moti to da smo prestari, vezani in zavidamo generaciji, ki to dela in jim je zadeva nekako dana na pladnju. Raje bi bil nazaj v Matrici, ne pa v mestu Zion. Svet očitno ni tako resen in težak kot smo mislili da je. Nekaj pa lahko rečem zagotovo: the cake is a lie.
undisputed
05. 04. 2019 13.03
+16
Imaš delno prav, da pač čas in nova tehnologija spremija način komunikacije. To da bi pa zavidal tej generaciji, nimam kaj zavidat! Družba brez moralnih zadržkov, brez kulture, vzgoje...apatično društvo totalno, nikoli nebi menjal za to generacijo.
DirtySanchez
05. 04. 2019 10.13
-10
Vsak normalen si najde partnerja na normalen način v kinu, zabavah... v glavnem v živo, tisti ki iščejo partnerja preko spleta imajo po navadi kakšne zadržke....
Kugakaj
05. 04. 2019 10.04
+12