Inšpektor

Tombola z javnim prevozom

Ljubljana, 03. 06. 2023 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
39

Javni promet je zelo praktična alternativa vožnji z avtom, zlasti v času gneče in zastojev. Vendar še zdaleč ni brez pomanjkljivosti. Avtobusi prav tako obtičijo v zastojih na cesti, včasih jih je premalo, potniki ostanejo brez sedeža. Vlaki imajo zaradi del zamude, nadomestni prevozi so lahko precejšnja nevšečnost. Kakšne so trenutne razmere v praksi in kdaj se bomo časovno in finančno učinkovito prevažali z javnim prevozom.

Če se le občasno vozite z javnim prevozom, se lahko zaplete že pri nakupu vozovnice. Zelo uporabno je imeti kartico integriranega javnega potniškega prometa, ki jo dobite na vseh postajah za dva evra. Pri avtobusnem prometu se je treba zavedati, da lahko kljub nakupu enkratne vozovnice ostanete brez sedeža na želenem avtobusu, princip je, kdor prvi pride, prvi melje. Torej vrsta pred vrati avtobusa.

Sedeža za točno določen avtobus ne more jamčiti nobeden od prevoznikov, pove tudi direktor poslovnega razvoja prevoznega podjetja Arriva Iztok Štrukelj, je pa vozovnica veljavna ves dan in velja tudi za naslednji avtobus. "Seveda za potnika ni lepo, če ostane pred avtobusom, verjetno ni udobno, ampak vendarle se moramo zavedati, da imajo naši avtobusi omejeno število kapacitet," je pojasnil.

Na okencu glavne avtobusne postaje v Ljubljani vozovnic ni možno plačati s plačilnimi karticami, sprejemajo zgolj gotovino. Prav tako na avtobusih in na vlakih, če gre za doplačila ali pa če prodajno mesto na postaji ni odprto in vozovnico kupite na vlaku.

Rezervacije sedežev v javnem prometu namreč niso možne. Težave nastanejo na najbolj priljubljenih destinacijah, proti obali in Bledu ter Bohinju. Javni promet namreč doživlja renesanso, predvsem s pocenitvami in uvedbo brezplačnih vozovnic za upokojence.

Tako vozovnice za avtobus kot za vlak so ob predložitvi kartice IJPP ob koncih tedna in ob praznikih znižane za 75 odstotkov. Vlak iz Celja v Ljubljano tako čez vikend na osebo stane zgolj 1,80 evra. Vozovnice pa lahko brez težav kupite na kartomatih, ki so že na skoraj vseh postajah.

Težava pri vlakih so občasne gneče in zamude

Težava pri vlakih so občasne gneče in zamude. Kar zlasti ljudi, ki se z vlakom vozijo v službo, pa jo zaradi tega večkrat zamudijo, odvrne od železnice.

Zamude so in bodo še vedno, saj na tirih trenutno sočasno poteka sedem velikih projektov obnove in nadgradnje infrastrukture, od prog, železniških postaj do predorov in nadvozov, pojasnjuje direktor podjetja Slovenske železnice - Infrastruktura Matjaž Kranjc. Vse več tveganja za motnje, napake, tudi zaradi vse večjega števila vlakov.

Javni potniški promet
Javni potniški promet FOTO: Shutterstock

V zadnjem času pa so velika težava tudi kraje kablov, 62 jih je bilo v minulem letu, zaradi česar sodelujejo s Policijo in ostalimi pristojnimi organi. Promet se ustavi, upočasni, zmanjša se prepustnost in bistveno povečajo zamude. Vse, kar se gradi in prenavlja, je namenjeno temu, da bo čez nekaj let železniški promet zanesljiv, da bo manj zamud in manj napak, poudarja Kranjc.

To je vse razumljivo, ampak potnike zelo jezi odnos, ki so ga ob tem deležni. Da bi lahko bilo obveščanje potnikov boljše, priznava tudi direktorica potniškega prometa Slovenskih železnic Darja Kocjan. Maja letos so uvedli interaktivni zemljevid na svoji spletni strani, kjer se je bilo pred tem potniku težko znajti.

Nova vozovnica Slovenija, 70 evrov stane na mesec, velja za vso državo, tako za avtobus kot za vlak. Ne pa tudi za mestni promet, opozarja generalni direktor direktorata za prometno politiko Darko Trajanov.

Podoben sistem imajo sicer tudi v Nemčiji, kjer so lani sprva uvedli mesečno vozovnico za celotno državo le za devet evrov. To pa je povzročilo takšen naval potnikov, da je železniški promet večkrat kolapsiral. Zato so ceno dvignili na 49 evrov. In ko smo pri pregovorno točnih nemških vlakih, lani je imelo kar 35 odstotkov vseh nemških vlakov zamudo.

Vlada z Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa

Julija lani je vlada ustanovila Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa, ki mora zaživeti do letošnjega novembra. Ena od nalog družbe bo urediti boljši sistem informiranja potnikov. Miselnost ljudi glede manjše uporabe avtomobilov se spreminja, ampak potrebni bodo še veliki premiki glede celotnega načrtovanja prometa, ne le infrastrukture, da se bomo bolj množično odločali za javni promet.

"Javni potniški promet bomo morali do leta 2030 podvojiti, to je velik zalogaj. Po 30 letih razvoja cestne infrastrukture ugotavljamo, da smo še vedno v problemu in ta problem je vedno večji. Mi nismo rešili zastojev, ampak smo jih poglobili," pravi Trajanov.

Stvari se premikajo, ampak še vedno prepočasi, potniki pa bomo očitno morali še nekaj let potrpeti, da se bomo lahko udobno in časovno ter finančno učinkovito premikali po vsej državi.

Celoten prispevek si lahko ogledate v arhivu Voyo.

Tombola z javnim prevozom
Tombola z javnim prevozom FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slayer2
03. 06. 2023 20.04
+4
Mi smo 100 let za leseno žlico!!!
Sortegilio
03. 06. 2023 19.56
+1
To je se ena agenda kot za cepljenje pa manj mesa vec zelenjave. Tiha napoved da bo manj moznosti za voznjo z avti v prihodnje. Vse za okolje kao.
Diegol14
03. 06. 2023 19.52
+8
Ivančna_Ljubljana 2 uri do šihta...avto? 25 minut..komu tu ni jasno
vvvilice
03. 06. 2023 19.44
+2
Predlagam, da državni uslužbenci, inšpektorji, redarji, poslanci, ... uporabljajo javni transport in povedo svoje.mnenje. če bi pozitivno, bo naval na buse in vlake enormen. Če bo kritika, bo treba kaj ukreniti
Uporabnik1921539
03. 06. 2023 19.14
+5
preteklih 20 let nisem uporabljal javnega prevoza-umazano,gneca,dotikanje drugih ljudi,izpistavljenost zeparjem,zamudno,.... niti ene prednosti ne vidim.Najbrz slabo vidim.Naskednjih 20 let bo enako-avto
Kuku456
03. 06. 2023 19.09
+6
Jah ce gres k polz iz tocke a na tocko b je z vsem sistemom ocitno nekaj hudo narobe
Zentrum
03. 06. 2023 18.46
+7
Še pomnite, kaj se je dogajalo niti dve leti nazaj? Če vam je tisto famozno potrdilo poteklo le nekaj minut po vkrcanju na vlak/avtobus, so vas na naslednji postaji lepo vrgli dol. Tako da hvala, ne hvala, ostajam pri svojem avtu.
aknes
03. 06. 2023 18.37
+5
Dokler bo javni prevoz tak kot je bo moja izbira avto.
Crotop
03. 06. 2023 18.37
-1
zmerni pesimist
03. 06. 2023 18.36
+1
Anion6anion
03. 06. 2023 17.57
+7
V Ljubljani bi morali že zdavnaj spremeniti proge LPP . Skoraj vse linije se gnetejo skozi center. In potem potrebuješ iz Zadobrove do Medvod 2 uri. Iz stepanje vasi do UKC se vozim 2o minut tako da prej pes pridem. Dokler bo tako ne bo nič manj avtov po Ljubljani
kokicas
03. 06. 2023 16.59
+5
Če bi lahko bi vsi uporabljali javni prevoz če bi bil ta uporaben. Pa ne da pricakujem mestni prevoz v primerjavi z Londonon ampak neke normalne povezave in hitrost. Že z Kamnika do Ljubljane je več kot 1h kaj šele drugje izven glavnega mesta če še poti v in iz glavnega mesta niso povezane niti mestni promet po ljubljani. Namesto da bi se lotili prepoved sistema da bi res povezoval vse in vkljucil vse so podražil vinjeto in parkirnino v vseh mestih.
Malo_sutra
03. 06. 2023 16.53
+1
Že nekaj časa javni prevoz, ker če bi vsak dan puščal avto na službenem parkirišču v centru LJ bi avto po enem mesecu bil ves popraskan, potolčen. Tko da dam glas javnemu prevozu.
snupie
03. 06. 2023 16.35
-1
naj naredijo obvezno uporabo javnega prevoza v velikih mestih
Rose505
03. 06. 2023 16.20
+8
Če bi se prevozniki morali boriti za potnike, ne da dobivajo subvencije, bi tudi vozni red naredili bolj realen. Tako pa vozni red ne sledi sploh tistim zaposlenim, ki delajo v 2 ali več izmenah. Ali pa si iz zakotnega kraja. Zato se še dolgo ne bo spremenilo nič , ker vozni red tak kot je, je dober samo za prevoznike.
NotMe
03. 06. 2023 16.10
+8
Bled - Ljubljana z javim prevozom od doma do šihta več kot dve uri, upoštevaje še LPP. Avto? 40 minut.
Morgoth
03. 06. 2023 16.10
-3
Na ljubljanskih avtobusih vidiš, slišiš in vohaš veliko družbenega dna. Če imaš možnost uporabe avta, v tem primeru ne premišluješ.
the kop
03. 06. 2023 15.58
+9
ve-ce z vlakom skoraj 1 uro z avtom 20-25 min! Kaj se bolj splača?
son?ek11
03. 06. 2023 15.57
+7
Saj bi bili lahko fleksibilni. Saj vedo, kje je gneča,pa naj dajo še dodatni minibus!!
G. Papež
03. 06. 2023 15.54
+7
Sodobni način življenja nas sili k hitenju in smo vedno tempirani z nekimi urami-termini. Še z avtom včasih ne zmoreš....