Inšpektor

Bo 1,9 milijarde evrov pozdravilo naše zdravstvo?

Ljubljana, Maribor, Jesenice, Dunaj, 17. 07. 2021 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
333

Načet zdravstveni sistem, človeku nedostojne razmere, premajhne in prenatrpane sobe brez klim in sanitarij, okna, ki ne tesnijo, slaba vodovodna, električna napeljava, pa potresno nevarne stavbe ... tudi to je rezultat 19 ministrov, ki so se zvrstili na zdravstvenem resorju, vsak pa je v povprečju zdržal le leto in pol. Kadrovsko, finančno in investicijsko podhranjeno zdravstvo želi presekati 20. minister Janez Poklukar, ki že prepričuje poslance, da lahko zdravstvo pred kolapsom reši le poseben zakon, ki v naslednjem desetletju predvideva za 1,9 milijarde evrov investicij. Med drugim so v načrtu novi infekcijski kliniki v Ljubljani in Mariboru, pa tudi štiri negovalne bolnišnice. 

Kaj vse želimo zgraditi in kje bo država dobila denar? So ambiciozni načrti uresničljivi, lobiji pa že na okopih? O tem se bo v rubriki 24UR Inšpektor spraševala novinarka Brigita Potočnik. Bila je v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru, pa v jeseniški bolnišnici in tudi na Dunaju, v bolnišnici AHK, ki je primerljiva z ljubljanskim UKC. V Avstriji se investicij lotevajo ves čas, skrbijo za udobje bolnikov in sledijo razvoju medicine. Če naj bi v Sloveniji do leta 2031 v zdravstvo investirali 1,9 milijarde evrov, bodo na Dunaju do leta 2030 samo v bolnišnico AKH vložili 1,4 milijarde evrov. Prenovili so Kliniko za otroško in adolescentno psihiatrijo, gradijo Center za starše in otroke, kjer bodo združena različna področja: porodništvo, pediatrija, otroška kirurgija, vzporedno s tem poteka načrtovanje prenove operacijskih dvoran in intenzivnih enot, iz troposteljnih sob bodo nastale dvoposteljne in tako naprej. Medtem pa smo v Sloveniji priča človeku nedostojnim razmeram.

Dejstva slovenskega zdravstva v 21. stoletju

Potresno nevarne stavbe, slaba električna, vodovodna napeljava, pomanjkljiva požarna varnost, bolniki v zabojnikih zaradi prostorske stiske, bolniške sobe s 30 stopinjami Celzija, z rjuhami zaščitena okna zaradi vetra in dežja, iztrošena infrastruktura slovenskih bolnišnic je 85-odstotna. Bomo z 1,9 milijarde evrov pozdravili naše zdravstvo? 20. minister za zdravje Janez Poklukar jasno: "S tem lahko preprečimo kolaps našega zdravstvenega sistema."

Infekcijska klinika v Ljubljani, v času covida najbolj na udaru. Stavba, delo arhitekta Maksa Fabianija, je stara več kot 120 let. Nekoč je bila v njej mestna ubožnica. Prizidek je iz petdesetih let, razlaga predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc, in razkriva prvo šibko točko klinike: je potresno nevarna. Prostorska stiska na vsakem koraku. Otroški oddelek. Že nekaj let na vrhu spiska za obnovo, a je še vedno ni dočakal. Največji problem, sobe brez klimatskih naprav, v njih pa 30 stopinj Celzija. Ali kot slikovito oriše vsakdan na oddelku predstojnica Lejko: "Si pa lahko predstavljate, če imaš meningitis, pa povišano temperaturo 40 stopinj Celzija, kako lahko to prenašaš?!"

Sobe na otroškem oddelku Infekcijske klinike v Ljubljani brez klimatskih naprav, v njih pa 30 stopinj Celzija.
Sobe na otroškem oddelku Infekcijske klinike v Ljubljani brez klimatskih naprav, v njih pa 30 stopinj Celzija. FOTO: 24UR Inšpektor

Infekcijska klinika Maribor. Tudi ta je, kot ljubljanska, stara več kot 120 let. V tem času obnove, popravki. Predstojnica Nina Gorišek Miksić razlaga o izjemno ozkih vratih sob, skozi katera nikakor ne morejo peljati bolniške postelje, pa o tem, da okna pozimi sploh ne tesnijo in si pomagajo kar z rjuhami in tudi o sobnih straniščih, "kar je v 21. stoletju precej neprimerno za bolnika, ki je hospitaliziran zaradi nalezljive bolezni, da ima v sobi sobno stranišče".

Preozka vrata na mariborski infekcijski kliniki, skozi katera nikakor ne morejo pripeljati postelje z bolnikom.
Preozka vrata na mariborski infekcijski kliniki, skozi katera nikakor ne morejo pripeljati postelje z bolnikom. FOTO: 24UR Inšpektor

Jeseniška splošna bolnišnica. Direktor Mark Toplak je zadovoljen zaradi energetske in požarne sanacije, ki poteka, a tudi tu velik problem: kronično pomanjkanje prostora. Zabojniki so kar del bolnišničnih kapacitet, v njih pa imajo paciente. "Med epidemijo so bili covidni bolniki, zdaj imamo notri začasno zdravstveno nego."

Zabojniki kot del bolnišničnih kapacitet na Jesenicah.
Zabojniki kot del bolnišničnih kapacitet na Jesenicah. FOTO: 24UR Inšpektor

Kaj želimo zgraditi za 1,9 milijarde evrov?

Med večjimi naložbami s tem denarjem, delno tudi z državnim, bodo: novi Infekcijski kliniki v Ljubljani in v Mariboru, obnovili bomo štiri negovalne bolnišnice, ljubljansko, mariborsko, novomeško in murskosoboško. Ena večjih naložb bo Klinika Golnik, del bolnišnice bodo zgradili na novo. Investiralo se bo v splošne bolnišnice, psihiatrične bolnišnice, porodnišnice, primarno zdravstvo, pa Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter NIJZ. Dobro desetino vsega denarja pa bi dobile izobraževalne ustanove na področju zdravstva, kot odgovor na veliko pomanjkanje zdravstvenega kadra.

Predvidene investicije v zdravstvo do leta 2031.
Predvidene investicije v zdravstvo do leta 2031. FOTO: 24UR Inšpektor

V 24UR Inšpektorju z Brigito Potočnik še o tem, da bo to tudi tekma s časom. Določen evropski denar bo treba porabiti do konca leta 2023 oziroma 2026, sicer ga bo treba vrniti. Pa tudi o apetitih po milijonskih poslih v zdravstvu. 

Celotno oddajo si lahko ogledate na VOYO.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepi Kroner
02. 01. 2022 20.33
to kar smo zgradili z samoprispevki v bivši jugi to imamo in upamo da bodo začeli vlagat kaj v izgradnjo novih objektov.
čevapgpt
22. 08. 2021 21.32
koliko bo šlo za provizije?
buda78
14. 08. 2021 19.17
+2
V Jugi zgrajeno, danes pa se za vzdraevanje ni denarja. Sramota
leon1309
13. 08. 2021 12.43
+1
Investicije v zdravstvo so krvavo potrebne, a ne na način da se bo potem kanaliziralo vse v privatni sektor. Upam, da bo za vsem skupaj tudi temeljita javna in strokovna razprava.
dante
22. 07. 2021 17.10
+2
samo, kaj pa te preostali gnar? 2,5 miljarde je slovenija dobila v juliju 2021 od ECB, 600 miljonov gre v žep, al kaj
dante
22. 07. 2021 17.07
+1
strici so mi povedali: najbolj dobičkonosna je nabava sprotne potrebne opreme, zdravil in sanitetnih materialov v bolnišnicah in tega se ne bodo odpovedali kar tako, pravijo, da je ta ideja financiranja dobrodošla tudi za njih
zmago56
19. 07. 2021 09.09
+3
Evri so napačno zdravilo za zdravljenje našega zdravstva, so kvečjemu placebo. Pravega zdravila pa si do sedaj ni upala uporabiti še nobena vlada in noben minister za zdravstvo.
zmago56
19. 07. 2021 08.39
+3
Pred pričetkom zdravljenja zdravstva je treba NUJNO od kleptomanije ozdraviti vse pokvarjene zdravike in ostale sodelavce, ki so na zdravstveni sistem prisesani, sicer ga ni denarja ki bi zdravstvo iz blata povlekel.
zoran pušenjak
19. 07. 2021 08.28
+2
Polovica denarja bo šla v davčne oaze
dante
18. 07. 2021 14.44
+0
Država uničila zdravstvo, sedaj bi ga popravljala. Brezveze, čimprej privatizirat bolnišnice
flojdi
18. 07. 2021 13.13
niktalop
18. 07. 2021 11.31
+4
Bo 1,9 milijarde evrov pozdravilo naše zdravstvo? Ne ne bo ker se problemi vlečejo najmanj 30 let v preteklost. Denarja ni bilo malo a so gradili predrage in nekvalitetne bolnišnice bolnišnice, kjer so vsaj 1/3 denarja pokradli. Politiki so mislili da bo nekaj zdravnikov dovolj za celo Slovenijo. Prav tako so uvedli restrikcije pri zaposlovanju drugega zdravstvenega osebja. Specializacije so se vlekle neskončno dolgo in samo za nekaj zdravnikov. Vsi ministri za zdravje niso naredili praktično nič, čeprav je bilo med njimi kar nekaj zdravnikov. Moto večine je bil: Napolnimo žepe sebi in prijateljem pa tudi če zdravstvo crkne.
User300173
18. 07. 2021 10.29
+7
Kdo bo kontroliral? Večno vprašanje, ko je v igri denar in naši politiki. Bodo sredstva razporejali isti, kateri so lani nakupovali medicinsko opremo za covid (desni)? Bodo tisti, ki v desetletju niso uspeli niti s pričetkom sanacije, baje so lobiji premočni (levi)? Lahko zaprosimo EU institucije, da kot nadzorni v transakcijah denarja nam pomagajo v vspostaviti sistema z minimalnim tveganjem korupcije? Mislim, da bi EU institucije bile pripravljene na pomoč, vendar bodo postavile pogoj; balkanskih igric se ne bomo šli! Tujce smo že zaposlili za upravljanje raznih državnih skladov, pa so še večji lopovi od nas. Mislim, da levi in desni skupaj lahko postavijo zdravstveni sistem na noge, ampak le ob pomoči in kontroli EU institucij. Bi tak predlog uspel pri nas? Dvomim, korita in priskledniki so "premočni". Kako lahko državljani prisilimo politiko v tako sodelovanje z EU? Bi bil potreben referendum? "Prašiči" pri koritu se ne bodo dali tako zlahka pregnati, so premazani z vsemi žavbami in podprti s politiko.
LevLandau
18. 07. 2021 10.21
+8
Phahahaha.... Štos leta... Če bo ta denar rešil zdravstvo, sem papež. Zavedat se morate nečesa: v zdravstvu vlada mafija, politiki so samo fasada in le mafijsko orodje. Vam lahko povem kar praktično iz prve roke: manjše podjetje se je javilo na razpis z veliko nižjimi cenami medicinskih naprav, enake kot so jih ponujali veliki dobavitelji. Čez par dni so direktorju mrge potrkale na vrata in grozile. Tudi njegovi družini. Le od koga so bili poslani, kaj menite ? Toliko o tistih velikih, ki nas parazitsko zajedajo. Od politikov pa tudi eden (niti eden v celi zgodovini te banana republike) ni poskušal ustaviti te nore 1000 in več procentne marže, ki dobesedno gulijo nas.. paciente, ki potrebujemo medicinske storitve. Sploh mlajši. Pojdite se malo sprehodit po otroškem onkološkem oddelku, če vam tam ne vseka empatija in vest, potem ste navaden gno j. In zaradi tega mafijskega zajedalskega smradu so potem dobrodelne akcije in donacije in ne vem kaj še vse. BS. Politika ne naredi nič. Mirno stoji in gleda. Ni enega, ki bi imel jajca, pa se zoperstavil tej norosti. Seveda, tudi on se boji za svojo familijo. Sploh pa če dobi kako colengo direkt na roke v kuverti, se mu res ne splača matrat okol tega, ane ? Heh, slovenija (z malo začetnico), dežela gno ja in smradu.
Geres
18. 07. 2021 10.14
+9
Edini nacin, da bi imeli kvalitetno javno zdravstvo je, da v celoti kopiramo model kake EU drzave, recimo Nizozemske. Na Nizozemskem drzava predpise pogoje za havno zavarovanje: kdo placa, koliko placa in kaksne so pravice. Zavarovanje se nato lahko sklene pri katerikoli zavarovalnici, ki ina licenco za sklepanje zavarovanj. Zacarovalnica ne sme nikogar zavrniti za havno zavarovanje. Seveda lahko ponujajo tudi dodatna nadstardna zavarovanja, kjer pa lahko razlicnim skupibsm racunajo razkicne cene. No zavarovalnice nato za opravljanje storitev iz naslova javnega zavarovanja sklenejo ponudbo z vsemi zajnteresiranimi pravnimi subjekti, ne glede na lastnistvo. Po domace: postavijo realno ceno, ki jo placajo recimo za ultrazvok trebuha. Isto ceno placajo tako ustanovam v drzavni kot ustanovam v zasebni lasti. Clovek pa sam izbere, h komu pojde.
Geres
18. 07. 2021 10.11
+6
Dokler človek nima ooravka z zdravniki misli, da je medicina eksaktna znanost. Potem ugotoviš, da te probajo domov parkrat odpravit na podlagi njhovih domnev, šele če si dovolj tečen, te pošljejo na preiskave. Kot da bi šel v trgovino po kruh in bi ti trgovka rekla, vi ne rabite kruha in ti ga ne bi tela prodat. Vmes bi te še prepričala, da si nor, ler hočeš kruh. Plačal bi ga pa vseeno.
zibertmi
18. 07. 2021 09.46
+4
predvsem žepe priviligiranih v bolnicah in zd
apodgra
18. 07. 2021 09.26
+3
Prispodoba: Napravil sem načrt za sodobno stanovanjsko hišo v 2D in 3D tehniki , upošteval vse želje in zahteve družine in izračunal približno ceno te iluzorne investicije . Po vsem tem trudi ugotoviš, da imaš na razpolago samo toliko denarja , da bi lahko storil praktično nič. Vse imaš načrtovano in dokumentirano , ker pa iz prazne blagajne ne moreš napraviti ničesar, oziroma napraviti zelo malo, ti ostanejo samo samo neizpolnjene želje.
Geres
18. 07. 2021 10.13
+6
No, nekateri plačujemo zavarovanje za marcedes, dobimo pa ne niti storitve fičkota. Če bi lahko ZZZS zamenjali, bi jo že zdavnaj zamenjali, a kaj, ko ne moremo. Ni lažjega kot biti monopolist - vseeno je, kakšno storitev ponudiš, itak ti stranke ne morejo prekiniti pogodbe.
nebanebo
18. 07. 2021 08.59
+4
naj nosijo zlate maske in se.... belo zlato
zmago56
18. 07. 2021 08.53
+4
Včassih so bila zdravila tudi za lopšove, ozoroma proti lopovom ( svinec, vrvi, giljotina ipd ), danes pa teh zdravil ni oziroma jih ni dovoljeno uporabljati, zato močno dvomim, da bodo ti evri rešilo naše zdravstvo, saj jih bodo v večini za pohlepne zdravnke in ostale pohlepneže na zdravstveni sistem prisesane porabili.
zmago56
18. 07. 2021 09.01
+4
Res pa je, da niso vsi zdravniki pokvarjeni. V sloveniji imamo tudi veliko dobrih, poštenih zdravnikov in ostalih zdravstvenih delavcevki, ki svoje poslnstvo odlično opraljajo, a jih oni pokvarjeni, ki imajo tudi podporo pri politikih zasenčijo, jih pri delu ovirajo in jim ne dajo dihati.
apodgra
18. 07. 2021 09.29
+4
Danes je zelo malo volanterjev , vsak hoče na hitro obogateti in vsi imajo radi denar. Morda smo tu izjema stara generacija , ker se zavedamo, da denar ni vse in da nič ne bomo nesli s sabo n a drugi svet.