Fokus

Bolnik ni nič kriv!

Ljubljana, 26. 09. 2020 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Moja mama je bolnica z rakom. 19. avgusta je bila na ultrazvoku na Onkološkem inštitutu, kjer so ji povedali, da je rak napredoval, zrasel. A da vse informacije o nadaljnjem zdravljenju pridejo z izvidom. Do danes (op. 19. septembra) tega izvida še ni. Ko sem jih poklicala, so mi pojasnili, da so izvid poslali 14. septembra. Nisem vedela, da pošta iz Ljubljane na Štajersko potuje dlje kot na drugi konec sveta. Moja mama medtem čaka in sprašuje, kako naprej."

To je le eden od zapisov, ki sem jih dobila prejšnji konec tedna, po objavi prvega in drugega dela Fokusa o zdravstvu v času korone. V prispevkih smo opozorili na omejen dostop do primarnega zdravstva, do družinskih zdravnikov. O tem, da bolnikov ne sprejemajo v takšnem številu, kot so jih pred epidemijo. O tem, da jih ne napotujejo na specialistične in diagnostične preglede na sekundarni nivo v obsegu, kot bi bilo treba. Čisto v vseh bolnišnicah, ki smo jih obiskali ali poklicali, so nam povedali, da je omenjenih napotitev za najmanj desetino manj.

Gledalka, ki mi je poslala zgornji zapis, se sprašuje še to: "Koliko bolnikov bo še moralo tako trpeti ali pa celo umreti?" Jasno je, da so težave v zdravstvu eskalirale na vseh nivojih. Bolnišnice se pod težo koronavirusa in bolezni covid-19 sesuvajo. V rubriki Dejstva smo ta teden jasno analizirali stanje, število potrebnih postelj za zdravljenje covida. In na podlagi teh analiz je jasno, da bodo morale bolnišnice ob vse slabši epidemiološki sliki spet opuščati redne programe. To pa je slabo. Danes, v zadnjem delu Fokusa o zdravstvu v času korone, boste še enkrat slišali opozorila o nediagnosticiranih in posledično nezdravljenih bolnikih z rakom, srčnim popuščanjem in številnimi drugimi boleznimi, in o tem, kakšne bodo posledice. 

Država je v zadnjem tednu sprejela nekaj ukrepov, s katerimi skuša preprečiti zlom našega podhranjenega zdravstva. V novem valu širjenja koronavirusa se namreč država ne bo zaprla, kot se je spomladi. A od takrat do tega tedna slovenska vlada z ministrom za zdravje na čelu za boljše obvladovanje covida in vseh ostalih bolezni, ki s covidom niso izginile, ni naredila prav veliko. Z drugimi besedami, naredila je veliko premalo. 

Država je v zadnjem tednu sprejela nekaj ukrepov, s katerimi skuša preprečiti zlom našega podhranjenega zdravstva.
Država je v zadnjem tednu sprejela nekaj ukrepov, s katerimi skuša preprečiti zlom našega podhranjenega zdravstva. FOTO: Bobo

Jasno je, da sistemskih rešitev ni možno vpeljati čez noč. Medicinskih sester primanjkuje, zdravnikov, še posebej družinskih, prav tako. Ti problemi niso od včeraj, jih je pa kriza še bolj razgalila in pokazala, da je zdravstvo, podobno kot dolgotrajna oskrba, zanemarjeno področje. Če poenostavim in strnem: več medicinskih sester, ki jih je treba bolje plačati, več družinskih zdravnikov, novi oddelki, nove bolnišnice, boljša oprema. Vse to kliče po več denarja za zdravstvo. Nocoj tudi o tem, koliko ga Slovenija za zdravstvo namenja iz proračuna, kateri so pravzaprav viri financiranja zdravstvene blagajne, ki določa obseg storitev v javnih zdravstvenih zavodih? 

Za konec bom povzela še besede ugledne zdravnice, ki želi ostati anonimna. Skrbi jo, ker institucije, poklicane za to, da opozarjajo, ne opravljajo svojega dela. Njihov cilj bi moral biti, da opozorijo, da morajo zdravniki ukrepati. A niso odreagirale, niso opozarjale, da se zanemarja paciente. Boli jo ta ignorantski, brutalen odnos. Tiščanje glave v pesek, da je vse v redu. Zdaj tuli alarm, pravi moja sogovornica in se sprašuje, kje bodo bolniki v jeseni, ko bo deževalo, in pozimi, ko bo zunaj hladno, ko bo minus, čakali na obravnavo? Ali jih tudi takrat ne bodo spustili v čakalnice? To, da je država izdala navodilo, da smemo k zdravniku le, kadar smo zdravi, se ji zdi absurd vseh absurdov. Zakaj bi šel k zdravniku, če si zdrav? Tja greš vendar po pomoč, ko jo potrebuješ, ko si bolan, mar ne? 

Ljudje morajo biti slišani. Prav tako opozorila zdravnikov, stroke, ki smo jih objavili prejšnji teden in ki jih boste nekatere slišali danes. Arogance, ki so je bolniki vse pogosteje deležni v zdravstvenih ustanovah - a seveda ne vseh -, se ne smejo ustrašiti. Koronavirus se je zgodil vsem nam, na življenje z njim se privajamo vsi. Sproti, spoštljivo, sočutno. Vsaj morali bi se tako. Ker bolnik ni nič kriv!

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
26. 09. 2020 20.52
+4
Vse so dali naprej ! je pa stvar ostala v vpisni knjigi. Dogajalo se je znanki; ko smo čakali dva meseca na izvid . Do tega podatka je prišla ko se je osebno oglasila . Ni bil OI .
Mravljicaa
26. 09. 2020 20.48
+9
Nase zdravstvo je ze dolgo v....., ampak niti slucajno samo sedaj, v času du korone.
Ost1234
26. 09. 2020 21.08
+7
Če bo Johanu uspel načrt, ga v dveh-treh letih sploh več ne bo !!
jojow
26. 09. 2020 20.19
+18
Ohhj, lepo vas prosim.. A ste res tako naivni? Te reči se v našem zdravstvu dogajajo že desetletja. Govorim iz lastnih izkušenj. Pred leti je ata imel raka, na vsak izvid smo čakali 2-5 tednov!! Zadnji izvid smo prijeli nekaj tednov po njegovi smrti.
Ost1234
26. 09. 2020 20.40
-9
In koliko traja analiza odvzetih tkiv? Dan, dva?? Ali teden dva?? In koliko je potencionalnih rakavih bolnikov pri katerih je analiza potrebna?Zato usposobljena javna ustanova pa le ena!!!! In tvoj ata? Da ni malo prepozno obiskal zdravnika in je bil rak že neustavljivo razsejan? Bodo malo realen! Res, hudo je ko vidiš svojca kako počasi in v trpljenju ugaša .... Toda naštej še, koliko življenj podaljšajo prav zdravniki!! Res je tudi, da bi se marsikaj dalo organizacijsko tudi izboljšati, toda bodimo srečni da je vsaj tako kot je! Pejte v Makedonijo ali pa v bogate ZDA ( pa še kam! )pa boste videli kaj vas čaka tam ....
RockRoller
26. 09. 2020 20.47
+12
@Ost Ne bluzi, lepo te prosim. Sem šel že večkrat na biopsijo tkiv v privat klinike. Izvid sem vedno prejel v roku enega tedna. Tudi če gre pacient prepozno k zdravniku, so mu zdravstveni delavci dolžni izvide poslati v čim krajšem možnem času. Da čakaš določen izvid več tednov je šlamparija brez primere. Konec debate, ti pa zaradi mene filozofiranje naprej...
Ost1234
26. 09. 2020 20.55
+3
Da, res? Kje pa so te klinike in koliko stane tretma? Da bodo povprečni Slovenke in Slovenci s 500€ plače vedeli kako in kam?Pa še - koliko pacientov pa obdelajo letno?? Ti zaradi mene lahko na tretmaje hodiš po vsem svetu (Povprečen Slovenec si tega ne more privoščiti) ! A te čaka podobna usoda kot če bi to opravljal doma. Hude oblike te tudi zasebnik ne reši!!
Valkoor
26. 09. 2020 21.02
+2
Ost124 Bogi si, če nimaš 500 eurov za biopsijo zase ali svojih bližnjih. Ne vidim problema če si lahko privošči. Mi je pa naravnost hecno, da si kar za oba predhodnika postavil diagnozo preko spleta.. Prvi je bil prepozen, drugega pa tak ali tak ne bodo rešili, čeprav še vedno piše. Jaoo ti pa nisi ravno brihtne sorte kaj?
Valkoor
26. 09. 2020 21.56
+1
Ost pa kaj je s teboj narobe? Pa kaj se vtikaš, kam kdo hodi k zdravniku. Moja ženska je šla na biopsijo dojke in zato plačala dobrih 50 eurov. In ne sprašuj koliko strank imajo na leto, ker nisva spraševala, ker nama je bilo popolnoma nepomembno. Pa vtepi si že v tisto prazno glavo, da nimamo vsi Slovenci 500 eurov plače.. Ojoj, ti si pa res ena bukev.
anakondabox
02. 11. 2020 08.15
Če imaš dovolj denarja te čaka vse najboljše v Sloveniji kot v tujini. #poleg denarja tudi VIP
slovenc59
26. 09. 2020 20.16
+22
Pri zdravstvu marsikaj ne stima, ampak da se se zdravstvo sesuva zaradi korone je pa...... Stanje danes pa je 72 hospitaliziranih, 17 na intenzivni negi . No, ce se pa od tega sibi nase zdravstvo, pa res ne vem . In da zaradi tega ne bi mogli normalno delovat, je pa navadno preseravanje ali pa priprava na privatizacijo .
Ost1234
26. 09. 2020 20.31
+5
Za malo denarja pač malo muzike! Pomembno je da so se nabavile Patrije in da bo v naslednjih šla slaba miljarda za nabavo orožja, s katerim bomo branili nacionalne interese ZDA ....Bolj kot za zdravje ljudstva vladajoče bolj skrbi njihova duhovna oskrba, zato raje miljone v škofije kot v bolnišnice! Tako da tisti ki ljubite RKC - ne se sekirat! K bogu boste pospremljeni z vsemi pritklinami. Ki jih boste seveda še dodatno plačali v župniji. Sveto olje pa bo menda še zastonj. Za silne miljone bo cerkev kak liter najbrž že kupila ....
Ost1234
26. 09. 2020 20.08
+19
Uničit in privatizirat še tisto kar imamo, a ne Janez? Najprej javno RTV spravit na kolena in prodat madžarskim frendom ( kot si Novo TV ), potem železnice, luko Koper in sproti še slovensko javno zdravstvo! Tvojemu krdelu se bo izplačalo. Provizije bodo. Kaj pa državljani???
thetech
26. 09. 2020 20.01
+0
Torej je avtorica čakala več kot 4 tedne preden je poklicala? Če bi šlo za mojo majo ali mojega očeta bi poklical po enem tednu.
Mladimož
26. 09. 2020 19.44
+1
Sokrivi ste vsi ki si nadenete masko, si razkužite roke ipd. ker s tem posredno vse to podpirate, moje mnenje lp
Kristjan Rebec
26. 09. 2020 19.34
+8
Za naše zdravstvo je Kriv Janša ker nedeluje že najmanj 30 let nasplošno vse kar je slabega.
puspan
26. 09. 2020 19.10
+15
Sluzasti Gantar. Dajte ga na ljubljansko Snago praznit greznice, mogoče bo tam bolj uspešen.
User1280007
26. 09. 2020 19.52
Ja ampak na ljubljansko prosim, nebi bil rad v dreku.
PeaceSellsButWhosBuying
26. 09. 2020 18.51
+7
puspan
26. 09. 2020 19.08
-15
Pa kje mi živimo? Izgleda, da smo še kar v socializmu. Briga mene, kdo me bo operiral, če bo operacija nujna. Prav vse eno mi je, privatni ali pa javni zdravnik. Tisti, ki privatnih uslug nočete, jih vam ni treba sprejeti.
štrekeljc
26. 09. 2020 19.57
+16
Naivni puspan, imaš zadosti denarja, da te bo operiral privatnik?
puspan
26. 09. 2020 20.04
-5
Štrekeljc, daj najprej malo premisli, kaj pišeš. Ali me operire javni ali privatni zdravnik, mi je vseeno. Tudi zdravstveno zavarovanje velja za oba pod popolnoma enakimi pogoji. Dajte kritiki privatnega zdravstva malo pokukat k sosedom v Avstrijo ali Nemčijo. Tam sodeluje privat in javno zdravstvo z roko v roki, pod enakimi pogoji. Seveda pa moraš plačati usluge iz lastnega žepa, če nimaš sklenjenega nobenega zavarovanja.
štrekeljc
26. 09. 2020 20.38
+11
Oooo, sveta preproščina! Dobro leto nazaj sem imel preprosto operacijo. Čakalna vrsta pri nekem privatniku je bila krajša kot na UKC, zato sem se prijavil pri njemu. In kaj ugotovil? Da napotnico sprejme samo za prvi pregled, operacijo bi moral pa plačati. 18.000€. Počakal sem tri mesece več in šel na UKC. Eno je teorija, drugo praksa.
kiropraktik
26. 09. 2020 18.35
+26
Plačujemo "zdravstvo"do katerega ne moreš! Zdravniki so preobremenjeni ker so v celi državi hospitalizirali 70 bolnikov. Koliko pa jih je ostalo zunaj bolnic prav tako potrebnih zdravljenja? Bo Gantar odgovarjal? Ne, on bo zdravnikom še povišal plače za "nedelo"
ŠKIS
26. 09. 2020 18.28
+10
je kriv ker je zbolel
janez Kovač 1
26. 09. 2020 17.19
+55
z tem corona virusom so uničili zdravstvo in veliko ljudi umira zaradi nepravočasne pomoči in dolgega čakanja na pregled!
proofreader
26. 09. 2020 17.19
+51
Izvidi bi morali biti dostopni na portalu ezdrav v roku dveh dni, sicer naj zdravnikom ne izplačajo plače.
Ost1234
26. 09. 2020 17.31
+7
Ali izvidi sodijo na portale?Ja o tem pa zelo dobro razmisli!
proofreader
26. 09. 2020 17.42
+9
Nekateri jih dajo gor takoj po pregledu. Lahko pa čakaš tedne in mesece, če želiš.
Ost1234
26. 09. 2020 18.04
+2
proofreader
26. 09. 2020 17.17
+15
Posledice dolgoletnega zanemarjanja zdravstva s strani dosedanjih vlad.
mertseger
26. 09. 2020 16.49
+21
3 dni imajo časa za izvid če niso potrebne še kakšne preiskave. Sem bil v začetku avgusta na gastro brez odvzema vzorcev. Izvidov še danes ni.
proofreader
26. 09. 2020 17.19
+2
Povpre?než
26. 09. 2020 16.46
+13
Meni pa ni jasn sistem okoli tega naročanja na covid teste preko zdravnikov, kar je po eni strani tudi dodatna obremenitev že tako komaj delujočega zdravstvenega sistema.. moraš najprej nekako dobiti osebnega zdravnika na telefon, tako da on pokliče na labaratorij za jemanje brisov in rezervira termin, kje je tukaj logika.. Se ne bi mogli sami osebno naročati na to pa preko spleta ali telefona?
proofreader
26. 09. 2020 17.20
+8
muci007
26. 09. 2020 16.40
+42
Katastrofa! Pricakovalo bi se, da so se stroški zdravstva znižali pri praktično nedelovanja zdravstva, a so se povečali. 🙄
marzo
26. 09. 2020 17.07
+32
Seveda so se povečali. Treba je bilo izplačati dodatke k plačam.
proofreader
26. 09. 2020 17.20
+1
totalka
26. 09. 2020 16.19
+32
Hja..kaj naj se reče na to naše zdravstvo....lani aprila težko poškodoval roko...v začetku tega meseca,torej po letu in pol me kličejo na pregled poškodbe z ulrazvokom.....Jih pokličem in vprašam če so resni ????? odgovor....ja res nima smisla.....
User1832247
26. 09. 2020 15.58
+31
v ameriki sem naročil nekaj stvari in jih prejel v enem tednu.res smo še v kameni dobi kot kremenčkovi!