POPKAST

Cenejša stanovanja, ki so lahko boljša od lažnega luksuza

Ljubljana, 15. 04. 2023 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
131

Cena stanovanj je od leta 2015 do lani zrasla za neverjetnih 90 odstotkov, po eni strani v veliki večini ljudje kupujejo draga stanovanja z gotovino, brez kreditov, po drugi strani pa cenovno dostopnih stanovanj praktično ni. V svetu zato nov zagon doživljajo stanovanjske zadruge, pri katerih je prodajalec izločen iz enačbe, stavba pa zato 15 do 20 odstotkov cenejša. V Zürichu je zadružnih kar 20 odstotkov stanovanj, v Sloveniji pa nimamo niti zakonodaje, ki bi jih omogočale. Zakaj? Podrobnosti v Popkastu in Inšpektorju 24UR.

Ljudje vse bolj prepoznavajo to, da moramo začeti spodbujati bolj pravične oblike reševanja stanovanjskega vprašanja in da so v resnici te oblike lahko prav tako kakovostne kot tržne, če ne še bolj. Četrtina odraslih v Ljubljani je potencialno zainteresiranih za bivanje v stanovanjskih zadrugah, petina pa bi jih to obliko najraje izbrala, če bi le lahko, kar je pozitivno presenetilo tudi sodelavke in sodelavce Zadrugatorja.

In ne le to, tudi število ljudi, ki bi se odločili za najem, če bi bil ta dostopen in varen, je presenetljivo glede na predstavo, da si prav vsi želimo lastno nepremičnino. Če bi imeli možnost dolgoročnega najema, ki ne bi presegal 30 odstotkov njihovih dohodkov, bi bilo pripravljenih to možnost sprejeti kar 70 odstotkov ljudi, je v popkastu povedala Maša Hawlina iz Zadrugatorja.

Kako zadruge sploh delujejo? Posamezniki ustanovijo stanovanjsko zadrugo in se vanjo včlanijo, nato sklenejo dogovor z javnim akterjem, ki stanovanjski zadrugi omogoči ugoden dostop do zemljišča. Zadruga najame kredit, s katerim na zemljišču zgradi večstanovanjsko stavbo. Zemljišče ostane v lasti mesta, medtem ko je stavba v lasti zadruge.

Lastniki stanovanjske zadruge so vsi njeni člani, nihče pa ni lastnik specifičnega stanovanja. Stanovanje, v katerem živijo, stanovalci najemajo od zadruge za najemnino, ki je nižja od tržne in je namenjena odplačevanju investicije. Če iz zadruge nekdo izstopi, dobi v celoti nazaj osnovni vložek na njegovo mesto pa lahko s svojim finančnim vložkom pride naslednji v čakalni vrsti.

Zadruge so praviloma bolj trajnostne, saj njihov motiv ni profit, gradnja je namenjena dolgoročno kakovostnemu bivanju, zato so pogosto vodilne v naprednejših in daljnosežno učinkovitejših načinih gradnje in organiziranja. Ne gre za neko hipijado, pojasnjuje Maša Hawlina, gre za to, da skupaj lahko bolj preprosto, bolj dostopno in bolj kakovostno rešimo svoje stanovanjsko vprašanje. Je pa res, da s temi stanovanji potem nihče ne more služiti, profitirati. Namenjena so bivanju, ne smejo biti prazna, ne sme se jih oddajati za oderuške najemnine ali špekulativno preprodajati.

Poznamo različne oblike stanovanjskih zadrug, z različnimi pravili, ključni poanti pa sta dve: Izgradnja stanovanj brez posrednikov, preprodajalcev, kar bistveno zniža strošek, in pa skupnost, to je sobivanje, sodelovanje, soupravljanje in demokratično soodločanje. V Švici in Avstriji, na Švedskem in drugod so zelo razširjene, pri nas pa nimamo niti ene, saj zakonodaja tega ne omogoča oziroma preprečuje njihov razvoj in gradnjo.

Več o stanovanjskih zadrugah in drugih dostopnejših oblikah bivanja pa nocoj v 24UR Inšpektor ob 19.00. 

24UR INŠPEKTOR


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
16. 04. 2023 10.46
+1
Sklicevanje na ZURICH dajte no govora je bilo o tem, da bomo takorekoč lahko primerljiva drzava z Švico kar bi brez tezav bili, če nebi bilo v tej naši podalpski drzavi preveč tolerance do rdečih časov v katerih je bilo oh in sploh.Drzave,ki so razčistile z preteklostjo napredujejo, mi pa tavamo in padamo na vseh področjih.Mladi ljudje odhajajo,mi pa bomo pod krinko nekih zdruzevanj druzin potrošili vse ,da še za ljudi,ki so delali in plačevali svoj cel delovni vek ne bo našlo za penzijo.Koliko ljudi pa je vplačevalo in so morda nekaj let pred ciljem omagali in se preselili v onostranstvo.Bojim se,da nam pri vseh teh neumnostih tudi nobeden od bogov ne bo več zmozen pomagati.Pomagamo si lahko le sami, da se brez fig v zepu in zdruzeni za isto stvar odpravimo novim dogodivščinam naproti.
piu
15. 04. 2023 15.01
+1
Delo vlade močno spominja na rdeče obarvan wc papir.........
mentos12
15. 04. 2023 13.36
+3
Pri nas bi se lahko rešil stanovanjski problem po zgledu Švicarjev ali tako kot imajo na Dunaju.Če že niso naši oblastniki tega sposobni urediti,potem naj kar prepišejo zakonodajo Avstrije in se bo začelo to področje urejati. Predvsem bi morala država graditi neprofitna stanovanja in jih po ugodnih pogojih ponuditi mladim družinam,naj bo kot v najem ali možnost odkupa. Seveda bi moralo to veljati predvsem za slovenske državljane,ne pa tujce,migrante inp. Predvsem pa tako stanje zelo ustreza vsem tem mešetarjem z stanovanji,ki jih imajo več v lasti da lahko z visokimi najemninami odirajo ljudi.
St. Gallen
15. 04. 2023 13.43
+6
Svicarji in Avstrijci drugace razmisljajo, ne gre tega prenesti na Balkan....
Marica Vsepovsod
15. 04. 2023 15.26
+2
To je kar mal tesko verjeti, da v Sloveniji ne more ta model zaživeti. Ta model, ki ga ima Avstrija je tako dobro dodelan, ki nudi razvoj in neidvisnost in daje obcutek sigurnosti in ne, da se treses in moras prenasat kogarkoli za svoj denar. Stanovanjska zadruga ima toliko plusov za vse razen tistih, k8 hocejo pozresno kasirat in nic migat za to. Slovenskim stanovanjskim kapitalistom, ki so se sploh v zadnjem casu namnozili in jim ne ustreza, da bi se kaj spremenilo, ker bi s tem tudi bil njihov kapital ogrozen. To je morbidnost in agresija teh lastnikov, ki zacnejo ob vsaki ideji, da bi se kaj spremenilo vleči zdruzeno strik na svojo stran. Dobro vdimo kako, ob vsaki napovedi davka ali zagon zadrug kako se oglasajo. Drzava mora nameniti eno vsoto denarja za izgradnjo takih zadrug na tak nacin, da bo zacela jemati procente preko davka tistim, ki so z lahkoto prisli do nepremicnin( ugodni krediti, se v Jugi, ki so ispuhteli ob krizi znane inflacije v 80 letih, ter Jazbinskov zakon in sedaj ko je tiskanje denarja in ugodni krediti).
Betuul
15. 04. 2023 13.36
-1
Vprašanje je!? Koliko računajo statistično ; porabo m2 na osebo! Nekdaj nazaj je bilo to 11m2 +higi prostr!?
ajdanakolesu
15. 04. 2023 13.31
-3
Moj sin z družino živi ne daleč od Zuricha in za dvosobno stanovanje od Zadruge plačuje 720 CHf najemnine na mesec, kar je ceneje kot v Ljubljani. Zanimivo je stanovanjsko področje v Monaku. Če si domačin oz, državljan Monaka ti pripada preko zadruge dvosobno stanovanje 52m2 za najemnino 700€ na mesec, za to isto stanovanje tujec plača 4.000€. Lahko bi tudi v Sloveniji slovenski državljani plačevali nižjo najemnino kot tuji državljani.
User416781
15. 04. 2023 13.57
+7
…ja, seveda. V Monaku imaš stanovanjske zadruge…🤦🏻🤣🤣🤣
TITO 50
15. 04. 2023 13.19
+2
V Sloveniji je 12 tisoč praznih stanovanj Ministrstva za obrambo, v Ljubljani 8 tisoč praznih starejših stanovanj, samo v moji 3 kilometrski okolici 30 praznih stanovanj ene Ljubljanske bolnišnice, in vprašanje koliko še za katera veste drugi. Za vsa ta stanovanja se plačujejo upravnikom stavb stroški upravljanja, kot, da v njih živi 1 človek. Enostavno se lastnikom pobere stanovanja, razdeli med mlade in več kot polovica problema je rešenega.
Omas1313
15. 04. 2023 13.07
-1
Z polno ritjo srat ni problem…
pero drmalica
15. 04. 2023 12.39
+10
znižat davke obvezno... it potem tudi ostro kaznovati vse ki utajajo davke
pero drmalica
15. 04. 2023 12.36
+9
Naj spustijo davek od oddajana iz 27% na 10% in kaznujejo z zaporom tiste ki utajijo davek bomo spustili najemnine za 100€ iso naj naredijo za podjetja d. omo
pero drmalica
15. 04. 2023 12.37
+5
d. o.o. iz 22%na 10% dobiček na 10%ne pa 20%
pero drmalica
15. 04. 2023 12.38
+6
davki so previsoki zato jr use toliko drago ker večina utaji davek in se use draži
Marica Vsepovsod
15. 04. 2023 15.40
Pero, dokler krojijo pravika oddajanja in stanovanjski zakon taksni kot ti, ne bo nic od boljsega jutri za najemnike. Davek tako kot povsod, nadzor in sankcioniranje ter predpis visine najema do max 7 eur na m2 skupaj z obratovalnimi stroski , brez elektrike. Bomo vidli kdo bo piskal. Ne pa privat na črno oddajat ali ukazovat drzavi kako je prav. Vsi, ki na crno lupite najemnike in s tem delate prem9zenje vam je potrebno zaplombirat nepremicnine ali drugo primerno kazen. Hudic je k je taksnih dost med populacijo ki je v drzavnem aparatu in pritiska na inicijatore sprememb ter jih utisa.
SAMO JEZNI
15. 04. 2023 12.10
+1
Nič ne odneseš na ono stran. Ko te začne Matilda vohat je najhuje tistim z velikim premoženjem, ki neprestano iščejo eliksir mladosti. Seveda zakaj bi morali redkvice od spodaj navzgor gledat, namesto da bi uživali do 150 leta, recimo. Ampak vešne mladosti niti je ne moreš kupit, na srečo, razen špananja obrazne kože z vitlom na vratu. Zanimivo, bolj ko greš proti jugu, večji je pomen lastnine. Imam dovolj denarja za več stanovanj, raje denar raztalam. Če imaš srečo, da imaš na stara leta bistri um in da si kolikor tolikor zdrav, rabiš zelo malo denarja.
User416781
15. 04. 2023 12.12
+11
…ne, ostane pa otrokom. In živi se enkrat, zato je še toliko bolj pomembno, kako življenje preživiš. Žal je težko uživati življenje brez denarja.
SAMO JEZNI
15. 04. 2023 12.23
+2
Brez denarja ali brez bogastva? velika razlka. Moj pokojni dedek mi je pogosto govoril, premalo denarjan ni dobro, ker trpiš pomanjkanje, preveč pa te pokvari (vsaj 90% je takih), toliko ga imej, da spodobno živiš, on on je spodobno živel skoraj do stotke. Otroci si naj denar sami zaslužijo, pomagaš jim do konca študija ali kar koli pač dokončajo, nato pa morajo sami "zaplavat". Vem pa da marsikje ni tako, moje mnenje, ostalim pa vso srečo.
Bebec
16. 04. 2023 11.16
+1
proofreader
15. 04. 2023 11.39
+11
Ljubljana ni Slovenija. Se je videlo na volitvah, ko je Levica šele z glasovi iz Ljubljane prišla v parlament.
proofreader
15. 04. 2023 11.37
+15
Hecno ko hčerka zelo premožnega očeta govori o solidarnosti.
User416781
15. 04. 2023 11.49
+13
…saj navadno so najbolj glasni tisti, ki imajo polno rit…
2fast4
15. 04. 2023 11.12
+1
Kako lahko v lj živite v tistih smrdljivih zatohlih blokovskih stanovanjih... In ta krs se prodaja za zlato...
pero drmalica
15. 04. 2023 11.23
+2
Styria
15. 04. 2023 11.10
+7
V LJ ste pa res obsednimi s cenami nepremičnin oz. zahvalite se lahko vašemu županu, ki poskrbi za svoje balkanske gradbene prijatelje, ki na veliko gradijo oz. odkupujejo z namenom pretiranega, pohlepnega dobičkarstva, kjer Slovenci, domači srednjega sloja ostajamo brez možnosti odkupa, ker so cene pretirane oz. ni logičnega razmera med povprečnim BDP ljudi/ ceno nepremičnin, totalna zmeda (še v New York Times smo bili omenjeni v članku kot država nerazumnih cen). Vidi se, da se za ljudi ne gradi, zgolj za posamezne barone. V 70-ih, 80-ih, 90-ih se je to še počelo za človeka, ko so se gradili kompleksi/naselja cenovno dosegljiva za človeka nižjega/grednega sloja. Bil si delavec, imel 2x otroka in podjetje/sindikat ti je uredilo stanovanje, pogoje zato, da si imel streho nad glavo in dostojno živel...in BIL SI DELAVEC/OPERATIVEC...danes mladi ne dobijo osnove za nakup, pogodbe za nedoločen čas/kredit, solidne plače in NOBEN DELODAJALEC ne bo poskrbel zato, da bo kader imel možnost nakupa nepremičnine, znajdi se sam! NO vazno in najbolj pomembno je to, da je Lublana, najlepše mesto na svetu -nje 😊?!
pero drmalica
15. 04. 2023 11.18
-1
pa kaj pol siliš da bi živel v Lj ostani tam kjer si. Pa ko si toliko razgledn New York Times omenjaš za kaj nimaš
Styria
15. 04. 2023 15.21
+2
Kje si zasledil, da se silim v LJ, nepismenost zna bit problem :)
Rdeča kapica69
15. 04. 2023 10.58
+4
Usem najemodajalcem naj frizerji,avtomehanika,kleparstvo,ličarji,zidarji,gostilne in trgovine dvignejo storitve za90% pa da vidimo kako se bojo počutli;)
Rdeča kapica69
15. 04. 2023 11.00
+2
A ko se gremo vašo igrico pa minus a barabe požrešne nemoralne!;)
User416781
15. 04. 2023 11.03
-1
…cene ureja trg - ponudba in povpraševanje.
pero drmalica
15. 04. 2023 11.03
+2
nisi razumel da več davka poberejo dražji je use. Poglej v kako drugo državo in ne bodi omejen na Slovenijo
User416781
15. 04. 2023 11.08
+3
…če nimaš kaj napisat, raje nič ne napiši.
ajdanakolesu
15. 04. 2023 13.36
+1
Švica ima najnižje davke, zato je tudi bogata, ker ljudje nosijo tja denar za investicije.
Blue Thunderstorm
15. 04. 2023 10.53
+21
V Yugi si je pa vsak lahko sezidal bajto, a pogrešate te čase?😀😀
ajdanakolesu
15. 04. 2023 13.42
+0
Res je, v stari jugi je vsaka čistilka zidala hišo in to v Tomačevem ali na Barju....sedaj imajo pa te lepo starost, jim je Zoki zrihtal infrastrukturo in dovoljenja....sedaj pa oddajajo sobice po 100€in naslov po 50€...rojakom, ki so čez noč postali sorodniki. 2.000€ na mesec ni slabo.
Rdeča kapica69
15. 04. 2023 10.51
+10
Use najemodajalce udarit žepu!Njihova požrešnot ne pozna meja.Pa ne mi z izgovori bednimi
User416781
15. 04. 2023 10.52
-2
Rdeča kapica69
15. 04. 2023 10.55
+6
Upam da vas karma kaznuje za to nemoralno početje.Ko bolezen udari take požrešne ljudi jih tudi denar ne reši!
User416781
15. 04. 2023 10.56
-2
pero drmalica
15. 04. 2023 10.58
+2
pametjakovič ajde razlož da maš mož nost kupit stanovanje cca 38m2 140.000€ recimo da nič ne vlagaš kredit 30let mesečni obrok 700 in da oddaš za 700€ in da plačaš davek 27% pa davek na zemljišče pa premoženje pa v stanovanjski sklad ti ostane cca 40let stanovanje
Rdeča kapica69
15. 04. 2023 10.59
+0
A zakaj si pred leti oddajau za400 pametnjakovič pohlepen?!
User416781
15. 04. 2023 11.06
+2
…in zakaj bi se jaz zate opovedoval potencialnemu prihodku? Zakaj točno? A bi ti, če bi imel stanovanje, to oddajal po 50% tržne najemnine? Sama hinavščina.
pero drmalica
15. 04. 2023 11.09
+9
User416781
15. 04. 2023 11.11
+1
…pred leti je bila minimalna plača 500 EUR. Sedaj je 800 EUR.
pero drmalica
15. 04. 2023 11.12
+9
ti kr zavihi rokave pa špari kot vsi mi ki smo garali za svoje premoženje pa da te pol vidm oddajat za 400-davek od odajanja 27% - use ostalo da te gledam za 200€ hvala vozi dalje
pero drmalica
15. 04. 2023 10.50
+8
vsak v Sloveniji si lahko privošči bivanje izven Ljubljane ok mogoče ne vsi ampak večina sm ne oni bi v Ljubljani dejte se zbudit ne moreš živeti v iluziji jst bi tud v New Yorku pa ne gre...
Pravica.
16. 04. 2023 10.11
Tudi izven LJ so cene danes nenormalno visoke.
Ljhdsvd
15. 04. 2023 10.49
-3
Za nas, ki smo volili naš sab smo optimisti.
Iranski Miljarder
15. 04. 2023 10.45
+2