Inšpektor

Dostave - kakovost storitve, cene, čas dostave ...

Ljubljana, 05. 12. 2020 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
110

Vse več naročamo, kupujemo po spletu, vse več je dostav ... zaradi epidemije še toliko več. Obleka, hrana, igrače, tehnika, kozmetika, cvetje, različni paketi ... Kakšne so vaše izkušnje z dostavo, kaj vse vam dostavljajo in kako? Kakšne so cene in čas dostav, kakšne so tu izkušnje potrošnikov, na kaj opozarja potrošniška organizacija, pa kakšna je pot paketa, kakšno je delo in kakšno plačilo dostavljavcev ...

Vse to smo preverjali za rubriko 24UR Inšpektor. Zadnje čase se - zaradi epidemije in prihajajočih praznikov - podaljšuje čas dostav, ponekod imajo pomanjkanje prostora v skladiščih, vrste so ponekod tudi pri osebnem prevzemu. Veliko je dobrih izkušenj potrošnikov z dostavami, veliko tudi slabih. Pritožbe letijo tako na cene dostav kot na dostavljalske čase, kar nekaj pritožb leti tudi na način komunikacije dostavljalskih služb s potrošniki-naročniki, ko denimo "ne pride ne paket ne listek, ampak je bil paket na balkonu ali pod stopnicami", pravi ena od strank. Tu so še pritožbe, da nekateri dostavljavci ne upoštevajo ukrepov in nimajo maske na obrazu.

Epidemija je letos korenito spremenila naša življenja in tudi potrošniške navade. Zaradi zaprtja mnogih trgovin, restavracij, zaradi negotovosti in zmanjšanja stikov, potrošniki nakupujejo na spletu več kot kadarkoli prej - po podatkih Statističnega urada je v zadnjih mesecih prek spleta nakupovala že več kot polovica Slovencev. Skladišča dostavljavcev pokajo po šivih, za dostavo se odločajo tudi trgovine, restavracije, cvetličarne,  ki prej dostave niso imele. In kar je bilo pred leti še nepredstavljivo - pogosto je zdaj dostava celo brezkontaktna.

Kakšna je pot paketa, kaj največ naročamo prebivalci in prebivalke Slovenije, kaj deluje dobro in kaj bi veljalo izboljšati ter kakšno je delo in kakšno plačilo dostavljavcev? Na terenu in med številkami je bila novinarka Petra Čertanc Mavsar.

Dostava je izrednega pomena za nakupovalno izkušnjo potrošnika, opozarja Maruša Grah iz Društva za Marketing Slovenije. Posebej tako imenovani "zadnji kilometer dostave", ko kupci blago dobimo v roke - ta je in bo vse bolj ključen za izbiro potrošnika; glede na to, kakšna je naša izkušnja, ko dobivamo naročeno blago, se pogosto odločamo, pri kom bomo blago sploh naročali in kateri dostavni službi bomo svojo pošiljko zaupali. Tudi zato so se nekatere manjše trgovine v zadnjem času odločile, da bodo svoje izdelke raje dostavljale same.

"Kupci imajo tudi na področju dostave svoja pričakovanja in zelo dobro vedo, kaj je kakovostna dostava in kaj ne. Torej je izrednega pomena komunikacija. Kupci dobro razumemo, da tudi na področju dostave lahko pride do težav, zaradi prekinjenih dobavnih verig, povečanega obsega poslovanja. Pomembno je, da se z nami transparentno in iskreno komunicira. Vse to vpliva na izkušnjo in na odločitev kupca, ali bo nakup pri tem ponudniku opravil še enkrat," poudarja Maruša Grah.

Včasih se dogaja, da dostava, ne da bi vprašala, če lahko, pusti paket kar pri sosedih, pred vrati, celo na oddaljenih bencinskih servisih. Tega brez dogovora s stranko dostavljavci ne smejo narediti, opozarja Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije. Največ pritožb, pravi, pa dobijo zaradi doplačil in cen dostave. Kaj še je ugotovila potrošniška organizacija o dostavah? Kakšne so izkušnje iz prvega vala epidemije?  Vse to, informacije o dostavah, dostavnih službah, nakupih prek spleta, naročanju v Sloveniji in tujini ...

Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
14. 01. 2021 13.02
Vsak se proba znajt po svoje. Dobavitelj včasih pozabi kaj dat v paket, kateri itak ne ustreza vsebini. Posta pa, kdo bo zaj zlagal, pa nosil kot, da je notri steklo, ne kje pa. Primi, vrži, skipaj, kaka plača- tako delo, ko bo boljša plača, pa bomo vidli
RdecaZvezda
06. 12. 2020 09.18
Z dostavnimi službami imam dober odnos,kar se pa tiče poštne dostave,ki jo prinese poštar je pa malo drugače,vem da imajo dost dela,ampak to se mene ne tiče,jaz plačam,najraje vržejo v nabiralnik obvestilo in moraš na pošto sam,ko pogledaš na pošti ne veš a si prišel v železnini ali na pošto,naj se losajo tistega dela za katerega so usposobljeni,drugo pa naj prepustijo trgovinam.
zdravilozavse
05. 12. 2020 18.53
+2
Pritožb je lahko veliko,lahko so upravičene ali pa ne.Za vse dostavne službe bi lahko rekli,da se trudijo po svojih močeh,kako se dela je pa stvar vodstev.Zagotovo izstopa Pošta Slovenije,kjer se paketa niti ne dostavi ampak dobiš samo SMS,da ker se paketa ni dalo vročiti te čaka na Pošti,obvestilo na listku pa dobiš šele naslednji dan po pošti.Zanesljivo in to 100% vem,da,ko na 0ošti pride do zastoja zaradi velikega števila paketov,nihče več ne ve kje je kaj.Poslovodstvo je praktično 20 zadnjih let enako,samo vrtijo se na vodilnih položajih in vsake toliko časa se jim pridruži kakšen,ki jim dobro leže v r..!Da o škodi,ki se je naredila niti ne govorimo.
niktalop
05. 12. 2020 15.58
+3
V zadnjem času se je čas dostave podaljšal za nekaj dni. Kdor kupuje preko spleta naj računa da se bo dostava ''jutri'' spremenila v ''en teden''. Ena kurisrska družba, ki dostavlja na območju kjer stanujem, pa naj zaposli osebo ki bo znala slovensko. Dovolj mi je balkanske spakedravščine ki ponižuje slovenščino.
ochi
05. 12. 2020 13.54
+4
folk se ne zaveda, da cena, ki jo prodajalec postavi za izdelek na spletni strani vključuje natanko to, izdelek. dostava, pakiranje, dostava tako ali drugače, način plačila, osebni prevzem, vnos v stanovanje - temu se v stroki reče value added logistics. plačuje se izdelek in storitve, potem pa sam izbiraj, kje je ceneje in koliko bo luksuza.
tipero
05. 12. 2020 13.51
+8
Oris situacija. V prometu in pretovoru zaposleni na pošti delamo po 60 do 70 ur tedensko, da sploh lahko nekako vzdržujemo prihod in odhod vsega kar pride. Res je da uprava ni nikakor bila pripravljena na nastalo situacijo. Vrli novinarji se raje obrnite na upravo ker je vse njihova krivda. Delavci žal več kot delati ne moremo...
RamzesII
05. 12. 2020 13.39
"Največ pritožb, pravi, pa dobijo zaradi doplačil in cen dostave." Res, če je pa pri naročilu že vnaprej znana cena dostave.
RamzesII
05. 12. 2020 13.36
+0
"Tu so še pritožbe, da nekateri dostavljavci ne upoštevajo ukrepov in nimajo maske na obrazu." Res, to je ena stran medalje, kaj pa druga. Druga ima masko, ne vemo.
kekec_pokec
05. 12. 2020 13.36
+4
Pošta slovenije je čisti poden, najdražji in najslabši, vsi ostali so OK
tipero
05. 12. 2020 14.14
+4
Seveda sploh ko kličeš in si 10 v čakalni vrsti. Paketa pa iz LJ do Vrhnike na spravijo v 14 dneh. DPD in GLS uporablja privat kombije za dostavo. Iz zanesljivih podatkov dostavljalci teh dveh hodijo prosit, če lahko pridejo delat na Pošto Slovenije kerntam ne zmorejo vsak dan po 14 ur na dan za 750e... Ne pisat bedarij samo zato ker sediš na kauču ali v topli pisarni!
ButaleLand
05. 12. 2020 13.35
+7
Direktor pošte Slovenije & CO so zasidrani na svojih pozicijah že kar nekaj let, čeprav delavci odhajajo in izpostavljajo svojo problematiko in nezadovoljstvo. Novinarji o tem skoraj ne poročate...vas hitro utišajo. Če bi se že pred časom zamenjalo poslovodstvo pošte, bi se verjetno pošta tudi drugače organizirala pod novim vodstvom. Starejši poštarji ne sfolgajo učit na novo zaposlenih in opravljati še svoje delo, pa še bolniške sodelavcev, pomenijo dodatno obremenitev in delitev terenov. Zato prihaja do zamud v dostavi, saj veliko pošiljk ostane za naslednji dan...in tako naprej iz dneva v dan v začaranem krogu. Plače so pa sploh suženjske na pošti.
RdecaZvezda
06. 12. 2020 09.21
RamzesII
05. 12. 2020 13.35
+2
"ne pride ne paket ne listek, ampak je bil paket na balkonu ali pod stopnicami" Torej je paket prišel, ne da ni.
kitzbill
05. 12. 2020 13.27
+4
izkušnje z DPDjem, naročili , in plačali zimske gume, pa so odšle drugam, samo poštenosti tega človeka se imamo zahvalit, da smo pošiljko prejeli čez neki dni. lp
periot22
05. 12. 2020 15.14
-1
Oz
05. 12. 2020 13.23
+3
Katastrofa je v tem, da vsi ti dostavljalci (najbolj Pošta Slovenije) so požrešni na denar. Nimajo pa tega spoznanja, da nimajo dovolj kapacitet in človeških resursov, da niso zmožni kvalitetno in pravočasno opraviti storitev. Z eno besedo....samo pohlep po denarju. Ko pa se bodo delili dobički, se ve kdo bo deležen.
CDROM
05. 12. 2020 13.18
+3
Ker delam v tem sektorju vam moram povedat, da podjetja hitro pošljejo in sprocesirajo naročila skozi, da gre čim hitreje naprej. Sedaj smo imeli lep primer Črni petek (black friday) in pošiljanje preko Pošte Slovenije. Zagotovljeno imamo da stranka v roku 3 dni prejme artikel in pol so se vrstili klici in pritožbe in smo šli poizvedovat kaj se dogaja. Nato so sledili klici raznih bank in takih ki ponujajo kredite, da stranke niso dobile artiklov mi pa poslali vse naprej. Nato smo klicali kaj se dogaja in kje je roba, ter ugotovili, da na centralni Pošti v Ljubljani se je vse zabilo in ljudje niso dobili artiklov v roku. Ne vem kako je potem zaokrožila celo slika okrog s tega centralnega skladišča koliko izdelkov imajo (zabito vse skup) in predvsem v tej smeri kako so bile vse te pošiljke puščene zunaj na prostem in jih je še sneg lepo pobelil. Skratka to je nepojmljivo kako in kaj delajo s to dostavo. Pakete se lepo zavije ali da v škatle potem pa nam stranke slikajo kako dobijo poškodovane pakete in izdelke.
Oz
05. 12. 2020 13.34
+0
Mi že tri tedne čakamo dostavo 65” TV sprejemnika . Iz obeh strani (dobavitelj in dostavljalec) smo bili deležni samo izgovorov. Sedaj pa čakamo da mine 30 dnevni rok da bomo dobili denar nazaj. Pošiljke pa na Pošti Slovenije ne najdejo. Ne razumem zakaj dostavljalec enostavno pove dobavitelju/pošiljatelju, da ne more izvršiti storitve.
RdecaZvezda
06. 12. 2020 09.24
Poštarji se držijo pravila,za malo denarja,malo muzike,narod bo pa počakal.
Ofca1A
05. 12. 2020 13.11
+1
pennywajz
05. 12. 2020 12.46
+5
Slabe izkusnje z vsemi dostavljalci. Poskodovani/uniceni paketi (UPS, DPD), napacne dostave (GLS), preplacilo postnih storitev (posta Slovenije).. Dobre izkusnje edino do sedaj z DHL
proofreader
05. 12. 2020 12.40
+8
Menda bo podjetje mimovrste spremenilo ime, da bo bolj realistično.
Domzl
05. 12. 2020 12.36
+2
txoxnxy
05. 12. 2020 12.29
+4
Kartic, razglednic praktično ni več, tudi penzij in ostalih izplačil že dolgo poštarji ne nosijo več, zaprli so večino manjših post, naj jih ponovno odprejo sedaj ko paketi prihajajo dnevno v vsako drugo stanovanje.
ochi
05. 12. 2020 12.17
+5
V vsak kraj lepo zraven mlekomata se paketomat za posiljke do dolocene standardne dimenzije in je stvar resena. Pa naj se vsak kraj sam odloci ali zeli tako investicijo ali ne.
ochi
05. 12. 2020 12.20
+4
In to ne v stilu telekomunikacijske infrastrukture kjer vsak operater koplje svoje rove. Lepo druzbena lastnina dostopna za vse prijavljene dostavne sluzbe. Pa naj placujejo takso obcini za uporabo bo se obcina malo zasluzila.
ochi
05. 12. 2020 12.21
+3
Glede na to da so nove osebne biometricne bi se dalo kaj pogruntat. Osebna plus geslo to zmore vsako teslo.
lodz68
05. 12. 2020 13.21
+0
Kako boš pa plačal,brihta ??? Meni bi moral ta teden GLS dostavit paket,pa so ga dali kar v paketomat vsosednjo občino.A misliš da ga bom vzdignil in plačal dodatno 1,5 eura da so mi ga dostavili 8 kilometrov v drug kraj ??? Zato nerad plačujem vnaprej.
ochi
05. 12. 2020 13.49
kako pa plačaš na mlekomatu, kako na krompiromatu. gotovina se poslavlja btw.
lodz68
05. 12. 2020 17.00
+1
ochi-saj ti nisi resen,kaki mlekomat...pri nas v prekmurju se izpod 40% ne pije,vodo pa imamo samo za noge prat...
RdecaZvezda
06. 12. 2020 09.27
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++