Inšpektor

Drugi tir, "viadukti so za oko, predori za denar"

Ljubljana, 01. 05. 2021 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
79

Po četrt stoletja preigravanj, podražitev, pocenitev, interesov in zamud se gradnja milijardnega drugega tira naposled le začenja. Kdo bo imel največ od drugega tira? Med gradbinci kroži anekdota, "viadukti so za oko, predori za denar." Najbrž ne naključno, saj je na 27-kilometrskem drugem tiru dobrih 20 kilometrov predorov. Glavni, 600-milijonski posel, je dobil Kolektor, ki je zgradil tudi že dostopne ceste do gradbišča. Že pred tem pa so poniknili milijoni za študije, analize, raziskave, projekte … Nabralo se je za 45 tekočih metrov fasciklov dokumentacije.

Rdeče luči projektu ne more prižgati več nihče, je na trasi drugega tira ugotovil novinar Marko Gregorc, ki je pripravil prispevek za rubriko 24UR Inšpektor. Na terenu je bil tako z direktorjem 2TDK Pavlom Hevko kot direktorjem prvega gradbinca – Kolektorja – Kristjanom Mugerlijem.

45 metrov fasciklov dokumentacije in že prvi aneksi

Gradbišče drugega tira bo teklo po Krasu in sekalo njegov rob točno tam, kjer ga že danes seka avtocestni viadukt Črni Kal. Ta je pravi spomenik slovenskemu gradbeništvu in tudi drugi tir bodo gradili domači strokovnjaki. Za razliko od avtocest bo večina del tokrat potekala pod zemljo. Od 27 kilometrov povezave jih bo dvajset potekalo skozi predore.  

Na drugem tiru smo anekse dočakali, še preden so se dela dobro začela – pri gradnji 20 kilometrov dostopnih cest do gradbišča. Te so uradno zaključene. Gradil jih je Kolektor, ki bo dobil tudi 600 milijonov evrov vredne glavne posle. Upravičen aneks je bila utrditev zidu s pilotno steno. Na 2TDK ocenjujejo, da bo stala toliko kot hiša v prestolnici – približno pol milijona evrov. Delo je bilo nujno, saj bi zemljino lahko odneslo na cesto. A z boljšimi študijami terena, torej podaljšanjem 45 metrov dokumentacije, bi se aneksu lahko izognili. Kot poudari Hevka: "Če bi dobro raziskali teren, če bi se malce bolj poglobili v to, bi lahko že prvotno načrtovali v to smer in ne bi bilo potrebe po aneksu."

Kolektor je gradnjo cest prevzel za slabih 12 milijonov evrov, ob tem pa 2TDK-ju izročil še zahtevke za tri milijone evrov. Pri Hevki so jih zaenkrat potrdili slabo polovico, 1,3 milijona. Svoje zahtevke do Kolektorja pa ima tudi 2TDK. Ceste so na nekaterih delih tudi preozke in s cestnim pohištvom, po mnenju Hevke, za gradbiščno uporabo preveč razkošne. Šele po koncu gradnje drugega tira jih bodo lahko uporabljali domačini. Čeprav bo med kopanjem tunelov po njih vsakih šest minut peljal 40-tonski tovornjak, morajo po zaprtju gradbišča ceste ostati brezhibne. Že 50-krat manjši projekt gradnje cest pa lahko nakazuje, kaj nas čaka pri glavnih delih.

Darilo ob podpisu pogodbe. Pavle Hevka, direktor 2TDK, in Kristjan Mugerli, direktor glavnega gradbinca – Kolektorja.
Darilo ob podpisu pogodbe. Pavle Hevka, direktor 2TDK, in Kristjan Mugerli, direktor glavnega gradbinca – Kolektorja. FOTO: Miro Majcen

Direktor Kolektorja, Kristjan Mugerli, je kljub kritikam 2TDK glede gradnje dostopnih cest prepričan, da so delo opravili dobro. "Te meritve so bile opravljene z metodami, ki niso merodajne. Kar smo mi odkrili s svojimi vrtinami, je, da so ceste ustrezne." Asfalt so zato po pregledu z georadarjem sondirali tudi nadzorniki in Hevka pričakuje odpravo napak še pred začetkom glavnih del. "Na določenih odsekih bo treba v celoti zamenjati voziščno konstrukcijo, na določenih odsekih pa so možni finančni odbitki, ker je tehnološko sprejemljivo."  

Še preden so gradbinci prišli do trase drugega tira, smo se torej naučili troje: Prvič: 2TDK in Kolektor – ta bo opravljal tudi glavna dela – sta v sporu glede kakovosti opravljenih del. Drugič: 45 metrov dokumentacije ni zagotovilo, da na gradbišču ne more priti do večjih presenečenj, in tretjič: Že za enostavnejša dela, kot bo gradnja železnice, so pri Kolektorju zahtevali četrtino in dobili desetino več denarja, kot je predvidevala pogodba.

Dvotirnost – še vedno neodgovorjeno vprašanje

Drugi tir leta 2026 najverjetneje še ne bo dvotirna železnica. Vprašanje dvotirnosti se je v dvajsetih letih spreminjalo skoraj z vsako vlado, dokler dveh prog v zakonu leta 2017 ni zacementirala Cerarjeva vlada. Nastavki za dve progi bodo zaenkrat zgrajeni le skozi daljše hribe. Zakaj se drugi – drugi tir gradi zgolj v predorih, skrbi tudi predsednika Projektnega sveta za civilni nadzor Jadrana Bajca. "Priprava dvotirne proge je temeljna, to je bila tudi obljuba politike volivcem, ko so šli na referendum, da se to dela, tako kot se dela, je nedostojnost slovenske države."

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec miri, da postopki vzpostavitve dvotirnosti tečejo. "Nikjer se ne zatika, mi imamo vso zakonsko podlago, da se nadaljuje umeščanje v prostor. Ta trenutek se umešča v prostor. Ko bo čas za to, bo tudi ministrstvo predložilo zakon, zakon je že pripravljen."

Kljub vsem pripravljenim zakonom in umeščanju v prostor se člani Sveta za civilni nadzor na podlagi investicijskih planov bojijo, da bi se gradnja druge proge lahko zaključila šele leta 2033, torej kar sedem let za gradnjo prve proge. Domačin – Črnokalec Sergej Andrejaš si nadaljnjih 12 let življenja z gradbiščem, na leta podlage gradnje avtoceste, ne mora predstavljati. "Prebivalci smo naveličani čakati. Ker imamo izkušnje že od gradnje avtocestnega dela, saj živimo pod viaduktom. Od prašnih delcev, hrupa, svetlobnih motenj in tako naprej …"

 

Kreativni grafiki na POP TV so prikazali najdaljši predor na trasi drugega tira. Predor T1 bo dolg kar 6714 metrov, tik ob njem bo še ena servisna cev popolnoma enakih dimenzij, le nekoliko krajša.
Kreativni grafiki na POP TV so prikazali najdaljši predor na trasi drugega tira. Predor T1 bo dolg kar 6714 metrov, tik ob njem bo še ena servisna cev popolnoma enakih dimenzij, le nekoliko krajša. FOTO: 24UR Inšpektor

Karavanke: Drugi tir izbira izvajalcev

Avstrija in Slovenija 30 let po odprtju prve skupaj intenzivno kopljeta drugo cev Karavanškega predora. Delavci turškega Cengiza so zakopali že 750 metrov globoko. Kljub dobremu napredovanju pa nas močno prehitevajo Avstrijci. Ti so zakopali že skoraj štiri kilometre globoko. Slovence oziroma Turke naj bi na svoji strani čakali do jeseni 2023.

Razlog za zamude je jasen. Ko so Avstrijci že začeli dela, smo pri nas še iskali gradbinca. Tudi Karavanke je želel graditi Kolektor, a se s ceno nikakor ni uspel približati najnižji ponudbi. Nazadnje je skupaj s partnerji iz konzorcija za gradnjo ponudil 121 milijonov evrov, najcenejši Cengiz pa kar 21 milijonov evrov manj. Turški Cengiz se je potegoval tudi za dela na drugem tiru. V dvokrožnem razpisu so se z ustreznimi referencami skupaj s Kolektorjem in Strabagom uvrstili v ožji izbor gradbincev, ki so med seboj tekmovali le še s ceno. Turki na koncu ponudbe sploh niso oddali, Strabag pa je ponudbo oddal le za prvi del projekta – še ta je bila 60 milijonov evrov višja od Kolektorjeve. Mugerli je na vprašanje, kako so se lahko tako hitro toliko pocenili, odgovoril: "Ali pa so se oni tako hitro podražili, ker so verjetno prišli v drugo poslovno okolje in morda ugotavljajo, da so bili mogoče na Karavankah prenizki."

Celoten prispevek 24UR Inšpektor z Markom Gregorcem tudi o nadzoru, supernadzoru in povezavah si lahko ogledate na VOYO

Koronavirus pasica nova


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
03. 05. 2021 08.54
A mogoče kdo ve, kako je z g. Kovačič Vilijem?
MaticMato
02. 05. 2021 15.37
+3
Končno se je začelo. Upam, da res brez nepotrebnih aneksov. Minister se je do danes držal vseh obljub.... dobro!
Silvo Falež
02. 05. 2021 15.16
+3
Po 12 letih levih vlad... se je koncno zacelo graditi. Bravo! Levicarji in neodvisni mediji so zeleni od zavisti. Samo naprej, Vrtovec!
ElectroVoice
02. 05. 2021 11.24
+0
"Nabralo se je za 45 tekočih metrov fasciklov dokumentacije". Na koncu jih bo 70 metrov in desetine aneksov. Praksa je že utečena in se je s to vlado ne da izkoreniniti...
bc123456
02. 05. 2021 10.00
+3
SCT in direktorji, so bili amaterji proti tem kriminalcem KOLEKTOR in 2TDK
CelindaAndre
02. 05. 2021 09.47
+5
Začela se je že pred letom največja kriminalna zgodba..Gospoda to bo kriminal svetovnih razsežnosti..
zibertmi
02. 05. 2021 08.52
+0
seveda po tolikih letih manipulacij sds-sa so zopet na vrsti aneksi in korupcije.nadzor podjetje z dvema zaposlenima ,do sedaj brez referenc in kakih poslov do sedaj.je pa posel stekel brez vilija.se bodo spet lahko derbi politiki hvalili,tisti ,kiso delali v simensu ,za katere nihče ne ve in so v 90 setih pri 20 letih branili slovenjsko kasarno v pekrah.to jim je bil krajni domet
mikitr
02. 05. 2021 08.03
+4
Gradili ga bodo domači gradbinci z tujo delovno silo ali drugače ,narejeni so vsi vzvodi za krajo davkoplačevalskega denarja ,davkoplačevalci si bodo obrisali nos ,saj ne bo koristi,plače v sorodnih panogah bodo zaradi vdora zelo južnih delavcev in blage zakonodaje na podnu aki nižje,izkoriščanje ,mafiska posla,zakonodajne luknje pa na višku.
zibertmi
02. 05. 2021 08.53
+2
jajotu je vseeno,važen je njegov izplen.denar ,čas in kvaliteta sta posranska stvar
BETONSKI
01. 05. 2021 19.45
+3
DELAL SEM PRIMERJAVO ZASLUŽKA NA TRASI ALI PRI IZGRADNJI PODVOZOV NADVOZOV NI PRIMERJAVE ZASLUŽEK NA TRASI JE BISTVENO VEČJI PA TUDI PRI OBRAČUNU LAHKO MATSIKAJ UKRADEŠ ,KER JE VSE SKRITO V ZEMLJI,PRI OBJEKTIH TEGA NI MOGOČE.
sandi101
01. 05. 2021 17.27
+9
Kolektor se je pocenil , ker ima nenormalne marže . Delavci pa delajo za 700 e , ko je prag revščine 760e . Kam dajejo ta denar , ki nam ga izsesavajo je pa drug problem. Veliki Kolektor , če bi imeli delavci 1200 neto 168 h + regres + božičnico bi imeli morda kakega slovenskega delavca . Tako pa samo še malo in imajo 100% delavce in BIH in Kosova ....
dej no
01. 05. 2021 20.31
-5
ElectroVoice
02. 05. 2021 11.28
Ker doma otrokom nimajo česa med zobe za poriniti...
eurosapiens
01. 05. 2021 14.06
+6
smrdi po korupciji ... preplačali ga bomo vsaj za tretjino tako kot avtoceste in vse ostalo ... tir potrebuje luka koper plačali ga bomo pa vsi ... dobiček si raje med seboj delijo namesto da bi ga vložli v tir ... ko bo končan bodo pa luko koper prodali
RamzesII
01. 05. 2021 13.46
+7
"viadukti so za oko, predori za denar" Potem ni čudno, da ne eno ne drugo ni kvalitetno in se ruši, žal v napačnem trenutku.
Bojan-F
01. 05. 2021 13.27
+8
Za nepoučene ... slovenska gradbena projektiva in operativa so do konca časov Primorja in SCT-ja bili po kvaliteti nad evropskim povprečjem - dogajanja zadnjih 10 let ne morem soditi ... slovenski nacionalni projekt avtocestni križ je bil zgrajen kvalitetno in za nizko ceno ... težava je v politiki ... npr. ... Šentviški predor se je začelo graditi, ne da bi se vedelo kaj je "scope" ... investitor TEŠ6 je podpisal "ne-vodotesno" glavno pogodbo za tehnološko opremo (opravičilo: neznanje tujih jezikov) ... treba je tudi vedeti, da je po Keynes M. Johnu ob rahlem deficitu demokratičinih norm laže graditi - in to že od leta 1933 dalje ...
Bojan-F
01. 05. 2021 13.32
+7
... še ena primerjava z Hrvati ... primerjajmo nšu A5 in hrvaško A1 ... med Mariborom in lendavo imamo avtocestne priključke vsakih 6 km, hrvati na Dalmatini vsakih 14 km ... predorov in pokritih vkopov imamo na A5 5,5 %, na Dalmatini 4,8 %, da o logistiki niti ne pišem ...
Bojan-F
01. 05. 2021 13.34
+7
... in še moja zanimiva evientna in 100% dokazljiva domneva ... SLS bi lahko jadrala na učinkoviti izvedbi nacionalnega projekta ... a odšla je v pozabo ... zakaj že?
mikitr
02. 05. 2021 08.07
+4
Podobnika sta bila prepričana ,da bosta pobrala smetano,a sta prebutasta.
123soba
01. 05. 2021 13.18
+4
100 % bu. da. le. Tale mugeli pa veliko poje in spije. Je kr težka kategorija. Drugi tir na drugem tiru bo stal spet 1 miljardo, gotov pa bo leta 2050 ali kasneje....
kokicas
01. 05. 2021 13.02
+10
Ah niso resni jasno da se gradi dvo tirna proga sočasno, ker drugače nebomo imeli nič se naslednjih 50 let
kiropraktik
01. 05. 2021 12.31
+2
Kaj? A ga ni že Cerar zgradil
yanay
01. 05. 2021 11.48
+7
Že pri raziskavi terena se delajo kalkulacije, kaj bi bilo najbolj smotrno graditi. Verjetno se že takrat ve, kakšna gradnja bi bila najcenejša. Ker pa vemo, da so taki veliki projekti tudi velika molzna krava za določene elite, se projekti zaradi tega tudi spreminjajo. V te spremembe so vtkani vsi dodatni skriti stroški, ki končajo v žepih tistih, ki niti s prstom niso mignili, da zadeve stečejo. Ampak zanimivo, ko poberejo ta denar, pa zadeve lahko stečejo. Lahko se samo vprašamo, kakšen zblojen sistem to omogoča.
Antena
01. 05. 2021 11.33
+14
Delo dati kitajcem ne pa nasim tajkunom
bc123456
01. 05. 2021 11.09
+9
PROJEKTANTI IN IZVAJALCI ISTI LOPOVI KOT ZA ČASA SCT-a, KRIMINAL IN KORUPCIJA SE NADALJUJE, JANEZ JANŠA NE MORE POMAGATI, KER SPADA V ISTO GRUPO KORUPTIVNEŽEV
kajpavzdevek
01. 05. 2021 11.01
+14
Če delate te delajte istočasno 2 tira skupaj ! V nasprotnem se ne delajte norca ker en tir že imamo