Inšpektor

Kadrovska kriza hromi Slovenijo

Ljubljana, 04. 02. 2023 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
456

Primanjkuje 1.000 zdravnikov, 3.600 delavcev v zdravstveni negi in rehabilitaciji, od 4.000 do 5.000 učiteljev v šolah, vzgojiteljev v vrtcih, skoraj 12.000 delavcev v gostinstvu in turizmu, 3.800 voznikov, 5.000 parov rok v gradbeništvu. Kdo bo torej gradil domove, socialna stanovanja, še zlasti pa bolnišnice, šole, vrtce? Predvsem pa, kdo bo tam delal? Bodo morala podjetja, tudi lokali, restavracije, hoteli – ker ni kadra – zapirati svoja vrata?

Tako, kot je v gradbeništvu zdaj, ni bilo še nikoli, pravi gradbeni delavec Vid, ki v Sloveniji dela že 52 let. "Delo je danes nula. Gradbinci smo 'podn od podna'. Ampak nekdo mora tudi to delati." Gradbeništvo je ena od panog, ki so zaradi pomanjkanja kadra najbolj na udaru. Podjetja zato selijo svoje delavce z gradbišča na gradbišče in barantajo, kdo bi komu lahko odstopil nekaj ljudi. Primanjkuje zidarjev, tesarjev, inženirjev. "Gospodarstva ne briga, ali ima država kadre za svoja dela ali ne. Če jih nima, naj jih 'rodi in stvori', tako smo včasih rekli. Če se bo gospodarstvo začelo ustavljati zaradi kadrovskih težav, bo to udarilo tudi državo," svari Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva pri Gospodarski zbornice Slovenije.

Če je še pred nekaj leti Slovenija veljala za odskočno desko, vrata v Evropo, je danes drugače, delavci iz Slovenije odhajajo. Tudi tuji vozniki se Slovenije vse bolj izogibajo, odhajajo v Avstrijo, Nemčijo, Italijo, kjer so boljši pogoji in plače. Nenad Dakić, poklicni voznik in samostojni sindikalni predstavnik poklicnih voznikov, pravi, da bi morala plača v Sloveniji znašati od 2.000 do 2.200 evrov. "To je čisto normalna plača, nič pretiranega. Tisti podjetniki, ki jamrajo, da bi morali zaradi tega zapirati obrate, naj kar razmišljajo o tem, slej ko prej jih to čaka."

'Kriza, ki ji ni konca'

"Kriza, ki ji ni konca," o pomanjkanju kadra v hotelirstvu, gostinstvu, turizmu pripoveduje Gregor Jamnik, generalni direktor ljubljanskih hotelov Best Western Premier Hotel Slon in City Hotel Ljubljana. Po epidemiji je kadrovski manko udaril pravzaprav vse segmente. Urnike že lep čas krpajo iz dneva v dan, vsaka bolniška je izziv, pravi Jamnik. "Če smo včasih mrzlično iskali sobarice, danes mrzlično iščemo natakarje. Enostavno jih ni na trgu."

Težave v šolah in vrtcih

Delo vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja postaja vse bolj zahtevno in odgovorno, pravi vzgojiteljica Tinkara Urek iz Vrtca Mavrica Brežice. "Vzgojitelji smo se primorani vsako leto izobraževati. Vzgojitelj postaja tudi specialni pedagog, logoped in podobno."

Težave so tudi v šolah, ki komaj še organizirajo pouk. Ni matematikov, fizikov, računalničarjev, razrednih učiteljev. Urnike krpajo s študenti ali učitelji brez ustrezne izobrazbe. Kljub pomanjkanju morajo šole vsako leto opraviti enako delo. "Bistvena razlika med šolstvom in zdravstvom je, da pri nas ne moremo prenaročiti učencev čez tri, štiri mesece, pol leta, ne moremo formirati čakalnih vrst, da bodo učenci prišli nekoč do svoje izobrazbe", je jasen Gregor Pečan, predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev. Vse več je bolniških odsotnosti, izčrpanosti, depresije.

Na Osnovni šoli Podzemelj, kjer slovenščino poučuje Mirjana Kordič, imajo vsi učitelji povečan obseg dela. "Naši urniki so čisto zapolnjeni in enostavno zmanjka časa za ustvarjalnost, za dodatno izobraževanje in tudi kakovost dela se s tem zniža." Kadrovska stiska je le najbolj viden znak krize, zamujamo z reformo, svari Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ-a.

Skoraj prazen balkanski bazen

Napovedi glede pomanjkanja kadra pa so še bolj črne, balkanski bazen je že skoraj prazen. To ugotavlja tudi Urška Močnik, direktorica idrijskega doma upokojencev. "Avstrija in Nemčija sta k svoji kadrovski stiski pristopili bolj sistematično. Šli so kot izvajalci do kolegic v Bosni in Hercegovini, poskrbeli za hitre tečaje in usposabljanje za določena znanja in učili so jih nemškega jezika." 

Interesa za delo v Sloveniji preprosto ni več, ocenjuje bolničarka Hasija Ramić, ki je iz Bosne in Hercegovine prišla leta 2014. Medicinske sestre, bolničarke v domovih za starejše so pogosto preobremenjene, izčrpane, pripoveduje Vesna Tomazini. V idrijski dom upokojencev je prišla v covidnem času kot prostovoljka in tam tudi ostala. "Delo je res stresno, smo preobremenjene, delavke zbolevajo, odhajajo na bolniško, tiste, ki smo zdrave, pa dobimo dodatno delo."

Iščejo delovno silo iz tretjih držav

Slovenska podjetja se vse bolj spogledujejo z delavskimi organizacijami v Indiji, Pakistanu in na Filipinih. V Rogaški Slatini, v izobraževalnem centru, kjer med drugim izobražujejo tudi avtoprevoznike, so ob našem obisku v prvi vrsti predavalnice sedeli trije Nepalci. Za 29-letnega Harija Khanala je vsa domača vas prispevala denar, da je lahko pripotoval v Slovenijo. "Ko se bomo zaposlili, se bomo tukaj ustalili. Potem se bomo dobro počutili, si zagotovili boljšo prihodnost in pripeljali tudi naše družine v Slovenijo." Azijskih voznikov je sicer pri nas le za vzorec.

Jamnik tudi v gostinstvu, turizmu rešitev vidi v sporazumih za lažje zaposlovanje delavcev iz tretjih držav. "Filipinska kultura je podobna naši, angleški jezik je njihov drugi materni jezik, so zelo delovni, zelo pridni, zato se mi zdi to ena možnost, da vsaj malo ublažimo naš kadrovski problem v gostinstvu in turizmu."

Birokratski mlini meljejo v neskončnost

Dolgotrajni postopki so pogosto razlog, da izgubimo še tiste delavce, ki bi si pri nas želeli delati. Naval na upravne enote je precejšen, v zadnjih sedmih letih se je število vlog povečalo za trikrat, samo v zadnjih dveh letih za četrtino.

V avtoprevozništvu postopki običajno trajajo več kot šest mesecev, na področju zdravstvene nege še bistveno dlje, tudi več kot leto dni. Urška Močnik je pred leti kader iskala v Banjaluki. "Prek agencije za kadre sem uspela dobiti, kar nekaj kandidatk za zaposlitev na mesto srednje diplomirane sestre, vendar so postopki priznavanja izobrazbe pri nas tako dolgotrajni, da so gospe od te namere, da bi se zaposlile pri nas, odstopile."

V 24UR Inšpektor zaokrožujemo serijo člankov v preiskovalni zgodbi rubrike Dejstva: Kdo bo delal? Torej o kadrovski krizi v gradbeništvu, logistiki, zdravstvenih domovih, domovih za starejše, šolah in vrtcih. Kako hudo pomanjkanje kadra doživljajo posamezni delavci, ki v svojem poklicu še vztrajajo. 

Nekonkurenčno plačilo in porušena razmerja

Veliko vlogo pri kadrovski stiski ima tudi nekonkurenčno plačilo, zlasti v javnem sektorju. Plače po posameznih skupinah so zaradi parcialnih dogovorov rasle različno, razmerja so danes povsem porušena. Da država ni več konkurenčna z zasebnim sektorjem, pa se kaže zlasti pri visoko kvalificiranem kadru, pojasnjuje državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Urban Kodrič. "Usposobljenih kadrov, dobrih kadrov na žalost ne dobimo. Tukaj govorimo o informatiki, arhitektih, tehničnih poklicih." Zato na Ministrstvu za javno upravo pripravljajo reformo plačnega sistema. Pomanjkanje kadra na številnih področjih je tako kritično, da so nujni takojšnji ukrepi. 

inšpektor kdo bo delal
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (456)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24urbutalci
06. 02. 2023 15.58
+1
slo je zafurana mafijska država... kmalu bodo v Afriki mel boljši standard
24urbutalci
06. 02. 2023 15.56
+2
Kako čudno da ni kadra, ane, ko pa z isto plačo kupiš 40-50 odstotkov manj hrane...
krpati
06. 02. 2023 09.39
+2
Kdo bo? Jaz ne.... ko bom velik bom politik ali pa sodnik.....he he....drgače pa se na csd prključim....
G8J
05. 02. 2023 21.23
+3
Zadnjih 18let čedalje več primanjkuje poklicnih profilov, visoko izobraženih pa je kot smeti oziroma je situacija žal ravno obratna kot bi morala biti. Ni čudno da te povsod vlečejo za rokav in na kolenih prosijo za prideš k njim oziroma se pri njih zaposliš pa čeprav si njihova stranka (obisk lokala oziroma bara, stranka v taksiju, trgovini,hotelu, industrijski coni ...) ; še par let nazaj so te odganjali ko si rekel da bi delal za njih, sedaj te pa kot stranko sprašujejo in dajejo nagrade ; lep primer : v kolikor v Sintalu, Metroju ipd... pripeljaš sorodnika ali znanca ter se zaposlita skupaj dobita 100€ nagrade. Dragi moji, v kratkem pa bo tretja kriza od 2008 in boste videli kako se bo ponovila nova osamosvojitev in pripravlja se 3.svetovna vojna
Rafael Kramar
05. 02. 2023 13.36
-1
Saj pride recesija v kratkem, pa se bo naenkrat spet dalo s 500e priti skozi mesec!
Slava_Rusiji
05. 02. 2023 18.36
+1
S 500 € ne prideš več nikoli čez mesec.
24urbutalci
06. 02. 2023 15.57
-1
ROMELS
05. 02. 2023 09.47
+10
V naših časih je bilo enkrat več učencev in enkrat manj učiteljev kot sedaj. Sedaj pa je ravno obratno enkrat več učiteljev in skoraj enkrat manj učencev. Učitelji pa so v osnovnih šolah imeli vsi srednjo pedagoško izobrazbo in se sedanji učitelji po kakovosti lahko daleč skrijejo pred njimi.
tv1206802
04. 02. 2023 20.56
+4
Zadeve so 100% napačno predstavljene. Preveč ljudi je v pisarnah...
Dejan Krk
04. 02. 2023 20.21
+4
Za primerjavo. V svici iz 7000 frankov bruto dobis 5800 neto, butalistan 4k bruto dobis manj kot 2k neto. Klap klap. Sej ni cudn da nihce vec noce delat.
ramstein
04. 02. 2023 21.57
+2
Točno to! Je pa res, da v Švici za hišo 200 m2 plačuješ 2500 frakov letno davka. To je za družinsko hišo, kjer stanuješ, za drugo in tretjo... nepremičnino pa še bistveno več.
kekec154
04. 02. 2023 19.58
+2
Če manjka 40000 delavcev to predstavlja 2 % celotne populacije. Glede na SI-STAT podatke se je procen starejših od 60 let od leta 2010, ko je znašal cca 20 %, povečal na 27 % leta 2022, in glede na projekcije e bo povečal na 34 % leta 2040. Naslednjih 20 let bo peklenskih in vsako leto bo huje. Čez 10 let bo vsak, ki bo zmožen dela, največji car
Anejcc
04. 02. 2023 20.08
+1
Potem pa zraven dodaj se zaposlene v javnem sektorju. Tisti, ki bodo se delali v gospodarstvu, bodo prezivljali 75% drzave. Delovno aktivno prebivalstvo (leta 2022) 912.600 ljudi. V javnem sektorju je bilo decembra 2021 zaposlenih 182.437 ljudi. To je 20% 😳
Dejan Krk
04. 02. 2023 20.13
+6
Ce pristejes zraven se drzavne monopoliste (sz,tvslo,energetika,komunala,posta itn) to je najmanj 300.000 prisesanih pijavk.
Dejan Krk
04. 02. 2023 19.57
+2
Slovenija/Eu nujno potrebuje protidumpinsko zakonodajo. Za uvazanja suznjev najnizja placa naj bo min. 2x ali 3x uradnega minimalca v drzavi kjer bo ta delavec iz 3 drzav opravljal delo.
Dejan Krk
04. 02. 2023 19.49
+3
Evropski/butalistanski sistem hocem bit diplomiran drzavni parazit se pocasi podira.
ŽigaLausegger
04. 02. 2023 19.48
+5
Kako ni kadra? V dobi računalništva potrebujemo enega učitelja fizike/matematike za celo slovenijo. Ta človek lahko preko spletne konference nauči 3000 ulčencev pravo matematiko, pravo fiziko... Če ste zaj***** pouk v razredu oz. šolski sistem je sedaj to nekako edina šansa ne?
Dejan Krk
04. 02. 2023 19.46
+8
Prihaja racub za 30+ letni dumping ter opolnega razvrednotenja poklicev.
Samo DESNO je pravo
04. 02. 2023 19.42
+4
Kdo pa hoče delat v tako gnili državi z tako gnilo vlado..oderuhi, požeruhi. Skratka leva mafija.
ŽigaLausegger
04. 02. 2023 19.40
+8
Sem profesor fizike in tehnike. Že 5. leto zapored delam kot senior software and hardware developer za multinacionalko in življenje je lepo. V šolstvu moje delo ni bilo cenjeno oz. je bilo zaničevano, spljvano...
štajerski janezek
04. 02. 2023 19.35
+8
Ciato logicno ce pa je socialna pri nas tak fajn. To skenslajte pa bodo delavci takoj na voljo :)
a.kralj1994
04. 02. 2023 19.35
+15
Krivi ste menegerji, direktorčki, lastniki firm...vsi jamrate, da ni delavcev...so, ampak jih nočete pošteno plačati...in nihče ne bo več delal za drobiž...sami sebi izplačujete ogromne dobičke in si že prvo leto ob nakupu ali ustanovitvi firme, kupite jahto, luksuzne avtomobile, bla bla bla...nihče (ali zelo redki) ulagate v razvoj in širitev podjetij...samo molzete in molzete tudi tako, da dajete delavcem minimalne plače, ali pa še to ne....sami ste pogoltni in krivi za nastalo situacijo...nihče ne bo več delal za minimalca, razen tisti, ki pač morajo, ker so v to prisiljeni...in tudi teh je vse manj...delavcev je dovolj...ker če hodijo v tujino, je verjetno zato, ker jih tu na plačate pošteno, kaj ne??? kar naj gredo firme v maloro, katere ne morejo pošteno in dostojno plačati delavca...se bomo že na noge postavili...da se le politika ne bo vmešala s svojimi bonbočki in nepovratnimi sredstvi in ostalimi bluzenji...naj trg ostane odprt in kdor preživi, preživi...kdor ne, pač ne - naj zapre firmo...dokler si bo režija (pisarnarji v firmah) talal lepe plače in dobičke, delavci pa delali za minimalca, taka firma nima in ne sme imeti prihodnosti!!!
Rafael Kramar
04. 02. 2023 20.03
-5
Prav gotovo bomo eni desetletja vlagali v podjetja, da bomo lahko potem vam dajali velike denarje.
Jožajoža
04. 02. 2023 19.10
-4
največji lenuhi so med janšisti.
Samo DESNO je pravo
04. 02. 2023 19.40
+4
Sem te že zadnjič vprašal, zakaj nisi šel k psihiatru ko si bil naročen?! Lenuhi, socialni podporniki in brezdelneži ste kolesarilo celo leto po Lj.. od kje vam čas?
Morgoth
04. 02. 2023 18.32
+20
Dokler bodo nezaposleni, ne moremo govoriti o manku kadra!
Zentrum
04. 02. 2023 18.26
+18
V javnem sektorju imate ogromno rezerve...
Morgoth
04. 02. 2023 18.30
+10