Inšpektor

Kako rešiti stanovanjske probleme?

Ljubljana, 17. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
284

Kakšna je realnost stanovanjske problematike v Sloveniji? S kakšnimi težavami se soočajo ljudje? Kako uspešno oziroma neuspešno izpolnjujejo osnovno potrebo in pravico do primernega stanovanja? Kaj se dogaja z najemninami in kaj s cenami nepremičnin? Kje se bo gradilo in kaj? Kakšni so problemi in rešitve? In ali je koronakriza tu kar koli bistveno spremenila?

Stanovanjska problematika je še eno področje, ki se ga naša država loteva parcialno.
Stanovanjska problematika je še eno področje, ki se ga naša država loteva parcialno. FOTO: Shutterstock

"Stanovanjska problematika v Sloveniji: imamo občutno premalo javnih najemnih stanovanj, ponudba ne sledi povpraševanju. Najtežje pridejo do stanovanja mladi, socialno šibki in druge ranljive skupine. Po vsej državi bi po zadnjih ocenah potrebovali 10 tisoč javnih najemnih stanovanj, 600 bivalnih enot in vsaj 500 oskrbovanih stanovanj," ugotavlja v tokratnem 24ur Inšpektorju novinarka Maja Sodja s sogovorniki.

Tudi če so mladi zaposleni, pridejo izjemno težko do stanovanja brez pomoči staršev. Cene nepremičnin na trgu še kar rastejo in ta hip nič ne kaže, da bodo padle. Tržne najemnine so se zaradi koronakrize nekoliko znižale, a so za mnoge še vedno previsoke, nedosegljive. Rešitev je torej več javnih najemnih stanovanj, ki naj bi jih država zagotovila tudi s popravki stanovanjskega zakona. A Slovenija potrebuje stanovanjsko reformo, kar pa novela stanovanjskega zakona ni.

"Država se dela nemo, slepo, gluho in vsi tisti, ki opozarjamo – zelo dobronamerno – v želji, da bi dočakali razvojno politiko, smo moteči," pravi Joža Aljančič, upokojena sodnica, ki je v okviru Združenja najemnikov nudila brezplačno pravno pomoč tistim, ki so se kot najemniki znašli v stiski. Že leta opozarja na stanovanjsko problematiko in je kritična do vseh popravkov zakona, ki so jih uvedle vlade od leta 2003 naprej, ker da slovenska stanovanjska politika ni razvojna, pač pa 'zavožena' in razdiralna.

Stanovanjska problematika je še eno področje, ki se ga naša država loteva parcialno, z manjšimi popravki, ki morda res rešujejo tisto, kar je najbolj pereče, a še zdaleč ne celostno, sistemsko in z dolgoročnimi ukrepi, ki so nujni, ugotavljamo v rubriki 24ur Inšpektor. Kje so torej rešitve? Šef republiškega stanovanjskega sklada Črtomir Remec pravi, da je med drugim "vsekakor nujen davek na nepremičnine, ki bo bistveno spremenil razmere na trgu". Verjame, "da bo potem vsak razmislil, ali bo imel prazno stanovanje ali ne. Drugo pa, da se zniža davek na najemnine in da bo večji red, kar pomeni, da bodo vsi prijavili najemne pogodbe in plačali davke." To področje naj bi z novelo zakona uredila predvidena agencija za najemno posredovanje pod okriljem stanovanjskega sklada. Ta ukrep toplo pozdravlja Richard Sendi z Urbanističnega inštituta. "To je ukrep, za katerega upamo, da bo pripomogel k temu, da bo več lastnikov, ki bodo ponudili svoje kapacitete, saj vemo, da jih je precej. Ko gledate statistiko, je kar 21 odstotkov stanovanj nenaseljenih." Nekaj je res praznih, nekaj pa je praznih le na papirju. Veliko se oddaja na črno, da bi se izognili davku. 

"Stanovanjska problematika v Sloveniji: imamo občutno premalo javnih najemnih stanovanj, ponudba ne sledi povpraševanju."
"Stanovanjska problematika v Sloveniji: imamo občutno premalo javnih najemnih stanovanj, ponudba ne sledi povpraševanju." FOTO: Shutterstock

"Prvi ukrep je lahko znižanje davka na dohodek od oddaje v najem, ki je zelo visok, drugi pa olajšava pri dohodnini za investicije v zasebni najem. Druge države imajo tudi ukrep, ki se imenuje subvencija za izboljšave nepremičnine, ki se oddaja v najem," pravi Sendi. Ti ukrepi bi po njegovem mnenju spodbudili lastnike oziroma najemodajalce, da bi oddajali legalno. Posledično bi imeli bogatejši fond najemnih stanovanj, denar od pobranih davkov pa bi namenili za gradnjo javnih neprofitnih stanovanj. Šele takrat, ko bomo imeli več neprofitnih stanovanj, ko bo ponudba teh dovolj velika, se bodo najemnine na trgu znižale in tako postale bolj dosegljive širši množici ljudi. "In ko se bo trg z zadostnim številom najemnih neprofitnih stanovanj vzpostavil, se bo moral prilagoditi tudi trg; ne bo več ljudi, ki vlagajo v stanovanja in izkoriščajo stisko ljudi, da jim oni potem plačujejo kredite. Saj sploh ne vejo, kaj se ljudem dogaja, kakšno je realno stanje ..." je ostra Joža Aljančič. Govorili smo torej tudi o vplivu koronakrize na lastnike stanovanj Airbnb – kaj se zdaj dogaja s temi stanovanji?

Glede cen stanovanjskih nepremičnin pa – če so nekateri pričakovali in napovedovali, da bo čas epidemije močno premešal karte in znižal cene, se to ni zgodilo. Cene stanovanj rastejo od osamosvojitve dalje. Padle so v času krize leta 2008, vsem tistim, ki so rekli, da bodo padle zaradi covida-19, pa bi rekel, da so naivni, pravi Sendi. Od leta 2015 do danes, še dodaja, so cene stanovanj v povprečju zrasle za okoli 40 odstotkov. Tudi v prvi polovici letošnjega leta, torej v obdobju od januarja do junija 2020 so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za 3 odstotke; indeks cen stanovanjskih nepremičnin na ravni Slovenije v prvem polletju 2020 znaša 103,0, so pojasnili na Statističnem uradu RS. Kakšne cene so kje – tudi o tem nocoj. In tudi o tem, kaj in kje trenutno gradi stanovanjski sklad. Pa seveda tudi o celostnih, kompleksnih rešitvah na različnih področjih, ki bi jih nujno morala vsebovati stanovanjska politika naše države.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Helix Nebula
07. 11. 2020 13.16
+1
Banke nikol niso rable prodat poceni praznih stanovanj, ker jim je SD podaril mgnogo miljard davkov. banke so nam ta denar vrnale v vlogi kreditov, te stanovanja pa prodajala po neverjetnih cenah. Tko je to ko se država vmeša v trg... SD ne razume pomena besede Liberalizacija
Saloreich
18. 10. 2020 09.41
+1
Bo Bill Gates rešil problem. S cepljenjem lahko zmanjšamo svetovno populacijo za 10-15%.
ni_mi_vse_eno
17. 10. 2020 20.40
+1
Če se bodo montirale v stanovanje plinski grelci brez ustreznega prezračevanja, bo stanovanjska problematika v kratkem rešena.
Milko85
17. 10. 2020 19.45
+2
Heh jaz pa dal vlogo za spremembo namembnosti o rabi zemljišča pred 8leti pa še odgovora ne dobim. Torej po eni strani bi radi, da se gradi po drugi strani pa ne dajo dovoljenja...
flojdi
17. 10. 2020 19.41
+1
.stanovanj in hiš je praznih Ogromno. Zidanje Novih bo rešitev . ..C
User416781
17. 10. 2020 19.35
+4
Hahaha, gledam 24ur inšpektor...vidim, da imamo sedaj svetovalce za stanovanjsko politiko iz Afrike...
Carmenbula
17. 10. 2020 19.27
+4
Nobenih državnih in para državnh skladov, nobenih gradenj kjer sodeluje Kolektor, nobenih Kolhozov, Gulagov, Zadrug in skupinskih kotlov stanovanje je skrb posameznika tako kot so otroci skrb staršev in konec Maše. .Albanskih, Kosovskih problemov ne bomo reševali z Slovenskim denarjem SLOVENJA ni Albanska KRMILNICA..??
Novi uporabnik
19. 06. 2021 11.39
Sliši se dobro, sam vidimo da v praksi ne deluje.
David Peterka
17. 10. 2020 17.25
+1
Ne bodo padle cene. Sigurno. Padca ne bo edino, če bo inflacija. Kar pa ne pomeni, da bo ta pojedla kredite kot v Jugi saj imajo ljudje večinoma variabilno obrestno mero. Vse ostalo se bo zgodilo počasi zaradi inercije. Kriza je usekala 2008, najprej je bila še rast, padec je sledil kasneje najceneje se je kupovalo 2012. Take članke plačujejo ljudje, ki bi radi sedaj zadnji hip prodali raji, ki bo kmalu ko po tečejo teli socialni prilivi začela izgubljat službe. Banka Slovenije je pravi čas nehala dajat kredite, ker so se zavedli, da če reveži vzemejo kredit, bodo banke ko se enkrat spravijo spet zasegat nepremičnine dobile nepremičnine, ki niso toliko vredne kot so se prodajale saj so cene prenapihnjene. V kolikor pride pa do davka, ki seveda lastnikom ni v interesu pa so naše nepremičnine vredne mogoče 40 procentov sedanje cene. Poglejte čez mejo cene v Grazu in plačo tam ter ceno v Domzalah in plačo tu.
User416781
17. 10. 2020 19.22
+4
Variabilna obrestna mera in inflacija nista neposredno povezana. Euribor ni inflacija.
flojdi
17. 10. 2020 19.47
+1
.kwa. gurs oCeni neko stanovanje na eno ceno. zakaj se dopušča da je prodano točno za polovico te oCene. oz keri si pri palamudijo več
flojdi
17. 10. 2020 19.49
+1
. in lop ovščine obstajajo samo zato , ker
Tone1234
17. 10. 2020 17.08
+2
Poštena vlada bi morala ukiniti "Stanovanjski sklad" in ustanoviti Sklad za zagotavljanje lastniških stanovanj po poštenih cenah in informiranje o stroških gradnje stanovanj ( lastnih cenah). >Potem bi takšen sklad moral objaviti razpis za gradnjo npr. 20 000 stanovanj z ceno do max . 900 Eur/2 . LOkalna nepremičninsko gradbena mafija , bi se dogovorila, da ne bodo dali ponudbe zato bi v naslednjem koraku povabili kitajska podjetja. Pri naslednjem razpisu se gradbene firme ne bi več povezovale v hudodelske družbe pač pa bi po dobljeni lekciji pošteno konkurirali. Zgoraj imenovani sklad bi stanovanja ponudil v odkup izključno mladim družinam. Na ta način bi tudi dvignili rodnost. Na bolj pošteno raven bi padle tudi cene ostalih nepremičnin. Nagradno vprašanje; ali bodo politiki delovali v dobro mladih družin ali nepremičninske mafije?
TistoPravo
17. 10. 2020 18.24
+3
Po 1995 so načrtno uničilimdelavski razred...zdaj bodo mogli že počasi iskat te mlade yslovenske družine, ker dobrega predanega delavnega ddžavljana ne moreš za 25 zamrznit in se ti potem kar takoj pojavi komsi k seb pršu..,
TEDO84bv0MEDO
17. 10. 2020 15.48
+4
Ta članek ponavljate enkrat na teden. Tako kot stalno ponavljate Prijatelje, Pokovce in druge stare komedije.
Nakljucje
17. 10. 2020 15.34
+8
Ko nisem hotel oddati stanovanje na celovški na sproti kina Šiške albanski družini so mi metali v nabiralnik razne smeti.
TistoPravo
17. 10. 2020 18.22
+2
Najbolj da ga oddaš dvema študentkoma...;)
ElectroVoice
17. 10. 2020 15.32
+5
V kritičnem času sem bil ob službo, keša kot tehnični rintač v tovarni itak nisem imel, preživljati pa sem se začel s poučevanjem vsega živega, ker pač obvladam. Kreditno sposobnost sem z izgubo službe seveda izgubil. Sosed je stanovanje zraven mojega, enako, kupil na kredit na 20 let. Stanovanje je sedaj njegovo, moje pa moje ni, a v teh 20 letih sem jaz za stanarino plačal več kot dvakrat večji znesek od tistega, ki ga je sosed odplačal kot vsoto vseh obrokov. Tako se je še enkrat več potrdilo pravilo, da se v Sloveniji, baje v socialni državi, najbolj odira tiste, ki so najrevnejši. Razlog je enostaven: ker jih je največ in je absoluten izplen največji. Spomnim se, da so mi v enem letu stanarino povišali za 157%, na 257%. In jaz sem moral biti še hvaležen, da so ta dvig porazdelili na celo leto, in ne naenkrat. Šele zdaj, ko v tem stanovanju živim že 57 let, star pa sem 62, mi je ratalo jasno, da svojega doma sploh nikdar nisem imel. Pravico do bivanja v tej luknji sem si prav za prav vedno znova samo podaljševal. Na Podjetju za stanovanjske storitve seveda vsled glavnine prodanih stanovanj nihče ni izgubil službe. Denar za plače smo morali zagotavljati pa mi, ki si iz tega ali onega razloga stanovanja nismo mogli kupiti. In zagotavljamo ga še danes in zagotavljali ga bodo še naši vnuki, ki jim nikakor ne bo jasno, kako smo glavnina davkoplačevalcev v preteklosti lahko dopustili, da so nas pokvarjeni rojaki pokradli za 50 let nazaj in naprej. Ah, bolje, da pravočasno umrem. Mi tega vsaj ne bo treba razlagati zanamcem...
TistoPravo
17. 10. 2020 18.20
+2
Čista resnice....na množici revežev se bogataš redi
Carmenbula
17. 10. 2020 14.34
+11
Zakaj smo Slovenci žrtev Kosova, Albanije Turčije in Arabcev, da veselejačijo na račun obubožanih Slovencev..Kaj si gredo Komunisti, SD in Levica....?? Kaj dela policija, Pravosodje kaj smo Slovenci že peto razredni ??
TistoPravo
17. 10. 2020 14.32
+6
Rešitev je selitev...ne boš si hlev rihtou tam, kjer si sam od trave sonca in dežja odvisen...če ni podpore, usmeritve na državni ravni...pač za sebe ne potrebuješ ene luknje dolgoročno, potomci pa naj bodo skrb državnikov ki razmišljajo samo kako molzt narod...že generacijam v preteklostimso se otroci redno na tem področju ponesrečali, torej je bilo vse skupaj negotovo tudi že v prejšnjem sistemu, sedaj se pa nadaljuje. Ščitimo peščico starejših ki bi radi 140 let štancali, mlade silit v izkoriščevalske oblike sodelovanja za dobrobit celotne družbe..,napaka, in to sedaj lahko rečem že..,,nepopravljiva. Da se je v 90 na delovske certifikate, pravice...odpravnine čisto pozabilo, jih razvrednotilo..,bo zelo drag račun v bližnji prihodnosti. Sedaj imaš uničeno generacijo njihovih potomcev, in kaj sledi...nič...prepozno z tujcim se bo to prelepo poalpsko deželico reševalo....kar bo pomenilo, da ne bo več tako lepa..,in še dolgo ne več dežela pridnih in poštenih ljudi..žalostno, toda resnično!
Carmenbula
17. 10. 2020 14.32
+6
Družba ki rešuje Albance, Kosovarje Turke in Migrante ni Slovenska družba i imamo za svoje dovolj..Ničesar več ne sme država graditi in ropati lastni narod. Zakaj je Sloveniija krmilnica in socialni zavod za NE Evropske državljane in zakaj se Ne Evropski državljani izobražujejo in veseljačijo na raču n Slovencev Evropejca pa nobeega.. ?? Ali res Ljubljana ni primernega za drugega kot za Turke, Kosovarje in Albance..
Bott
17. 10. 2020 14.12
+4
Kako rešiti? Ali je kdo pomislil na višje minimalne plače? Na omejitev cen najema stanovanja? Niste ker za to ni politične volje.
User416781
17. 10. 2020 14.15
+2
Višje minimalne plače bodo imele kotra učinek.
borut_p
17. 10. 2020 14.24
-1
ali pa da bi ljudje malo več delali oz bili efektivni.
SDS Kopriva
17. 10. 2020 14.00
+5
Ne poznam nikogar ki bi imel prazno stanovanje, vsi oddajajo na črno, tudi kolegi od njih in njihovi kolegi pravijo enako. Na črno
SDS Kopriva
17. 10. 2020 14.00
+5
Let it be ...
17. 10. 2020 13.53
+6
Slovenščina je nekomu tuji jezik ... "S kakšnimi težavami se soočajo ljudi?"
Cesar Millan - Vodja krdela
17. 10. 2020 20.11
+1
Potem pa pridi v kranj v večernih urah skoraj ni več SLOVENCA v mestu !!! Se samo ALBANSKO še govori !!!
LedenaGora
17. 10. 2020 13.46
+5
rast stanovanj nebomo ustavili na noben način saj svet gleda na to kot varno investicijo saj cena stanovanj skoraj vedno raste in ne pada zato pa bogati dajejo denar v nepremičnine. če mi misnemo bolj obdavčit na drugo nepremičnino bojo strošek bili preneseni na najemnike in ne na lastinke. edino kar se bi lahko naredilo da se bi dajalo subvencije za gradnjo stanovanj ali bi pa ustavili migracije v slovenijo s katerimi bi stanovanski problem padel, z idejami kot je decentralizacija pa mislem d vemo kako dela italija... in vsi vemo da z stanovanji za en evro ni rešila nobenega od teh problemov ljudje gremo kjer nam ke cenej živet in ne kje bomo stanovanje zastonj dubili sj čez leta se pa to pozna v denarnici in če zračunaš je v mestu ceneje kupt na koncu za dvakat dražje..
devlon
17. 10. 2020 13.15
+4
problem rešiti tako, da se postreli vse tiste, ki ne ustvarjajo stanovanjske politike
User416781
17. 10. 2020 13.56
+6
Hm. Kdo bo pa potem ostal živ? A ti izvajaš stanovanjsko politiko? 🤪
devlon
17. 10. 2020 14.41
+1