Inšpektor

Kaotične razmere v zdravstvu – komu to nevzdržno stanje odgovarja

Ljubljana, 14. 01. 2023 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
64

Ob posnetkih bolnikov, ki smo jih gledali, kako ponoči nemočno stojijo v vrsti in čakajo, da se bodo lahko opredelili, da bodo končno dobili svojega osebnega zdravnika, se verjetno v vsakem med nami nekaj premakne. Mnoge ti posnetki žalostijo, nekateri so jezni, celo besni, vsem pa je jasno, da je nekaj hudo narobe. Da so odločevalci tako zelo zavozili sistem, da danes govorimo o kolapsu javnega zdravstva.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: 24UR Inšpektor

"Zdaj smo v situaciji, ko res mislim, da smo dosegli kritično točko in da, če ne bomo te ladje obrnili danes, potem bomo do te mere načeli javni zdravstveni sistem, da bo ogrožen," pravi Petra Došenović Bonča z ljubljanske ekonomske fakultete.

"Mi opazujemo, kaj se dogaja. Vemo, kakšne so rešitve in jih tudi ponujamo. A na gluha ušesa naletiš pri menedžmentu javnih ustanov in na nivoju politike. Rezultat pa vidite sami," pojasnjuje Dušan Vlahovič, dr. med., vodja Oddelka za urgentno anesteziološko dejavnost UKC LJ.

"Razmere so nesprejemljive, kaotične in človeka navdajajo z veliko zaskrbljenostjo. Ta situacija z družinsko medicino ni od včeraj in je nenormalno, zakaj je tako brutalno eskalirala ravno v teh dneh. Gre za moralno etično vprašanje, gre za to, da so to posebej ranljive skupine, starostniki, otroci, ki so tudi brez družinskega zdravnika," pa pravi prof. dr. Adolf Lukanović, dr. med., z ginekološke klinike UKC LJ.

Opozorila dobrih poznavalcev zdravstvenega sistema so jasna: v slovenskem zdravstvu se že desetletja pogovarjamo o enih in istih težavah, a jih nikdar ne razrešimo in izkoreninimo. Ponavljajo se vedno ene in iste, kot so kadrovsko pomanjkanje, preobremenjenost, iztrošena medicinska oprema, slabi delovni pogoji in preplačila pri nakupu medicinske opreme. Veliko je bilo v preteklosti storjenega, da bi stanje izboljšali, a zdi se, da vsak minister ali ministrica – na funkciji se jih je od osamosvojitve zvrstilo že 21 – vse začne znova. Ena od nekdanjih ministric nam je pokazala obsežen dokument temeljnega zakona v zdravstvu, Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so ga strokovnjaki pisali tri leta, potem pa še lep čas usklajevali z vsemi partnerji in dorekli skorajda vse. A kaj, ko je po menjavi oblasti obležal v predalih ministrstva. Tudi zaradi tega se poraja vprašanje: Komu te ponavljajoče se nevzdržne razmere ustrezajo?

In kaj se medtem dogaja v praksi, v ambulantah družinskih zdravnikov v zdravstvenih domovih? Obiskali smo ZD Škofja Loka, ZD Logatec in ZD Ljubljana, enota Vič-Rudnik.

V zadnjem letu je opazen porast števila oseb brez družinskega zdravnika, potrjujejo tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Ob koncu leta 2021 jih je bilo nekaj več kot 78 tisoč, na dan 31. decembra lani pa 99.012. Ob tem pojasnilo: V zadnjih tednih ste pogosto slišali, da je brez osebnega zdravnika okoli 130 tisoč ljudi, a v to številko so vključeni tudi tujci, med katerimi imajo nekateri svojega zdravnika na tujem, ob tem da imajo vsi pravico do zdravnika v Sloveniji. Eden ključnih razlogov za to je leto 2019, ko je minister Aleš Šabeder ugodil zahtevam družinskih zdravnikov in znižal normative za opredeljene bolnike na 1895 glavarinskih količnikov oz. okrog 1500 opredeljenih pacientov. Tisti, ki so delali več, so bili dodatno plačani. Šlo je za še eno gašenje požara, ki pa ga mnogi zdravniki takrat niso videli kot del rešitve. Znižanje glavarinskih količnikov je imelo pomembne posledice. Ko so se zdravniki, ki so imeli več kot dva tisoč pacientov, upokojili ali zapustili javni zdravstveni dom, teh niso v celoti prevzeli novi zdravniki, saj je bil količnik nižji. Vsak tak odhod je torej pomenil, da je brez zdravnika ostalo približno 500 bolnikov. 

Računsko sodišče je medtem v analizi do leta 2019 ugotovilo, da se je število zdravnikov od leta 2012 do 2018 povečalo za 30 odstotkov, s slabih 5.000 na 6.488. Število zdravnikov v postopku specializacije od leta 2008 do 2019 s slabih 1.200 na dobrih 1.700. Za petino se je v populaciji zavarovanih oseb povišalo tudi število starejših nad 65 let ob skoraj nespremenjenem številu prebivalcev. Pa vendar, med mladimi zdravniki je vse manj interesa za specializacijo družinske medicine. Med letoma 2011 in 2022 je bilo razpisanih 1.158 mest za specializacijo iz družinske medicine, zasedenih pa le 730. Več kot tretjina mest je torej ostala nezasedenih. Niti eno leto za specializacijo iz družinske medicine ni bilo več prijav, kot je bilo razpisanih mest.

Aktualni minister bo trenutni problem reševal z nagrajevanjem: 80 evrov neto na uro bo dobil zdravnik, ki bo po svojem rednem delu pregledoval še bolnike, ki nimajo izbranega zdravnika. Je takšen ukrep pravilen? Kaj bo prinesel na dolgi rok? Alarm namreč zvoni že dolgo, časa za sistemske rešitve pa je vse manj.

Celotno oddajo 24UR Inšpektor si lahko ogledate v arhivu VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razgledanec
14. 01. 2023 19.54
+4
Kaos bo dokler bo narod tiho in bo kimal na te vsakoletne umetne krize doktarjev, uciteljev in policistou delajo vse majn in majn in se jim ni zadosti ...natocimo si enkrat kupico resnice ucitelji zdaj po 2 v razredu torej so nesposobni ce je naso generacijo lahko navadil en sam ucitelj v razredu ,zdravniki z vec osebja kod kdar koli prej sprejmejo veliko majn pacijentou kot prej , policisti niso vec za red temrec organizacija za crpanje denarja od ljudi samo kazen je vazna za vsako stvar da negovorimo o spanju na delu kdo si to lahko privosci v drugih poklicih kot tile tu gor
Mi16
14. 01. 2023 19.04
+1
Nič bat bo Pernati,, mojster vseh mojstrov,, zrihtal da bo prav! Res se spozna na vse!!
SREBRNIBREG.
14. 01. 2023 21.04
+1
Boljše že kot kriminalci in lažnivci prejšnje vlade kateri so obljubili v treh mesecih skrajšanje čakalnih vrst. Edino kar so pa naredili je bilo podeljevanje 30 tisoč evroh visokih dodatkov zdravnikom.
Jimi1
14. 01. 2023 18.11
+2
Sistem se moralno ruši in civilizacijske vrednote padajo. Sodstvo zdravstvo in ravnovesje med plačami so bit druzbenega obstoja... Našteto več ne obstaja kar sami dokazujejo... Ko bo večina izgubila vsakršn smisev za bivanje tukaj je vprašanje vsakršne revolucije faktor časa. Po tem se zablojenemu sodstvu zdrabstvu in upravi precej slabo piše. Bes ljudstva je precej slaba popotnica za prihodnost ...
Pikapokapolonica
14. 01. 2023 17.20
+0
Jaz vidim, da je nekaj narobe z ljudmi. Če ne bi bilo tega prispevka, sploh ne bi vedela, da v bežigrajskem ZD zbirajo prijave. So vsi čakali točno ta dan? Kaj pa drugi ZD?
St. Gallen
14. 01. 2023 17.18
-6
dokler bo urna postavka keramicarja skoraj izenacena z urno postavko zdravnika ne bo bolje
DR. RNR
14. 01. 2023 17.03
+5
Zdej ne gre vec za zivljenja,kot v casu korona terorja. Farmacije ne dajo vec gnarja za dodatke,procente od cepiv. Jansa je izropal zdravstvo in ponizal drzavljane. Levaki so samo levaki,brez hrbtenice.
Milenkovi?
14. 01. 2023 19.44
-2
Ti si pa en velik bik.Ogromen.Ne da se povedat kolikšen.
MiiH
14. 01. 2023 16.40
+9
Zanimivo, v Zagrebu ista zgodba in mi nič ne vemo. Kot razpad bivše juge, zdaj pa razpad zdravstva.
Stolček
14. 01. 2023 17.59
+5
MiiH, in v Angliji, Nemčiji, in drugod v članicah EU.
Darko32
14. 01. 2023 15.40
+5
Dragi pisec članka. Vesel sem, da se je javno postavil oto vprašanje na akterega jaz vedno trdim, da je glavni cilj zdravnikov tipa zdravnik skozi OJRE in ne zdravnik skozi hipokratovo prisego. Čakalne vrste so bile umetno ustvarjene z namenom, da prikrijejo prirejanje zakonodaje na področju delovnega okolja naorda, narejena z ciljem, d asi zagotovijo delo isti zdravniki biznis v zasebnih ampbulantah na svoj račun in psihično prisiljo bolnike, da se odločijo za privat ambulanto. Isti zdravniki so bolnike sprejeli v javnem zavodu, kjer so zaposleni za nedoločen čas in potem jih poslali v zasebno ampbulanto, kjer delajo sami. Če gledamo sedaj štalo na področju družinske medicine vidimo, da so to sistematično povzročili tako, da so isti zdravniki kobajagi šli iz javnih zdravstvenih zavodov kjer so delali samo toliko časa, da so dobili koncesijo in potem so šli. Sedaj pa isti zdravniki prihajajo delat za 80€ nazaj. Tako so javno minirali zdravstveni sistem in z tem početjem dokazali, da so tisti pošteni zdravniki malo čez les, ker delajo pošteno in za svoje paciente za plačilo, ki je nižje od 80€. Sočasno pa vidimo, d av ambulantah za neopredeljene v bistvu spet ni rešena kazenska odgovornost za zdravnika, če da napačna navodila bolniku in bom ospet prirejali še naprej. Zato pravim ,da takšno stanje v bistvu ustreza samim zdravnikom, katerim ni v interesu zdravljenje ampak kako služiti na račun bolnikov in za to nič odgovarjati. Zato pravim, da je potrebno narediti čistko in odvzeti vsem koncesijo, kateri delajo v javnem zavodu kot stalno zaposleni in še potem delajo privat za svoj žep. Sočasno pa dati možnost 30 dnevnega časa odločitve. Po 30 dneh pa avtomatično odvzeti koncesijo in dovoljenje za upravljanje dela. Z tem bi zaščitili poštene zdravnike. Sedaj imamo določeno skupino teh zdravnikov, kateri se skrivajo z poštenjaki in delajo štalo v zdravstvu seveda za osebne koristi.
Grma53
14. 01. 2023 16.48
+2
Zdravniki niso umsko prizadeti posamezniki Za njimi je nekaj 10 let študija in imajo delo, ki ima zelo veliko odgovornost. V za vas gnilih zahodnih demokratičnih državah problem z zdravstvom uspešno rešujejo. Pri nas pa bi se nekateri radi vrnili nazaj v socializem, ko je narod na udarniški način reševal probleme. Ti časi so že zdavnaj mimo. Politiki, predvsem levi se morajo čimbolj umakniti stran od zdravstva in pustiti stroki, da najde rešitev. Od zadnjih 77 let levičarji skoraj ves čas pri koritu. In sedaj trditi, da imajo rešitev je smešno. Zdravnike je potrebno plačati glede na opravljeno delo in ne po času prebitem na delovnem mestu, tako kot je to v ordinacijah s koncesijo. Glavarine bi morale biti le osnova za osnovno plačo, kdor bi želel in zmogel delati več, pa naj dela.
mmickica
14. 01. 2023 15.34
+10
Ni mi jasno, zakaj enostavno ne povzamemo taksnega sistema, ki ga ima primerljivo velika drzava in je uspesen, na primer Avstrija. Enako velja za pokojninski sistem. Zakaj Slovenci vedno zelimo odkrivati Ameriko, ko pa je ta ze zdavnaj odkrita?! Predvsem se pri nas porabi absolutno prevec denarja za razne administracije in zbirokratiziranost celotne javne uprave. Tricetrt javnih uslubencev po raznih zavodih, tudi ZZZS in ZRSZ, ZPIZ, itd...je odvec! Ne recem, da ne delajo, da ne bo pomote, ampak njihovo delo je nepotrebno v danasnji digitalni dobi. A kdo bo tisti, ki si bo upal par tisocem ljudem to povedat in jih dat na cesto, delo pa organizirat tako, kot je za danasnji cas primerno? Taksno vlado podprem takoj, ampak se bojim, da si tega nobena ne bo upala.
Grma53
14. 01. 2023 16.54
+5
Pri nas šolski sistem še vedno obvladujejo komunisti in njihovi ponosni nasledniki. Zato ni upanja, da bi naši politiki, ki so pri koritu razmišljali tako, kot razmišljajo politiki v zahodnih demokratičnih državah. Miselnost, ki prevladuje pri nas, je še vedno globoko v socializmu, s tem da sta nam etika in morala čisto neznana pojma.
cantbeatme
14. 01. 2023 14.58
+1
Ukinit vse koncesije TAKOJ, če komu ni všeč pa naj spoka ven . Grožnje da bo kader bežal v tujino,je odveč. V javnem zdravstvu pa narediti red. To je moje mnenje.
Pikapokapolonica
14. 01. 2023 14.48
+1
Ne verjamem v te kaotične razmere.
kivzfccz
14. 01. 2023 14.17
-2
Ko bo svboda zasijala in v
branko-r
14. 01. 2023 14.06
+10
kdor ima malo pameti lahko vidi komu ustrezajo kaotične razmere to so zdravniki in zavarovalnice
periot22
14. 01. 2023 13.16
+14
Dvozivkam in covid dobičkarjim odgovarja!
kr--en
14. 01. 2023 13.10
-2
Imamo manj zdravnikov kot bi jih potrebovali. Na vse načine se trudimo, da bi jih odgnali še tistih nekaj, ki delajo. Ne vem zakaj je zdravnikov vedno manj? Dajmo jim še malo zaostrit pravila, morda bo pomagalo.
Nightingale
14. 01. 2023 13.08
+1
Ustreza, ne odgovarja...
Rains
14. 01. 2023 13.58
-1
Saj polovica bralcev tega portala itak ni pravih Slovencev tako, da je tudi odgovarja v redu.
zdravilozavse
14. 01. 2023 13.05
+11
Nekaj se moramo zavedati,v zdravstvu je vse v rokah politikov.Vemo,da denar izginja pri dobavah,pa ne naredimo nič.Zakaj?Zato,ker se vrh napaja prav tam.Videli smo JJ na jahti in golfu z igralci v zdravstvu.Pri holobu je podobno samo,da tam so igralci v sorodu z pokojnim Zemljaričem,in,če bo kakorkoli bežal po vpeljanih poslih bo odšel.Tako,da potreben je konkreten premislek koga postaviti na čelo države.Z nastavljenimi novimi obrazi ne bo šlo in bo vse enako kot doslej,delaj po navodilu ali greš.Vse pa je v rokah ljudi samo kaj,ko ne razmišljajo z svojo glavo ampak slepi nasedejo obljubam kot ovce.
Nakubik
14. 01. 2023 14.44
+2
točno tako odgovarja samo politiki , da so njihovi apetiti polni, kovčki provizij , ljudje zaslepljeni še naprej , ovce … ja vsi obrazi so isti levo ,desno se napaja,rabimo samo korenite spremembe .
User1538643
14. 01. 2023 13.02
+7
Mi imamo odličen sistem, podedovan, le da smo ga prenehali izvajati, pod pritiski saboterjev z različnimi motivacijami, vendar s skupnim imenovalcem. Denar. Zdaj tudi vlada, ne le nekateri medicinarji, naša vlada hoče ta sistem pospraviti in postaviti novi, ki bo v skladu z digitalizirano, WEF-u hlapčevsko EU, in njihovimi distopičnimi agendami uničevanja družbe in človeštva.
User1538643
14. 01. 2023 13.01
+1
Vojna kot vojna...
kr--en
14. 01. 2023 12.48
+6
Imamo sistem (in ljudstvo), ki ne razlikuje med tistimi, ki delajo veliko in dobro in tistimi, ne delajo nič, pa še tisto slabo.