Inšpektor

Kje so meje in pasti lepote?

Ljubljana, 15. 01. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
40

Lepotni ideali so se skozi zgodovino spreminjali ves čas, vendar pa so trenutni ideali še veliko bolj nevarni kot kdaj koli prej, saj jih je nemogoče doseči na naraven način. Trajno videz spreminjajo vse mlajši, starejši postajajo neprepoznavni, kult mladosti in všečkov nas spreminja v plastične spake, ne da bi vedeli, kaj to dolgoročno pomeni za naše zdravje, način življenja in prihodnost družbe.

Standard sodobne lepote je tako imenovan instaface, obraz za Instagram. "Govorim o neki primarno beli ženski, po navadi malo bolj zagoreli, s potegnjenimi lisičjimi očmi, visokimi ličnicami, izrazitimi polnimi usti, ravnim in ozkim nosom, potem so tu čeljustne kosti, da se izrazito vidijo, pa brada, da je špičasta. Ta standard se je izoblikoval na podlagi tehnologije, socialnih omrežij in plastičnih operacij in je naravno nedosegljiv," pojasnjuje Anja Steiner, 23-letnica, ki se ukvarja z digitalnim marketingom. In to je sporno. V primerjavi s trendi iz preteklosti moraš zdaj zapraviti veliko denarja in invazivno posegati v svoje telo za tak videz.

Ličila v kombinaciji s pravo osvetlitvijo in pravimi koti fotografiranja sicer res delajo čudeže, pa vendar nas ne morejo povsem spremeniti. 22-letni Felix Fox je umetnik ličenja, videograf, Cosmopolitan ga je razglasil za lepotnega vplivneža leta 2020. Liči mnogo deklet in žensk, tudi prepoznavne Slovenke in potrjuje, da si tudi pri nas večina želi prav določenega videza. "Vse bi rade izgledale kot ali Instagram filter ali Kardashianove," pravi.

"Vse bi rade izgledale kot ali Instagram filter ali Kardashianove," pravi umetnik ličenja Felix Fox.
"Vse bi rade izgledale kot ali Instagram filter ali Kardashianove," pravi umetnik ličenja Felix Fox. FOTO: Profimedia

Da za uspeh na Instagramu ni nujen popolnoma umeten videz, sicer dokazuje najuspešnejša slovenska vplivnica Lea Filipovič, ki ima kot lepa Afna na Instagramu neverjetnih 112 tisoč sledilcev. Filtri so tako mamljivi, ker so pri roki. "Ker vsakega lahko pretransformira do te točke, da si z enim klikom všečen. Me motijo moji zobje, en pritisk, en klik, so že lepši, bolj beli, bolj ravni," pojasnjuje.

Generaciji Instagrama je videz zelo pomemben, kar lahko vodi v duševne stiske

Do skrajnosti. Ker to ni več naravno dosegljivo, je vse več mladostnikov, fantov in deklet, depresivnih in nezadovoljnih samih s sabo. Generaciji Instagrama je videz zelo pomemben, temelji na fotografijah, kar lahko vodi v hude duševne stiske. Ukvarjanje z videzom je bilo mladim vedno pomembno, gre za razvojne značilnosti, pojasnjuje psihoterapevtka doktorica Danijela Moškov, ki se že desetletja v praksi ukvarja z otroki in mladostniki. Je pa težava zdaj v tem, da je ta pritisk nenehen. "Meni recimo pripovedujejo: sama sebi sem morala eno aplikacijo odstraniti, ker je sploh nisem zmogla pogledati vsake tri minute. In tukaj se mi zdi problem," dodaja.

Videz je še zlasti pomemben v modi, kamor pa se že znova vrača naravnejša, klasična lepota, pojasnjuje nekdanja manekenka in fotomodel, zdaj pa lastnica modne agencije MG models Maja Bulc. Dekleta v svoji agenciji uči, naj negujejo to, kar jim je dala mati narava.

Problematične zabave z botoksom

 Lepotne operacije, popravki, botoks in polnila niso več tabu in z njimi ni nič narobe, če gre za odrasle ljudi, ki o posegu dobro premislijo in dobijo vse potrebne podatke, poseg pa opravi strokovnjak v pravem okolju. A tudi že v Sloveniji naj bi nekateri ponujali takšne storitve kar v hotelskih sobah in celo na domu, kar je zelo tvegano.

"Občasno pride kakšna ženska potem, ko so imele botoks zabave, saj želi kakšno polnilo raztopiti. Potem je pa problem, ker ne vedo, kaj so prejele vase, ne poznajo produkta. Takrat je zelo težko reševati te stvari, ker sploh ne veš, kam so bile injicirane točno, kakšen produkt je bil injiciran in to je problem teh botoks zabav, ki se dogajajo. Nimaš nobenega sledenja, tudi te ženske so po eni strani skoraj žrtve, ker če gre kaj narobe, se nimajo na koga obrniti," pripoveduje plastična kirurginja dr. Daša Kovačič Bekovič. Tudi ona je dobila takšne ponudbe, ki jih je vsakič odločno zavrnila.

Stranke velikokrat napačno mislijo, da ti posegi niso nič takega. Še posebej nevarna so lahko polnila, saj gre za tujke v tkivu, kar je velika težava, če pride do infekcije. "Lahko pride do velikih komplikacij in potem je treba prav kirurško s skalpelom odstraniti polnilo v tkivu. To je samo ena od komplikacij. Na primer, hudo je tudi, če bi polnilo prišlo oziroma bi se ga apliciralo direktno v žilo ali v okolico žile in bi se s tem onemogočil krvni obtok določenega predela obraza, zaradi česar lahko pride do nekroze oziroma do propada kože na vršičku nosu, dela lica, tudi ustnice. Najhujša komplikacija pa je na primer slepota," še pove dr. Kovačič Beković.

Ljudje mnogokrat menijo, da lepotni posegi niso nič takšnega.
Ljudje mnogokrat menijo, da lepotni posegi niso nič takšnega. FOTO: Dreamestime

Še korak naprej so plastične operacije. Človeško telo ne loči med nujnimi zdravstvenimi posegi in estetskimi, raven stresa za telo je enaka, pravi lepotni kirurg doktor Andrej Testen. Že posvet o operaciji ne more biti opravljen mimogrede. "Včasih res vidiš, da imajo občutek, da bi samo še malo to. Jaz vsakemu povem, to ni tako, kot bi rekel: danes si bom dala delati nohte, jutri šla k frizerju, v četrtek si povečam prsi, v petek grem pa na plažo, pa Instagram, pa se bom malo fotografirala. To je resna operacija, ki zahteva rehabilitacijo, ki lahko ima posledice," pojasnjuje dr. Testen. Z lepotnimi operacijami ni nič narobe, se je pa treba zavedati, kaj pomenijo.

Črni trg lepote

Zdravniki, dermatologi in kirurgi so z etičnimi standardi zavezani k temu, da na mladoletnih osebah, kadar ne gre za medicinski razlog, ne izvajajo estetskih posegov. A to naj bi se na črno dogajalo tudi že pri nas. Na črno zato, ker jih licencirani zdravniki zavrnejo.

Doktorica Moškov meni, da gre v primerih, ko starši otrokom omogočajo lepotne posege, za problem psihopatologije staršev, ki mislijo, da otroku s tem koristijo. A jim v resnici močno škodijo. Tudi če otrok pride k staršu in reče, da mu mora omogočiti takšen ali drugačen poseg, saj bo drugače nesrečen ali depresiven ali ga okolica ne bo sprejela, mu s tem starši ne pomagajo.

Tudi Maja Bulc je kot mama prepričana, da imajo starši odgovornost, da otroke izobražujejo na tem področju, da pa so mladostniki preveč pod vplivom družbenih omrežij. "Seveda se potem mlada dekleta primerjajo s temi puncami, ki imajo takole ozek pas, kar je seveda nemogoče, ker ga tisto dekle na fotografiji v realnosti nima tako ozkega," pravi.

Meje uporabe in odgovornosti so zelo tanke, vsak vplivnež ali vplivnica ima svoje, pravi Lea Filipovič. Tudi filtri sami po sebi niso največje zlo, pomembno je, kako jih uporabljamo. "Predvsem tako, kot je alkohol na voljo, pa tako, kot so igre na srečo na voljo, ličila na voljo in vse to, kar naš svet omogoča, lahko se pretirava, lahko se pa kdaj pa kdaj pozabava s tem. Tako da je to treba ločiti, da se ne pretirava."

Ključno je, da smo v stiku sami s seboj, da se prepoznamo, se poznamo, sprejmemo to, da nismo vedno dobre volje, prenesemo slabo razpoloženje in lahko počakamo. In da je želja po lepoti le dodatek, ne pa edina ali odločilna stvar v življenju.

Celotno oddajo si lahko ogledate na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuki_9
15. 01. 2022 21.29
+1
Tisti moški, ki si želi karkoli umetnega pri svoji ženski, si naj gre operirat ta malega
ni_mi_vse_eno
21. 03. 2022 15.25
ni_mi_vse_eno
15. 01. 2022 20.54
Nikoli ne bom razumel, kako lepa in mlada gre pod nož, da postane iznakažena spaka. Zakaj?
booby98
15. 01. 2022 21.27
Zato da je opazena sploh tiste, ki zelijo zadovoljit mosko populacijo!!!
User792410
15. 01. 2022 20.41
+7
Prepričan sem, da samozavestne ženske tovrstnih popravkov ne potrebujejo! Tistim, ki pa samozavesti ne premorejo dovolj, pa po navadi niti tovrstni "popravki" ne pomagajo in na koncu pridemo do tega, da se nekatere ne znajo več pravočasno ustaviti in postanejo sužnje lepotnih popravkov in svojo naravno simpatičnost, ali celo seksipilnost spremenijo v nepopravljivo antipatičnost. No nekatere imajo smolo, da jih šarlatani, ki jim preveč zaupajo, že "v štartu" iznakazijo...
zibertmi
15. 01. 2022 20.06
+1
nek zagovornik jj in predsednik vsemogočega je precej zabuhel.mogoče je kaj bolan.saj je minister simoniti tu,sam zaradi čist neki drugega
Triindvajseti December
15. 01. 2022 19.23
+5
A je Petri Krčmar kdo že to povedal?🤔
zibertmi
15. 01. 2022 20.07
+2
verjetno že pred leti,zato sta šla pa verjetno narazen
robica03
15. 01. 2022 19.07
+5
Lahko si 100 krat na lepotni operaciji, ampak telo je staro. Jaz bi ženo zbrcal če bi šla na lepotno operacijo. Nisem se poročil s plastiko.
Dinho8O
15. 01. 2022 17.40
+6
Ce zenska pri nasmehu ne kaže gubic, obvoz.
HUSO BOSS
15. 01. 2022 16.57
+11
KAJ TI BO ZUBANJA LEPOTA ČE SI ZNOTRAJ GNIL...
HUSO BOSS
15. 01. 2022 16.57
+6
Viejo cabron
15. 01. 2022 16.52
+7
Na svetu obstajata samo dve stvari katerim se me moreš izogniti. To sta davki in smrt. Iskanje eliksira mladosti pa je pot brez končnega relutata.
Spyzdy
15. 01. 2022 15.42
+4
To je psiho reklama, da bi ženskam dali v glavo, da se je treba polepšat. Kot da bi bila reklama, da je obvezno treba imeti tiča dolgega 20 cm in debelega kot banano.
lojze3
15. 01. 2022 16.51
-3
Glede debeline in dolžine si malo skromen
rekapaka
15. 01. 2022 17.09
+5
Lojze Če bi ti imel 2 cm krajšega, bi bil kraljica!
Spyzdy
15. 01. 2022 17.54
+1
Eitipatapa
15. 01. 2022 15.38
+5
Tovrstni šibki členi družbe nas zavirajo pri evolucijskem napredku. To je prodrlo že v vse pore življenja. Dokler v mojem okraju ni pričel obratovati tovrsten salon, ki to počne, sem videval zelo lepe ženske, povsem naravnega videza. Od takrat, pa na njih 20 vsaj ena do dve tovrstni popravljeni a falirano popravljeni. Ta trend pa ni na izumiranju ampak kot kaže, šele v pravem vzponu, ker zdaj utehe v popravkih ne iščejo 40, 50, 60-letnice ampak že 18, 19, 20... in zagotovo tudi kakšne mladoletne. Osebno jih nekaj poznam in z nekaj ''popravki'' imajo vse bolj moške poteze obraza. Ali je to nekakšen fetiš teh, ki opravljajo estetske popravke ali drugače ne znajo narediti?
Marcus Wassmeier
15. 01. 2022 15.27
-1
Siske ja, žnabli ne
sinhron
15. 01. 2022 13.38
+11
Z botoksom in silikonom ženske izdelujejo lastne karikature ! Lepota je v nas ne na nas !
Pobrita srnica
15. 01. 2022 13.08
+4
Komentira pa vecina decev, sank komentatorjev z obrobja mest 🙄. Tud moski se veliko posluzujejo lepotnih popravkov, (estetskih) govorim za mesta ✌️😅
KrofKrof
15. 01. 2022 12.49
+5
Duck face. Fuj.
Old_geezer
15. 01. 2022 12.05
+12
Nobena taka iznakažena ženska pri meni ne bi imela nobenih šans. Pri njih namreč zunanjost izdaja tudi notranjost.
kryptix
15. 01. 2022 11.43
+6
Verjemite da se Kardashianki zdi butasto da si je dala pred desetimi leti vsadke v prdo ko pa bi jo lahko dobila z fitnesom+nogice bi nabildala in bi bila veliko lepša kot je sedaj z tistim kamijonom odzadi in tankimi nogicami ki ne pašejo zraven. Danes tamale garajo za tic prdo in zgledajo super brez plastike. Kak nos popravit,čeljust to pa nisem proti ker fitnes ne reši vsega.
muceli
15. 01. 2022 19.36
+1
Zakaj bi sploh bilo potrebno karkoli popravljat? Zaradi nekih trenutnih modnih trendov? Edina pametna stvar je redna vadba.
Obol
15. 01. 2022 11.29
+10
Na konc pa vse po istem kalupu narjene. Gledaš slike na IG, pa to lastna mati ne prepozna? 😂😂😂
Potouceni kramoh
15. 01. 2022 10.50
+7
Funkcionalno se mi zdi normalno, lepotno pa ne.Po moje postanejo odvisni tko kot uni ki se tetovirajo.Najprej en poseg, pol pa nesteto naprej.
AbcXyz1
15. 01. 2022 10.50
+5
Meja je v glavah, ampak te meja se prestavlja vedno bolj proti nekim čudnim mentalnim akrobacijam kako opravičiti vse te posege.