Inšpektor

'Krasta je del gibalnega razvoja otroka'

Ljubljana, 05. 10. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
4

Otroška igrišča. V parkih, ob blokovskih naseljih, ob javnih ustanovah, na šolskih dvoriščih, ob gostinskih lokalih ... Kako je poskrbljeno zanje? Kako so urejena ali neurejena? Kakšna so najbolj primerna za razvoj otrok? Kaj pravijo strokovnjaki, kakšna igra je za otroke najbolj spodbudna?

O vsem tem je beseda tekla v nocojšnji rubriki 24ur Inšpektor. Na terenu je stanje preverjal novinar Miha Drozg, ki se je o vseh teh stvareh pogovarjal s strokovnjaki z različnih področij. Med drugim tudi o tem, zakaj imamo po državi copy-paste igrišča in kakšno vlogo igra pri tem denar.

Govorili so tudi o tem, kaj je potrebna varnost, kako skrbeti, da so otroška igrišča varna, in kdo bi moral za to skrbeti; in kaj je na drugi strani pretirana skrb nekaterih staršev za varnost otrok ter tudi o pojavu tako imenovanih helikopterskih staršev, ki želijo otrokom prihraniti vse poškodbe, v resnici pa jim odrečejo tudi izkušnje. Kje je torej prava mera med skrbjo za varnost in skrbjo za otrokov razvoj? O tem govorijo strokovnjaki s Fakultete za šport in Filozofske fakultete. Tudi o pomenu proste igre otrok. Najboljša igrišča še zdaleč niso tista, ki imajo najbolj barvasta, v trgovini kupljena igrala.

Kje je prava mera med skrbjo za varnost in skrbjo za otrokov razvoj?
Kje je prava mera med skrbjo za varnost in skrbjo za otrokov razvoj? FOTO: 24UR Inšpektor

Tudi padci so sestavni, celo nujni del igre, odraščanja, poudarja dr. Gregor Jurak s Fakultete za šport. "To je zelo zelo pomembna izkušnja, saj otroci preizkušajo, kje so njihove meje. Ne delajmo si utvar, da bo otrok kar skočil s treh metrov, kajti otrok ve, kje je meja. Igrala, če so pravilno nameščena, omogočajo, da otroci sami raziskujejo, kaj zmore njihovo telo na teh napravah. Krasta je pa del gibalnega razvoja otroka."

Eno od opozoril pa pravi, da so za igro otrok neprimerne fitnes naprave, ki so nameščene in izdelane za odrasle. Na njih naj se otroci raje ne igrajo.

Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
05. 10. 2019 14.47
+4
Na zalost novodobni starsi ne znajo vzgajati otrok!
devlon
05. 10. 2019 08.52
-2
groza. prispevek o nicemur
ajkula12
05. 10. 2019 08.47
+11
eno je da pustis da pade, drugo pa da pustis 1 letnika da spleza na najvisji tobogan medtem si sam pa na klopci in kuckas po telefonu...
Sanuka
05. 10. 2019 07.42
+29
otroku morš pustit da pade.če mu boš govoru pazi,boš padu..ja sej ne ve kaj tu pomen..nej parkat pade da bo vidu kako je tu..se bo že navadu bit bl previdn.poletja so bla zmer v znamenju potolčenih kolen in hrast :)