Inšpektor

Ločiti prave alergije od modne muhe

Ljubljana, 02. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
33

V današnji družbi in času številni ljudje mislijo ali celo trdijo, da so alergični – na različno hrano, gluten, mlečne izdelke – pa v resnici niso, ampak gre za modno muho. Kljub temu dejstvu pa je res tudi, da tudi prave alergije naraščajo, in to ne zgolj zaradi boljšega diagnosticiranja. Zakaj je alergij v sodobni družbi vedno več, obstaja več teorij, veliko vprašanj pa je še brez odgovorov. O alergijah bi morali vedeti več, zato se je 24UR Inšpektor lotil te teme.

Alergija je posledica napake v imunskem sistemu.
Alergija je posledica napake v imunskem sistemu. FOTO: iStock

Alergije na jajca, mleko, sojo in pšenico pri otrocih pogosto izzvenijo, alergije na ribe, arašide in oreščke pa so pogosto prisotne vse življenje in običajno tudi bolj resne in celo življenjsko ogrožajoče. Pri alergijah veliko vlogo igra dednost. Vsekakor se je v zadnjih desetletjih dvignila zavest o alergijah in alergikih, več bolezni je prepoznanih, več ljudi se zdravi pri alergologih in družinskih zdravnikih ... Med alergijo in netoleranco je velika razlika, pravijo strokovnjaki alergologi, in tudi ukrepi so zato drugačni. Nekaj mitov in resnic o alergijah razloži tudi internist doktor Mitja Košnik z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergije na Golniku.

Alergija je posledica napake v imunskem sistemu. Imunski sistem alergične osebe napačno prepoznava popolnoma neškodljive snovi kot škodljive. Tako imenovani alergeni, kot so pršice, cvetni prah, živalska dlaka ali določena hrana, sprožijo burno reakcijo imunskega sistema. Nastajajo protitelesa, znana kot imunoglobulini E, ki sicer ščitijo organizem pred škodljivimi tujki, denimo paraziti. Iz celic se začnejo sproščati snovi, med njimi tudi histamin, ki razširijo krvne žile, stene teh pa postanejo bolj prepustne kot običajno. Če se histamin sprosti v ušesa, nos ali grlo, lahko nastanejo srbečica, težave s požiranjem ali dihanjem. Če se sprosti v prebavni trakt, nas lahko boli trebuh, dobimo drisko ... Če se histamin sprosti v koži, povzroči izpuščaje. Najhujša alergijska reakcija pa je anafilaktični šok: pojavijo se dihalne stiske, padec krvnega pritiska, izguba zavesti in celo smrt. Zato je takrat nujna takojšnja medicinska pomoč. In prav zato je nujno, da ločimo prave alergije od "namišljenih".

Z alergijami se je tokrat za rubriko 24UR Inšpektor ukvarjala Maja Roš Kanellopulos. 

Celoten prispevek najdete na VOYO.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saraarocku_
04. 02. 2019 14.15
+3
In se vedno ne morem verjeti, da slovensko zdravstvo dojema Atopijski/atopicni dermatitis, kot alergijo. Ko je pa dokazano, da gre za avtoimuno psihosomatsko bolezen. In ni ga antihistaminika ali kortikosteroida, ki bo to zadevo pozdravil na dolgi rok. Znanje o prehrani je res slabo, kar se tice slovenske populacije. Pa vendar, dajmo vsaj v vrtcih/solah in bolnicah prehrano iz najcenejse preklopiti na malo bolj kvalitetno..
saraarocku_
04. 02. 2019 14.10
To je poden od prispevka. Spet predstavljena le ena stran. Spet stran zdravstva, ki ne vidi preko tega, kar se naucijo v solskih klopeh. Prispevek je v posmeh vsem, ki se z alergijami in intolerancami spopadajo vsak dan. Namisljene so seveda zato, ker niso potrjene s strani alergoloskih ambulant. Ceprav ti ze vsak drugi zdravnik v alergo ambulanti in pediater sam pove, da alergoloski testi niso zanesljivi. Ceprav starsem verjamejo. Vidijo otroka, slisijo. Ampak ce ni na strani zdravnikov, potem tega ni. V pomislek novinarki: sploh razume koncept placebo efekta? Ali misli, da ga lahko nekajmesecni otrok pozna? Namrec te ezotericne vede, kot jih je imenoval gospod... so pomagale in pomagajo marsikateri druzini. Pa ne z kupom farmacevtskih izdelkov, za katere lahko odstejes tudi do 200€ mesecno.
Nadzornik
03. 02. 2019 20.40
+0
Moja alergija je nakup stvari med drugim tudi na jabolko. In nič ni to modna muha itd.. kdor to misli se k sreči ni srečal z alergijo. Zakaj telo tako reagira? Mogoce je res kriv imunski sistem. Zakaj pa ga ni več? Pa muslim da ne rabimo biti alergoligi. Zastrupljeno ozracje, hrana, voda in tudi žal nedosebni odnosi in stres. Pa ta zadnji se mogoče zdijo komu čudni, vendar tudi to je krivo za srečo in zadovoljstvo. In vse to povzroča stres telesu in telo se odzove z alergijo. Laično.
RUGIEVIT
03. 02. 2019 16.35
+17
Vse več sterilnosti in vse več bo alergij! Zato hitro malčke v vato in epruveto! Krivda je v veliki meri na strani staršev!!!
RupniK
03. 02. 2019 16.28
-11
S temi cepivi nam v bistvu take mikroskopske čipe vstavljajo v telo in potem nas Putin in Trump lahko nadzorujeta!
akmt
02. 02. 2019 14.58
-1
Kdor je alergicen na gluten, ima zelo velike sanse za diabetes. Je mocna povezava. Pa lep pozdrav iz diabetoloske ambulante.
saraarocku_
04. 02. 2019 14.01
+1
Alergija na gluten? Ali intoleranca? Pa lp, od nerazgledane matere.
akmt
02. 02. 2019 14.50
+14
Daj bodite no tiho, da nekdo vsaj zasluzi na racun folka. Napolnite police z brezglutensko hrano, to je sedaj trzna nisa. Moderno je jesti taksno hrano, pa naj jo folk kar je. Celiakija je dozivljenska bolezen, dokaze se jo samo z labolatorijem. Ima jo majhen %ljudi, imajo zelo majhen izbor hrane. Ce pa nekdo je brezglutensko hrano zaradi mode, ne bo nic bolj zdrav zaradi tega. Edino ce bo vzporedno zacel bolj paziti na prehranjevanje in gibanje, lahko posledicno shujsa in bo sam sebe prepriceval, da je to zaradi glutena. Kar pa nima nobene povezave z glutenom.....Trgovci,veselite se. Brezposelni, zacnite prodajati KARKOLI, kar se nanansa na "protialergijsko" in boste obogateli. Ker "znanje ljudskih mas" presega medicinsko znanje. Hahaha
minkica91
02. 02. 2019 14.28
+8
danes so vsi alergični na vse. Nekaj je res, veliko pa je pretiravanja. Moja prijateljica nikoli ni bila alergična na gluten, kar naenkrat pa mora imeti hrano brez glutena. Ne vem koliko je v tem resnice. ali je le modna muha.
Uporabnik1262524
02. 02. 2019 12.21
-7
Kako si upa tako lagat v kamero. Če ni raziskano in dokazano, še ne pomeni, da ne deluje. Bioresonanco mislim. In razlaga, da se vse kar ne deluje sme oglaševat, kar deluje, pa se ne sme .... a potem zdravila, ki se na veliko oglašujejo ne delujejo ... samo vprašam, malo sarkastično. Groza kam smo prišli.
GospodT
02. 02. 2019 12.30
+5
A ni zanimivo, kako se cepiva na veliko oglašujejo vsepovsod? Hkrati pa mediji nimajo dovolj poguma, da bi zbrali na kup strokovnjake in kakega anticepilca. Ne samo v Sloveniji, tak strah stroke pred dejstvi je tudi v tujini. Najbljižje pogovoru je bilo zaslišanje dr. Plotkina kot strokovnjaka, ki se je javil kot ekspertna priča v sodnem procesu med nekdanjima zakoncema, ki se nista mogla strinjati, ali naj bo otrok cepljen ali ne. Pravnik je Plotkina tako trgal na koščke 9 ur, da je drugi dan Plotkin odstopil kot ekspertna priča, kljub temu, da je pred tem dostavil 200 strani dolg ekspertni življenjepis.
expost
02. 02. 2019 12.48
+11
Drži. Naj dodam še nekaj. Sam sem bil skeptičen tudi do npr. homeopatije. Precej prepričevanja je bilo potrebnega, da sem dovolil homeopatsko zdravljenje pri hčeri, pa tudi ni dokazanih "pozitivnih učinkov na zdravje". Vendar se je njeno zdravje znatno izboljšalo. A če bi res držalo, da je homeopatija nateg, zakaj homeopatske remedije lahko prodajajo le lekarne oziroma farmacevti z opravljeno homeopatsko licenco?? Zakaj so zdravniki - homeopati morali vračati zdravniško licenco, če je homeopatija za farmacevtsko znanost le nek "hokuspokus s saharozo"??
akmt
02. 02. 2019 14.52
-2
Homeopatija ni nateg. Prodajajo jo pri nas. Vodja vsake lekarne je sel na izobrazevanje in vam bo svetoval pravo homeopatsko zdravilo.
akmt
02. 02. 2019 15.02
+3
Najbolj deluje bioresonanca, ki je od neke firme ali nekega s. p., skratka ce jo izvajajo "strokovnjaki" raznih firm za "preventivne preglede". Sluzijp denar na racun neumnosti ljudi. Sicer je pa pri boleznih ogromno na psihi. Ce te nek sarlatan pogleda in ina zraven nek aparat in se posebej, ker smo za vse to placali, se bomo takoj "boljse pocutili". Hahaha Ps:ce bi bioresonance ipd delovale, bi se vsi dohtarji zdravili samo se tako
ValterUdovernik
03. 02. 2019 17.40
+5
Pred leti je ena zdravnica, v Slovenji, s homeopatskimi zdravili zdravila cloveka, ki je imel malarijo. A se se spomnete kako se je ta zgodba koncala?
jg57
03. 02. 2019 19.05
-1
GospodT
02. 02. 2019 12.13
+2
A ni zanimivo "Alergija je napakqa v imunskem sistemu." Ja potem pa poglejmo, kateri človeško ustvarjeni proizvod vpliva na imunski sistem. Hmmmm... Cepiva. Že več kot 30 let nazaj je s poskusi na zajcih bilo dokazano, da imajo cepiva vpliv na epigenetiko, in da je vpliv kumulativen skozi naslednje cepljene generacije. Vsaka naslednja generacija cepljenih zajcev je bila bolj kronično bolana in manj plodna, do 5. generacije, kjer noben zajec zaradi kroničnih bolezni ni dočakal spolne zrelosti. Ta poizkus je naredila prof. dr. Amandžolova, ne se smejat, bila je ministrica za zdravje v Kazahstanu in tudi zaradi njenih zaslug ima Kazahstan še vedno prostovoljno cepljenje. Bila je prejemnica najvišjih odlikovanj države. Pri nas? Dejmo se cepit, ker so cepiva varna in učinkovita, pod prisilo, ker je tako dobra ideja, da mora bit prisilna. Medtem Corvelva odkriva, da v nekaterih cepivih sploh ni določenih antigenov, da vsebujejo preko 200 toksičnih snovi, ali pa da je v cepivu večja količina retrovirusov kot antigenov.
akmt
02. 02. 2019 15.04
+4
Kazahstan in Slovenija? Kaj ce primerjas se mnenje kaksnega indijskega vaskega dohtarja?
Nimiuseen
02. 02. 2019 15.27
+2
TistoPravo
02. 02. 2019 11.59
+17
Fokusirajte se na tisto, česar je največ prisotnega v vaših življenjih...in to je zrak, v stanovanjih kjer živite, primerna filtracija, vlaženje,,,in voda, katero pijete in iz katere si pripravljate hrano...s katero vlažite in perete zrak in prostore v stanovanju ter oblačila...praške uporabljejte v zmernih količihah, seveda tudi perite po pameti. Same sestavine za kuhanje in pripravo hrane pa če se da skombinerejre z čimveč naravnega, neindustrijsko pridobljenega...kar se da, večina tako ne morete sami pridelat predvsem pa vse to zdravo skladiščit primerno obdobje ko se porabi. V večini je dosti bolj zdrava hrana v trgovinah, kot nepravilno skladiščene doma vzgojene in vložene ali samo uskladiščene v domačih shrambah...voda po želji, za to še vedno v Sloveniji obstaja nekaj naravni vrelcev mineralne vode...lahko jo pa tud kupite, verjetn bo boljša od večina pip pri nas. Tak je, človek le ne more vsega sam dobro in kvalitetno naredit, in še bit koristen družbi.
expost
02. 02. 2019 11.59
-1
Prispevek v službi komercialne TV. Nikjer ni eksplicitno poudarjen (skrbno koordiniran) vpliv živilske in farmacevtske industrije na imunski sistem ljudi. Drži, da smo prav zaradi pozitivnih učinkov farmakološke znanosti pregnali kar nekaj resnih bolezni, a vsak dan odkrivajo nove: primeri so mutacije virusov. Nekam veliko variacij gripe je zunaj, ni tako?? Zdi se, da jih najbolj potrebujejo v farmacevtski industriji.
lidu
02. 02. 2019 11.44
+26
Jaz pa menim da starši že v nosečnosti preveč komplicirajo in ne jedo oziroma otrokom ne dajo določene hrane ker da kao ne bodo imeli težav. Pa ravno zaradi tega kasneje imajo težave ker organizma ne navadijo na določeno snov. Jaz sem v nosečnosti in med dojenjem jedla vse, prav tako ne kompliciram z s sladkarijami in raznimi e-ji. Ne me narobe razumet, jemo zdravo se veliko gibamo, če pa kdaj pa kdaj pojemo kaj umetnega se pa tudi ne sekiramo.
retropil
02. 02. 2019 11.17
+9
modna muha gor ali dol - odkar je žena iz domačega oziroma kupljenega običajnega 3,5 mleka presedljala na "lahkoten dan", tamala nima več krčev. Ni vse alergija, kar ni dobro.
123ben10
02. 02. 2019 11.17
-9
Nobeden me ne bo prepričal da alergije pridejo kot posledica cepljenja. Iz iskusenj to povem , vendar ko se omeni pediatru pa itak ni šans. Nas je dobu astmo pa alergije pa težave z sladkorno in še kaj kot posledica ceplenja. Naredili ogromno preiskav pa je zdrav in nič ne najdejo. Diagnize pa sum na...
akmt
02. 02. 2019 14.55
+4
Ni zaradi cepljenja, ni sans.Da ima otrok veliko bolezni, vpliva tudi starost starsev. Starejsi so starsi, slabse gene dajo otroku-okvarjene, z vec bolezni
Abica
02. 02. 2019 11.14
+35
Res, kar naenkrat so vsi alergični na gluten. Sploh ne vejo, kako je, če si res!
akmt
02. 02. 2019 14.56
+3
To je samo modna muha. Zelo so se je razveselili trgovci.
proofreader
02. 02. 2019 10.40
+27
Namesto da komplicirate z alergirami raje poslušajte Tonija in "vežbajte".
TistoPravo
02. 02. 2019 10.29
+19
Prvo je zrak...zrak v zaprtem prostoru, tam se vse začne...na enem mestu smo samo doma v zaprtem prostoru toliko časa, kot čez dan gibajoče priživimo na različno seveda bolj zračno premešanih mestih...še za avto ni dobro, da preveč stoji in kje. Da ne govorimo, kako daleč so ta naša bivališča od nam naravno dodeljenega okolja...prvo je zrak, začnite delati na kvaliteti zraka v lastnih domovih. Potem je hrana, gibanje...vsekakor pa, ramislite tudi kako vodo pijete.
Iztok Belšak
02. 02. 2019 11.12
+8
Je je zrak ampak ne samo tisti v prostoru, tudi tisti zunaj , je kriv za veliko, da pa je zrak zunaj slab pa smo krivi vsi.
TistoPravo
02. 02. 2019 11.21
+4
No pa da greva iz predpostavke, da je zunaj težje kaj spremenit...želiš, da so ljudje na mrzlem v svojih stanovanjih in hišah...da si ne kurijo, da se ne vozijo z avtom in medtem ko gredo peš večino podihajo zelo nezdravo...ne rečem, kake kratke kilometre nitj za avto ni okej, kaj šele za okolje zaradi slabega izgorevanja...ampak večina voženj z avtom niso nadstandarnih, ampak ne gre drugače. Ko potegneva črto, mora vsak poskrbet za čistočo doma..tako zraka, kot vsega ostalega. Na maso ljudi in življenski slog se nima smisla obračat in ga poskušat spremenit. To ni delo posameznika. Pač poskrbi za filtriranje in vlaženje zraka. Tako boš imel manj nečistoč v zraku, ki tudi ne bodo tako lebdele po zraku zaradi oprimalne vlažnosti....ki pa je problem sodobnih dobro izoliranih in dobro ogretih bivališč...seveda zrak pride odzunaj, samo še vedno je zunaj v večini čas miks čistega in zraka...vlažnost pa nikoli tako nizka, kot v posušenih novodobnih prebivališčih
hotchilipoper
02. 02. 2019 09.25
+11
Alergije so sprožene za ustvarjanje dobička z zdravili,samo vi tega ne verjamete.
Iztok Belšak
02. 02. 2019 11.11
+12
Tipično slovensko, krivi so seveda farmacevti in vsi ostali, samo sami ne. Da pa bi kdo šel par metrov peš v trgovino, namesto za avtom pa ne. Pa seveda uporaba fitofarmacevtskih sredstev , pa kuri se tudi vse kar pride, pretirana poraba mesa, vključno z vsemi vrstami, prekajenega iz tunke in podobno, nekje se mora telu upreti. Največ alergij pa je v glavi , predvsem na gluten in laktozo, ampak najbolj priročno je reči zdravila so kriva, da o chemtrailsih in kaj še vem čem sploh ne govorimo.