Inšpektor

Matične celice – revolucija ali le evolucija?

Ljubljana, 13. 11. 2021 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
21

Sinova bolezen tik pred vstopom v prvi razred osnovne šole je pretresla družino, vse prioritete je postavila na glavo, se spominja Luka Mitrovič. Telo njegovega, takrat 6-letnega sina, ni več proizvajalo trombocitov. Že ob manjši poškodbi, ureznini, bi lahko izkrvavel. "Odpovedal mu je kostni mozeg. Mi tega nismo vedeli. Začeli so se pojavljati modri odtisi tam, kjer je gumica od pižame ali če se je majica držala kože," je opisal. Ekipa 24UR Inšpektor je raziskovala podrobnosti o zdravljenju z matičnimi celicami.

Sin Luka Mitroviča je po odkriti bolezni začel s terapijami. Najprej je prejemal trombocite skozi infuzijo, a to ni pomagalo za dolgo, zato so začeli iskati ustreznega darovalca matičnih celic. Prejel jih je iz tujine, presaditev je bila uspešna. Zaradi tega je danes zdrav 17-letnik, pravi njegov oče: "Ljudje niso ozaveščeni, da lahko daš nekaj brezplačno, kar se drugače vrže v smeti!"

Nedelujoča javna banka popkovnične krvi

Ta trenutek je v svetovnem registru skoraj 40 milijonov potencialnih darovalcev kostnega mozga in dobrih 800 tisoč enot popkovnične krvi. Prav matične celice iz popkovnične krvi so izjemno dragocene in pomembne za zdravljenje otrok s težkimi boleznimi, pojasni zdravnica Simona Lucija Avčin z oddelka za hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki Ljubljana: "Z njimi lahko zdravimo maligna obolenja kostnega mozga, kot so akutne levkemije, mielodisplastični sindromi, sindrom odpovedi kostnega mozga, prirojene okvare imunosti, nekatere bolezni presnove, nekatere neurodegenerativne bolezni." 

Pri zdravljenju krvnih bolezni zdravniki potrebujejo matične celice tujega darovalca in ne lastne, shranjene v zasebni banki. Slovenska javna banka popkovnične krvi pa od leta 2014 ne sprejema več novih vzorcev, saj je za odvzem in shranjevanje zmanjkalo denarja. Od dobrih tisoč shranjenih vzorcev, ki ustrezajo kriterijem kakovosti, je tipiziranih zgolj 342. Toliko jih namreč prispevamo v svetovni register. Vsi ostali so ta trenutek neuporabni.

Za zdravljenje naših otrok so zdravniki že večkrat uporabili matične celice iz popkovnične krvi, ki je prispela iz tujih držav. Iz naše, do zdaj, ni izdan še niti en vzorev.
Za zdravljenje naših otrok so zdravniki že večkrat uporabili matične celice iz popkovnične krvi, ki je prispela iz tujih držav. Iz naše, do zdaj, ni izdan še niti en vzorev. FOTO: Shutterstock

Ministrstvo za zdravje: Popkovnična kri pomembna z zdravljenje otrok in ne odraslih

Na zdravstvenem ministrstvu odgovarjajo, da je "zaradi novejših metod pridobivanja krvotvornih matičnih celic, zbiranje popkovnične krvi manj aktualno," ter da je – pozor –"pomembna predvsem za zdravljenje otrok in ne odraslih." Kljub nenehnim opozorilom in strokovnim utemeljitvam otroških onkologov, hematologov, strokovnjakov za transfuzijsko medicino se ni premaknilo nič. 

Za zdravljenje naših otrok so zdravniki že večkrat uporabili matične celice iz popkovnične krvi, ki je prispela iz tujih držav. Iz naše, do zdaj, ni izdan še niti en vzorec.

Je shranjevanje rezervirano za tiste, ki si to lahko privoščijo?

Od tri do pet odstotkov nosečnic popkovnično kri in tkivo – za plačilo – shrani v zasebni banki. V Sloveniji imamo tri takšne ponudnike. Lastne matične celice, ki jih shranite v zasebni banki ob otrokovem rojstvu, imajo zagotovo ogromen potencial za namen regeneracijske medicine. "Predvsem za ortopedske zadeve. V zadnjem času je zelo veliko kliničnih študij kot tudi že nekaterih zdravljenj. Predvsem cerebralnih paraliz, avtizma, poškodb hrbtenjače," pravi dr. Marko Strbad, vodja Biobanke. A zaenkrat so vse le raziskave, pojasnjuje hematolog dr. Matjaž Sever: "Poskusi zdravljenja niso neka revolucija, ki bi si jo vsi želeli in bolniki nanjo računajo. So bolj evolucija. Neka možnost, ki je na razpolago, ko zmanjka drugih terapij."

Ob tem pa se poraja vprašanje, kdo si shranjevanje sploh lahko privošči? Cena odvzema in 20-letnega shranjevanja stane okoli 2.200 evrov. Ob javni banki, ki novih vzorcev ne sprejema, nosečnice v Sloveniji ne izbirajo več: darovati ali shraniti za lastne potrebe, temveč – shraniti ali zavreči. 

Ekipa 24UR Inšpektor je se pogovarjala s številnimi strokovnjaki in bolniki. Kako poteka odvzem popkovnične krvi, koliko matičnih celic mora biti v vzorcu, da je ta sploh ustrezen?  Iz katerih virov zdravniki vse pridobijo matične celice in zakaj so prav te, iz popkovnične krvi, drugačne od ostalih?

Celoten prispevek si lahko ogledate na VOYO

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bu?e24 1
04. 01. 2022 10.28
Te matične celice isto ful pomagajo zato jih bremzajo.neprofitna zdravila so prava zdravila ostala so samo da te držijo pr življenju glih tok da te črpajo tko k cepiva
grgo69
14. 11. 2021 17.52
+1
Vse uredu samo človeška rasa šibi ker ni več selekcije in vsi preživijo kar pomeni da bo še več bolezni
tirolec
13. 11. 2021 19.13
+1
Nisem dr. medicine, a o tem že dooolgooo govorim, le komu (gluhim) tudi z DNK je pomemben...z vsem tem se že igrajo mnogi po svetu, še posebej stomatologi. A matične celice so ključ vsega, kot je za čebele čebelja matica....Joj, joj....znanstveniki in vsa stroka....????
ttrree
14. 11. 2021 08.59
-1
tirolec nisi doktor? Končana zgodba! Say no more
pojtrarara
14. 11. 2021 12.55
a če ti pa nekdo reče jaz sem doktor - in potem začne lagat, dajat škodljive nasvete, mu boš pa vse verjel in ponavljal za njim - samo zato ker je doktor... joj ste ljudje neumni... nobena diploma ni zagotovilo za strokovnost, vrhunskost in pravilnost - vsi dohtrji imajo diplome - pa niti slučajno niso vsi odlični, vrhunski, strokovni in zaupanja vredni... samo en throw back - spomni se unega, ki je operiral krčne žile v trstu - dohtar po poklicu - ti bi se mu po vsej logiki pustil razparat, ker je pač dohtar... človk je pa povzročal hudo škodo ljudem samo da je služil... pa dohtar po poklicu - toliko o te4m argumentu da mora nekdo zaupati vsakemu samo zato, ker je dohtar. zupaš vsakemu mehaniku svoj avto- a avto ne ane- ker se točno zavedaš, da so dobri in slabi, čepracv so vsi mehaniki... potem še toliko bolj absurdno in gnilo,da svoje telo bi pa kar vsakemu dohtarju
LevLandau
13. 11. 2021 15.34
+3
Matične celice so bleščeča prihodnost. Predvsem v ortopediji in poškodbah mišic, organov. Ampak ... hehehe, speeeet smo pri denarju. Saj vam pravim da je mafija že čist izropala blagajno.... mi pa še kar plačujemo to bando. Pejte pogledat na klinike po računih črno na belem, kakšne so provizije in kako grozijo tistim ki ponujajo nižje cene. Tudi njihovim družinam. Ko se to dogaja v naši državi, pa se o tem POPOLNOMA NIČ ne piše, potem VEM, da si še bolj želim SFRJ, kot to greznico od države, kjer vlada hegemonija in despotizem mafije, kot jo poznamo sedaj. In to še vedno... Pejte pogledat kolk sta skasirala una dva mafijozota iz Trebnjega... preprodajala s 500% maržami za 0,0 koma jozef dela. Če Švedi in Finci dobijo enako robo daleč ceneje,pa imajo neprimerljivo boljši standard kot mi, potem je jasno, da je tako politika kot medicinska nabavna služba bodisi ausglajzani ali pa krepko plačani, da držijo svoj jezik za zobmi in še naprej razmetavajo z našim domala "helikopterskim" denarjem. Hvala in nasvidenje v naslednji vojni.
pojtrarara
14. 11. 2021 12.56
milijon bi rabili pa ga ni - zato so s tem prenegali... za te k.hlulčeve teste pa zmečemo dobesedno več deset milijonov v koš in nimajo nobene uporabne, še manj dodane vrednosti za zdravje kogarkoli od nas... to je to kako dela z dnarjem za zdravje naša država in koliko ji je v resnici mar za naše zdravje - zerooo, nula
ap100
13. 11. 2021 15.03
-1
shranjevanje matičnih celic glede na članek in glede na znanstveni razvoj ni več smiselno, saj se danes lahko pridobijo kadarkoli tudi od starejših oseb
Primarij
13. 11. 2021 15.57
Ramzess
13. 11. 2021 12.02
-6
Odpovedal kostni mozek ... razlog ni naveden.
FRC-H
13. 11. 2021 13.32
+2
revolucija_mb
13. 11. 2021 11.50
-3
To so delali že pred 60imi leti...Dr. Bruce Lipton... Ampak seveda zdaj se kaže kot revolucionarno. Hehe...pojma nimamo kaj vse imajo, imam pa pojma da živim v bolani družbi s katero se konstantno manipulira. Pa lep dan hlapci.
First Last
13. 11. 2021 11.57
+4
revolucija_mb
13. 11. 2021 12.12
-2
Seveda je težko si vzet 5 minut in to preverit, ampak si raje hlapec pameten samo da nekdo nima "prav".. Pacienti mlečnozobi, izobraženi na 24 ur.
revolucija_mb
13. 11. 2021 12.13
-1
Škoda da si lahko samo en + stisneš, zgodovina tvojih izjav pa pove vse, kekec več pač...v vrsto se postavi. :)
TEDOxy50pMEDO
13. 11. 2021 11.33
-12
Kako dobijo popkovnično kri? Iz zarodka, ki je še v materinemu trebuhu?
202021
13. 11. 2021 11.38
+6
g-star
13. 11. 2021 11.42
+8
Ti razlozim, eno je popkovnicna kri, drugo je popkovnica. Oboje se naredi odvzem ob rojstvu otroka ko mas vse na pladnju. Bolj ziher je popkovnica. Je pa to moj nasvet vsem bodocim starsem raje shranite maticne, ker je to varovalka za bog ne daj. Vozil sem maticne celice cca 8 let lahko povem da sem bil v vseh teh letih vec kot 1000x, v porodnisnici, ena zelo zelo zelo lepa izkusnja, kok ene ljubezni sm se nagledu v temu casu, sem se odlocil da bom prenehal s tem, ker si 24h/365 na razpolago.
Primarij
13. 11. 2021 17.20
VelikoVedro
13. 11. 2021 11.23
-3
Še en del javnega zdravstva, ki ne deluje.
g-star
13. 11. 2021 15.44
+1
Uuuh, to se bolj nebi mogel strinjati. Žal je tako da ljudje ujamejo precejšn denar za nekaj, kar bi v prvi vrsti moralo naše zdravstvo skrbet