Inšpektor

'Najšibkejši so najbolj izpostavljeni'

Ljubljana, 12. 12. 2020 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
102

Kako zelo so epidemija in razmere, v katerih smo, prizadele tiste skupine otrok, ki so tudi sicer zelo ranljive? V tem času bi država morala biti še posebej pozorna prav na te skupine otrok – to je eno od pomembnih opozoril. Za rubriko 24UR Inšpektor smo tako preverjali, kakšne so stiske otrok iz revnejših družin. Pa kakšne so stiske otrok, ki živijo v družinah oziroma okolju, kjer so prisotni nasilje, konflikti, alkoholizem ... In kako je s psihičnimi stiskami otrok? Bili smo tudi pri družinah z otroki s posebnimi potrebami. Mnogi med njimi so v zadnjih mesecih izjemno nazadovali.

Maj Cestnik je 13-letni fant, ki so mu v zgodnjem otroštvu ugotovili avtizem in razvojni zaostanek in ki je v času epidemije – tako kot številni drugi – ostal brez podpornih strokovnih obravnav. Odkar ne more hoditi v šolo, je njegovo stanje vse slabše. Del njegove zgodbe lahko vidite v spodnjem videu. Več kot 4000 otrok v Sloveniji obiskuje šole s posebnim ali prilagojenim programom.

Ni pomembno samo učenje, tu so še logopedska, terapevtska in psihološka pomoč, ki jo ti otroci nujno potrebujejo, pravi Matej Rovšek, ravnatelj Centra Janeza Levca – vzgojno-izobraževalne ustanove za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami. "Naši učitelji jih seveda poskušajo podpirati. Logopedi skušajo izvajati vaje na daljavo, tudi fizioterapevti. Vendar to ne doseže učinka kljub njihovemu naporu, kljub naporu staršev doma in učencev. Ustavno sodišče je prejelo pobudo za oceno ustavnosti vladnega odloka o zaprtju šol s prilagojenimi in posebnimi programi. Otroci, ki potrebujejo individualno obravnavo in nenehno pomoč podpornih služb, že dodatno zaostajajo v razvoju," je prepričana stroka.

"Posebej je treba popaziti na družine, ki se ne odzivajo. Mi jih poskušamo priklicati, vabiti, da se odzovejo, da so v kontaktu, če že ne pri pouku, vsaj s svetovalno službo, da lahko opazujemo, kakšno je psihofizično stanje otrok in celotne družine," pripoveduje Rovšek.

V tem trenutku pa je tudi v rednih programih šol dobrih 14.000 osnovnošolcev in več kot 5500 srednješolcev, ki imajo odločbo o dodatni strokovni pomoči. Ti lahko rednemu programu sledijo le ob izdatni pomoči podpornih služb. Nekateri imajo veliko srečo, pravi specialna pedagoginja Martina Lešnjak Opaka, da imajo doma starše, ki imajo znanje in čas, da se z njimi lahko ukvarjajo. Premnogi pa zaostajajo.

"Ti otroci so v isti zgodbi kot vsi ostali otroci, zato je ta zaostanek toliko opaznejši. Nudimo veliko dodatne strokovne pomoči na daljavo, smo pa bistveno manj uspešni. Doživljamo velike frustracije, učenci se zelo lovijo, poskušajo ujeti svoje vrstnike, pri delu, ki ga dobivajo, so pogosto neuspešni, tudi oni so frustrirani, ker ne znajo, ker jim ne uspe ali ker niso dovolj hitri." Tu se še učenci, ki imajo razne učne težave – pri branju, pisanju,  osnovnem računanju ...

Ena od kategorij otrok, na katere bi morala država zelo paziti in jim proaktivno pomagati, so otroci iz socialno deprivilegiranih družin. Iz revnih družin – družin, ki so bile že prej v revščini, in družin, ki so se v revščini in stiskah znašle sedaj, zaradi epidemije. Revščina ima imena in priimke, ima obraze, ima družinske zgodbe, ki jih močno čutijo tudi otroci in mladostniki. "Vse več otrok in mladostnikov se ukvarja z eksistenco družine. Otrok jo čuti in ko jo čuti, jo hoče rešiti s starši," razlaga Anita Ogulin, predsednica ZPM Moste-Polje. Stiske so velike. Epidemija pa je razlike, ki so že prej obstajale, še povečala in jih naredila še vidnejše, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki.

Med najbolj prizadetimi so tisti otroci, ki so že prej živeli s težavami. Prekinitev vrtčevskega in šolskega življenja ter obšolskih dejavnosti tako za mnoge otroke pomeni izgubo okolja, v katerem so se počutili varne, je novinarki Petri Čertanc Mavsar povedala vodja nacionalne mreže TOM-telefona Tjaša Bertoncelj. "Nekateri izmed njih se nimajo možnosti umakniti iz družin, v katerih so prisotni disfunkcionalni vzorci. Družine, v katerih so prisotni nasilje, alkoholizem, slabo razmejevanje med odraslim in otroškim svetom, torej kjer je hierarhija porušena ali kjer so prisotne visokokonfliktne razveze."

Kakšne pa so psihične težave otrok? Na kaj bi morali biti pozorni? Kako so se denimo spremenili vzroki za klice na TOM-telefon? Največ mladih zdaj kliče zaradi težav v družini, šele potem zaradi sovrstnikov, na tretjem mestu pa so že psihične težave. Albert Mrgole, psiholog in predsednik TOM-telefona, pravi: "Tisti najšibkejši, najbolj izločeni, niso bili dovolj dobro pripravljeni in opremljeni, niso imeli dovolj podpore in so zdaj še bolj izpostavljeni."

Da epidemija neenakosti in stiske otrok le še poglablja, opozarja tudi Vesna Leskošek s Fakultete za socialno delo: "Pri načrtovanju ukrepov bi morala biti država posebej pozorna na otroke iz deprivilegiranih okolij." Država bi morala ukrepati in čim bolj podpreti najranljivejše ter omogočiti, da so podporne službe na voljo tistim, ki to v teh trenutkih in v naslednjih mesecih najbolj potrebujejo. V nasprotnem primeru bi lahko bile posledice tako hude, da jih ne bodo več zmogli reševati, še opozarja stroka.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
22. 12. 2020 18.09
-1
ja, žal to je človeško življenje od nekdaj, nekateri bomo do konca trpeli
Periot222
12. 12. 2020 21.24
+0
NA DALJAVO JEJTE CE BOSTE SITI BOLANO OD NORIH!!!!!!!!!
_Nico_T_
12. 12. 2020 20.48
+0
Za te svinjarije bi moral nekdo (več njih) kazensko odgovarjat!
AnnaDee
12. 12. 2020 20.22
+1
Otrokom so vzeli igro in otroštvo v vrtcu že tu jih posiljujejo z jeziki in ostali balastom, saj ni čudno, da so nori brez interesa, apatični brez volje in ko pridejo do študija, prej še zabijejo 4. leta na gimnaziji kjer so spet poizkusni zajci dobri edino za jezik ven tiščat na pošti za znamke lepit....znanja pa ni za kavno žličko, jim vse dol visi tam pa začno razmišljati kaj sem se naučil za življenje, za trg, kaj lohka prodam znanje in odgovor je NČ od Nč..Pa so na peciklu, na zavodu, izsiljujejo za denar..saj drugega se niso naučili...Otroci so ranljivi, zato pa vsi svoje egoistične cilje uresničujejo na njihov račun. Delijo jim tel . številke da lohka prijavijo svoje starše, če bi jih trdo prijeli, vcepljajo jim v glavo, da jim nihče nič ne more, da so samo pravice...in potem rezultat..Katastrofa..In kaj dobiš Kordiša, Meseca, Violeto Tomič in Tanjo Fajon...Pravijo mi damo širino ostalo pa dajte sami, dajte tiso kar se potrebuje širino si pa zataknite v rit..Slovence je mentalno pohabil komunistični sistem, biliso čreda, ovčereja.. po 91. letu pa še naprej enako SAMO Kardeljeva Fakulteta FSPN se je preimenovala v FDV sodniki združenega dela so postali strokovnjaki za mednarodno pravo in tisti, ki so v ponedeljek predavali Komunisti temelj razvoja družbe so že v Torek vse vedeli o ekonomiji zahoda...Preprosto Slovencem ne moreš rdeče buče odšravfat in nasadit nove..lohka pa stare buče uničujejo vse kar je novega to je Slovenija..Dražgoše partizani, Komunizem zmerjanje sosedov z Fašisti, širjenje sovraštva med narodom in nenehne borbe KRUHOBORCEV za narod, malega človeka in otroke..Bolj se borijo zanj manjši je in gospoda pustite ljudi, otroke in ostale na miru pa ne bo nobenega problema če vas ne bo..
METKA102
12. 12. 2020 20.32
-1
METKA102
12. 12. 2020 20.41
+1
In če je eden jezen je eden, kaj pa če jih postane 10, 1000, več tisoč?
kapljač1
12. 12. 2020 21.28
+2
Zadnji čas da so se mlade izobražene generacije organizirale v Mesečevo Levico in da prevzamejo boj za svojo prihodnost, če jim je že bila odvzeta slavna preteklost nardoda heroja , da bi jo zamenjali z cerkvenim izdajalstvom Vatikanske podružnice RKC na Slovenskem , ki ni hotela poslušati zahteve takratnega papaža, da naj se z komunisti ne zajebavajo in ne vojskujejo. In če jim je že bila odvzeta sedanjost ,ker so "osamoosvojitelji" z državo in dobrinami prejšnje države delali kot svinja z mehom, zgolj za lastne nizkotne interese. Se danes dobro vidi, če bi v drugi svetovni vojni zmagala bela stran, bi mi še danes živeli v votlinah , kot so svoj čas ljudem podobni v kameni dobi.
Kuku456
12. 12. 2020 19.46
+6
V tej Sloveniji tko nimamo mladi prihodnosti ne dobimo redne sluzbe, ne kredita, stanovanja...pa se depresiven ratas..zdaj pa sploh ko ni izhoda ker bo spet ubitacna kriza!
Lillija123
12. 12. 2020 20.56
+2
Sej to. Samo doloceni otroci iz juga in tisti s tapravimi priimki
klobasa123
12. 12. 2020 19.22
-3
Bistvo ukrepov je obvarovati zdravje čim več ljudi. To očitno nekaterim brihtni glavam še vedno ni jasno. Najlažje je vse sprostiti, toda kako potem? Na to vprašanje brihtnežem ni treba odgovarjati, saj za to niso odgovorni!
kapljač1
12. 12. 2020 19.29
+4
Če bi se šli kot Švedi , bi bilo za vse "panoge" dobro poskrbljeno! Imela je Vlada drugačne možnosti, da je imela več pameti in posluha. NO miselnost "srednjega veka" marsikaj v tretjem tisočletju pač ne dopušča-
Morana7
13. 12. 2020 09.14
+1
Klobasa, najbolj na udaru so varovanci dsojev po državi in ti imajo tudi najslabše šanse v boju proti virusu.,..in kako je država poskrbela za njih, če jih dnevno umre po 30 in več samo v dsojih? Res s tem, ko ne moreš kupit tehničnih pripomočkov so zajezili epidemijo....dejte no malo razmislit..Nekateri ukrepi so smisleni, drugi pa popolnoma nič v DSO-jih pa določenih ukrepov sploh ni....Ploskanje vladi ni na mestu, ker ga serjejo na veliko....
kapljač1
12. 12. 2020 19.14
+6
In to je eden večjih problemov, da Duhovniki s e vmešujejo v družino in jim dajejo zahteve kako naj živijo in vzgajajo svoje otroke, medtem ko ti nimajo svojih družin, in ko otroci spočeti med nunami in duhovniki , če ne končajo v sirotnišnicah, končajo za samostanskimi obzidji in na dnu vodnjakov. Še Kardinal Rode ob odkritju okoli 2000 okostij dojenčkov , odkritih kot sem zapisal, ni našel posebnega opravičila.
Carpediem32
12. 12. 2020 20.06
+2
Zato se tudi cerkev tako upira gradnji garažne hiše pod mestno tržnico zraven stolnice. Tudi tam je pokopališče.
kapljač1
12. 12. 2020 21.12
+2
Kuki_9
12. 12. 2020 18.56
+10
Saj naša vlada se ne briga za te uboge duše. Samo za lastno korist jim gre. Nujno so potrebne spremembe, tudi v vladi. Če bi bilo po mojem in v primeru, če bi bila to tudi njena želja, bi gospo Anito Ogulin takoj predlagala za predsednico države, celo brez volitev. Saj je ta ženska v vseh teh letih ogromno ljudem pomagala, jih povlekla iz krize, ko so vse druge institucije odpovedale.
kapljač1
12. 12. 2020 18.59
+9
Zato pa je treba otroke "vzgajat tako", da se bodo ti sposobni zase tudi postavit
CocoLoco
12. 12. 2020 18.47
+2
Ubožca sovraži celo njegov prijatelj, mnogo pa jih je, ki ljubijo bogatina. Kdor zaničuje svojega bližnjega, greši, kdor pa ima usmiljenje z bednimi, bo srečen. Pregovori 14:20‭-‬21
IanNow
12. 12. 2020 18.41
+6
Briganto vlado za otroke.. Porinili so jih v narocje starsev.. In to je to.. Delajte kar veste in znate.. To jansizem
aleksandar1964
12. 12. 2020 18.39
+11
Upam da bo ta članek prebrala vlada in ekipa z Beovicko na čelu. Vsaj za te otroke bi.lahko poskrbeli na drugačen način. Ena velika sramota
kapljač1
12. 12. 2020 18.47
+4
Ne UPAT. Vzpodbuditi jih je treba da tako naredijo!
JezusKrishna
12. 12. 2020 18.37
+7
kot vsak prehlad ja, vemo. jao ne straste folk... naj povem iz prve roke, da kle v angliji NOBEN nima mask zunih, pa kao najhuje. pa ne mi zej, zto ker ne nosimo mask, da je vlik primerov. od marca pa do zj sm biu vsepovsod pa nbenga problema z zdravjem. starejsi ljudje normalno da bojo umirali, saj so ze 2000 let zarad prehlada in slabega imunskega sistema.
kapljač1
12. 12. 2020 18.36
+8
Se braniti z očitki tako, kdo ima bolj usrane gate ( nobene niso čiste) štejemo k Jnaševem sindromu ki kvari kvaliteto tudi pri vzgoji otrok. Sej je logično, če sam nimaš odnosa, pameti dovolj, ti drugega niti ne preostane . Odkod pa naj " hlodovina" črpa humanost , strpnost in prilagajanje na čas in prostor.
IanNow
12. 12. 2020 18.36
+11
Dejansko ko gledas sds.. Vidis da oni nimajo pojma o otrocih.. Pri njih so otroci se vedno ob 6.00 v stali.. Ob 10.00 pri masi...ob 18.00 pri masi.. Ob 13.00 gostijo zupnika...ne smejo poslusati drugega kot mojo rozico... Ne smejo imeti kulture.. Glasbe.. Svojega jaza.. DA BRUHAS.... potem te isti otroci ko jim poci film pobijejo celo familijo.. Ker ae vse taska in skriva..kaj bodo sosedi rekli.. OTROK JE INDIVIDIUM.. VSAK JE ZGODBA ZASE...zato oa desnica.. FUJ.. BLJAK..
kapljač1
12. 12. 2020 18.39
+9
Carpediem32
12. 12. 2020 18.50
+7
kapljač1
12. 12. 2020 18.32
+9
Sej ni čudno da imajo desni zavožen odnos do otrok. Samo poglejmo si "janšo hlodovino", ki se pred očitki zafurene vzgoje na bazi vere ali politike, brani tako, da kritiko in primerjave napada in opravičuje tako, "da avtorjem hodi v samo črevesje da bi iz debate napravila sam drek, ki ne koristi nikomur .
AnnaDee
12. 12. 2020 19.12
-4
In kdo je tebe vzgajal da si končal v Marici, zaradi tvojih umazanih rabot. ?
kapljač1
12. 12. 2020 21.17
+2
Ti pa za Luno. Že po vzgoji. Tako s e zgodi vsakomur če sodeluješ z Janezom Jnašo, ker morajo vedno drugi namesto njega se žrtvovati. Tudi vladna koalcija in še kdo, ni nič na boljem. Se lepo vidi. Čim dalje od Janše če se ga že ne moreš otresti
kapljač1
12. 12. 2020 21.18
+2
Janez Jnaša tako to zgleda če vaško regljo uporabljaš namesto Matosa. Hlodovina pač.
IanNow
12. 12. 2020 18.32
+7
Janez a beres to? 80.000 za letala 100.000 za eno smrekico.. Plus se ene 100.000 za vse ostalo poleg Izleti v izrael.. Zda.. Bruselj... To vse stane... Aja.. Pa novih 10 milijard pufa za nic.. TO JE PA DEANICA
spider2050
12. 12. 2020 18.20
+8
najhujši problem je tistih 5 psihopatskih avtistov v vladi, ta svečkarski plevel je treba izkoreninit in ljudje bodo lahko zadihali, že vrste zunaj pred trgovinami kažejo, da so norci na oblasti
Ana Sols
12. 12. 2020 19.04
-1
kapljač1
12. 12. 2020 18.16
+11
Ma ja ! Ukrepom vlade, mi zapostavljajo najranljiveše , se bodo lažje zoperstavili , predvsem pa izboljšali izhodišče družin in naših otrok, če bomo naredili tehtno spremembo že najprej našega samega odnosa do otroka. Treba se je odreči klasični vzgoji, (sploh pa tisti na bazi katere koli vere) ki prehaja z pradeda na deda in na očeta . Babice na mamo . Čas v katerem živimo in v tem tisočletju ne dopušča da starši svoje napake prenašajo še na otroke. Otrok mora biti vase siguren in ne sme biti strašljiv. Skrbništvo , ki daje zavednost , pripadnost, ljubezen, toplino, enakovrednost in vedno odprta vrata , je danes osnova , kjer otrokove sposobnosti in genske zasnove vzpodbujaš , in vzpodbijaš , da sam zmore več in se tega zaveda, in tako dobiš otroka, ki je sebi podoben najprej in ne atiju, mamici, dedku, babici- tetki , stričeku. Imamo že vsakega drugega Slovenca ki je obremenjen z alkoholizmom in drugimi drogami. Čas je za tehten razmislek.
METKA102
12. 12. 2020 18.06
+18
Zdaj mi pa povejte, zakaj otroci s posebnimi potrebami nimajo nikakršnih obravnav. Ker sem bila na operaciji, sem dobila tudi fizioterapijo, ki sem jo tudi opravila. Zdaj, v tem času. Ali je kakšna razlika med fizioterapevtom, ki je meni pomagal in tistim, ki pomaga tem otrokom? Tudi jaz sem bila 0,5 m bližine, zato ne vem, kje je razlog, da so ti otroci doma prepuščeni sami sebi in staršem?
AnnaDee
12. 12. 2020 18.04
-2
Pustite vzgojo staršem, otrokom vrnite otroštvo veselje igro in prenehajte na njihovih plečih pisat doktorate in uničevat mlado nič krivo generacijo. Vaša stroka je smrt za OTROKE..
AnnaDee
12. 12. 2020 18.06
-1
Vi stroka, rešujete probleme pri otrocih, ki jih ne bi bilo če vas ne bi bilo..
Klagi
12. 12. 2020 18.10
+6
Super, potem rabimo samo čistilke in nekoga, ki bo malo popazil otroke....
kapljač1
12. 12. 2020 18.45
+5
Duhovniki s e vmešujejo v družino in jim dajejo zahteve kako naj živijo in vzgajajo svoje otroke, medtem ko ti nimajo svojih družin, in ko otroci spočeti med nunami in duhovniki , če ne končajo v sirotnišnicah, končajo za samostanskimi obzidji in na dnu vodnjakov. Še Kardinal Rode ob odkritju okoli 2000 okostij dojenčkov , odkritih kot sem zapisal, ni našel posebnega opravičila, ker mu tega ni treba in ker od njega tega nihče ne zahteva , d a bi prevzel še odgovornost. In takšen naj bo vzornik za vzgojo?? Bojmo se neumnost , govori že ljudski rek. Več bi ga ljudje morali upoštevat.