Inšpektor

Nas bo pozimi zeblo?

Ljubljana, 17. 09. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
329

Čas energetskega udobja in razkošja je minil, v to obdobje se ne bomo nikoli več vrnili, se strinjajo poznavalci. Veleprodajni trg energentov deluje špekulativno in vse pogosteje je slišati tudi očitke o vojnem dobičkarstvu. A kaj to pomeni za gospodinjstva? Vlada je že sprejela vrsto ukrepov – nekateri so še v načrtu – in zagotavlja, da ni razloga za paniko, vsaj za to kurilno sezono. Kaj pa dolgoročno? Ali bi se morali v Sloveniji znova bolj obrniti k lesu kot glavnemu energentu, s katerim se pravzaprav še vedno ogreva največ slovenskih gospodinjstev?

Slovenci smo se tradicionalno ogrevali z lesom. Lesna goriva so bila goriva naših dedkov in babic. So tudi goriva naše prihodnosti? Tradicionalno sicer les velja za energent podeželja, a se razmere spreminjajo. Če smo v zadnjih petih letih zabeležili 22-odstotni upad uporabe lesa za ogrevanje v gospodinjstvih, se je v zadnjem letu to začelo spreminjati, pojasnjuje Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Znižanje temperature v prostoru za stopinjo pomeni približno pet odstotkov prihranka.
Znižanje temperature v prostoru za stopinjo pomeni približno pet odstotkov prihranka. FOTO: Shutterstock

"Zdaj, v zadnjih petih letih, se je ta delež zmanjševal, predvsem na račun ljudi, ki so šli z drv na toplotne črpalke. Letos pa opažamo novi trend, in sicer da ljudje ponovno razmišljajo o lesnih gorivih, tukaj je velik pritisk na lesne pelete in pa tudi ponovno vračanje na drva," pojasnjuje Krajnčeva.

Največ gospodinjstev v Sloveniji se ogreva z lesnimi energenti, na trgu lesnih goriv je zavladal kaos 

Še vedno se največ gospodinjstev ogreva z lesnimi energenti – 36 odstotkov. Sledijo elektrika – 29 odstotkov – kurilno olje in zemeljski plin s po 10 odstotki, daljinska toplota poskrbi za sedem odstotkov gospodinjstev, toplota iz okolice (toplotne črpalke) za štiri odstotke, utekočinjen naftni plin dva odstotka in sončna energija en odstotek.

Čeprav se največ slovenskih gospodinjstev ogreva z lesom, je trenutno na trgu z drvi in peleti pravi kaos: podivjane cene, pomanjkanje blaga na trgu in nestabilna dobava. Že poleti je med uporabniki peletov vladala prava panika, na forumih so ljudje iskali najugodnejše oziroma sploh dobavljive pelete.

Pri enem večjih trgovcev z lesnimi energenti pri nas, Bioles Horizont, imajo nekaj pelet za prodajo, ampak bistveno manj kot minula leta, cene pa so se močno dvignile, pripoveduje direktor prodaje Jure Zidar. Trenutna cena je nekje od 600 do 700 evrov po toni.

Poraba peletov v gospodinjstvih narašča tudi v strnjenih naseljih in mestih. Udobje ogrevanja s peleti je skoraj enako udobju ogrevanja s kurilnim oljem, skladiščni prostor zanje je manjši kot za drva ali sekance, kurilna naprava je razmeroma majhna.

Vlada je že omejila najvišje dovoljene cene za gospodinjstva tako za elektriko in plin kot tudi kurilno olje, trenutno pa že pripravljajo analize, kaj storiti s trgom lesnih goriv, pojasnjuje direktor direktorata za energijo Hinko Šolinc. "Zelo verjetno bo tudi na področju lesnih goriv prišlo do nekakšne omejitve oziroma regulacije cene," dodaja.

Najceneje se sicer lahko ogrevamo s primerno toplotno črpalko, zato je trenutno zelo velik naval nanje. Samo letos se je povpraševanje povečalo za 80 odstotkov, pojasnjuje direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

A na hitro si takšno naložbo, kot je dobra toplotna črpalka, tudi kadar ni takšnega navala, privošči le redko kdo. Cena toplotnih črpalk se je v zadnjih treh letih po oceni Kronovška dvignila za okoli 20 odstotkov, povprečna investicija v toplotno črpalko se giblje med 9.000 in 12.000 evrov.

Največ gospodinjstev v Sloveniji se ogreva z lesnimi energenti – 36 odstotkov.
Največ gospodinjstev v Sloveniji se ogreva z lesnimi energenti – 36 odstotkov. FOTO: Thinkstock

Kratkoročni in dolgoročni koraki za bolj ekonomično ogrevanje

A ker ogrevalni sistemi niso nekaj, kar spremenimo čez noč, moramo v teh časih velike negotovosti in ko je jasno, da bo topel dom vse dražja dobrina, za začetek uvesti veliko manjših, dnevnih sprememb.

Prvi korak, kratkoročni, za katerega ne potrebujemo dodatnih investicij, je znižanje temperature v prostoru, vsaka stopinja pomeni približno pet odstotkov prihranka. Drugi korak je, da se opremo na tiste energente, ki jih imamo na razpolago in so cenovno dostopni.

"Dolgoročno pa bi bilo potrebno prenesti izkoriščanje kurjenja biomase iz individualnih kurišč v večja kurišča v kombinaciji s sistemi daljinskega ogrevanja, ki pokrivajo potrebe približno 100 do 150 hiš ali nekaj večjih javnih stavb, in tukaj je potrebno, da se razvoj teh sistemov pospeši," meni profesor dr. Alojz Poredoš s strojne fakultete.

60 odstotkov Slovenije pokrivajo gozdovi

Prvotno iz gozdov dobimo kakovosten les, ki gre naprej v predelovalno industrijo, samo les slabše kakovosti in lesni ostanki gredo v energetske namene. Peleti so vezani na žagovino, gre za velike investicije. Doktorica Krajnc upa, da bomo v nekaj letih vendarle imeli tudi večjo proizvodnjo peletov. "Lesna goriva so goriva, ki jih imamo doma, so domača in obnovljiva. Verjamem, da lesna goriva morajo biti del naše celotne energetske slike, sploh ko govorimo o gospodinjstvih. Pri drvih bi lahko bili samooskrbni brez kakršnih koli težav," pravi Kranjčeva.

Trg se bo sčasoma umiril, vendar cene ne bodo več nikoli tako nizke, kot smo jih bili vajeni. Da je bila vezava na enega dobavitelja enega energenta – ruski plin – napaka, je več kot jasno. Zanesljivost energetske oskrbe, ki smo jo doslej zanemarjali, pa bo stala več.

Posamezniki in gospodinjstva lahko v tem trenutku le znižamo termostate, se bolj oblečemo in smo v svoji porabi energije ne le varčnejši, pač pa tudi bolj solidarni do soljudi, okolja in bolj zahtevni do oblasti, ko gre za trajnostne, dolgoročne politike. Drugače nas bo vsako naslednjo zimo bolj zeblo.

Pasica Inšpektor nas bo zeblo
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ugovor vesti 133.člen
18. 09. 2022 08.31
+1
Cene tudi 100% gor, rekordna inflacija te vlade v EU pa je komaj 11%. Zakaj se bojijo še večjega rekorda. Saj so rojeni "zmagovalci" na oblasti. Plešite v zlaganih številkah.
KALOBUCMAN
17. 09. 2022 17.11
+3
Mene nebo zeblo sem si nastimou 20 kubikou
Gago
17. 09. 2022 16.25
+2
Za vas medije bo Holob že poskrbel. Za koga pa, če ne za svoje
ćurkl
17. 09. 2022 15.14
+2
Če nas bo zeblo? Kakor-koga ...
prašek
17. 09. 2022 16.21
+1
Michel Franco HD
17. 09. 2022 14.48
+1
Drevo pripada gozdu ta naravi in ta planetu zemlji Kdo od njih je pohlepen?! Nekaj se je podrazilo gorivo. Torej roke ki so drva leta in leta pripravljali za ceno med 55e in 70e so spoznale,da lahko ceno navijejo in druge roke bodo že še nekako plačale navito ceno. Ker vsi dražijo bomo pa še mi vsi.
periot22
17. 09. 2022 15.55
+7
Michael zahvali se pokvarjenim politikom ki kleceplazijo pod Ameriko!
User1832247
17. 09. 2022 16.49
+0
saj to ne delajo amerikanerji ampak evropejci.in soroš je madžar!
Kollerik
17. 09. 2022 14.46
+10
No, in zdaj imamo tale gnili špekulativni ,, kapitalizem ,, kjer se politikom na ravni držav EU očitno ne zdi vredno sprejeti kazenske zakonodaje proti špekulantom. Pravljice o ,, regulaciji trga ,, in o ,, tržnih zakonitostih,, so padle. Gre za golo, odkrito ropanje prebivalstva EU!
la-cucaracha
17. 09. 2022 14.20
+1
Ampak peletov spomladi ne boste več prodajali ker vam bodo PROPADLI in se spremenili v nekoristno in neuporabno žaganje ki ga ni več mogoče stisniti v pelete upam da bo uničenje takih odpadkov vlada SANKCIONIRALA zaradi špekulativnega dviga cen v letošnji jeseni in z SISTEMATIČNIMI pregledi poslovnih knjig in seveda drastičnimi dvigi davka na dobiček.. Mene zeblo ne bo , sem šel pravi čas na drva.
biggbrader
17. 09. 2022 14.17
-2
Putinu je že jasno, da je na daljši rok popušil.
Phan Thi Kim Phuc
17. 09. 2022 14.13
+2
bivši komunist janša je krulil vse privat in klical trojko že pred cca 10 leti....opevani prosti trg , pa to....Realnost danes...Evropa odkriva, da ima lahko privatizacija ključnih elementov energetske varnosti resne posledice. Ko so časi slabi, morajo vskočiti vlade - Nemčija razmišlja o nacionalizaciji Uniperja, ko se energetska kriza zaostruje. ..in Nemčija že več kot 10 let jača svojo udeležbo ( države) v vseh velikih podjetjih kjer je možno.......O NACIONALIZACIJI - razmišlja celo Nemčija....
Kollerik
17. 09. 2022 14.47
+2
August ++++. Sprivatiziran energetski sektor, sprivatiziran zdravstveni sektor in tako naprej. Gniloba do neba.
Betuul
17. 09. 2022 13.44
+0
Saj nas zebe že sedaj !? Iz tih 35’cel v hladne nalive in sneg ! Najbrž ni tako zdravo tako kaljenje na človeka !?
Betuul
17. 09. 2022 13.45
+1
Če bi toplarna malo prikurila nebi bilo odveč za pljuča že sedaj?!
mhri47
17. 09. 2022 13.40
+5
Se bom pa k ljubici stisnil pa me bo grela.
Korintos11
17. 09. 2022 13.44
+3
Jaz sem pa malo zakuril v centralno in nama z mojo staro ljubico kar fajn paše.
biggbrader
17. 09. 2022 14.09
+0
Betuul
17. 09. 2022 14.24
-1
To! Je najboljša👩‍❤️‍👨toplarna!? Deluje! In zram nekaj toplega🍵🫖
daiči
17. 09. 2022 13.29
-5
Mene sam zanima, če bo šlo kdaj še to v normalo, kr se energentov tiče, tko k je blo en let nazaj recimo. Ker zakaj bi zemljski plin, peleti in drva bli po taki ceni kot so bli prot enim letom. Zakaj. Sej so tud avtomobili zdej dražji kot so bli, dons je mal bolj opremljen pa ne lih z osnovno mašino avto velikosti clia ali pola 20 jurjev, en let nazaj je bil pa 15 jurjev. Golf je 30. Zakaj bi energenti bli drugo leto kaj cenej kot so dons, sej itak vse prodajo, če za viši ceno prodajo sam več zaslužjo, raja gre pa namest u grčijo u piran na dopust, pa je rešeno. Pa namest da si kup adidas superge, jih kup u hofru.
daiči
17. 09. 2022 13.33
-2
Tko da če ne bo bolš se bo treba vrnt v čase pripravljanja in nabiranje za zimo. To pomen celo leto novačit drva in lesne predmete h bajti, žagati in zlagati...Bo pač spet pršla na plano stara rekreacija, kokr je blo včas. Dons je fitnes pa kolesarjenje, včas je bla pa priprava na zimo.
daiči
17. 09. 2022 13.35
+2
Konc koncev ne žvimo u sahari ampak v eni najbolj gozdni državi. Kamorkol pogledaš, vidš biomaso.
daiči
17. 09. 2022 13.42
+3
K 700 eur dat za tono pelet, je oborožen rop pr belmu dnevu, pa še fejst more sonce svetit...
Korintos11
17. 09. 2022 13.45
+2
Korintos11
17. 09. 2022 13.46
+1
A ti bi ljubljansko toplarno z drvami zalagal?
jebivoje
17. 09. 2022 13.50
+1
me zanima kako upravičujejo enormno ceno peletov, to je narejeno iz žagovine ki je odpadek in nobeno dogajanje po svetu ne vpliva na to.
biggbrader
17. 09. 2022 14.10
User1832247
17. 09. 2022 13.26
-2
ko bo fuzija dostopna oz.bo tehnologija preizkušena bomo energije imeli še preveč!
Korintos11
17. 09. 2022 13.45
+0
Mi bolj rabimo transfuzijo ruskega plina. Hahaha
Luka64
17. 09. 2022 13.26
+1
Kako lepo bi bilo, če bi nas vlada Roberta Goloba pripeljala v blaginjo in blagostanje, če nas že ni mogla vlada Janeza Janše. Ampak Miha Kordiš ugotavlja na odboru za delo, družino in enake možnosti, da se revščina v Sloveniji poglablja. Ja kako pa sedaj to ? A Levica ni del Golobove koalicije? A sedaj nam bodo pa kar direktno prodajal meglo?
kepar11
17. 09. 2022 12.59
+9
Narobe...cene trenutnih energentov so zaradi printanja denarja iz zraka in cistwga vojnega spekuliranja..a kje vidite 10x vecjo potrebo energentov v gospodarstvu. Ne...torej gre za cisto preprosto jemanje denarja iz denarnice navadnih ljudi..SRAMOTA
Luka64
17. 09. 2022 13.28
-1
kepar, ekonomija ni tko preprosta zadeva, drugač, bi mi bli že druga Švica.
biggbrader
17. 09. 2022 14.11
-2
enkve
17. 09. 2022 12.40
+10
Prepričan sem, da če se vojna takoj neha in se odprejo vsi severni 1.2 in ne vem kateri tokovi, če cene surovin padejo na predvojno stanje se za nas ne bo nič spremenilo, trgovci in njihov pohlep tega ne bodo upoštevali, če pa že pa bo to minimalno, praksa nas uči, da porast sodčka nafte za 1 dolar pomeni dvig cene goriva za vsaj 10-15%, padec cene za 10 dolarjev pa zniža ceno za cent ali dva in tako je pri vseh energentih in hrani berem, da vsak dan evropa stotine ton olja zliva oz predeluje v biodizel, stotine ton viška napečenega kruha gre v predelavo za hrano živalim ali celo v smeti itd itd in tako je z večino prehrambenih proizvodov/pridelkov, viške raje v smeti kot pa znižat ceno.
periot22
17. 09. 2022 12.39
+7
Tistega ki bo zeblo naj gre k prodanim politikom ki so krivi za stanje v državi kleceplazenje pred Brusljem!
ebik
17. 09. 2022 12.38
+3
Doma imamo ogrevanje na pelete in kamin v dnevnem prostoru. Odločitev je padla že v začetku poletja - letos se bomo ogrevali skoraj izključno na kamin. Nam še na misel ne pride, da bi pelete kupovali niti po ceni 400 evr., kaj šele po cenah 600 in več... Se bomo pač malo bolj oblekli ;) Tisti, ki pa vas rado ''zebe'', boste pa pač morali svoje prihranke (če jih imate) drago menjati za udobje. Pa srečno!
pooyayoo
17. 09. 2022 13.15
+2
Bikoborec
17. 09. 2022 12.30
+2
Vi pa vaši naslovi.Sam,da se klika. Tako podlo…
DAN ODPRTIH VRAT
17. 09. 2022 12.20
+3
Kdo umre jeseni za njega ni zime