Inšpektor

'Njihova pot je bolj ali manj zapečatena, kljub njihovim sposobnostim'

Ljubljana, 18. 10. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
77

Slovenska šola in družbena neenakost. Zdi se, da imajo vsi otroci enake možnosti. Pa jih imajo res? Ne. Že ko se otrok v Sloveniji rodi, lahko zgolj na podlagi socio-ekonomskega statusa njegove družine napovemo, kakšne ocene bo imel, celo kakšno srednjo šolo bo končal, ne glede na to, kako sposoben je.

Šolarji
Šolarji FOTO: Dreamstime

Na to smo v 24UR Fokus pred nekaj leti že opozorili, jutri bomo ponovno. Novinarka Tina Kristan bo v 24UR Inšpektor analizirala, kako in zakaj slovenski šolski sistem reproducira družbeno neenakost in predvsem – kaj bi lahko in bi morali spremeniti. Ali so otroci uspešni ali ne, bi moralo biti odvisno samo od njihovih sposobnosti, ne pa od tega, v kakšno družino so se rodili. Koliko bo socialni status družine vplival na učenca, je odvisno od šole do šole, od učitelja do učitelja, država, sistem pa pri izničevanju vpliva socialnega statusa na uspešnost otrok ne naredi dovolj.

Dr. Ljubica Marjanovič Umek s Filozofske fakultete med drugim opozarja: "Tega država ne naredi, pa bi morala." Kako, bodo v prispevku razložili sogovorniki Tine Kristan, številke, primerjave, analize, primeri s "terena" ... A o prihodnosti otrok iz socialno šibkejših okolij običajno odločajo tisti, ki takšnih težav in stisk nikoli niso občutili na svoji koži, niti si jih sploh ne znajo predstavljati. "Če se izobraženi ljudje, ki so v Ljubljani in imajo dostop do družbene moči, ne bodo odločili, da tudi drugim otrokom pripada to, kar pripada njihovim, toliko časa sprememb ne bo," med drugim opozarja Marjeta Doupona, sodelovka FamilyLaba, pred tem pa dolgoletna raziskovalka na Pedagoškem inštitutu, kjer je za Slovenijo koordinirala mednarodno raziskavo bralne pismenosti, in ki že leta opozarja na pomen družbe, države in šole pri razvijanju potencialov vseh otrok.

Šole lahko pomagajo le, če jim starši zaupajo

Nina Babič se kot psihologinja na Osnovni šoli Martina Konšaka v Mariboru z različnimi primeri, ko otroci zaradi različnih vzrokov nimajo možnosti za razvoj svojih potencialov, sooča pogosto. Za 24UR Inšpektor bo skozi ves prispevek zelo jasno in praktično pokazala na napake sistema, na konkretne težave otrok in tudi na to, kaj bi morali narediti – sistem in vsaka šola, šolski delavec, učitelji ... "Naša šola funkcionira tako, da se lahko znotraj nje, če potuješ po šolah, zelo izpostavijo neenakosti in se na tem področju nič ne naredi. Ni uzakonjeno. Znotraj tega, kar pa naša šola omogoča, pa omogoča, da avtonomno peljejo programe, ki bodo te razlike zmanjšale. (...) Najhuje je zamahniti z roko in reči: nič se ne da. Ali pa kriviti državo ... ja, sistemske spremembe bi lahko nekatere ali marsikatere stvari izboljšale. Ampak dokler tega ni, smo mi dnevno z našimi učenci in njihovimi starši v šolskem prostoru, splača se ne čakati, da se bodo spremembe zgodile na višji ravni, ampak to početi v praksi vsak dan," med drugim pravi. Pri tem je ključen, poudarja, dober, spoštljiv, a ne pokroviteljski odnos s starši. Šole lahko pomagajo le, če jim starši zaupajo.

Eden od problemov je tudi, da na nekaterih šolah vedno pogosteje zahtevajo, da se morajo starši doma učiti s svojimi otroki. Velika razlika je namreč, ali doma z otrokom sedi starš z visoko izobrazbo, doktoratom ali starš brez izobrazbe.

David Florjančič že leta v sklopu projekta Botrstvo pomaga socialno ogroženim otrokom pri učenju matematike in fizike. Za jutrišnji 24UR Inšpektor zelo neposredno govori o težavah, ki bi jih morali rešiti, o otrocih, ki se jim da priložnost, o otrocih, ki te priložnosti ne dobijo. "Meni je žal, ker socialno ogrožene otroke ta šolski sistem sortira stran od tistih, ki to niso. Gre za tisto, ko se otrok zaveda, da jim učitelj ne da enakih možnosti kot ostalim otrokom, zato ker izhaja iz socialno ogroženih družin. (...) Tiste zgodbe, s katerimi se mi srečujemo, so tiste, ki imajo otroci nadpovrečno količino volje za popraviti neko oceno, ampak tega ne zmorejo, zaradi problemov, ki jih imajo doma, s finančnimi problemi svojih staršev, enostavno ne vidijo poti naprej," med drugim pravi Florjančič. Ogromno je sicer tudi svetlih izjem med učitelji in šolskimi delavci, ko s svojim delovanjem v šoli prepoznajo in "rešijo" otroka, da je uspešen ne glede na stiske družine, a žal veliko premalo. "Že v šoli se otroci sortirajo na tiste, ki jim ni vredno toliko zelo pomagati, ker se v njih ne verjame, in na druge, v katere se verjame in imajo vse možnosti za uspeh."

Kaj na to pravi država? Kaj počne? Ali vidi težavo? Tudi o tem jutri v 24UR Inšpektor.

Inšpektor - šole in neenakost
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
21. 11. 2019 19.58
+2
Nekoč je bila država v kateri je imel vsak pravico do brezplačne izobrazbe vse do doktorata ... Pa to ni pravljica!
Principat
18. 10. 2019 19.17
+2
ko osvojiš delovne navade te nihče do upokojitve ne ustavi , tisti ,ki pa otrokom nudite obrambe , zagovarjanja , exskok na njihovo zahtevo, ali da jih sploh ne opazite , ali jih zaradi neukvarjanja vpisujete vse božje ustanove , sam da niso doma , pa bom piker tudi akterji usposabljanja zatajijo , ker pač za to so se usposobili a niso kos v realnosti , ki je vsaki dan unikum, pa da uporabim tisto staro ,,, že nekako bo ampak prvo so dolžnosti
Sebaibro
18. 10. 2019 18.51
+9
kaj moralizirate...status je vedno največ veljal...še v socializmu so otroc privilegirancev dobival boljše ocene, bili manjkrat vprašani itd....vzgoja nima pr tem nič
štrekeljc
18. 10. 2019 19.23
+5
Še v socializmu smo v osnovni šoli imeli sošolca, ki je bil sin ZELO pomembnega, ampak nepriljubljenega politika. Pa je bil poba "hebena stranka", učitelji ga zaradi fotra niso marali in dobival je SLABŠE ocene. In je še sedaj "niko i ništa".
1918
18. 10. 2019 18.49
-1
ne bluzit, kje na svetu pa obstaja možnost za vse. joj, kakšne ldsovske blodnje
Ost1234
21. 11. 2019 19.50
+4
Če si butast v nobeni državi ne boš doštudiral. Lahko pa v marsikateri državi diplomo enostavno kupiš ali pa ti za nekaj 1000 evrov podelijo doktorat. Dr izmet ?
-12
jaz sem bil zelo ponosen na cveke pa dvojke, važno je bilo da sem držal pravilne brige odgovore zase!. Namreč šlo je za, da sem jaz vzel jim' avtoriteto in se jaz igral z komer mi je pač pašal
Ost1234
21. 11. 2019 19.51
+3
Aaaaa, zato pišeš po slovenskem pravopisu !!
štrekeljc
18. 10. 2019 18.27
+16
Žal je materialna revščina staršev vse pogosto povezana z njihovo mentalno revščino in svojim otrokom ne nudijo niti tistega, kar starše nič ne stane: ukvarjanja z njimi! Taki, zanemarjeni otroci, imajo potem res manjše možnosti za svoj razvoj in uspeh.
Bukovlist
18. 10. 2019 16.48
+15
Nadpovprečno intelegenten otrok ima vse možnosti neglede na socalni status. Je pa res da bi nekateri radi svoje nevzgojene in povprečne otoke naredili v nadljudi..
Kometikjami
18. 10. 2019 18.20
-2
Principat
18. 10. 2019 19.29
+10
na finskem so šele prejšnji teden začeli razredni pouk , vse do sedaj je bila narava ,, ampak tega pri nas ni mogoče izvesti , ker polovica jih rabi , da so ujčkani in strogo zaščiteni pred vplivi okolice in da se dela z njimi v rokavicah , če tega ni na razpolago , je že tu inšpektor in grožnje z advokati
Ost1234
21. 11. 2019 19.57
+3
Bukov ma dej no dej!! Kako bo še tako nadarjeno dete iz revnih krajev ob Kolpi študiralo v Ljubljani, kjer samo najemnina za mrzlo sobico in wc izpred 60 let navrže 250-350 evrov plus stroški ogrevanja? Pa še to na črno!! Starši pa brez ali pa s slabo plačano službo!!
KungFuPanda
18. 10. 2019 16.27
+28
Ja ne vem, jaz sem sicer že nekaj časa iz ega, ampak a včasih, predvsem v devetdesetih je bilo drugače? Ker v tistih letih sem obiskoval šolo, osnovno in kasneje srednjo. In če bi sodil po članku, bi moral biti fizični delavec ali mogoče tehnik nečesa, ker sem bil rojen v enostarševski družini, kjer je edini starš bil navaden delavec z zelo nizko plačo, prav tako pa je zbolel na živcih. Težko je bilo, ker sem moral veliko delati, vendar imam narejen faks in temu primerno službo. Zadnje čase opažam, da je vsak izgovor za osebni neuspeh dober. Je pa res, da sem se moral učiti sam, saj mi starš nikakor ni mogel pomagat. In verjamem, da pri starših alkoholikih oz. pri kakih zelo disfunkcionalnih niti funkcionirati ne moreš, če živiš človeku nedostojno življenje. Ampak takim bi tako morali otroke odvzeti. Če se pa pogovarjamo samo o socialnem statusu, pa mislim, da se ga da preseči, če si dovolj trmast.
butalistan
18. 10. 2019 15.33
-11
v sloveniji je zanic vse javno
Mayte88
18. 10. 2019 15.31
+15
Če bi bili profesorji pošteni, pa niso o tem ne bi bilo govora. Potrebno je naučit reda Profesorje, dekane in ostale pa če tudi na trd način. Visoko šolski sistem je poln Lopovov , in to je to. Otroke pa pustite na miru, mislim tuje brigajte se za svoje boste imeli dela zadosti.
1918
18. 10. 2019 18.52
+14
mularija naj se posveča učenju, pa bo šlo, ne pa, da študirajo 10 let. kitajc v tem času pridobi že tri diplome
Matrax
18. 10. 2019 15.24
+14
VIP - veze in poznanstva. Pa si lahko bister kolk hočeš, če ima ta drugi, ki je manj oz. sploh ni inteligenten veze. Posledično dobra služba in plača. Pa lahko mamice in atiji govorijo: "pridno se uči, da ti ne bo treba fejst delat in boš imel lepo plačo". Sanja s..ja kukuruz a koruza je na njivi.
Old_geezer
18. 10. 2019 15.33
+2
Upam da česa takega nihče ne reče svojim otrokom.
KungFuPanda
18. 10. 2019 16.29
+11
Jaz sem sam dobil službo in ne preko vez. Za osebni neuspeh je najlaže iskati druge krivce. Res je, da je nepotizma precej, vendar se da tudi brez tega.
Sajeta5
18. 10. 2019 15.22
+42
Meni se močno zdi, da imajo v slovenskih javnih šolah res vsi otroci enake možnosti… v MB na naši šoli plavalni tečaj npr. plačuje mestna občina… večji problem je, da starši imajo otroke, ki jih potem zanemarjajo… Majhnim otrokom je od drugega leta naprej potrebno vsak večer brati pravljice, članarino v knjižnici za predšolske in šolske otroke poravna občina … to ni stvar socialnega statusa, temveč tega, koliko so se starši pripravljeni ukvarjati s svojimi otroki… Kar se v družini zamudi, noben vrtec ali šola ne moreta popraviti… tako pač je, za vozniški izpit npr. moraš opraviti en kup testov, otroka pa lahko ima čisto vsak...
KungFuPanda
18. 10. 2019 16.30
+6
1918
18. 10. 2019 18.54
-1
pizzamargerita
18. 10. 2019 15.21
+34
Niso problem revni, ampak neumni in leni starši. Taki, ki "hvatajo krivine", izkoriščajo socialko na polno in takega življenskega stila, kako brez truda priti skozi življenje, učijo tudi svoje otroke. In takih je v Sloveniji žal ogromno.
1918
18. 10. 2019 18.57
+5
naredil sem izračun, nikakor se ne splača iti delat za minimalno plačo. denarna pomoč, otroški, subvencije znesejo več, kot minimalec, pa še čas imaš za šušmarjenje. slovenska socialna politika naravnost spodbuja lenarjenje
Bassettt
18. 10. 2019 14.43
+2
Dejansko se podlaga gradi ze pred vstopom v solo in s tem mislim, da obstajajo vrednote in kvalitere ter lastnosti, ki dajejo vrednost ne glede na status, saj ni vezano na tole, ampak na cloveka! Razvoj cloveka! To pa je v prvi vrsti veliko dela za odraslega... to je tisto najtezje. Ker se jih vecina teh odraslih in starsev odloci obstati
mlutherking
18. 10. 2019 13.59
+9
V Sloveniji je šolanje zastonj, no moraš pa plačati tiste malo delovnih zvezkov itd. V tujini gre za šolanje bajno denarja, pa nihče ne govori o privilegiranosti. Ta članek ni čisto podal prave slike. Če v Sloveniji nimajo ljudje enako možnosti jo nimajo nikjer. Lahko pa se govori o kvaliteti izobraževanja nasploh. V Švici recimo že v 4 razredu O.Š. ocenijo ne samo koliko delovnih navad ima nekdo, ne samo IQ in potem ga že usmerijo v poklic. Tako, če se ne trudiš dovolj že takrat se si zapravil možnosti. A je v Sloveniji mogoče tako? Ne ni.....
1918
18. 10. 2019 18.58
+4
to je res, ampak tam ne pridejo starši v šolo z odvetnikom
Uporabnik1152447
18. 10. 2019 12.47
+13
Otroci z višjim IQ bodo dlje prilezli in bodo imeli več denarja. Pa tudi več se bodo drogirali, manj kadili in manj alkoholizirali. Imeli bodo manj otrok in kasneje.
SabinaZ
18. 10. 2019 12.40
+23
Glede na to da imamo v Slo več ali manj javno šolstvo in večina niti ne moremo izbirati na katero šolo bo otrok hodil, res ne vidim, da bi bili eni toliko bolj priviligirani kot drugi. Je res, da učitelji učijo različno, samo saj ravno avtonomijo učiteljiv želimo, ampak učijo in razlagajo enako tistemu ki ina brezposelne starše kot tistemu, ki ima straša s plačo 10tisoč plus. Se pa strinjam, da bi moralo biti, za otroki iz socialno šibkih družin, tudi omogočeni izleti in šola v naravi. Na izletih se otroci veliko naučijo, se povežejo enako v šolo v naravi. In ravno taki, ki doma nimajo te možnosti, potovanja počitnice, bi to še toliko bolj potrebovali.
User416781
18. 10. 2019 12.43
+11
Saj je krito, za tiste, ki ne morejo, obstaja šolski sklad. Res pa je, da se je ljudem velikokrat neprijetno izpostaviti.
SabinaZ
18. 10. 2019 13.22
+9
Vem za Sklad. Na šoli mojih otrok vem da starše, ki svojih otrok ne prijavijo v šolo v naravi pokličejo in se z njimi, pogovorijo zakaj ne. Ter jim ponudijo tako na ''štiri'' oči tudi to opcijo. Je pa to sklad, ki je filan s prostovolnimi prispevki in kolikor mi ja znano je to odvisno od šole do šole. Eni so kar dejavni na tem področju drugi pač niti ne. Lahko bi bilo bolj sistemsko rešeno, tako kot prehrana, morda bolj enakopravno za vse.
Vapo
18. 10. 2019 12.33
+34
To je navadno natolcevanje. Problem je edino to, da starši vedno bolj vzgojo valijo na šolo, ker sami "nimajo časa" vzgajati. Taki se najbolj hudujejo nad šolo...
hotchilipoper
18. 10. 2019 12.23
+8
Ne rabiš šol,rabiš dobrega strica na čim višjem položaju
sanje10
18. 10. 2019 11.32
+50
Dejansko se kroji usoda otroka že v osnovni šoli. Ogromno učiteljev je maščevalnih, brez čustvene inteligence, brez etičnih in moralnih načel. Ni važno ali si sposoben ali manj sposoben , važno je kdo si, kaj si, čigav si. Sistem v osnovni šoli deluje isto kot država, veze, poznanstva korupcija.
SabinaZ
18. 10. 2019 12.27
+21
Ne vem sicer s katero šolo imaš ti izkušnje. Ampak moji otroci hodijo na eno večjih šol v Sloveniji, ven iz Ljubljane. Z možem sva priseljenca in delava izven kraja bivanja. Tako da naju učitelji ne poznajo, ne vejo niti kaj in kje delava, razen kar otroci povejo tam v 3.rezredu ko se o tem pogovarjajo. Pa nekako nimam občutka, da bi bili ali priviligirani ali pa slabše obravnavani kot pa kakšen sošilec ali sošolka. So učitelji z več šustvene inteligence in tudi nekateri ki jo imajo nekoliko manje. Ampak tistih čisto brez pa ne vem jaz v 12 letih in kaj nekaj učiteljih in vzgojiteljih sem spoznala eno pa še ta je delala le eno leto.
Vapo
18. 10. 2019 12.27
-7
abmam
18. 10. 2019 15.21
-3