Inšpektor

Otroci in mladostniki pred ekrani

Ljubljana, 28. 11. 2020 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
18

Koronačas v družbo prinaša vrsto sprememb. Ena od njih je ta, da otroci in mladostniki zaradi epidemije, šolanja na daljavo, prepovedi druženja, odpovedi prostočasnih dejavnosti in spremenjenega urnika obveznosti staršev še več časa preživijo pred računalniki, telefoni in tablicami kot sicer. Pred napravami in ekrani torej, ki sicer prinašajo vrsto pozitivnih stvari, hkrati pa tudi vrsto težav. In da bi omilili te težave, da bi jih bilo čim manj, smo za otroke, mladostnike in starše smo v rubriki 24ur Inšpektor pripravili nekaj napotkov.

Razmere, v katerih trenutno živimo, niso lahke; starši in otroci so v teh časih v težkem položaju, a vendar in prav zato smo v rubriki 24ur Inšpektor pripravili nekaj napotkov, navodil strokovnjakov o otrocih pred zasloni. Koliko časa pred zasloni je primerno in koliko je preveč, na kaj paziti, kako se pogovarjati o tej temi, pa o vsebinah, zgledu staršev, motivaciji in o varnosti na spletu. Govorimo o majhnih otrocih, o šolarjih in o najstnikih. Kaj na internetu objavljati in česa ne? Se najstniki in najstnice zavedajo, kaj smejo in česa ne smejo objaviti na spletu? Komu pošiljati fotografije in kakšne? Kako je z zasebnostjo? Pa pravilna komunikacija na spletu ... Ali starši vedo, kaj so primerne vsebine? Vedo, kaj povzroča širjenje sovražnosti, kaj lahko povzroči obremenjevanje z všečki, slepo sledenje trendom s spleta? Naj vam bodo nekatera pojasnila in priporočila iz 24ur Inšpektorja v pomoč.

Najprej pa vprašanje, ki si ga vsi zastavljajo – koliko časa naj otroci največ preživijo pred zasloni? V sekciji za primarno pediatrijo so pripravili smernice, v katerih priporočajo: za otroke do 2. leta starosti uporabo zaslonov odsvetujejo, od drugega do petega leta naj jih uporabljajo manj kot uro, in še to skupaj s starši, od šestega do devetega leta največ uro, od 10. do 12. leta uro in pol, starejši otroci pa največ dve uri dnevno. To so priporočila, ko govorimo o uporabi računalnika, tablice, telefona v prostem času, za zabavo; torej ne vključujejo časa, ki ga otroci pred ekrani porabijo zaradi šole. Preveč časa, preživetega pred zasloni, lahko pušča negativne posledice – od motenj spanja do razdražljivosti, motenj pozornosti, težav z vidom, anksioznosti, pretirana uporaba pa lahko privede tudi do odvisnosti.

"Še nekaj je treba vedeti – ni vsaka uporaba naprav enaka drugi; ni denimo enako, če otrok na računalniku ure in ure igra igre in je na družbenih omrežjih ali pa se prek videa pogovarja s prijatelji in tako vzdržuje v tem času močno okrnjene socialne stike. Obstajajo vsebine in aplikacije, ki spodbujajo otrokovo kreativnost, radovednost in znanje. Starš je tisti, ki mora otroka pravočasno usmeriti, kaj so dobre vsebine ter kako sodobno tehnologijo uporabljati pametno in varno. To je v poplavi vsebin in aplikacij težka naloga, pomagate si lahko, svetujejo strokovnjaki, z različnimi spletnimi stranmi, s seminarji na spletu, morda vam pomagajo prijatelji, otrokove učiteljice, starši sošolcev vaših otrok. Vsaj pri mlajših otrocih bodite vi uredniki vsebin, ki jih spremljajo. Predvsem pa, naj ne bodo pred ekrani zato, da mine čas in da imate vi mir. Vse to je v korona času, ko številni starši delajo od doma, zelo težko, da ne rečemo celo nemogoče, a po drugi strani, kot opozarjajo sogovorniki, še toliko pomembnejše," v rubriki 24UR Inšpektor pripoveduje novinarka Tina Kristan.

"Mladi in otroci so zdaj pod izjemnim stresom. Stresna je šola sama po sebi. Šolanje na daljavo je stresno še toliko bolj. Če zraven prištejemo še stres, v katerem smo zaradi same epidemije, pa zaradi tega, ker se ne smejo družiti, pa ker ne smemo nikamor, to niso normalne situacije. Poleg tega zelo intenzivno doživljajo tudi stres svojih staršev. In nima jim smisla govoriti: zmanjšati stres, ker ga ne morejo zmanjšati, na to nimajo vpliva. Lahko jim pa pomagamo, da se naučijo soočati s stresom," razlaga dr. Danijela Makovec Radovan z oddelka za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti in starše poziva: "Poskrbite, da otroci v času, ki je namenjen šoli, res počnejo stvari za šolo, da se ta čas šole ne razpotegne na ves dan, predvsem pa, da preostali, torej prosti čas otroci niso preveč pred ekrani." Svetuje, da naredite urnik, kaj boste v dnevu ali celotnem tednu počeli. Bolj kot bodo pri sestavi urnika sodelovali otroci, lažje in z večjim veseljem mu bodo sledili. "V tem času naj se res veliko gibljejo, naj berejo stvari, ki niso na ekranih, naj ustvarjajo, rišejo, naj se spomnijo, kaj so počeli včasih; ne morejo na organizirane dejavnosti, lahko pa počnejo marsikaj. Vključimo jih seveda tudi v gospodinjska opravila. Verjetno bodo to počeli malo manj radi, ampak tudi to je del vsakdana, ki ga je treba opraviti." 

In še nekaj: zgledi vlečejo. Tudi mi odrasli moramo odložiti telefon, iti z njimi ven, jih prisiliti, da grejo z nami ven, da nam kaj pomagajo, da počnemo stvari z njimi, ki jih radi počnejo, čeprav so nam manj smiselne ali celo neumne. Otroci si to zaslužijo. In kot smo opozorili v enem od prejšnjih Inšpektorjev: otroci in najstniki se morajo vsak dan gibati. "Starši so tudi pod stresom, v stiskah, najmanj naporno je, da ga pustimo početi, kar počne, ampak tu moramo imeti odrasli zavedanje, da to ni dobro. In zato je treba kdaj pač "trčiti" z otrokom tudi zato, ker ti kot odrasel veš, kaj je za njega dobro, treba pa je to skomunicirati na primeren način, da to otrok razume," pravi dr. Danijela Makovec Radovan. "Začeti čim prej in vztrajati. Biti zadovoljni z majhnimi koraki. Ne moremo pričakovati, da bomo vsi funkcionirali takoj. In to opaziti pri otrocih ter to tudi pohvaliti."

Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
28. 11. 2020 21.09
+2
Inspektorji za meglo mesat!Otroke ste zaprli v hise ce gredo na igrisce jih s policijo lovite zdaj pa pamet ljudem solite kaj in kako!!!!!!
bigboye
28. 11. 2020 19.31
+1
Ta clanek v tem casu s temi ukrepi je skregan z logiko.
krona
28. 11. 2020 16.41
+3
Ko prejmeš sporočilo iz šole, da v času pouka na daljavo ne smeš biti v istem prostoru, niti si skuhati kosilo ali kavo te vse mine. Žal imava enosobno stanovanje in se nimam kam umakniti edino ven na mraz za celo dopoldne. Le kaj si domišljajo???????????????
mastablasta
28. 11. 2020 14.50
jaz lahko naredim z njimi urnik kaj bomo delali po 17:00. ker do 16:00 delam doma. včasih do 17:00, potem pa jem ,malo počivam, šele nato imam nekaj časa. kaj pa naj delajo otroci od recimo 12:00 do 17:00? ven ne smejo. z igračami se nočejo igrati. malo berejo in to je to. potem pa TV ali PC. vsaj nimajo stresa v teh domišljijskih svetovih.
mmickica
28. 11. 2020 14.18
+3
Novinarji in razni kvazi strokovnjaki, a res nimate pametnejsega dela, kot da ves cas iscete dlako v jajcu? Vsi mi bi bili veseli, ce bi bilo drugace, kot trenutno je, ampaj ce ni, pac ni. Ne iscite vedno samo slabih stvari!
RamzesII
28. 11. 2020 11.50
Izpustili ste eno zadevo, na katero naletimo na spletu. Ko se otroci snemajo za šolsko nalogo, ko to delajo, nek izdelek, drugi družinski člani naj zadaj ne počno neumnosti, ker bo posnetek prišel na splet, potem ko bo poslan učitelju.
hotchilipoper
28. 11. 2020 10.35
+1
Celo generacijo so uničili s to tehnologijo,zasvojeni do konca.
resslovenka
28. 11. 2020 10.24
+1
Generacija otrok in mladostnikov, ki raste z mobilni telefoni v rokah in ob računalnikih. Mar ti otroci vedo, kaj sploh je otroštvo? Naš 4 letnik in njegov 10 letni brat brez te novodobne tehnologije, sploh ne znata uživati, nimata časa. Res žalostno. 🙄
mmickica
28. 11. 2020 14.20
Narobe razmisljas. Ta generacija v tem uziva!
Bananistanec
28. 11. 2020 09.22
+3
Tudi novinarji ne vejo kaj bi pisali, naj se pozanimajo kako gre staršem v vlogi učitelja in koliko odrakanja to pomeni, koordinacija z delodajalcem, koliko dopusta so že porabili zaradi zoom-a, predvsem pa koliko dodatka dobijo za nagrado za prisilno delo na domu
N0EL
28. 11. 2020 09.10
+2
Kaj pa je narobe s sextingom? ;)
Amnasty
28. 11. 2020 08.44
+9
moji še nikol niso bli tok velik za ekrani, pa saj ne vejo več kaj drugega bi počeli, že mesec dni doma, brez družbe, vse jim je dop****
Sentis
28. 11. 2020 08.48
+3
Pojdi ven z njimi, v naravo. Naj plezajo po drevesih, mečejo kamenje v vodo, iz lesa kaj ustvarjajo, skratka čimveč stvari ki smo jih počeli mi, ko smo bili njihovih starosti.
Sajeta5
28. 11. 2020 08.55
+1
V naravo ja, pa na igrišče in če se slučajno zgodi, da sta dve mamici in dva otroka na igrišču, te pridejo policaji oglobit, ker je to prepovedano druženje oseb iz več gospodinjstev... svinjarija
resslovenka
28. 11. 2020 10.26
-1
Hja, mi in moji otroci smo tako odraščali. Če smo se družili s prijatelji smo se v naravi. Lepo je bilo biti otrok takrat. Danes je vse tako hudičevo sprogramirano, da je groza. Živimo v konstantnem pomanjkanju prostega časa. 😎
RamzesII
28. 11. 2020 11.52
-1
"ker je to prepovedano druženje oseb iz več gospodinjstev" Kaj pa če so sorodniki, neredka sorodstva živijo v istem mestu, naselju, morda ulici.
Slobodan Cvijetinovic
28. 11. 2020 08.41
+6
Lepo je tako pisat,v tri dni...... Kot da starši sami ne vedo,kaj je prav in kaj ne... Sigurno ni prav to kar počnete,zapirati in omejevati druženja otrok,posledice bodo katastrofalne...... Kaj psihologija v tej državi res ne ve kaj so otroški možgani pri teh letih,da je najbolj pomembno obdobje v življenju.... Strašno in grdo,ampak vsa grozovita dejanja v zgodovini,govorim o posameznikih,so bili izpostavljeni v otroštvu neki stresni situaciji,... Vi nam lepo to sevirate,ko umirajo babice in dedki. Za razmislek!
RamzesII
28. 11. 2020 11.57
-1
"Kaj psihologija v tej državi res ne ve kaj so otroški možgani pri teh letih" O ja ve, pa po svetu tudi, zato je pa toliko otrok (nepotrebno) na mamilu ritalinu ipd.