Inšpektor

(O)živeti turizem

Ljubljana, 20. 02. 2021 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
149

Kriza je enajstkrat hujša kot leta 2009, s številkami smo se vrnili 30 let nazaj. Tako globoke sledi je v turizmu pustila korona kriza. Lani je bilo za polovico manj turistov, še hujši padec je ublažilo 935.000 unovčenih turističnih bonov. Skrb vzbuja več kot 70-odstoten upad tujih gostov, od katerih turizem živi in brez njih vrnitve v obdobje turističnih rekordov ne bo. Kdaj bo turizem spet zgodba o uspehu, kakšno strategijo bomo ubrali, se bodo potovalne navade spremenile?

Od Bleda in Kranjske Gore do prestolnice 

Analizo o turizmu, ki je bil na konju, zdaj pa na psu, je v rubriki Inšpektor naredila novinarka Petra Čertanc Mavsar, ki je obiskala bržkone ene najbolj turističnih krajev v Sloveniji – Bled, Kranjsko Goro in Ljubljano. O posledicah iz prve roke – od odpuščanj do bitke za preživetje –, idejah in rešitvah pripovedujejo ljudje, ki turizem kreirajo in od njega živijo. 

Bled je pred pandemijo vsako leto obiskalo pol milijona turistov, zato ni bilo ne dovolj nastanitev, ne parkirišč. Zdaj je nenavadno tih in prazen. Matija Blažič, lastnik hotela z 61 sobami, je odvisen predvsem od tujih gostov. Jeseni se je odločil za radikalen korak, odpustil je skoraj polovico svojih zaposlenih. "Nas je bilo prej 27 stalno zaposlenih. V sezoni smo število povečali tudi za 10 ljudi, zdaj nas je 15. Odpustili smo dva natakarja, enega kuharja. Z nekaterimi smo dogovorjeni, da se vrnejo nazaj."

Bled sameva.
Bled sameva. FOTO: 24UR Inšpektor

Borba za kadre

Borba za kadre, ki jih je v turizmu in gostinstvu leta in leta primanjkovalo, bo po vsej verjetnosti zdaj še bolj surova, opozarja direktor Turistično gostinske zbornice Fedja Pobegajlo. Ukrep čakanja na delo je ohranil večino delovnih mest, pravi, a posledice na trgu dela bodo kljub temu velike. "Delež brezposelnih v turizmu se počasi bliža 30 odstotkom, kar je katastrofalen podatek. Vseh 12 do 13 tisoč brezposelnih si išče službo v drugih panogah, kar je človeško, da si najdejo delo. Po drugi strani pa bo po zagonu turizma vprašanje, kje zagotoviti kader."

Pred tremi leti je država velikopotezno načrtovala, da bo v gostinstvu in turizmu do letošnjega leta ponujala 12 tisoč novih delovnih mest. A brez jasne strategije, kako bomo do njih prišli, kje bomo kader dobili, saj so turistični delavci raje odhajali na bolje plačano delo v tujino.

Zdaj, ko so se zaradi epidemije zaposlili v drugih panogah, pa je prisoten upravičen strah, da se v turizem in gostinstvo ne bodo več vrnili. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je prepričan, da težav ne bo. "Prepričan sem, da so tisti, ki so skrbeli za dobre delavce, slednje skozi naše ukrepe lahko obdržali. Ko bo turizem znova stekel, bo za dobre kadre potekala bitka."

Ob tem velja spomniti, da država posredno ali neposredno obvladuje dobrih 40 odstotkov slovenske turistične ponudbe, torej je tudi sama delodajalec. Brez ustreznega plačila in kakovostne motivacije bo natakarje, sobarice, kuharje in receptorje težko prepričati, da se vrnejo v panogo. 

Finančno gledano, to, kar prejmemo kot povrnitev stroškov za čakanje, je kar v redu. Kar pa zdaj potrebujemo, pa je močna, močna reklama. Res močna! Matija Blažič, lastnik hotela Ribno, Bled

Kranjska Gora. Od tega tedna, ko so se sprostili ukrepi, vzhodni del Slovenije pa je bil na počitnicah, so vedrejših nasmehov, a to zimske sezone, ki je izgubljena, ne bo rešilo. Upe usmerjajo na odprtje sezone po 1. maju. Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, poudari, da so imeli vedno okoli 30 odstotkov domačih gostov, zato morajo vlagati v ta trg. "Je pa res, da brez tujcev tukaj na dolgi rok ne bomo mogli preživeti. Potrebnih je še več vlaganj, kot jih je bilo, ker je konkurenca močna in bomo vsi pritisnili na podobne trge."

Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, z novinarko 24UR Inšpektor Petro Čertanc Mavsar.
Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, z novinarko 24UR Inšpektor Petro Čertanc Mavsar. FOTO: 24UR Inšpektor

Tuj turist zapravi trikrat več od domačega

Gostov iz oddaljenih krajev v Slovenijo še nekaj časa ne bo. Zato letos nagovarjamo tiste, ki k nam lahko pridejo z avtomobilom, avtobusom, vlakom. Nemce, Avstrijce, Italijane in domače goste. Turizem bo okreval postopno, v obdobju od treh do petih let. Turistični delavci pri gostih opažajo strah, previdnost. Čeprav je domači gost izjemno pomemben, brez tujega vrnitev turizma na nekdanje rekorde ni mogoča. Tuj turist pri nas v povprečju za nastanitev in sprotne izdatke zapravi 137 evrov dnevno, domač turist pa 42 evrov, torej 3-krat manj.

Za nas je pomembno, da omogočimo potovanja ljudem na nediskriminatoren način. Obveljala bo kombinacija testa in cepljenja. Bi bilo pa dobro, da bi bil sprejet skupen način prehajanja mej na ravni EU. Simon Zajc, državni sekretar, MGRT

Še vedno je veliko neznank – kakšna bo epidemiološka situacija? Bomo lahko leteli in kam? Kdaj bodo države odpirale svoje meje in na kakšen način jih bomo prehajali? Vsaka kriza je lahko tudi priložnost – zdaj je čas za premislek o nadaljnjem razvoju turizma. Naučiti se bo treba sobivanja z virusom. Turizem po covidu bo drugačen. Ali, kot pravi Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), turizem bo drugačen, potovanja bodo bolj poglobljena. "Vedenje turistov se izjemno hitro spreminja. Temu moramo tudi hitro slediti. Ljudje bodo želeli biti v stiku z naravo, stran od množic. Več lokalnega, avtentičnega, in morda je tudi to prednost za Slovenijo."

Ker je Slovenija leta gradila na trajnostnem turizmu, zelenih, nemnožičnih destinacijah, bomo po prepričanju turistične stroke lažje okrevali. Koliko bo Slovenija iztržila od predsedovanja Evropski uniji, kdaj se bodo napolnili hoteli, ki jih za potrebe kongresnega turizma gradijo v Ljubljani, kaj je s platformo Airbnb, ki je zamajala trg najemniških stanovanj? Kam se je preusmeril prevoznik, ki je mesečno na letališča prepeljal več kot 30 tisoč potnikov, komu in kdaj bodo lepote razkazovali turistični vodniki? 

Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komenta
21. 02. 2021 15.45
+1
poleg tega kam se steka denar od full dobrih sezon turisticnih??na bledu,bohinju in vrjamm da tud drugje stari hoteli glih tok da ne propadejo samo vase...mi smo itak v republiki banana
komenta
21. 02. 2021 15.42
+1
Kako zanimivo...delavci ki delamo v turisticnem sektroju v hotelih imamo iste place al je polno polno turistov al pa nobenga...sramota res..zarad mene nej ne bo nobenga turista vec pri nas bas me briga...pa se cene se visajo v nedogled..med sezono se pocutm k da smo nevem kaj domacini,gres na pijaco pa te v anglescini prasajo za narocilo???pol pa kava 2evra...smesno res
Walter Pravicek
21. 02. 2021 08.35
+1
ENO JE OŽIVETI TURIZEM,DRTUGO JE Z KAKŠNIMI KADRI?ŠTUDENTI,KI DELUJEJO PREKO ŠTUDENTSKIH SERVISOV,KAR BI MORALA PREVZETRI BORZA DELA(ZAVOD ZA ZAPOSLOVENJE),TER SI LASTNIKI TEH SERVISOV NEBI KOPIČILI BOGASTVA!DRUGO JE ŠTUDIJ OB DELU,PLAČLJIV,ČE DRŽAVE NE DA POMOČI UNIVERZI,TER ZAPOSLITEV PRIMERNA STOPNJI IZOBRAZBE!LJUDI IZ TURIZMA POZNAM IZ HOTELOV:SMEJIJO SE TISTIM"VESELIM"DEKLETOM,KI PRIČAKUJEJO"NA BELEM"KONJU ČLOVEKA!SPONZORJA(LEPO POVEDANO),KI BO RAZVAJAL TAKŠNO"DAMO"V TEM HOTELU-SO BREZ SREDSTEV,IZOPBRAZBE!DRUGE,V HOTELIH ZAPOSLENE V HOTELIH DELAJO, DELAJO TURNUS ,DA SE ŠE IZOBRAŽUJEJO.BRAVO!ČETUDI SI ŠTUDIJ PLAČUJEJO SAMI!KAJTI DRŽAVA JE OBRNJENA LE NA ZAHODNO SLOVENIJO!EDINA UNIVERZA PREJEMNIK DENARJA NA VZHODU DRŽAVE JE V MARIBORU!ZELO DOSTI NEZAPOSLJIVIH IZOBRAŽENCEV"PROIZVEDE" TA UNIVERZA,KOT VSE DRUGE PO SLOVENIJI!!ŽAL!PRIVATNE ŠOLE SE USMERJAJO V BIOLNIŠNIČNO NEGO,TURIZEM,GOSTINSTVO TER POKLICE,KJER DIPLOMANTA DELO ŽE ČAKA!
Sajeta5
20. 02. 2021 19.52
+4
Eno vprašanje za vse - dajte plus, če ne boste potovali v državo, ki bo vstop pogojevala s cepljenjem (Corona) in minus, če se boste cepili, samo da lahko greste kamor ste si zamislili.
morfo
20. 02. 2021 15.22
+4
Največjo virus ki hara po Slovenskem turizmu je Slovenski turistični holding. Koliko bo ta povzročil škode skupaj s Savo turizmom, ne more povzročiti nobeden. Mogoče bi lahko tei naši novinarji pogledali ta imena ki se izmenjujejo v politiki, državnih firmah in zdaj prestopajo v državni turizem. To bo čez kako leto zelo lep pogreb.
Walter Pravicek
21. 02. 2021 08.41
SAVA TURIZEM=HOTELS&RESORT JE PRODAL:TERME BANOVCI-NEKOČ V LASTI RADENSKE,PRI KRIŽEVCIH V PRLEKIJI,NOV LASTNIK DOMAČIN IZ LJUTOMERA,HOTEL IN TERME LIPA V LENDAVI,LASTNIKI MADŽARI,OSTALO JE:HOTEL V RADENCIH.TRIJE HOTELI V MORAVSKIH TOPLICAH,NEKAJ NA BLEDU,V PORTOROŽU(KRASENI HOTELI)NA OBALI IN V ITALIJI!"O HOLDINGU SESLA BI RAD BIL"BIG BOSS"POČIVALŠEK!ZANIMIVO,DA V TISTIH KRAJIH:ROGAŠKA IN PODČETRTEK SAVA NI NIČ KUPILA!
*Violate*
20. 02. 2021 14.56
+1
Hkrati pa lahko tudi recem - ne morte met oboje. Al se uprite pa sprostite turizem, al se pa drzte ukrepov, bodte ponizni pa zaprti se naprej. Sm lih dans v trgovini po radiu slisala "imamo toplejse temperature, ki bodo marsikoga zvabile na prosto, ampak NIJZ ob tem opozarja, da bi vseeno morali upostevati ukrepe in razmisliti o zadrzavanju na prostem...". Pac, al pejte vn pa recte K vas gleda, al pa sedite doma vse do naslednje zime pa Janeze glejte po TV. Isto pa s turizmom. Kokr ste hlapcevski.
Maister1
20. 02. 2021 14.53
+7
Kar vozite si jih-na Bledu ni nobenega napredka razen visokih cen-ponujate pa samo kar je narava dala
morfo
20. 02. 2021 15.24
+7
Walter Pravicek
21. 02. 2021 08.48
+1
Z MOJO POKOJNO ŽENO SEM BIL NA BLEDU(TER KOD MLAD FANTE,Z ŠOLSKIM IZLETOM DALEČ NAZAJ V ČASIH JUGOSLAVIJE),POSLOVNO K NEKEMU ČLOVEKU PO MATERIAL ZA MOJO OBRT.MORAM REČI,DA SEM PREJ POVPRAŠAL KJE SE ON HRANI,BOLJ POCENI.IN GA UBOGAL,TER PRIŠPARAL.KREMŠNITE,KI KRASIJO BLED MENI NE PAŠEJO,RAJŠI IMAM ZAGREBŠKE!PARKIRANJA BREZPLAČNO NIBILO,KOPANJA NI,V CERKVCICO NISMA ŠLA Z PLETNO,KAJ OSTANE POVPREČNEMU TURISTU NA BLEDU,NIMAŠ SE KAM DATI,V "POŽIRALNICO"DENARJA=KASINO PA VSI NOČEJO.DELOVNI LJUDJE!NIMAJPO TOLIKO ZA ZAPRAVITI,MISLIJO VNAPREJ ZA POTREBO DRUŽINE!
*Violate*
20. 02. 2021 14.51
+12
Smesno mi je, ko govorijo o tem, kako malo zasluzijo na domacih turistih. Pa se zavedate, kje mi zivimo? Da ne more oseba dat 400€ za en dobr vikend, ko pa vlece minimalca? Hkrati pa ne morte domacina nategnt - da das 5€ za eno kremsnito pa 3€ za en pir - pac, ne bo slo. Domacin ve, da dobis 2 kremsniti za 3€ in da je pir 1,70€ v lokalu (ce gremo pa v trgovino pa se ceneje). Ja, pac ne. Placevali bodo tujci, k ne vedo, kok kej stane pa kje so ugodnejse moznosti. Mi tako vemo, katere restavracije so prijazne denarnice in katere te bodo olupile za vrednost treh obrokov drugje. Pa cena niti ne izraza kvalitete, da smo si na jasnem.
Walter Pravicek
21. 02. 2021 08.51
VSE JE RES,PRILOŽIM:POTOVANJE DO BLEDA NI ZASTONJ!IN POVRATEK!ZA EN UBOGI VIKEND NE GREM V PLANINE ALI BOHINJ ALI BLED.IMAMO KRASNE DESTINACIJE NA ŠTAJERSKEM Z ODLIČNO HRANO,POSTREŽBO IN VLJUDNOSTJO-TE NA BLEDU NISEM ZASLEDIL!SAMO PLAČAJ!
Periot222
20. 02. 2021 14.36
+13
Meni se zdi da boste lahko v turisticnih krajih veseli ce bo kaksen slovenec prisel!
Summerr89
23. 02. 2021 14.54
Imajo raje tujce. Bomo pa v tujini raje zapravljali
Periot222
20. 02. 2021 14.32
+16
TUJ TURIST IMA 10 KRAT VECJO PLACO TO PA STE POZABILI NAPISATI! NA BLEDU SE ZE 30 LET NICESAR NE OBNAVLJA NEVEM KAM ZUPANI SPRAVLJAJO DENAR MARSIKATERI DRUGI KRAJ V SLOVENIJI KI NIMA TURIZMA JE BOLJSE UREJEN NA BLEDU PA VSE RAZPADA!!!!!!!
travc
20. 02. 2021 14.27
+11
Slabo kaze za turizem pri nas.Propada cel kup turisticnih objektov in to celo v Bohinju.Imamo vse na dlani..morje,hribe,jezera in se in se ampak je vse neizkorisceno.
Uporabnik543728
20. 02. 2021 14.15
+4
Brez ukrepov pomoči, bi turistični delavci bankrotirali, v Avstriji so hotelirji prav prosili državo, da jih zapre, da bodo šli na čakanje in jim bo država povrnila stroške. Masovnega turizma, kot smo ga v preteklosti poznali, verjetno ne bo več, pa je to res tako slabo? Zakaj se ne bi usmerili v butični, zeleni turizem, kjer je turistov sicer manj, a so ti bolj zapravljivi in so pripravljeni dati več za res kakovostno in edinstveno izkušnjo. Si res želimo trume turistov, ki za seboj puščajo kupe smeti in uničujejo naše naravne bisere, ker ne želijo hoditi po označenih poteh ali spoštovati pravil TNP itd.?
Walter Pravicek
21. 02. 2021 08.56
+1
ČASI,KO SO RAZNI SEKRETARJI IN SINDIKALNI VODJE PO TOVARNAH ODREJALI KAM BO ŠEL KDO NA SINDIKALNI DOPUST JE MIMO!NI VEČ SINDIKALNIH DOMOV,PREDVSEM NE OD TOVARN,KI SO ŽE POKOJNE!HOČEŠ?PLAČAJ!NOČEŠ?PRAV,IZBERI PO SVOJE IN TUDI PLAČAJ!RES JE TUDI,DA NA BLEDU ČUTIJO,DA BI GOSTILI NEKAKŠNO "SMETANO"EVROPSKE DRUŽBE!A VSI NIMAJO DENARJA!PA NE PRIDEJO!DELAVCE GLEDAJO POSTRANI,A DENAR JIM NE SMRDI!ČUDNO NE?
medus
20. 02. 2021 14.02
+3
Ukinit ukrepe pa se bo turizem vrnil.
KroškaTikev
20. 02. 2021 13.54
+8
Iskreno povedano, pa se mi ne da iti na dopust, kjer bi moral stalno imeti masko gor. Tako da o kakšni oživitvi turizma z omejitvami ni treba sanjati
Periot222
20. 02. 2021 14.34
+2
KroskaTikev tu se strinjam s tabo dopust pod policijsko diktaturo ne hvala!!!!!!
masej
21. 02. 2021 08.44
+1
Kroška Tikev prav imate dokler ne bo normalnih pogojev mene nikjer ne bodo videli,bi rade volje šel v toplice ampak maska gor maska dol ne sem raje doma in grem malo na sprehod v naravo pa še kuža je vesel.
Za ljudi
20. 02. 2021 13.29
+6
Da si Slovenci kuhajo ? Kake maš valjda si boš kuhal če si v apartmaju . Misliš da Nemci Nizozemci itd ne kuhajo ?v apartmajih Pomembna je dodana vrednost se pravi kaj imaš zraven za ponudit da gost zapravi ! To je pomembno na primer nove stvari spominke in turizem povezati z domačini ki tam živijo Za eno leto da bi bil minister za turizem pa bi vse spremenil mi se kar prodajamo bureke v Sloveniji ? Kaj je z nami narobe to kar mamo mi v Sloveniji je zlata vredno zrak čisto okolje in lepo pokrajino To je treba ponudit ! Ne rečem pa da se ne dela na tem
Slovenskimuri
20. 02. 2021 13.01
+1
Mam gostilno in vam povem slovenci bi vse zastonj pa skoz neki narobe pa vse popljuvat če je treba pa kje parkingu al pa wc plačat je pa že vse narobe pridite enkrat probat kak je k gre 200 slo turistov čez wc pa noben nč ne zapravi sam smeti pustijo
Mother Russia
20. 02. 2021 13.08
+3
Gotovo gre za kakšno zelo znano gostilno...
morfo
20. 02. 2021 15.26
Te razumem na obali isto. No se najde kaka izjema ampak jih je malo.
Mother Russia
20. 02. 2021 12.24
+0
Zakaj pa potrebujemo turistične bone? Slovencem in Slovenkam v času krize je potrebno pomagati tako, da bi jim dali po 1.000 evrov, pa naj se vsakdo sam odloči kako jih bo porabil. Zakaj bi kdo šel za en teden v Portorož in potem stradal pol leta, ker si ne more privoščiti hrane in osnovnih potrebščin? Tako se le rešuje požrešnih in razvajenih kvazi gostincev, ki zelo trpijo ob dejstvu da si že skoraj celo leto ne morejo privoščiti novega Audija, ali BMW-ja.. Bo treba pač delati precej bolj pošteno, prijazno, kvalitetno in ponuditi nekaj več za manj denarja, če bodo hoteli da se jim gostje vrnejo in jih rešili pred propadom. Investirati je treba v prepoznavnost in ne v nemško plehovje...
Milka5
20. 02. 2021 12.17
-3
Samo vojni dobickarji zadržujejo odprtje vsega ker zdaj lahko barantajo z testi in maskami. Kradejo kjer se da. Pocivalsek je verjetno v tej koroni za 50x povečal svoje premoženje. Le za koliko je princ teme.
Mother Russia
20. 02. 2021 12.08
+9
Ko gre za Bled se bom še kar naprej držal navodil, ki jih je domačim turistom dal direktor turistične zveze Bled. Obiski le pozimi, da v času njihove turistične sezone ne bi oviral tujih turistov in jim, Bog ne daj odžiral parkirna mesta. Ma, hecam se! Kaj mi bo Bled, če je Kranjska gora veliko bolj zanimiva in precej bolj prijazna do domačih gostov....
SlovenŠtima
20. 02. 2021 12.04
+3
gostinstvo se bo po njihovih napovedih zmanjšalo za 80%. Tega si nisem jaz spomnil, da ne bo pomote. Je pa že od začetka to zapisano.
Milka5
20. 02. 2021 12.18
+4
Ja ostali bodo pravi podjetniki in ne neka birtija ki je dolžna vsem po preko
Walter Pravicek
21. 02. 2021 09.01
UPRITE SE ODLOKU,KI JE BIL ITAK LAŽEN,ZAVAJUJOČ BODITE V "MEHURČKU",GOSTITE LJUDI,V ENI SOBI TA FIRMA V DRUGI DRUGA-MENJAVA NA POL URE.MALICA SE NE JE 30 MINUT!ŠLO BO!IN NATO ZOPET DRUGE FIRME,ALI DRUŽINE ALI LJUBČKI Z LJUBICAMI ALI KAR TAKO LJUDJE,VSI LAČNI,PLČAČNIKI!DENAR JE SVETA GOSPODASR!ZAČNITE OB 10 URI DOPOLDAN,KONEC POPOLDAN OB 18 URI!