Inšpektor

Poletna varstva, tečaji, kolonije, poletne šole ...

Ljubljana, 30. 05. 2020 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Inšpektor, Maja Sodja
Komentarji
11

Osnovnošolci, ki so bili tedne in tedne doma, bodo postopoma spet sedli v šolske klopi. A mnogi starši in mlajši osnovnošolci se že zdaj soočajo z vprašanjem in dilemo, kaj in kako med počitnicami, do katerih je še manj kot mesec dni. Kako bodo torej letos videti počitnice? Kdo bo čuval mlajše osnovnošolce? S to težavo se starši srečujejo vsako leto, letos pa zaradi sprememb, ki jih je prinesel novi koronavirus, še toliko bolj. Kako bodo organizirana poletna varstva, tečaji, kolonije, poletne šole? Kaj bodo počeli otroci? Kako na organizacijo počitnic in varstev vplivajo ukrepi zaradi koronavirusa, kakšne so spremembe, cene, povpraševanja, ponudba? In kakšne bi bile ustrezne rešitve?

Kje, kako, s kom bodo otroci preživeli počitnice? S tem vprašanjem se vsako leto soočajo številni starši, mnogi so v stiski, kar je razumljivo, saj si praktično nihče ne more privoščiti dveh mesecev dopusta ali varstva pri starih starših, letos pa so zaradi koronakrize pri načrtovanju počitniškega varstva še dodatne težave. Kam torej z otroki poleti? Da bodo na varnem, da prostega časa ne bodo preživljali sami doma, da si ga ne bodo krajšali le z elektronskimi napravami, pač pa da bodo počitnice tudi za vse tisto, kar morajo biti: čas, ko se odklopijo, družijo, zabavajo, ustvarjajo, ko počnejo tisto, kar jih veseli in osrečuje ...

Seveda smo se po pojasnila in priporočila obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Na naše vprašanje o varstvu pri starih starših so odgovorili, da konkretnega vsesplošnega odgovora ne morejo podati. Pravijo, da naj bo to, ali gre lahko otrok k starim staršem na počitnice, presoja posameznika. "Zdravstveni status starih staršev je različen in težko je podati neko splošno priporočilo," so zapisali. Prav tako tudi na naša konkretna vprašanja, kaj svetujejo glede organiziranih počitniških varstev, niso mogli natančno odgovoriti, saj je, kot pravijo, nemogoče napovedati, kakšna bo epidemiološka situacija glede covida-19 v poletnih mesecih. V nadaljevanju so zapisali, da veljajo osnovni higienski ukrepi: higiena kašlja, vzdrževanje razdalje ... Za otroke v varstvu bo pomemben ukrep oblikovanje majhnih stalnih vzgojnih skupin, pravijo na NIJZ. Taborjenje, denimo, pa da predstavlja več potencialno tveganih momentov. 

Kdo bo (lahko) čuval mlajše šolarje?
Kdo bo (lahko) čuval mlajše šolarje? FOTO: Shutterstock

Novinarka Maja Sodja je za 24UR Inšpektor naredila pregled vseh relevantnih dejstev, ki so doslej znana glede počitniških varstev, tečajev, organiziranega preživljanja počitnic. Govorila je s ponudniki, komercialnimi in tistimi s subvencijo, se pozanimala pri občinah, ki to urejajo zelo različno, povprašala starše, kot že rečeno seveda tudi NIJZ, šolsko ministrstvo, pa strokovnjaka za pedagogiko in organizacijo.

Učenci so v času koronakrize namreč za računalniki, tablicami in telefoni preživeli veliko več časa kot sicer. Kako doseči, da ne bodo tudi vse poletje prikovani na ekrane? V centru pomoči za zdravljenje odvisnosti od interneta Logout - kjer so v času najstrožje izolacije imeli precej več klicev kot sicer, klicev zaskrbljenih staršev, kako naj svoje otroke spravijo z računalnikov - bodo v Inšpektorju povedali, kako naj starši vedo, kaj je prava meja in kako to mejo vzdrževati. Najbolj preprost odgovor, kdaj uporaba elektronskih naprav postane pretirana, je -  ko otrok začne zanemarjati osnovne stvari, kot so prehranjevanje, higiena, spanje. Vsi strokovnjaki opozarjajo: težava niso naprave, problem je v njihovi uporabi. Ta je pogosto napačna že pri predšolskih otrocih, takrat ko jih starši uporabijo, da pomirijo otroka, da ga nahranijo, da otrok zaspi ...

Slišali in videli boste tudi, kako se je letos zaradi koronakrize spremenila struktura staršev, ki iščejo varstvo za svoje otroke. Kakšna so opozorila, ki bi jih morala slišati država, občine?

Organizirane počitnice so za otroke izjemnega pomena, opozarja profesor na Oddelku za pedagogiko na ljubljanski Filozofski fakulteti Damijan Štefanc. Tako z vidika druženja ter socialnega, čustvenega razvoja. Počitniške dejavnosti to spodbujajo, zato je ključno, da se otroci vanje vključujejo. "Že tako ali tako živimo v družbi, ki postaja vse bolj individualistična, vse bolj smo osredotočeni sami nase, primarno gledamo na lastne interese. Zlasti za vzgojo mladih pa je izjemno pomembno, da imajo izkušnje, v katerih lahko navezujejo stike z mladimi, s svojimi vrstniki," pravi. Da se skozi navezovanje stikov naučijo reševati probleme, konflikte, se prilagajati, razvijati empatijo do drugega, intelektualni napredek. To so dejavnosti, ki se jih ne da početi na daljavo, zato je letos še toliko bolj pomembno, da gredo otroci med otroke - ob nujnem upoštevanju epidemiološke slike seveda.

"Sploh v tej situaciji, ko so bili otroci primorani biti v samoizolaciji, ko so bili prikrajšani za druženje, za nek običajen pouk, v katerem se lahko realizira vrsta ciljev, in glede na dejstvo, da prihajajo počitniški meseci, ko je tudi potreba po takšnih dejavnostih večja, bi morali imeti rešitev, ki bi omogočala, da čim več staršev, zlasti tistih, ki si ne morejo privoščiti plačljivih dejavnosti, ki nimajo denarja in drugih alternativ, da bi lahko svoje otroke vključili v dejavnosti, ki bi bile ustrezno vsaj dofinacirane in pri čemer lokalne skupnosti ne bi bile edine soodgovorne, da se takšne dejavnosti ponudijo," opozarja Štefanc. Prav zdaj je čas, da bi se to problematiko, na katero že leta opozarjajo, ustrezno uredilo. "Mi smo že pred desetimi leti razmišljali o tem, da je škoda, da so šole kot javni prostori neizkoriščeni," še razlaga.

V Inšpektorju bomo torej ob identificiranju problemov skušali poiskati tudi rešitve. Že doslej je bilo namreč tako, da so eni straši ostali brez organiziranega varstva, mesta so lahko zelo hitro zasedena; in da si ga nekateri niso mogli privoščiti. Staršev, ki otrokom ne morejo plačati počitniških varstev, letovanj, taborov ... pa je letos še več, opozarjajo v Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. "Včasih smo jemali otroke, ki še nikoli niso bili na morju, tudi letos jih bomo, ampak letos vemo, da so ti ukrepi pahnili v stisko družine, ki so delale, ki so vsak dan hodile v službo, denimo imele manjše podjetje, pa so zdaj na nuli oziroma si tega ne bodo mogli privoščiti. Ti otroci bodo sami doma, zanje bomo zagotovo poskrbeli ...," med drugim pravijo na ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
30. 05. 2020 15.41
+1
Vse lepo in prav, da le ne bodo končali v kakšnem 'taborišču' s pravili in ukrepi preveč zavzetimi varuhi.
Moros
30. 05. 2020 12.08
+13
Kako je bilo pa prejšna leta med počitnicami? Drama in ter panika po nepotrebnem!
tv1206802
30. 05. 2020 10.25
+7
@mamicadvehotrok otroci niso problem !! Problem je ker smo kot druzba prevec razvajeni in bi vse zeleli imeti takoj. Ce bi v moji sluzbi ( ja je drzavna ) imeli urejeno toliko delavcev kot je v sistemizaciji meni nebi bilo potrebno dezurati in nadomescati izpadov. Marsikdo mi rece sej vas je dovolj ... mogoce kot celota res samo kaj nam to pomaga, ce jih je vecina v pisarni in ne na terenu.
LeEnoMnenje
30. 05. 2020 09.49
+16
Ne morem verjeti, da so spet "problem" otroci! Zakaj pa jih imate????? Ne!!! Še bolje, otroci so "problem" na državni ravni!!! PA kaj je zdaj to???? In kje ste jih "shranjevali" prejšnja poletja?? Jaz sem postala mamica zato, ker sem si ŽELELA imeti otroke!!!! In zavedala sem se tega, da bom mamica 24/7, ne le takrat, ko se vrnem iz službe! In RES, živeljenje se SPREMENI ob prihodu otroka! In kaj potem??!!! Ravno to je čar družine!! In JA, vsak ljubi dan moraš ORGANIZIRATI, kaj in kako in ob kolih bo potekalo.. In preložiti domača opravila ter službene obveznosti, ki jih nekateri izmed nas jemljemo domov in z njimi nadaljujemo v poznih večernih urah, ko že otroci spijo. Seveda je to stvar posameznika, kako ravna s svojim otrokom... Ampak če bi se znali postaviti v kože svojih otrok, bi se marsikaj spremenilo...
Angelina145
30. 05. 2020 09.55
+5
In ti si zdaj superiorna in drugim mamicam govoriš kaj in kako morajo? Vsaka družina je drugačna in vsak otrok si je različen. Moji otroci obožujejo tabornike in mi je zaradi tega škoda da jih ne bi bilo. Starejša hčerka je brez težav sama doma že od prvega razreda, druga pa tega ne bo sposobna še nekaj časa in potemtakem naj jo spravljam v travmo in puščam doma ali hvala bogu dam v varstvo, če si to lahko privoščim in smo vsi veseli.
LeEnoMnenje
30. 05. 2020 10.11
+19
Komentirala sem članek, NE tvoj komentar. In sploh nimam nič proti tebi ali poletnim taborom, celo podpiram organizirane poletne kolonije, druženja ipd., saj mnogo otrok ne more iti nikamor. Prekipelo pa mi je, da so spet tema "kam z otroki".. Dovolj komentarjev sem slišala v obdobju karantene, kot npr.: "Znorel/-a bom doma! Otroci so takčni pa drugačni...! Naj gredo nazaj v vrtce/ šole..., ker ne zdržim z njimi...!" Vidiš, tega imam DOVOLJ!!!! Komaj zdaj so ugotovili, da imajo otroke, ali kaj?????!!!!!
Fluxx
30. 05. 2020 10.14
+6
Mi Slovenci 111
30. 05. 2020 10.43
+6
Angelina145
30. 05. 2020 11.09
+4
no to se pa strinjam s tabo. V celoti. Lep dan ti želim
matdej
30. 05. 2020 09.25
+4
Tudi svojega otroka sem ze imela v taboru med pocitnicami.Res se je imela lepo,nekaj novega,nova prijatejstva...Vse lepo in prav.Ampak cene teh taborov so predrage.Zato se letos nismo odlocili,samo zaradi cen.Skoda,da je to drago,marsikateri otrok si zeli,pa mu starsi zal nemoremo/jo tega uresnicit.
Angelina145
30. 05. 2020 08.19
+18
Upam, da bodo taborniki lahko sli taborit. Mojim otrokom je to dogodek poletja in celo leto samo o tem govorita kako je tam fajn in kaj pocnejo.