Inšpektor

Vsak četrti osnovnošolec je že občutil medvrstniško nasilje na svoji koži

Ljubljana, 05. 01. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
54

Če imate doma otroka ali najstnika – ste se kdaj vprašali, ali je deležen nasilja sovrstnikov? Ali je vaš otrok kdaj med tistimi, ki izvajajo nasilje? Na koga se običajno vrstniki najraje spravljajo in kdo vse se spravlja na koga?

Dekleta bistveno več opravljajo, ignorirajo in izločajo iz družbe.
Dekleta bistveno več opravljajo, ignorirajo in izločajo iz družbe. FOTO: Thinkstock

Vsekakor je stereotip, da to počnejo samo močni in veliki ali problematični fantje, povsem zgrešen. Prav tako metode nasilja niso samo fizični obračuni in grožnje, hude so tudi stiske zaradi izločanja iz družbe, zasmehovanja, poniževanja, maltretiranja po spletu, družbenih medijih, aplikacijah ... česar pa odrasli pogosto ne zaznamo.

"Medvrstniškega nasilja ne bomo nikoli izkoreninili, naša naloga pa je preprečiti, da ne pride do dolgotrajnega nasilja," pravi Ingrid Klemenčič, specialna pedagoginja in svetovalna delavka na osnovni šoli Simona Jenka v Kranju, kjer si prizadevajo, da medvrstniškega nasilja sploh ne bi bilo. Lani so – pove s primerom – posredovali, ko je skupina deklic izločila sovrstnico: "Bila je bistra, ampak z zelo majhno podporo sovrstnikov. Malo prijateljev je imela, zelo grdo so govorili o njej, niso ji dovolili, da se z njimi druži, na družbenih omrežjih so bili komentarji ... Mama je poročala, da slabo spi, da si ustvarja o sebi slabo sliko, da ni ok, da je z njo nekaj narobe." 

Prav izločanje je med sovrstniki eden najpogostejših načinov obračunavanja. Raziskava dijaške organizacije kaže, da je vsak peti dijak kdaj ignoriral, odrival, žalil in iz družbe izločal svojega sovrstnika. Vsak šesti dijak pa ga je že kdaj tudi udaril.

Na Tom telefonu, kamor lahko pokličejo mladi v stiski, pravijo, da je bilo po vseh raziskavah v preteklosti vedno tako, da je nekaj več vrstniškega nasilja med dečki, a danes, ko večina nasilja med sovrstniki poteka po spletu, to ne velja več. Dečki namreč večkrat udarijo, odrivajo, zaničujejo. Dekleta pa bistveno več opravljajo, ignorirajo in izločajo iz družbe. Kar za sabo, v teh letih odraščanja, lahko pusti hude posledice. "Pripovedujejo o tem, da jih je strah hoditi v šolo, se zapirajo v svoj svet. O nasilju ne povedo staršem, to vpliva na njihovo samopodobo ... to pa seveda vpliva na to, kaj mislijo o sebi in svetu tudi v naslednjih odnosih, ki jih bodo oblikovali."

Živimo v razmerah, kjer je vpliv družbenih medijev, aplikacij, digitalnega sveta ... med mladimi tako močan, da mu odrasli težko sledimo. Medvrstniško nasilje tam težko zaznamo, zato je še toliko bolj pomembno, da ga ne pometamo pod preprogo. Da znamo mladim prisluhniti, jim ponuditi roko, jih usmerjati. Tako tiste, ki nasilje izvajajo, kot tiste, ki so njegove žrtve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deo30
17. 01. 2019 12.18
+1
Moras se znat postavit zase....Upri se prvic in pol bos imel mir,ker ce si tiho in se pustis,drugi to takoj zlorabijo.....pugum,pogum in pogum......Lp
Justiceiscoming81
16. 01. 2019 15.10
Moje otroštvo je bilo polno pretepanja med seboj,... pač otako smo se naučili preživeti, tako je... Najslabše pa je psihično nasilje vrstnikov, to pa ponavadi pusti pečat za celo življenje... Rane se celijo, spomin pa ostane...
Ela99
06. 01. 2019 12.50
+3
“Fizično obračunal s sošolcem...” “S pištolo streljal po šoli...” “V šolo prinesel lovsko orožje (bodalo, nož...) in napadel...” “Nasilje v šoli...” je zadnje čase zelo aktualna tema, tako v šolah, tako v medijih in v svetu. Nasilje v šolah poznajo le fizično obliko nasilja, o psihičnem sploh ne govorijo, ali pa o tem nočejo sploh slišati. Do fizičnega nasilja pride ponavadi s strani tistega, ki si ni ničesar kriv. Mnogi ljudje vidijo samo to, kako je nekdo nasilen, če nekdo nekoga udari ali celo fizično z njim obračuna in ga povrhu še obsojajo, ga označijo za “psihopata”, “norca”, “nasilnega, zrel za psihiatra” in podobno - nihče pa se ne vpraša, KAJ je vzrok le tega. Nihče se ne vpraša, zakaj je nekdo koga udaril, zakaj je prišlo do tega “neprimernega” dejanja. Do tega pride, če otrok ali bilo katerakoli fizična oseba ne najde drugega izhoda, saj je poskusil problem reševati že na tisoče načinov in se ni rešilo ničesar, kljub iskanju pomoči ter podpore pri osebah, ki so za to usposobljeni, ni zaleglo. Ko žrtev ostane brez drugih odprtih vrat za izhod ali rešitve in je popolnoma prepuščen sam sebi, gre skozi tista vrata, ki mu ponujajo še zadnji izhod oziroma rešitev, s katero bo problem rešil sam. Takrat, ko pade zadnja kaplja čez rob, za ostalo ne odgovarja več. Vem, da ta način obrambe ni najboljši, a kaj, ko je človek ostal brez vsega upanja ob nadaljnjem psihološkem nasilju, ki mu ni konca. Mogoče sam po sebi ne bi ravnal tako, če bi ljudje poslušali žrtev psihološkega nasilja, katere besede so ga zadele, ki so ga prisilile v takšen ali drugačen način reševanja. Eni celo izberejo samomor ali uboj. Psihološkega nasilja je v šolah največ, a na to se vsi požvižgajo, ignorirajo češ, da je le šala. Mogoče je le določenim osebam šala, za drugega verjetno ni. Ljudje, ki smo se morali že od osnovne šole vse do zdaj boriti proti psihološkemu nasilju, nismo vendar nikoli hoteli spregovoriti o tem, ker imamo občutek, da nam ljudje ne bi verjeli. Ena izmed žrtev tega nasilja sem bila jaz, zato sem se odločila, da napišem svojo knjigo ali zgodbo o tem, kako je ko si žrtev nasilja. A seveda nisem bila žrtev le jaz, ampak posledično tudi moj brat, ko so ugotovili, da je z mano povezan. Za tem sem trpela 14 let kar pomeni (vseh 9 let v osnovni šoli + 5 let srednje šole)
teskbb
06. 01. 2019 10.57
-2
Pa to je normalno....
lumpimonster
06. 01. 2019 09.38
-3
Pa starsi NIC nemorejo,vse je odvisno od profesorkev
lumpimonster
06. 01. 2019 09.36
Llololol zaostajate z to nlvice kakih 200let
Mejduš
06. 01. 2019 09.16
+1
To so starši zelo različni kako otroke doma učijo nekateri starši see za svojega otroka potrudijo da jih drugi ne napadajo nekateri so pa takšni znajdi se sam nekateri starši pa svoje otroke jih hujskajo kako morajo biti in nato so starši ponosni imam dva sinova vem kako to je so tudi napadali jih bodo kako samo sem jima rekel mi morata pravici povedati da jaz vem če sta vidva kakšno napako ušpičila ker ni bilo sem jaz ta problem rešil ker otrok to težko sam reši so dolžni starši tako da tudi za učitelje je bolje so dosti majn obremenjeni
Red Baron
06. 01. 2019 08.30
+10
To smo pa sami krivi ker jim use prinesemo k ritI. Danes so otrci zasciteni in oni se to prokleto zavedajo zato pa je tako...Vojaski rok je treba nazaj uvest in uciteljem dati vecja pooblastila pa nebodo delali gluposti...…..
caspera1
06. 01. 2019 08.53
+25
Veliko k temu pripomorejo vse materialne dobrine, ki jih kar sami od sebe kupimo otrokom. Danes veliko otrok sploh ne pozna občutka, kako je, ko si nekaj zelo želiš. Vse dobijo, od najbolj tisti hip moderne igrače, ki pa je pogosto tudi najbolj neumna do najdražjih oblačil, seveda prave barve. Potem pa imamo majhne razvajene pošasti, ki jim je samo do biti glavni v družbi.
Marija Forti?
06. 01. 2019 09.00
+3
caspera1
06. 01. 2019 07.48
+30
Punce znajo biti veliko slabše kot fantje.
kapetan
05. 01. 2019 21.57
+24
Povprasajte otroke kaj so njihove pravice in dolznosti pa boste impresionirani nad poznavanjem pravic. Nasilje je bilo vedno ker je v clovekovi naravi a danes imajo otroci se nova spletna orodja, telefone z katerimi pridobivajo moc. Seveda vzgoja doma je temelj. Poznam osebno lep primet ko ima doktor pediatrije problematicnega otroka kar se tice nasilja tako, da ni nujno doma glavna tezava. Otroke moramo vedno prej zapuscat v varsto oz. sole kjer tudi ucitelji nimajo vec avtoritet. Ko sem bil jaz v soli je bil red. Te je lopnil ucitelj pa si dal mir. Danes odvetniki recejo zadnjo in ne ucitelj ce kaj ne stima. Veliko krivdo bom pa zvalil kat na medije z junk programi in risankami. Pogledam Popove risanke me kar malo bruhat. Vazen vam je izkljucni denar vsebina pa zadnja. V veliki meri ste za stanje krivi vi. Tokrat nacionalko ne bom izpostavil.
periot22
05. 01. 2019 21.11
+43
Starši ne imejte otrok če jih ne znate vzgajati ker zaradi vaših ne vzgojenih otrok trpijo nedolžni!!!!!!
Sputnik
05. 01. 2019 22.25
+23
sej moj pa ni takšen - ponarodeli izgovor staršev
periot22
05. 01. 2019 21.10
+18
Vsi nasilneži nosijo svojo nasilno plat od doma!
caspera1
06. 01. 2019 08.55
+19
Ni nujno, dovolj je že, da imajo čustveno nezrele starše, ki mešajo varen dom z vsega polno ritjo otrok.
caspera1
06. 01. 2019 09.01
+7
Poleg tega pa poznam otroke, ki odrastejo v takih družinah, pa so vseeno kasneje krasni starši, čisto drugačni od svojih. Malo preveč predalčkamo in že v naprej obsojamo.
Dekiiiiiiii
05. 01. 2019 21.02
+48
Js sm ga tut, do 6 razreda obcutil veckrat, pa nisem tega nikoli pozabil....Vsak posebaj je dobil nazaj vse kar je dal meni pa se vec...Zdaj so vsi tisti kao jaki fantje piscanci za mene.!..Neumen sem bil ker so me doma ucil, da mesmem nikoli na nikogar polozit roke...Ampak jo je treba.!.Za sebe se moras vedno postavit tako ali drugace, drugace bojo vedno hodil po vas.!!
Maja Kajza
05. 01. 2019 19.36
+51
od kar otroci in mladina uporablja pametni telefon je socialno omrezje zblaznelo...otroku raje kupite Bonton !
caspera1
06. 01. 2019 08.58
-1
Se strinjam, ampak kaj, ko že v osnovni šoli dobivajo od učiteljev za nalogo projekte, za katere tudi naročijo, da si morajo informacije pridobiti na internetu.
diebaumeister
06. 01. 2019 10.57
+6
Kaj jim pomaga Bonton, če so danes v Sloveniji glede na izobraževalni sistem skoraj vsi funkcionalno nepismeni.
nevtroalko
05. 01. 2019 17.28
+42
še premal k bo kakakšn otrok al pa učitelj brez zob ostou bo pa dost permisivne vzgoje.
IcePrincePlanet
05. 01. 2019 15.43
+74
Ko je nekdo mojega otroka nadlegoval in so vsi ucitelji, rekli da ne morejo nic, ker a veste, kdo so starsi. Sem tega otroka osebno poiskal in se danes ma moj otrok mir. Nasilnez pa se danes nocne more. Ni mi jasno zakaj starsi tolerirajo to, da se drugi spravljajp nanje. Ce mislijo, da bo sola kaj jaredila se motijo. Ukrepajte sami, in to z enakim kar oni pocnejo.
miabi
05. 01. 2019 20.28
-24
Ful si bolši, če ima drugi nočne more, zaradi tebe.
polnjenapaprika
05. 01. 2019 14.03
+26
zelo preprosto, pamnti i vrati
polnjenapaprika
05. 01. 2019 14.21
-22
moj Pepi ima vedno v torbi litrco tehnične (kiseline:)
TOX6
05. 01. 2019 13.23
-47
taki učenci so najbolj kreativni in najbolj uspešni v life, ostalo povprečje in negativna selekcija pa gre potem na minimalca ali pa v javno upravo!!!!!!!!
zurc
05. 01. 2019 15.55
+37
ja ,v većini bodoči kriminalci ,z nekaterimi izjemami
Sputnik
05. 01. 2019 12.57
+96
mene so skozi zaebavali in učitelji se niso preveč ukvarjali s takimi stvarmi 20 let nazaj. mama mi je sveto rekla naj se ne pretepam in sem vedno bil lahka tarča. to pa zato ker če je mama izvedela da sem se s kom stepel je bilo doma še 29x huje kot v šoli. no ko so mi parkrat zlomili očala ker se pač nisem branil ker me je doma mama narezala mi je potem mama sama rekla ko te kdo udari udari ga nazaj. in prvič ko sem vrnil udarec sem sošolcu zlomil nos. seveda sem v očeh učiteljev js bil bad guy in mama me je narezala ko pečenko. pač moj nasvet tistim ki so žrtve nasilja - udarite nazaj. tudi žensko lahko udariš saj se konec koncev borimo za enakopravnost
Marija Forti?
06. 01. 2019 09.06
+1
Jaz sem moje otroke naučila,da so se znali braniti.To pa zato ker sem bila sama žrtev nasilja. Ker klin se s klinom zbija.
krona
08. 01. 2019 13.33
+1
Saj pravijo, da braniš se lahko, če si napaden. Moj sin je bil v osnovni šoli 4 leta žrtev nasilja. Pa so v osnovni šoli vse pometli pod preprogo. Doma sem mu dajala podporo in sem ga skušala zaščititi. Sedaj je v srednji šoli, kjer ne poznajo nasilja in se dobro počuti.
zurc
05. 01. 2019 12.45
+20
za osnovnošolce uvest obvezno uniforme kar se tiče oblačenja ,vsi enako oblečeni pa bilo problemov precej manj
zurc
05. 01. 2019 12.46
+74
pa ko vztopijo v šolski prostor prepovedat mobitele!