Inšpektor

Postenje – da ali ne?

Ljubljana, 12. 02. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
0

Zagotovo poznate koga, ki se je vsaj enkrat v življenju postil. Morda ste postenje kdaj poskusili tudi sami. Nekateri se redno postijo, najpogosteje zato, da bi izgubili odvečne kilograme. Obstajajo različne vrste postenja: post s sokovi, z juhami, s sluzjo, celo z mlekom in žemljami. A kaj post, večurna, lahko tudi večdnevna ali celo večmesečna odsotnost hrane, pravzaprav povzroči v našem telesu? Ali s postom res shujšamo?

Ekipa rubrike 24UR Inšpektor se je o postenju pogovarjala z Iztokom Ostanom, upokojenim profesorjem, ki je pred dobrimi 30 leti začel raziskovati postenje. Imel je namreč kronično obolenje jeter, svetovali so mu, naj se invalidsko upokoji. Odločil se je, da si bo skušal pomagati sam, v literaturi je našel ogromno člankov o postenju, zato je poskusil. Ostan je jasen: postenje ima mnogo pasti. Nanj so se namreč in se še vedno obračajo tudi tisti, ki imajo s postom slabe izkušnje. Kaj vse se lahko zgodi? Kaj gre lahko narobe?

post
post FOTO: iStock

Postenje pozdravi raka?

Pogovarjali smo se tudi z zdravniki in prehranskimi strokovnjaki. Uradna medicina postenje zavrača. Še posebej v namene zdravljenja. Dogaja se namreč, da na bolnike, na tiste, ki so že tako najranljivejši, prežijo zaslužkarji, ki tem bolnikom obljubljajo, da bodo s postom ozdraveli. Tarče so najpogosteje bolniki z rakom. Kaj se z njimi zgodi, nam je pojasnila asist. Tajda Košir Božič, dr. med., s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana. 

Ali s postom res shujšamo?

Prehranska strokovnjaka Aljoša Kuzmanovski iz UKC Ljubljana in Žan Zupančič pojasnjujeta, kako postenje vpliva na telo. Ali s postom res izgubimo odvečne kilograme? Ali pa je post tako kot raznorazne diete na dolgi rok neučinkovit? Kakšne posledice ima za naše zdravje?

Tanja Klarič: S postom sem ozdravela 

Šli smo tudi na Ptuj, k Tanji Klarič. 42-letni frizerki, ki je novembra lani hudo zbolela. Kri in sluz v blatu sta se pojavila, šla je k zdravniku, padla je diagnoza: kronično črevesno vnetje. Specialist gastroenterolog ji je predpisal zdravila, redno jih je jemala, a se stanje ni izboljšalo. Povsem po naključju je izvedela za skupinsko postenje in se ga udeležila ter o tem obvestila tudi gastroenterologa. Po 35 dneh je post prekinila, ker je zbolela. Potem je šla na kolonoskopijo, zdravnik je ugotovil, da je njena bolezen v remisiji. Prepričana je, da je ozdravela ravno s postom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3