Inšpektor

Prekopavati ali ne prekopavati? Glavno je vrtnariti

Ljubljana, 07. 05. 2022 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
17

Urbano vrtičkarstvo je znova v vzponu, nič čudnega, tako je ob vsaki krizi. Hkrati se zdaj tudi zaradi hitrega ritma življenja, odmaknjenosti od narave in stresa za vrtičke v mestih odloča vse več mladih in ljudi srednjih let, vseh spolov in poklicev. Eni prisegajo na klasične pristope, druge zanima permakultura. V Ljubljani se na vrsto za enega od več kot 1000 vrtičkov mestne občine čaka tudi po tri leta, čakalne vrste so tudi pri zasebnikih, cene pa do enega evra na kvadratni meter na leto. Hkrati se okoli vrtičkov ustvarjajo cele skupnosti, učni in javni vrtovi žanjejo v mestih vse več zanimanja. Je vrtičkarstvo v mestih ob visokih cenah hrane in veliki gospodarski negotovosti celo nuja?

Že stari grški misleci so oboževali vrtove, med vrtovi se je rodila starogrška filozofija, v novi knjigi o čudežih vrtnarjenja Fižolozofija piše Irena Štaudohar. Napoleon je na Sveti Heleni okopaval cvetlične grede, Darwin je oboževal visoki fižol, brez velikega vrta ne bi bilo veličastnih platen Fride Kahlo. Vrtovi, vrtičkarstvo in urbano vrtičkarstvo niso nič novega. Pridelovalni vrtovi izven parcele ob hiši so značilnost mest.

V Ljubljani je največ vrtičkov v lasti Mestne občine Ljubljana, 1071 jih dajejo v najem na devetih območjih. Tudi popolni amaterji in vrtičkarski analfabeti lahko dobijo vse potrebne nasvete in pomoč strokovnjakov. V ta namen imajo na MOL-ovih vrtičkih tudi tri učne vrtove z mesečnimi izobraževanji. Povpraševanje po občinskih vrtičkih v Ljubljani je izjemno veliko. Na območjih vrtičkov Dravlje in Štepanjsko naselje je čakalna doba približno tri leta, na drugih manj, okoli enega leta,  najmanj pa nekaj mesecev na območjih Vižmarje-Brod in Rakova jelša. Za 51 vrtičkov v Dravljah trenutno na primer čaka 92 interesentov, za 258 vrtičkov na Ježici pa 13.

Med najbolj razvpitimi ljubljanskimi urbanimi vrtički so tisti pri Fondovih blokih ob Plečnikovem stadionu, ker ne želijo žrtvovati vrtičkov za nov stadion. In so tudi najstarejši v tej obliki ohranjeni, že skoraj 90 let so v neprestani uporabi. Specifični so v tem, da gre za del socialne stanovanjske gradnje, vsaka stanovanjska skupnost, takrat je bila to železničarska, je imela že v načrtu predviden vrt. Zanj so bila pravila uporabe zelo stroga in nadzirana, pojasnjuje dr. Maja Simoneti, krajinska arhitektka in urbanistka.

Mali pridelovalni vrtovi so del socialne infrastrukture, ki se vzpostavi skozi razvoj industrijskega mesta. In podobno funkcijo imajo v bistvu tudi danes. Eno je pridelava hrane, drugo je preživljanje prostega časa, tretje je sploh dobiti koristi bivanja na prostem v stiku z naravo in biti na prostem. Tukaj se kompenzirajo pomanjkljivosti stanovanj.

Povsem javen je vrt na Livadi, ki ga obdelujejo prostovoljci mladinskega zavoda BoB oziroma Livadalab in ekipa Zelemenjave. Tu lahko vsakdo kaj posadi, se podruži, se sprehodi in kaj nabere v dveh zeliščnih vrtovih. Organizirajo vrsto delavnic, izobraževanj, druženj in opazovanje zvezd ter preizkušajo, kako delujejo improvizirani steklenjaki za sadike.

Urbano vrtičkarstvo
Urbano vrtičkarstvo FOTO: Shutterstock

Med MOL-ovimi vrtički so najbolj priljubljeni oziroma največ je povpraševanja po tistih, na katerih ima vsak vrtiček tudi lopo, kot je to primer v Dravljah, ki so bili postavljeni leta 2010 kot vzorčni vrtički. Na teh vrtičkih je tudi višja najemnina, in sicer en evro na kvadratni meter, medtem ko je na tistih s skupnimi lopami najemnina 70 centov na kvadratni meter. Na leto, seveda.

Še vedno je sicer med vrtičkarji več starejših in upokojencev, predvsem ker vrt terja čas, ki pa ga mnogim mlajšim zaradi službe in drugih obveznosti zmanjka. Dobro je, da si vsak dan malo pri zemlji, če le gre. Vrtnarjenje je dejansko vse bolj priljubljeno tudi med zaposleno generacijo, ker pri njem vidiš učinke svojega dela. Z vrtnarjenjem se močno spremeni tudi odnos do hrane in cene hrane. Človek dojame, zakaj kakovostna hrana stane več.

V gradbeni jami v središču Ljubljane je leta 2010 nastal skupnostni vrt Onkraj gradbišča. Ker je v času krize gradbeništvo zastalo, so se odločili izkoristiti prostor. V prvega pol leta le na pozive, da se okoliški prebivalci malce organizirajo, da skupaj oživijo ta prostor, ni bilo velikega odziva. Šele na poziv, da si lahko tukaj uredijo svoje vrtičke, so se odzvali v velikem številu, pravi Polonca Lovšin, članica ekipe KUD Obrat, ki je vzpostavila ta vrt. Gredice so sicer majhne, od enega do štirih kvadratnih metrov, teh vrtičkov je okrog 40, na vrtu sodeluje 80 do 100 ljudi, vključno z otroki.

V letu 2020 je na svojem vrtu pridelovalo zelenjavo za lastno porabo skoraj 60 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji. Po deležu oseb, ki so vsak dan jedle zelenjavo, smo bili v letu 2017 med preostalimi državami članicami EU na drugem mestu. 55 odstotkov prebivalcev Slovenije je jedlo zelenjavo vsak dan, 16 odstotkov pa večkrat na dan.

Med drugo svetovno vojno in do leta 1954 so imeli v Veliki Britaniji ministrstvo za prehrano, parke in zelenice, vse zelene površine v Londonu in drugih mestih pa so spremenili v zelenjavne vrtove, da bi se prehranili, v Fižolozofiji piše Irena Štaudohar. In nikoli ni bila več nobena generacija tako zdrava kot takrat, ko so res jedli domačo zelenjavo.

Vrtičkarji so zelo pomembni tudi, ko gre za vzgojo in izmenjavo semen. Vse večji nadzor korporacij nad fondom semen grozi, da bodo mnoga ne le za vedno izgubljena, temveč tudi slabša, rastline bodo rodile le nekaj let, nato pa bo treba kupiti nove kot vse v potrošniški družbi.

 

 

Celotno oddajo si lahko ogledate na Voyo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SVOBODAGOVORAhaha
07. 05. 2022 13.19
+7
Živelo vrtičkarstvo😁
resslovenka
07. 05. 2022 13.14
+7
Prav super je imet svoj košček vrta. V zadnjem času je možno videti "vrtove" tudi na balkonih stanovanjskih zgradb. Veselje za dušo in za telo. 💖
mužik
07. 05. 2022 12.37
-1
šerif bo vam kasiral za te kose zemlje ,da bo groza !!!!
mužik
07. 05. 2022 12.37
+3
vau !! šerif vam je podrl vrtove in hute v lublani ,zdaj pa bo vam to drago dal v najem .Rest pa da ste eni imeli že cele bajte postavljene tam .
ata_jez
07. 05. 2022 11.17
-1
Če že prekopavate, ne pregloboko. Kaj hitro lahko najdeš kake čudne kosti, pol je pa problem.
Sputnik8
07. 05. 2022 10.50
+14
Ko enkrat vzgojiš domačo zelenjavo, ki zraste na soncu, se težko privadiš na kupljeno, ko domače zmanjka.
Suzi66
07. 05. 2022 10.47
+2
Imam obcutek da v obcini Ljubljana se gre samo za zasluzek, saj vedno bolj tezijo k temu da nas vrtickarje na zasebnih zemljiscih odstranijo in delajo kvazi neke obcinske vrticke, kjer se nimas kam umakniti žgočemu soncu poleti, ti vrticki od Mola so kr nekiiii
231koak
07. 05. 2022 10.42
+8
100 kvadratov vrta in nekje 80 grmov, dreves raznoraznega sadja. Brez spricanja, eko bio vse
srecnii
07. 05. 2022 10.26
+5
Za sadike se ne rab prekopavat (paradižnik, paprika, jajčevci, zelje...), sam notri daš med plevel in zastirko dodajaš. Za seme pa valda treba. Ampak tud to se da vzgojit v platojih in pol sam presadiš.
Kufer
07. 05. 2022 12.05
+1
Prekopati je le potrebno, da se zemlja prelufta, kajti koreninice tudi potrebujejo kisik. Če ne prekopavaš nič, se zemlja zakisa.
Delavec_Slo
07. 05. 2022 09.54
+6
Bo treba pač javno upravo zmanjšati, da bo imela država več denarja!
Delavec_Slo
07. 05. 2022 09.53
+12
Cele dneve nas fotrajo z Ukrajino gor, dol, begunci, a trgovci si manejo roke in nas lepo Nat...., Prej je bil za vse kriv kovid, zdaj Ukrajina...bla bla bla
Džordž iz džungle
07. 05. 2022 09.52
+6
Važn je da fajn orjemo. ;)
fant33
07. 05. 2022 09.33
+3
Vrtičkanje ni poceni…pa veliko truda je treba uložiti,povem iz prve roke…sem pobegnil iz stanovanja v hišo,drago je vse skupi…
cirenij
07. 05. 2022 09.55
+16
Najbolj uživam na vrtu, ko "štiham" in obračam zemljo. Glede na končni pridelek ni tako drago, semena, semenski krompir, pa kake sadike. Nekaj jih vzgojimo sami. In je v velikem zamrzovalniku zelenjave za celo leto, tudi za 2 otrokovi družini, čeprav niso ne vem kaki "zelenjavarji. Za naju pa v izobilju in vse vakumirano.
Kufer
07. 05. 2022 12.06
+3
Veš, kaj ješ. A ni to vredno tega denarja?
mužik
07. 05. 2022 12.35
+3
saj ti ne boš nikoli vrtičkal ,ker imaš dve levi roki fant 33 !!! vrtičkanje je poceni ,samo znat moraš ,ti si pa icek mamini !!!!!