Inšpektor

Radosti in pasti smučanja v gorah

Ljubljana, 26. 02. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
1

Pandemija covida-19 v zadnjih letih ni spremenila le navad v družabnem življenju, ampak tudi pri športnih, še posebej zimskih športnih aktivnostih. Zaprtje smučišč je v kombinaciji z več prostega časa, večjo željo po sprostitvi in čarobnimi zimami v zasnežene gore zvabilo nadpovprečno število ljudi.

Turnosmučarska oprema je bila na primer lani razprodana kot vroče žemljice, lažje in širše smuči v kombinaciji z že zelo dodelano plazovno varnostno opremo pa omogočajo več smučarjem, da vozijo vse drzneje in se vzpenjajo vse višje. Toda v tem je tudi past. Težava je, da so se tako v gorah znašli dobri smučarji, ki pa so brez gorniškega pedigreja, izkušenj in tudi znanja o uporabi opreme.

O radostih in pasteh v tokratnem Inšpektorju.
O radostih in pasteh v tokratnem Inšpektorju. FOTO: POP TV

Zimske gore pa so drugačne, zahtevnejše in nevarnejše od poletnih. V njih ne grozijo le plazovi, ampak tudi poledenitve in usodnejši vremenski preobrati, orientacija pa je otežena. Slepo sledenje sledem predhodnikov ali objavam na Instagramu običajno ne pripelje do srečnega konca, pa naj gre za turno smučanje ali le za freeride ob urejenih progah.

Zato v tokratnem 24UR Inšpektorju podajamo ne le analizo, ampak tudi nekaj nasvetov za varno smučarsko gibanje v gorah, vključno z idejami za izbiro opreme in tur. In to ne le za prosto smučanje, ampak tudi za tek na smučeh. Ta namreč predstavlja možnost za zimsko gibanje v naravi za tiste, ki se jim zdijo gore prenevarne, prestrme ali preveč oddaljene, turnosmučarska oprema pa prezapletena in predraga.

Celotna zgodba, podkrepljena s številnimi osebnimi izkušnjami avtorja, izjavami direktorja razvoja Elanovih smuči, inovatorja izdelave snežnih desk, vodje podkomisije za smučanje zunaj urejenih smučišč, profesionalnega freeriderja, najboljše slovenske tekačice na smučeh vseh časov in še mnogih ostalih, ki se ukvarjajo z zimskimi športi, danes v oddaji 24ur – v rubriki Inšpektor.

24UR Inšpektor
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3