Inšpektor

Še vedno nimamo podrobnega zemljevida možganov

Ljubljana, 30. 10. 2021 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
38

60 let po prvem poletu človeka v vesolje znanstveniki sestavljajo zemljevide nevidne temne snovi v vesolju. Mars raziskujejo roboti, gradijo se lunarne vesoljske postaje, znanstveniki odkrivajo nove eksoplanete, fotografirali so črno luknjo, s tehnologijo prestopili meje Sončevega sistema ... Največja skrivnost pa še vedno ostaja organ, ki nam vsa ta odkritja omogoča: možgani. Če bi bili človeški možgani tako preprosti, da bi jih lahko razumeli, bi bili mi, ljudje, tako preprosti, da jih ne bi, je dejal fizik Emerson Pugh.

Ljudje veliko stvari počnemo avtomatsko – zdi se nam, da nanje sploh ne mislimo, vendar pa se medtem v naših možganih odvije ogromno zapletenih procesov. Na Inštitutu za kineziološke raziskave pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper z na videz preprostimi poskusi in meritvami premikajo meje v nevroznanosti gibanja.

Te meritve in raziskave so pomembne zato, da bi lahko sčasoma učinkoviteje pomagali ljudem, ki potrebujejo pomoč po nesrečah, možganskih kapeh, pri parkinsonovi bolezni, v starosti in podobno. Za to je treba razumeti mehanizme, ki se dogajajo v ozadju.

"To najlažje naredimo tako, da vzamemo zdravega posameznika in ga primerjamo recimo z zdravim starostnikom, potem pa tega zdravega starostnika primerjamo z nekom, ki ima patološko stanje," pojasnjuje vodja projekta Twinbrain, dr. Uroš Marušič. V gibanju je to ključni mejnik, saj je doslej večina raziskav potekala pri ljudeh v mirujočem stanju.

Medtem ko znanstveniki že znajo izdelati natančen zemljevid vesolja, pa še vedno nimamo podrobnega zemljevida možganov. V tem približno kilogram in pol težkem organu je sicer več povezav kot je zvezd v naši galaksiji, Rimski cesti. Miši imajo recimo približno 70 milijonov nevronov – to so najpomembnejše možganske celice – človek pa ima v svojih možganih kar okoli 86 milijard nevronov. In prav vsak tvori ogromno, nekateri na tisoče sinaps, ki omogočajo povezave z drugimi celicami. Da bi resnično razumeli delovanje možganov, morajo nevroznanstveniki vedeti, kako se vsaka od približno tisoč različnih vrst celic "pogovarja", kako celice komunicirajo med seboj v svojem lastnem električnem "dialektu".

Skrivnosti možganov
Skrivnosti možganov FOTO: POP TV

Celice različnih organov proučujejo na Inštitutu za biologijo celice v Ljubljani, kjer jih tudi gojijo in namnožijo. Trenutno se ukvarjajo s 3D-kulturami iz človeških celic, tako imenovanimi sferoidi, iz raka sečnega mehurja. Na področju preučevanja možganov pa vzgajajo in uporabljajo možganske organoide, za katere potrebujejo matične celice. Organoidi so veliki le nekaj milimetrov, a omogočajo raziskovanje mehanizmov, kako se možgani razvijajo, katere snovi oziroma patogeni vplivajo na možganske celice in podobno. Za to pa morajo celice redno hraniti in odstranjevati odpadne snovi. S pomočjo možganskih organoidov so na primer ugotovili, kaj se dogaja ob mikrocefaliji oziroma drobnoglavosti, da odmirajo živčne celice. Prav slovenski znanstveniki so sicer dokazali povezavo med to boleznijo in virusom zika, kar je bil svetovni uspeh.

Vsako najmanjše novo odkritje o možganih je zelo pomembno za celotno družbo. Doktor Zvezdan Pirtošek, predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in dolgoletni predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja v UKC Ljubljana, pojasnjuje, da se je življenjska doba Slovencev v zadnjih stotih letih podvojila. Po nekaterih ocenah bodo lahko naša telesa kmalu doživela celo do 150 let, a kaj bo z našimi možgani?

"Medtem ko smo si še pred 20 ali 30 leti želeli predvsem tega, da bi živeli čim dlje, da bi dočakali sto let, je ta čas, ki ga živimo, bolj zaznamovan s tem, da se morda celo bojimo, da bo naše telo preživelo sto, morda 120 let, naši možgani, naš um pa da bo že zdavnaj pred tem na nek način ugasnili, da bo naše življenje vzdrževano nekako umetno, ne da bi natančno vedeli, kdo smo in kdo so ljudje okoli nas," pravi dr. Pirtošek.

Medicina namreč vse bolj odkriva, da staranje ni nujno samo razpad, propad. Večina mišljenj, ki smo jih imeli še pred nekaj leti, ne drži več, na primer da moraš biti v starosti depresiven, da nisi miselno okreten, da izgubiš ustvarjalnost in spolno slo, da gre v bistvu za neko žalostno slovo, pravi doktor Pirtošek.

Zvezdan Pirtošek
Zvezdan Pirtošek FOTO: POP TV

Pirtošek: "Študije so na primer sopokazale, da lahko 25 odstotkov, torej četrtina 70-letnikov kognitivne in druge naloge še vedno reši tako uspešno kot 20-letnik."

Ne le starost, na možgane vpliva tudi spol in tudi te raziskave so zelo pomembne, saj so ključne za razumevanje razlik v obolevanju za nekaterimi boleznimi in posledično seveda za zdravljenje teh bolezni. Tipičnih ženskih ali moških možganov ni. Doktor Gregor Majdič, profesor fiziologije na veterinarski fakulteti v Ljubljani in medicinski fakulteti v Mariboru, je s svojo raziskovalno skupino proučeval prav te razlike. Med najbolj tipičnimi vedenjskimi razlikami je ta, da imajo moški statistično  boljšo tridimenzionalno predstavo in prostorsko orientacijo, ženske pa so načeloma bolj empatične in bolje razumejo probleme.

Kljub razlikam pa ne obstajajo boljši ali slabši možgani. Ključno je, da so zdravi. Če smo zdravi lahko ohranimo miselne in vitalne sposobnosti mladega človeka. Možgani se starajo, večopravilnost na primer usiha, užariščena, globoka pozornost pa se okrepi. Z leti se okrepi semantični spomin – kaj nekaj pomeni – nekoliko pa slabi epizodični spomin – kdaj se je kaj zgodilo in v kakšnem kontekstu. Nekatere funkcije pa se s starostjo šele pojavijo.

Zdravje možganov je eden največjih zdravstvenih izzivov stoletja. Okoli 180 milijonov Evropejcev že živi bodisi z nevrološko bodisi z duševno motnjo. Še več, strokovnjaki ocenjujejo, da bo vsak tretji Evropejec enkrat v življenju doživel nevrološko ali duševno motnjo. Zdravljenje, odpravljanje, blaženje in oskrba tovrstnih motenj in nepravilnosti v delovanju možganov v Evropi znašajo do 45 odstotkov zdravstvenega proračuna.

Zdravje možganov je eden največjih zdravstvenih izzivov stoletja.
Zdravje možganov je eden največjih zdravstvenih izzivov stoletja. FOTO: POP TV

Hranila so pomembna za možganske organoide, izjemnega pomena pa so tudi za možgane – uravnotežena, raznolika in sveža hrana, zdrave maščobe, zlasti omega-3-maščobne kisline, vitamini, minerali, glukoza, beljakovine in vse ostalo, kar potrebuje naše telo, ter veliko vode. Študije kažejo, da nezdrava prehrana, takšna z veliko maščobami in sladkorji, niža raven beljakovin, ki po eni strani ščitijo možganske celice v hipokampusu in po drugi omogočajo njihovo nastajanje. Hipokampus pa je ključen za učenje, spomin in duševno zdravje. Po domače, hitra hrana zmanjšuje naše možganske sposobnosti in uničuje zdravje naših možganov.  

Težava se namreč pojavi, ko nam hrana nudi občutek zadovoljstva in nas možgani ob njej nagrajujejo z dobrim občutkom. Zaradi tega jemo tudi takrat, ko smo fiziološko že siti, še pojasnjuje doktor Sergej Pirkmajer z Inštituta za patološko fiziologijo ljubljanske medicinske fakultete. Določene vrste hrane, zlasti sladka in mastna hrana, pa nam vzbujajo še dodatno zadovoljstvo, kar vodi v prenajedanje.

V Avstraliji so tudi dokazali, da nezdrava, hitra in predelana prehrana nosečnice že vpliva na plod ter kasneje na možganske sposobnosti in vedenje otroka. Po domače: veliko hitre prehrane med nosečnostjo in/ali predelane hrane v zgodnjem otroštvu vodi v pogostejše težavno obnašanje, denimo agresijo, nezbranost, čustvene izbruhe, neprilagojenost, impulzivnost, hiperaktivnost, tesnobnost in podobno.

Kljub vsem oviram nas nevroznanost vedno znova preseneča z ugotovitvami. V eni od najnovejših raziskav so v možganih našli tako imenovane zombi celice, ki tudi po smrti človeka kar nekako nočejo oziroma ne morejo umreti in iščejo življenje. Zakaj je tako težko razumeti, kako natanko delujejo možgani? Ker je to približno takšen izziv, kot če bi Zemljo gledali iz vesolja in poskušali slišati, kaj vse se med seboj pogovarjajo posamezniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
26. 04. 2022 19.15
Se to še.nam manjka in norci bi takoj odpirali klinike
devlon
30. 10. 2021 13.01
+1
Če jih bodo iskali pri anticepilcih, zemljevida tudi nikoli ne bo.
User1832247
30. 10. 2021 12.03
pred leti sem se z nekim primarijem pogovarjal in mi je ta povedal da bi s svojimi notranjimi organi zlahka dočakal 120 let.potem pa posebej poudaril da so problem prav možgani.
martinov
30. 10. 2021 11.02
+4
Veliko nepotrebnih besed za nesposodno politiko sedanje Vlada ! Lastne hvale ima slovenski narod dovolj !! Naj se SDS in Janša valjajo na zaporniških ležiščih !!
Fery Zaka
30. 10. 2021 10.49
+6
Janezov zemljevid možganov je preprost. 99 procentov predstavlja center za krajo, ostali procent pa je namenjen premikanju, hranjenju in še par osnovnim funkcijam.
TEDOxy50pMEDO
30. 10. 2021 11.09
+4
Politiki znajo zelo dobro lagati, ko so v vladi, pred volitvami pa vsi govorijo pravljično, ampak nič konkretno, kaj bodo naredili. Jaz kot politik bi pred volitvami rekel: "Jaz nisem kot vsi drugi, ki nakladate npr. zvišal bom raven življenja - ma kaj to pomeni? Nič! Jaz bom naredil to: zdravniki bodo lahko delali samo v enem sektorju, ne več v obeh. Kontroliral bom cene hrane, ker se ve, da imajo trgovine nad 100% marže. Šli bomo ven iz ameriške vojaške pidzarije z nazivom NATO, ker od tega ne dobivamo nič, moramo pa plačevati velikansko članarino. " Pa še veliko več bi povedal.
Uporabnik1996024
30. 10. 2021 10.19
-1
V bistvu znanstvenike muči softver, ki ga vsebujejo. Ne organ sam po sebi, moje mnenje...
martinov
30. 10. 2021 11.06
+2
Janšo muči le prebeg v Avstralijo, katera ne izroča kriminalcev !! Nima svoje pameti, da bi nekaj takega izvedel, po lastni pameti !!
ivan z Doba
30. 10. 2021 09.45
+9
Kakšen zemljevid možganiv neki?! V Sloveniji 13% populacije sploh nima možganov! Imenujejo se rovtarji!
Forum 21
30. 10. 2021 09.56
+1
kvasonorci
30. 10. 2021 09.37
+5
od mozganov se ve veliko vec, kot je uradno, vendar nam lepo skrivajo podatke, ker mozgani so cudo in ce bi jih znali uporabljati vsi, to ne bi bilo dobro, ker nebi ubogali in nas nebi imeli pod kontrolo. prihaja cas razsvetljenstva za vecino ljudi na svetu. zato po pameti.
Capone42
30. 10. 2021 09.37
+9
Svečkarija se lahko tolaži s tem, da so tudi meduze preživele 65 milijonov let in to brez možganov
Igi31
30. 10. 2021 09.32
+2
JJ rabi ta organ
Butalivud
30. 10. 2021 09.26
-3
Zemljevid vesolja. Poznamo.(?) Zemljevid možganov še ne. Še izumljamo napravo imenovano kompas-busola. Res, vsak dan kakšna nova znanstveno humoristična… 🤣🤣🤣
James Bond
30. 10. 2021 09.24
+5
....kaj bi le porekli na to kakšno čudo je ,če bi imeli možgane od fuhrerja SDS....
ce.ce.
30. 10. 2021 09.20
+5
če bi delali raziskave pri slovenčkih, ne bi odkrili nič razen praznega prostora
Samo Raj
30. 10. 2021 19.25
miro2x
30. 10. 2021 09.17
+3
Ali možgani razumejo možgane?
Generacija56
30. 10. 2021 09.24
+5
Dobro vprašanje... DA! Možgani v sodelovanju s centralnim živčnim sistemom upravljajo z vsem... Dokler človek normalno skrbi za telesno in duševno stanje, nima težav. Se razvija, raste v vseh ozirih, se bliža temu, da bi razumel. Tako, kot so bili potrebni milijoni let, da se je telo oblikovalo v to, kar imamo, bodo potrebni še milijoni let, da bomo razumeli to stvarstvo... Do takrat pa bo človek delal svoje Frankenštajnčke...
VenZsajvestekdo
30. 10. 2021 09.15
-1
Če bi gledali možgane teh anti-vax oseb pa sploh nebi našli nič konkretnega.
ce.ce.
30. 10. 2021 09.20
+1
VenZsajvestekdo
30. 10. 2021 09.25
+2
Uf se počutiš pameten huh? Saj enkrat lahko, ker v sredo boš spet brez pameti.
Bibosan
30. 10. 2021 13.10
setisfekšn
30. 10. 2021 09.11
+3
Narava je tako poskrbela da človek ne bo nikoli popolnoma razumel globine možganov!tako kot človek nikoli ne bo izvedel kaj se dogaja po smrti!ni tako enostavno reči da je pač umrl ni!in tukaj nastajajo neslutene in neskočne globine vesolja ki jih človek nikoli ne bo spoznal
Lepi Marko
30. 10. 2021 12.54
da te malo popravim: enostavno je rec da si umrl, to je to, kaj bo potem, vprasaj se kaj je bilo s teboj npr leta 1918, se kaj spomnis? E tako se bos spomnil to zivljenje, nevem jaz kaj bo bilo ampak ne vem niti kaj je bilo pred mojim rojstvom, mislim da bom vodil neko drugo osebo, al pa kako zival, lahko pa celo rastlina, tesko je razumet da ne bos nic.
Hrast1234
30. 10. 2021 09.04
+0
Nekateri res ne …
Butalivud
30. 10. 2021 09.00
+4
Filozofija. Znanost ali fantazija?
Kornfleks
30. 10. 2021 08.58
+5
imamo pa popoln zemljevid mozgana, ednina, pv-ja janeza. gnila gmota, kaotična. Gromozanski tumor.
Ariaxx
30. 10. 2021 09.14
+2
Mozgani se uporabljajo v mnozini. Kot npr. hlace.
Uporabnik2133040
30. 10. 2021 08.57
-3
"Medtem, ko znanstveniki že znajo izdelati natančen zemljevid vesolja" Vse kar nam kažejo , so animacije in umetno izdelane slike.