Inšpektor

Srbija – cepilna turistična destinacija?

Ljubljana/Beograd, 06. 03. 2021 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
163

Kako je mogoče, da je Srbija druga najuspešnejša država v Evropi in peta na svetu pri cepljenju proti covidu-19, medtem ko državam Evropske unije propadajo načrti precepljenosti, saj dobava cepiv močno zamuja? Cepili so 1,6 milijona Srbov, ki so lahko celo izbirali med štirimi cepivi. Najbolj množično cepijo z ruskim Sputnikom in s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm, ki pa v EU nista priznana. Kako in kje so dobili cepiva, za kakšno ceno? Je Srbija še vedno cepilna turistična destinacija – tudi za Slovence?

Cepiva so brezplačna, cepi se lahko vsak, cepivo pa izbere sam

V Beogradu, tudi na sejmu, kjer se lahko dnevno cepi okoli 10 tisoč ljudi, je odgovore iskala novinarka rubrike 24UR Inšpektor Tea Šentjurc s snemalcem Edijem Sepom in asistentom snemalca Davidom Brankovičem

Kakšen je sistem cepljenja, ki ga zaženejo ob osmi uri zjutraj, in interes prebivalcev, si oglejte v videu, v katerem boste videli del zgodbe 46-letnega Mileta Novkovića, ki se ukvarja s sinhronizacijo risanih filmov, na cepljenje pa se je pred 15 dnevi prijavil skupaj z bratom in ženo. 

Srbija je edina država na svetu, kjer lahko prebivalci izbirajo med štirimi cepivi. Poleg cepiva Pfizerja in BioNTecha ter AstraZenece uporabljajo še rusko cepivo Sputnik V in cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, ki v EU nista odobreni. Državni sekretar na srbskem ministrstvu za zdravje in vodja nacionalne koordinacijske skupine za cepljenje proti covidu-19 Mirsad Đerlek poudari: "Vsa cepiva so brezplačna, kar je zame kot zdravnika zelo pomembno, za državo pa je posebej pomembno to, da so vsa cepiva varna."

Cepiva je v Srbiji dovolj, to, kako so ga v resnici dobili in koliko denarja so zanj odšteli, pa se zdi velika državna skrivnost. Za vsa cepiva so sicer sklenili bilateralne sporazume. Z uporabo kitajskega in ruskega cepiva, ki ju Evropska agencija za zdravila še ni odobrila za uporabo v EU, jim je uspelo doseči zavidljive rezultate. Đerlek pravi, da "ima predsednik Aleksandar Vučić zelo resna in čvrsta prijateljstva po vsem svetu".

A nobeno prijateljstvo ni dovolj – za trenutno najbolj zaželeno dobrino na svetu je treba odšteti veliko denarja. Po neuradnih ugibanjih naj bi Srbija za cepiva odštela več sto milijonov evrov.

Nekdanji srbski veleposlanik, med drugim tudi v Sloveniji, in profesor političnih ved Ivo Visković pravi, da so bili takšni cepilni dogovori, zlasti s Kitajsko in Rusijo, možni tudi zaradi drugih interesov. "Mi smo na Rusijo seveda vezani energetsko, zaradi nabave plina, po drugi strani pa oni dobivajo ugodne posle, s katerimi lahko veliko zaslužijo. Kitajci pa so dobili možnost kupovanja tovarn in grajenja velikih objektov po Srbiji – oboji to počnejo na komercialni osnovi. To niso darila Srbiji; to je nekaj, kar Srbija plača s tem, da se zadolžuje pri Kitajcih, Rusom pa plačuje dražji plin, ter z drugimi projekti, kot je železnica do Budimpešte."

Iz evropskega sistema Covax Srbija cepiva ni dobila. Visković ob tem opozarja, da bi morala biti Evropska unija previdna. Tudi zaradi cepiva se lahko okrepi vpliv Kitajske in Rusije v regiji pred vrati Evropske unije. Načrte, da bo Srbija tudi sama proizvajala rusko cepivo Sputnik, ocenjuje kot zelo pomembne. Ruski veleposlanik v Srbiji je v začetku tedna dejal, da bi lahko v Srbiji junija začeli polniti, pakirati in distribuirati cepivo Sputnik, do konca leta pa bi ga lahko začeli tudi proizvajati za celotno regijo. 

Novinarka rubrike 24UR Inšpektor Tea Šentjurc z nacionalnim koordinatorjem za cepljenje Mirsadom Đerlekom na beograjskem sejmu, kjer dnevno cepijo do 10 tisoč ljudi.
Novinarka rubrike 24UR Inšpektor Tea Šentjurc z nacionalnim koordinatorjem za cepljenje Mirsadom Đerlekom na beograjskem sejmu, kjer dnevno cepijo do 10 tisoč ljudi. FOTO: 24UR Inšpektor

Se lahko v Srbiji cepimo tudi Slovenci?

Tuji državljani lahko dobijo brezplačno cepivo le, če imajo v Srbiji vsaj začasno bivališče in se prijavijo s srbske mobilne številke, po prijavi pa morajo počakati na poziv. Ob začetku cepljenja je sicer obstajala nekakšna tehnična luknja, ko je bila dovolj le telefonska številka, a so jo oblasti, ko so ugotovile, da prihajajo na cepljenje tudi prebivalci drugih držav, zlasti sosednjih, zakrpale s strožjim nadzorom. Đerlek na vprašanje, ali naj Slovenci tega ne počnejo, čeprav so slišali, da je mogoče, odgovori: "Ni mogoče, takoj vam povem, ni mogoče. Nihče ne more v sistem, tako da ni mogoče."

V Sloveniji naj bi sicer bilo kar precej zanimanja za cepljenje v Srbiji. Tisti, ki so to storili, pa niti začasno ne živijo v Srbiji – po nekaterih neuradnih ocenah naj bi jih bilo od nekaj deset, pa celo do nekaj sto – so zlorabili sistem. Slovenski veleposlanik v Srbiji Damjan Bergant pravi, da tudi oni prejemajo precej vprašanj o tem. "Cepljenje tujcev je mogoče, ampak zgolj tistih, ki imajo tukaj začasno bivališče oz. so prijavljeni kot tujci. Uradnih podatkov o tem, koliko Slovencev se je tukaj cepilo, nimamo. Naše veleposlaništvo oz. uslužbenci so bili povabljeni na cepljenje, nekateri so se že cepili, nekateri pa še ne."

Srbija je nedvomno med vodilnimi državami po cepljenju v svetu, ne le v Evropi, a razmere so kljub temu vse prej kot rožnate. Je epidemija v Srbiji pod nadzorom, že občutijo učinke cepljenja?

Prispevek si lahko v celoti ogledate na Voyu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NLKP
07. 03. 2021 20.32
Srbija ima drugačno politiko...
NLKP
07. 03. 2021 20.19
+2
važno da je Pahor doniral odmerke v BIH :))) da pokaže kakšen džek je...
MTM AUDI
07. 03. 2021 19.56
+2
Ja kar smejte se sam nas Srbija Hrvaska prehitevajo po levi in desni zahvalo naši politiki Sramota!!! Daleč so nas pripeljali vse so razprodal unici vse firme.. Srbija in Hrvaska sta v stalnem vzponu.. vsi podatki kazejo na to Med tem ko pa je Slovenija iz dneva v dan v slabsem polozaju in kreditu brez konca..
svetskicovek3
07. 03. 2021 17.57
ce 24ur pise, da je tako je zihr :D ahahhah
lolek1111
07. 03. 2021 16.14
-1
destilirano vodo jim prodajajo
Imam veliki
07. 03. 2021 15.59
-2
Ali imajo fa. ke cepivo, ali so prirejeni podatki.. Ce pa so pravi nimam nic proti da na srbih vidimo najprej kaksne so posledice cepljenja..
svetskicovek3
07. 03. 2021 17.56
+4
na tebi se ze vidi, mocno poskodovani mozgani
elektroncek
07. 03. 2021 14.46
-6
eh jih ni škoda, kar naj se pikajo
riss
07. 03. 2021 14.12
+0
Srbska, pardon po njihovo S.rpska p.osla. Dali državo na "razpolago" Rusom in Kitajcem in dobili so cepiva v katere še ne vemo, če sploh lahko verjamemo ob upoštevanju, da se bodo stranski učinki pokazali komaj pozneje. Ampak svet mora it v riziko, saj očitno virus je, čeprav med resnico in zavajanjem pa še vedno tanka ločnica.
Uporabnik1816915
07. 03. 2021 13.49
+5
V sloveniji imamo nesposobne t.i. hlapčevske politike, ki neupajo narediti nič na svojo roko in čakajo samo na milost eu in njenih institucij. Lahko smo še tako kritični do srbov in vučiča vendar je vučič tukaj pokazal in dokazal kako se vodi suverena država in politika namesto, da je čakal na covax sistem kamor se je srbija tudi prijavila je vučič bilateralno sklepal pogodbe in kupoval direktno pri proizvajalcih. To delajo sposobni voditelji države.
User619199
07. 03. 2021 14.53
+0
Razmislite še enkrat. Posledice cepljenja na eni strani in dobave cepiva v zameno za ? (se bo še izkazalo), bodo vidne čez nekaj časa, poti nazaj pa ne bo.
procesoid
07. 03. 2021 17.10
S tem " "to delajo sposobni voditelji države" si vse povedal o svojem vedenju in prepričanju, hahahaha...
gruber74
07. 03. 2021 13.37
-3
Saj pravijo v Srbiji da je cepivo v EU prevara
jafalical
07. 03. 2021 13.34
+2
pri nas pa nekateri na TVju trdijo, da naj se ne cepimo z Sputnikom, pa ne s kitajskim cepivom, ker kaj pa vem kaj si clovek lahko razlaga...?In kaj zdaj, te vsi v Srbiji obsojeni na smrt oz. posledice od cepiv, kako s tem zdaj tam in kako je pri nas s cepivom? Tam ga imajo na izbiro in vse transparentno, razlozeno, pri nas pa...uganka?
gruber74
07. 03. 2021 13.38
+1
Uporabnik1833045
07. 03. 2021 13.30
+1
Ta naš politolog pa ne zna niti v tem najti dobre stvari? Preveč enostransko razmišljanje, brez objektivnega pogleda na prednosti in slabosti, glede na to da gre za profesorja. Ok, tudi če je bila cena 500 milijonov evrov, mi bomo dali malo manj, na drugi strani pa imeli več milijard evrov škode. Srbi so poskrbeli za svoj narod in gospodarstvo in se niso šli političnih igric bojkotiranja Rusije in Kitajske ampak gledal na zadevo objektivnost. Med tem se pa naši birokrati več let v Bruslju kregajo o moči sesalcev v EU. Kako bodo šele zmogli tak projekt? EU je super tvorba ampak s tako umetno vlado v Bruslju, ki ne zna narediti nič, ne gre naprej. Je potrebna korenita reforma, kjer bo EU na prvem mestu, saj smo v zadnjih 20 letih zaostali za vsemi, razen za Antarktiko.
Uporabnik1833045
07. 03. 2021 13.37
+3
Sploh pa podatek, da iz programa Covax še skoraj nihče ni prejel cepiva oz. so države dobile le drobtinice, kaže na našo nesposobnost. EU je v krizi pokazala, da ne deluje kot unija ampak vsak zase in s tem se dela dodatna škoda. Nemčija pa sploh že lani s krajo italijanskih mask (vlada je zaplenila že plačane maske in jih uporabila za svoje državljane) in sedaj s cepivi, da si zagotovi dodatne doze pred ostalimi članicami. Katastrofa. Dejansko tu demokracija ne deluje, ampak bi deloval ameriški sistem.
Uporabnik1833045
07. 03. 2021 13.51
+2
Pa tudi Kitajci in Rusi so po EU, kjer so prevzeli številna podjetja ali pa postavili svoje tovarne, naredili le korist. Saj ljudi in podjetij ne odvažajo, le razvijejo poslovanje, dobijo nov trg in s tem ima posamezna država višje prihodke in višje tuje investicije. Ta politolog gleda pa iz političnega ogledala EU, ki pravi, da bomo rajši ubili svojo kravo, kot pa dovolili, da za njo skrbi sosed in z njim delimo dobiček.
Uporabnik1833045
07. 03. 2021 13.55
+2
Dober pokazatelj te politične neumnosti je tudi Slovaška, kjer bo vlada padla zaradi razpada koalicije ker so naročili Sputnik cepivo. Komentarji politikov pa so, da je to, da so zakupili cepiva od Rusov, ogabno. Med tem pa imajo eno najvišjih smrtnosti na svetu ampak se še vedno grejo politične igrice po nareku bedakov iz Bruslja, namesto da bi zaščitili svoje prebivalstvo.
naveza
07. 03. 2021 13.25
-5
Saj to ceplenje je edino kar so srbi v zadnjih 2o letih uspešno speljali.
Žac
07. 03. 2021 13.45
+2
Imas pomanjkanje informacij. Treba brati malo i druge portale in druge casopise, a ne samo 24 ur.
procesoid
07. 03. 2021 17.20
+0
Žac, BDP na prebivalca Srbije je od leta 1992 do 2019 poskočil iz 6.500 na 8.500 USD. Povprečna plača v Srbiji je okoli 60.000 DIN (500 eur). Kaj hočeš povedati oz. na kakšen način olepšati državo svojih staršev?
reakcionar
07. 03. 2021 13.18
+0
"Kako je mogoče, da je Srbija druga najuspešnejša država v Evropi in peta na svetu pri cepljenju proti covidu-19, medtem ko državam Evropske unije propadajo načrti precepljenosti, saj dobava cepiv močno zamuja?"..................Mogoče je ker je Veliki Vodja Vučić v dobrih oziroma korektnih odnosih z vsemi drugimi državami kot Tito nekdaj. Pa pobira smetano od vseh pomalo. Za razliko od EU, ki še do zdaj ni imela časa, da registrira prvo cepivo na svetu proti covidu Sputnik, ki je bilo registrirano v Rusiji že avgusta lani. Toliko o strokovnosti. Drugi razlog je pa je to, da je Srbija v samem vrhu držav z najstarejšo populacijo v Evropi. Ti penziči gledajo dnevnik najmanj trikrat na dan, vsak dan 24/7. Tam jih strašijo do kosti, da se morajo cepit, če ne želijo umreti. Posledično je v temu 1 milionu cepljenih v Srbiji skoraj več kot 75% starejših od 60 let.
gruber74
07. 03. 2021 13.38
-1
Banion
07. 03. 2021 13.14
+3
Ja srbski presednik ne dela strategij in podobnih neumnosti temveč je poskrbi da imajo dovolj cepiva. Lahko njemu ko ima prijatle na Kitajskem in v Rusiji, ne pa naš twito ki se je uspel v enem letu skregati z vsemi
Matejv1983
07. 03. 2021 12.58
+2
in zakaj imajo potem tolikšen porast okužb?
Potouceni kramoh
07. 03. 2021 12.05
+4
Mene ta EU politika vedno bolj spominja na čase tik pred razpadom ex YU.
GetUp
07. 03. 2021 11.45
+1
K cepivu priložite papir, kjer bo pisalo, da edini stranski učinek, ki ga ima cepivo je, da povzroča napetost podobno tisti tabletki, ki se ji reče viagra. Čez teden dni bo Slovenija imela več cepljenih kot pravi Kacin. Vsaj v JS in medijskih hišah ter domovih za upokojence, če bo seveda cepiva dovolj.
cakra
07. 03. 2021 11.16
+3
Pred nekaj dnevi SL.... mediji poročali da cvete turizem cepljenja v Srbijo in da je precepljenih skoraj50% prebivalstva, 6.3 pa to na pop tv.
Draža
07. 03. 2021 11.10
+3
Denarje v igri in nič drugega,poletje prihaja,prehladov ni več