Inšpektor

Stres je sprožil 'potovanje skozi temno noč duše'

Ljubljana, 23. 11. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
7

Stres je sestavni del življenja. Doživljamo ga, pogosto ali občasno, praktično vsi. V sodobnem času je postal zaradi različnih dejavnikov še toliko bolj prisoten. A kako vpliva na nas? Na našo psiho in telo? In predvsem – kaj se zgodi, če je stres dolgotrajen ali pa zelo intenziven? 

Maja Megla je novinarka in publicistka, ki za jutrišnji 24UR Inšpektor pove svojo osebno izkušnjo. Živela je samostojno, neodvisno, družabno pestro, dinamično življenje. Kot novinarka v kulturi je srečevala izjemno zanimive in navdihujoče ljudi, sama je prepotovala velik del nemirnega sveta, se izobraževala, redno skrbela za svojo psihofizično kondicijo, tudi z jogo, meditacijo ... Kljub temu je pred tremi leti nenadoma zbolela – bolečine so se nepojasnjeno selile po vsem telesu, imela je srčne aritmije, hudo utrujenost, izčrpanost ... Obležala je. Začelo se je, kot pravi, dolgo 'potovanje skozi temno noč duše', številne diagnoze (izgorelost, fibromialgija, depresija na telesu, porušena homeostaza ...)  in potem počasno okrevanje.

"Na telesu se je odrazilo tudi tako, da sem obležala na tleh kopalnice in bila popolnoma paralizirana, nisem se mogla premikati. To je bil trenutek, kot da skočiš iz telesa, ker je bila tolikšna bolečina," pripoveduje Maja Megla, ki je o stresu napisala tudi knjigo Stres – kuga sodobnega časa.

Kaj se torej zgodi v telesu, če smo zaradi takšnih ali drugačnih dejavnikov, zunanjih ali notranjih stresorjev, izpostavljeni stresu dolgo časa ali če je ta zelo močan? To bodo jutri v rubriki 24UR Inšpektor razložili priznani nevrolog Zvezdan Pirtošek, strokovnjakinja za medicino dela Metoda Dodič Fikfak in klinična psihologinja Urša Čižman Štaba. Kaj vse je stres in zakaj? Kako deluje in kako se zaščititi pred njegovo rušilno močjo? Ne zamudite jutri v 24UR Inšpektor!

24UR Inšpektor

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nadzornik
06. 12. 2018 22.47
Zelo hitro te lahko kaj strese potem boš pa javku.
smajser1
23. 11. 2018 09.06
+25
za vaju spodaj, ki ocitno rabita nekaj, da bosta zacela zivet, naj vama pivem, da si ne zelita nobeno od teh bolezni, ki so v danasnjem casu vse pogostejse! Ne bluzita, ce ne poznata! To so bolezni, katerih diagnoza ponavadi traja leta in leta, od specialista do specialista, da o tem, da recimo eni fibromialgijo se sploh se ne poznajo oz je ne odobravajo(kao, da je to vse v glavi).. bi rad videl nekoga pametnega, ki ob takih bolecinah po celem telesu, jutranji nenormalni okorelosti, izjemni utrujenosti, ne bi pomislil na smrt, da je boljse, da umre! Respect vsem osebam, ki trpijo za temi boleznimi in NE DAJTE SE!
Vinogradnik67
23. 11. 2018 09.26
+19
In ob tem še poješ goro tablet ki ti jih pripisujejo pa sploh ne pomagajo !!!Največja žalost našega zdravstva ni problema napisati tablete, če pa je potrebno napisati magnetno resonanco je pa problem !!
Desnica boli
23. 11. 2018 09.34
+6
Proizvajalci tablet pisce receptov bogato nagrajujejo. Elektro distributerji pa ne. Zato resonance niso na recept.
Hulk Zalepi
23. 11. 2018 08.03
-19
akademsko natolcevanje pod vplivom mocnih substanc
CucurbitaPepo
23. 11. 2018 10.39
+6
Majn inteligentni ljudje so pogosto bolj srečni.
pogan
23. 11. 2018 07.15
-13
Tako drogo imel bi tudi jaz..