Inšpektor

Študentske organizacije. Spremembe sistema so nujne, in to takoj

Ljubljana, 25. 05. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
38

Zakaj se področje študentskih organizacij, ki ga že leta in leta zaznamujejo afere, anomalije, netransparentna poraba, razkritja različnih poslov, ki ne kažejo na skrbno porabo in delo v korist študentov in študentk, ne uredi tako, da bi od tega denarja imeli več vsi, študentje in študentke?

To vprašanje so si zastavili ustvarjalci rubrike 24ur Inšpektor. Kljub številnim novinarskim razkritjem o poslovanju študentskih organizacij in modus operandi in kljub opozarjanju v javnosti se področje ni uredilo.

Trenutno je aktualen predlog zakonskih sprememb, ki ga je predlagal SDS, a – kot ugotavlja novinarka 24ur Inšpektor Tina Kristan – spremembe, ki so predvidene v njem, še zdaleč niso dovolj za ureditev te problematike.

Zakaj se področje študentskih organizacij ne uredi tako, da bi od tega denarja imeli več vsi, študentje in študentke?
Zakaj se področje študentskih organizacij ne uredi tako, da bi od tega denarja imeli več vsi, študentje in študentke? FOTO: Blaž Garbajs

"Zakaj se tega ne uredi oz. zakaj smo potrebovali tako dolgo časa, je zelo zanimivo vprašanje," se strinja predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Ministri za izobraževanje, pristojni za to področje, so se menjavali, koalicijske stranke in vlade prav tako. A politične volje ni bilo.

Kako vladne stranke odgovarjajo na to, zakaj sprememb še vedno ni? Zakaj torej v zadnjih dveh desetletjih niso našli politične volje, da bi uredili študentsko organiziranje, smo vprašali trenutne koalicijske stranke (nekatere od njih so bile že v mnogih vladah). Vse se sicer na načelni ravni strinjajo, da je treba zakon spremeniti in da je potreben strožji nadzor. Kakšen in kdo ga bi izvajal, pa se mnenja razlikujejo. Izgovorov o tem, zakaj sprememb še ni, je veliko ...

V prispevku 24ur Inšpektor so sodelovali tudi nekateri drugi novinarji, ki so se ukvarjali s problematiko študentskih organizacij in razkrivanjem nepravilnosti, anomalij – Nataša Markovič (TV Slovenija), Anže Voh Boštic (Pod črto). Ta je denimo prepričan, da so  študentske organizacije pravico do avtonomnega delovanja brez kakršnega koli nadzora države zaradi svojih preteklih dejanj izgubile: "Ta argument (o avtonomiji op. a.) bi pred desetimi leti še vzdržal, ampak zdaj, ko smo videli, da je kar naprej isto, bi morda morali biti tu bolj radikalni in vprašati, ali ta denar sploh damo še študentskim organizacijam v roke ali bi bilo bolje, da bi država morda določene aktivnosti študentov, kot so subvencije za športne vstopnice, kulturno udejstvovanje in podobno, subvencionirala neposredno."

Vesel pravi: "Neodvisnost je najprej odgovornost. In odgovornost pomeni polaganje računov, najprej svojim članom in potem tistim, ki ti javno dajatev da." Prepričan je, da vodenje študentske politike ne bi smelo biti neke vrste inkubator za izvajanje gospodarskih dejavnosti, ampak bi moralo iti za utrjevanje položaja študentske generacije. In prav tu je srž problema – kako urediti to področje tako, da bodo od tega denarja, ki ga dobijo študentske organizacije, imeli čim več študenti in študentke. Kje so rešitve?

Novinarka Tina Kristan med drugim ugotavlja, da so si študentsko organiziranje prisvojili nekateri posamezniki, katerih primarni interes ni dobrobit študentov in študentk, ampak zaslužek. "Tudi študentska organizacija se že zaveda, da brez sprememb ne bo šlo več. Ne le zato, ker ni prav, kar počnejo, ampak tudi zato, ker javnost nespremembe sistema ne bo več tolerirala. To ve tudi politika. A ključno vprašanje: bomo zato v prihodnjih mesecih deležni sprememb, ki v praksi ne bodo prinesle ničesar bistvenega, ali pa se bo politika končno resno in brez fige v žepu lotila tega vprašanja," zaključuje Tina Kristan.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
30. 07. 2019 10.02
Treba je takoj spremeniti sistem. Pri nas je besedica 'takoj' lahko zelo raztegljiv pojem, kot čik-gumi.# 5let10let30let...
hotchilipoper
26. 05. 2019 09.18
+5
Nimate pojma koliko je pri nas nepotrebnih organizacij,a kaj ko ima vsaka organizacija,svojega strica v ozadju,ki zaposluje svoje vnuke in vnukinje,ki so prisesani na državne vime.
Samo.Jst
26. 05. 2019 08.33
+2
"Zakaj torej v zadnjih dveh desetletjih niso našli politične volje, da bi uredili študentsko organiziranje" upam da je to retorično vprašanje. Glede na količino sredstev, ki jih obračajo je dobila vsaka garnitura očitno dovolj, da so z nekaj izgovori ohranjali status quo.
anakondabox
26. 05. 2019 08.24
+3
Pri ŠOU se denar meče skozi okno. Mar bi ga porabili za tiste ljudi, ki so na eksistenčnem minimumu in denar resnično potrebujejo, ne pa, da si "študentje" kupujejo jahte in parcele. Zakaj je toliko 'frke' okoli tega, kako preprečiti to razmetavanje denarja. Zakon ali dva o tem: 1. denar odredi država glede na poročilo o materialnih potrebah in poročilo o tem, kako so ta sredstva porabljena. 2. v primeru, da poročila o potrebi in porabi ni, se jim sredstva ukinejo. 2.Preverja računsko sodišče. A je to tako zalo težko? Seveda je težko za tiste, ki so prisesani na iste jasli kot oni. #priskledniki
Rolesx
26. 05. 2019 07.40
+1
Mafijska šarceva država.Šarec se strinja da nikogar ne kaznujejo :) njega motijo imigranti zato bo kupil se ograje za par milijonov
NoviceResnice
26. 05. 2019 07.40
+5
SD....zanimivo da niso iz SLS ali pa samo iz zgornjega kašlja al pa študenti...folku itak ni jasno nič ko voli te poskomunajzerske voluharje
boyman
26. 05. 2019 07.37
+8
Mal poglejte kake hiše si kupujejo tile iz šou... Pa kok so stari? Pa slika postane bolj jasna
wertex
26. 05. 2019 07.23
+1
začuda pod tem člankom niti enega plačnanega levaškega komentatorja
Kruh+sol!
25. 05. 2019 21.46
+11
V človeku je v genih neskončen pohlep in boj za premoč. Smo se na zelo nizki stopnji razvoja.
Uporabnik981904
25. 05. 2019 21.33
+7
Ko bo nekdo končno napravil red bot ta lopovska združba letela po najkrajsi poti na cesto ! In teh odvodnih pip enostavno ne bo več ! Kdaj pa bo ta končno je glede na stanje pameti tod okoli težko napovedati .... pravzaprav smo sredi razcveta parazitstva - in to po želji gostiteljev :-):-):-):-)
letmeseeit
25. 05. 2019 20.56
+10
Kako se ponavlja #SD v svinjarijah. Vedno pa je kriv #SDS in opozicija ?
pop greznica
25. 05. 2019 21.52
+6
vsekakor sta ti dve stranki krivi za veliko večino sranja v tej državi, tako da stran od njiju
blazter
25. 05. 2019 20.52
+19
V Celju je bilo dobro organizirano. Kolovodja pobegnil v tujino, sedaj po 10 letih stanuje v sosednji stavbi? ŠOU je pranje denarja na veliko, organizirano s strani države.
blazter
25. 05. 2019 20.54
+16
Pustimo to. Kdaj dobim del kupnine od NLB? Kot državljan in solastnik sem jo MORAL pomagati reševati. To reševanje še plačujem!
jugatneme
25. 05. 2019 20.50
+8
Pred leti so se študentski servisi odpirali hitreje kot marketi, katerih je Slovenija polna.
sagesse
25. 05. 2019 20.30
+23
iz prispevka smo videli,da so čisto vsi študentski funkcionarji iz levih strank.zakaj se nič ne spremeni,je zelo preprost odgovor!!,če bi po nekem čudežu prišla na oblast desnica,lahko z študenti in dijaki v parih urah organiziraš protivladne demonstracije,kar smo bili priča tako v mariboru kot ljubljani.tako preprosto je to,če le razumeš bistvo vsega skupaj.tudi na tem portalu je kar nekaj plačancev,kateri ob vsaki še tako različni temi v svoj post vrinejo janšo ali sds,dan na dan,leto za letom.vse to pač stane,toda kot vidimo je sistem plačevanja organiziran do potankosti in preko javnega zavoda študentov,leve politične stranke perejo denar na vse mogoče načine.....pod sloganom...mi se borimo za malega človeka.....
letmeseeit
25. 05. 2019 21.25
+12
dokler bodo levi v vladi, ne pričakovat sprememb. Je kaj novege glede zdravstva ? Levi vedno iste obljube in laži. Dovolj je !
Pozitiven
25. 05. 2019 20.30
+16
Mafijska povezanost študentskih organizacij. 🐾🕸️🐙
JuniorMafia
25. 05. 2019 20.22
+21
Glejte ljudje, stvar je taka: Če hočemo premagati korupcijo v Sloveniji, moremo začeti tam kjer se to vse začne, torej v raznih študentskih organizacijah, ki služijo kot neka ABC šola korupcije in odskočna deska naprej v politiko za študente. Pričakovati neko resnost od takih organizacij je isto kot če bi dal alkoholiku denar in upal, da ga ne bo zapravil za svoje pjančevanje.
anakondabox
25. 05. 2019 16.39
+26
Študentske organizacije vodijo ljudje, ki so že davno zaključili študij ali pa sploh niso študirali. Njihova glavna interesna dejavnost je, kako pridobiti čim več keša oziroma kako čim bolj oskubiti študente. Tudi sama bi jih ukinila, ker ne delajo za korist študentov. In prav zaradi študentov ŠOU sploh obstaja; in morda še za koga s katerim 'dilajo' prislužena sredstva. #keš
Brabus
25. 05. 2019 15.50
+22
Študentska mafija, sponzorirana od davkoplačevalcev.
papi1
25. 05. 2019 12.49
+18
Ta stari delamo na njihove napotnice za 10%. Ne gre jim slabo, delomrznežem, lenuharjem in ne vem kaj bi še rekel!
Da se mene pita..
25. 05. 2019 12.39
-1
Amerika postaja bolj zavrta država od kakšne banana države iz pod saharske afrike.