Inšpektor

Tretjina vseh pritožb je s področja zobozdravstva

Ljubljana, 05. 09. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
76

Kakšne so vaše izkušnje z zobozdravstvom? Kakšno zobozdravstvo imamo v Sloveniji? Kaj je dobro in kje vse so težave? Čakalne dobe, doplačila, kakovost, dostopnost, izkušnje pacientov, izbira zobozdravnika, javno in zasebno. Kakšen sistem imamo, kaj vemo in kaj bi bilo treba spremeniti?

Zobozdravstvo v Sloveniji ima veliko težav. Nekatere stvari so dobre - zobozdravstvo za otroke denimo je svetla točka, sicer pa je problemov veliko in mnogi se vlečejo že dolgo časa. Kar tretjina vseh pacientov, ki se obračajo na zastopnika pacientovih pravic, se obrača zaradi vprašanj s področja zobozdravstva, ugotavlja tudi zastopnica pacientovih pravic. Košarica pravic za zobozdravstvo je v Sloveniji - v primerjavi z nekaterimi drugimi državami - precej velika. A težava je v tem, da so mnoge od teh pravic zgolj na papirju, v praksi pa do njih ne morete. Zakaj, boste videli nocoj v rubriki 24ur Inšpektor. Eden od vzrokov so dolge čakalne dobe. Na ZZZS pravijo:"Za zagotovitev teh pravic bi bila potrebna večja sredstva, kot jih v sistem zobozdravstva vlagamo danes." Kje so torej rešitve?

Videli boste tudi, kako je z izbiro zobozdravnika. Zobozdravnik lahko pacienta odkloni, če že ima za vsaj 10 odstotkov več pacientov kot povprečno njegovi kolegi iz iste območne enote ZZZS. Julija letos je paciente lahko odklanjala več kot tretjina zobozdravnikov. Torej se pri določanju števila pacientov pri enem zobozdravniku ne sprašujemo, koliko pacientov lahko strokovno obdela zobozdravnik, temveč računamo, koliko je zobozdravnikov in koliko pacientov v določeni območni enoti in ti se porazdelijo med zobozdravnike. Ker je sistem tak, imajo nekateri zobozdravniki zelo malo pacientov, drugi nekaj tisoč. Zato ker več kot imajo pacientov, več denarja z glavarino dobijo.

Pa čeprav je logika zelo preprosta - kakovost obravnave pacienta je odvisna tudi od pripomočkov, denarja in časa, ki ga imajo zobozdravniki. Zato, kot so novinarki Tini Kristan priznali nekateri zobozdravniki iz javne mreže, včasih izberejo najhitrejšo, ne pa najboljšo rešitev. Premalo časa, premalo denarja, izgorevanje, občutek, da ne moreš pacientu nuditi tega, kar bi mu lahko ... vse to so stvari, ki v javnem zobozdravstvu motijo marsikaterega zobozdravnika.

Manj kot 1500 pacientov - kar bi bilo tudi po oceni zdravniške zbornice primerno število pacientov na zobozdravnika - pa ima pri nas več kot 566 zobozdravnikov, manj kot 1000 jih ima 235 zobozdravnikov.

In kaj še je razlog za nedostopnost zobozdravstvenih storitev? Njihovo vrednotenje - torej koliko točk in posledično denarja dobijo zobozdravniki za opravljeno storitev - s katerim so nezadovoljni zobozdravniki, saj jih, pravijo, sili v sistem dela, ki si ga ne želijo. To točkovanje namreč temelji na modelu iz daljnega leta 1982, čeprav se je zobozdravstvo v zadnjih letih in desetletjih zelo spremenilo. Da modeli plačevanja niso sledili napredku, priznavajo tudi na ZZZS. "In marsikatere storitve, ki so novejše, zato niso umeščene, niso upoštevani sodobni materiali, niso vkalkulirani v ceno." Slišali boste dva konkretna primera - koliko je vrednoteno puljenje zoba in zakaj vas marsikateri zobozdravnik za puljenje napoti drugam, k specialistu ... In podoben je primer endodontije - strokovna direktorica stomatološke klinike Martina Drevenšek razloži: "Eden od razlogov, zakaj je na edondotijo tak pritisk, je tudi slabo financiranje tega zdravljenja na primarnem nivoju. Ker je ta storitev tako zelo podcenjena na primarnem nivoju, se zobozdravniki večkrat odločijo za napotitev k specialistu, kot če to ne bi bilo."

Trenutno na zavodu za zdravstveno zavarovanje sistem v določenih delih le posodabljajo. Kakšne in kako? Modele pripravljajo skupaj s stroko, ki mora pripraviti podatke - koliko časa je potrebnega za storitev, kakšen material je primeren, kakšni so stroški materiala in opreme ... A zgodilo se je tudi že, da sta se zavod in stroka dogovorila, ni pa predloga na koncu potrdila vlada.

Še eden od problemov so doplačila. "Pacienti v javnem zdravstvu morajo doplačati za storitve oziroma so napoteni na nadaljnjo samoplačniško obravnavo. Včasih tudi neupravičeno," opozarja zastopnica pacientovih pravic Mojca Mahkota. Predvsem pa se doplačila od zobozdravnika do zobozdravnika zelo razlikujejo. Za belo troploskovno zalivko lahko pri zobozdravniku koncesionarju plačate na primer 25 ali pa tudi 70 evrov. Podobno se cene razlikujejo tudi pri vrsti drugih storitev. "Ta doplačila so sicer dovoljena, vendar pa niso regulirana, zavarovane osebe oziroma pacienta ne ščiti noben predpis. Ne moremo zagotavljati, da so vsa ta doplačila sorazmerna z opravljenimi storitvami oziroma vgrajenimi nadstandardnimi materiali," pravi Anka Bolka z ZZZS. 

Vse to pa vpliva, da zobozdravniki prevečkrat preprosto le gasijo požar, zdravijo tisto najnujnejše, ne uspejo pa celovito reševati težav posameznih pacientov, kar bi bilo ključno za njihovo ustno zdravje. Dolge čakalne dobe - ki so pogosto nad dopustnimi - oziroma nedostopnost zobozdravstvenih storitev - je ključni, ne pa edini problem slovenskega javnega zobozdravstva. Razlogov je veliko, pravijo zobozdravniki - javni in zasebni - s katerimi smo se pogovarjali v zadnjih tednih, pripoveduje novinarka Tina Kristan.

Se je pa sistem dela zobozdravnikov, pove zobozdravnica, predstojnica enote ZD Ljubljana - Šiška Aleksandra Banović Groznik, zaradi koronavirusa v zadnjih mesecih nekoliko spremenil: "Da smo morali zaradi zaščitne opreme in varnosti pacientov spremeniti način dela. Imamo manj pacientov in enemu naredimo več. Da se mu na nek način bolj posvetiš, da ga bolje oskrbiš, ker mu narediš dve, tri plombice, ne pa danes eno, pa čez 4 mesece znova. Je pa res, da to pomeni manj oskrbljenih ljudi."  In zato bodo zdaj čakalne dobe še daljše ... zobozdravniki od koronakrize namreč pregledajo približno tretjino manj pacientov. O vsem tem nocoj v rubriki 24ur Inšpektor, jutri v drugem delu dosjeja o slovenskem zobozdravstvu pa zaključki in pogled naprej.

24ur inšpektor
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cheesecake
15. 10. 2020 12.27
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2020 20.10
+1
Baje v bosni pride privat zdravstvo ceneje in hitreje skozi, kot pri nas. Celi avtobusi zadovoljnih strank se vračajo. V enem vikendu vse uredijo.
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2020 20.06
+1
Zakaj si zavarovalnica dela izgubo in razpiše 50 takih posegov na leto, čeprav je 400 ljudi v čakalni vrsti? Naj razpiše samo enega, da bo profit še večji.
slovenskidelavec
06. 09. 2020 12.30
+6
Zabozdravnik te kar izbriše in nimaš več preventivnih pregledov, žal je takšna cela država ni reda v nobeni javni instituciji, ker so vsi samostojni in počnejo kar hočejo neglede na zakon. Žalostno vendar resnično.
+4
O zobozdravstvu v Sloveniji kjer je več kot katastrofalno pa res ni vredna debata. Taka svi.... kot se dogaja očitno ni nikjer po svetu prisotna.Otroke z vnetjem čeljusti kar odpošiljajo ter jih naročajo na čakanje posegov kar po 3 ali še več mesecev. Potem je še nakladanje za samo neke nujne primere za odrasle osebe in še takrat zobozdravniki vse odpošiljajo z vsemi možnimi nakladanji. Zobozdravniki sedijo v ordinacijah ter igrajo igrice po mobitelih čakalnice prazne skratka to kar se dogaja je že več kot višek. Nesposobnemu Gantarju se pa gre samo za prevzem stolčka v Desusu čeprav bi se moral strogo zahtevati njegov odstop,ker ta ni sposoben niti za čiščenje wc-jev. Glede takih zadev bi se morali sprožiti protesti na ulicah ne pa ti kateri so sedaj nekoristni.
Jaka Jack
05. 09. 2020 16.53
+2
Gantar nima časa za reševanje tekočih problemov. Se mu preveč mudi na prestolj stranke, da ne more počakati niti do kongresa, ker ve da kot minister ne bo več dolgo. Najbrž bo vrgel puško v koruzo, kot Šarec.
Timy15
05. 09. 2020 15.58
+12
Pred petdesetimi leti ni bilo kakršnih koli težav pri nobenem zdravniku.Tudi,če je bilo potrebno kakršnokoli bolnišnično zdravljenje si bil takoj sprejet.odpuščen pa,ko so bil zdrav in to brez kakršnihkoli dodatnih zavarovanj.
srebrnibreg
05. 09. 2020 15.57
+12
Kdaj bo kdo sposoben v privatnem zobozdravstvu narediti red? Kradejo zdravstvene zavarovalnice in paciente. Storitve zaračunajo obojim in izsiljujejo z nekimi čakalnimi vrstami samo, da bi ljudje plačali protetiko.
slovenskidelavec
06. 09. 2020 12.31
+1
TistoPravo
05. 09. 2020 15.40
+10
To je tko, kot pri zavarovalnicah. Plačo fino bi imeli, delali po svoje, in vsako kost v svojo korist iskoristijo trojno..korona je pa pika na i...to je še huj, k sosedov pes...ta kost vsaj zakoplje za drugič. Zobarji nam pa dobesedno kopljejo rov do privatnikov. Prvi poizkus, a bi šli slikat ortopan k te pa tej...je samo 10 eur za doplačat, slika je velik boljša...japajade
ZIPPO
05. 09. 2020 14.34
+27
Sin je dopolnil 18 let, zamenjati je potrebno os. zdravnika in zobozdravnika, v Ljubljani ga v najbližjih treh ZD nihče ne sprejme, SRAMOTA!!! pa stanujemo 300 m stran od ZD-ja.
Andree
05. 09. 2020 13.26
+12
v nemčiji so se določene agencije sedaj specializirale ga zobna potovanja na madžarsko z, bolgarijo, hrvaško
Lajnaa
05. 09. 2020 12.34
+8
Ko gre za redno vzdrževanje so nekateri še v redu, ko gre za kaj resnega, potem večinoma smer Avstrija.
oba tri sm te vido
05. 09. 2020 12.19
+7
tudi ko se gre za stavke in proteste trpijo pacienti , napredek dosežejo (če) le tisti na vrhu kot vedno :)
šmajser1
05. 09. 2020 12.19
+22
Desez in vec let se ze govori in razpravlja o nasem zdravstvu...v tem casu je slo vse se samo navzdol...in zdaj smo tam kjer smo....v razsulu...in se vedno se ni nic spremenilo in mi se vedno razpravljamo...ah beda...onim pa se fucka, ki imajo moc, da bi lahko stvari popravili...
cobra2422
05. 09. 2020 12.11
+44
Katastrofa od katastrofe..Da ti pripada 1 plomba na leto tih dogovor zdravstva..Sama mafija!!!
oba tri sm te vido
05. 09. 2020 12.10
+8
čim ste objavili novico da gdor se nebo cepil bo kril vsoje stroške zdravljenja ste 24ur pokazali kaj pomeni prodan, dvoličen in pristranski medij ! zdaj pa pumpate že 2 dni novice kot je tale... vse pohvale ampak večina že ve da imate dvostranski meč.
oba tri sm te vido
05. 09. 2020 12.17
+1
po vseh lažnih novicah pa vendarle morate objaviti vsaj nekaj resnih, da zmedete narod in si malo dvignete kredibilnost. verne ovčke vam bodo pa itak stale ob strani in delale prepir ZASTONJ !
mikpiki191
05. 09. 2020 12.03
+34
nazadnje bil januarja,potem bi moral imeti servis junija in je vse šlo v pozabo,tiho,drugo leto če nebo prej kakšen zaplet,plačujemo pa dopolnilno za dobičke zavarovalnic
Blallka
05. 09. 2020 12.02
+26
Najbolj žalostno od vsega je to, da je ravno tu, kjer je vse plačljivo največ težav! To je žalost, kajti ravno tu, bi moralo iti najbolj gladko, ker plačaš tako privat, kot če ima zobar koncesijo. Očitno je tle res nekaj feeejsst narobe, ampak fejst, očitno je problem preveč denarja.
231koak
05. 09. 2020 12.00
+44
Koncesije bi morali ukiniti. Pacient si prvotno placa sam, potem pa dobi vrnjeno od zavarovalnice. Kot je v Avstriji. Lahko gre komurkoli, ne pa sedaj, ko ves da tvoj dela slabo, drugje pa te ne vzamejo
pojtrarara
05. 09. 2020 11.52
+51
Takole je treba narediti - vsi zavarovani pacienti pr ZZZS i z dodatnim zavarovanjem si lahko za svojo storitev izberejo kateregakoli zobozdravnika privat ali v (zdajšnjem) javnem zdravstvu - in ta potem izstavi račun za opravljeno storitev zavarovalnici - nobenih izborov zobozdravnikov več vsak pacient lahko izbere kateregakoli zdravnika, in če je zavarovan potem ima pravico,da ta zdravnik izstavi račun zzzsju za opravljeno storitev. in tako se rešijo čakalne dobe in tudi kakovost... saj se bodo zdravniki kar naenkrat morali začeti truditi za to da bo pacient izbral njih - in to truditi s kakovostnim delom... zdaj se lahko kakšen mešetar izživlja nad vpisanimi pacienti, ker reveži itak nimajo izbire, da gredo h komurkoli drugemu. rešitev je preprosta - vsaj za dejavnost zobozdravstva bi se to moralo narediti in uvesti takoj!
oba tri sm te vido
05. 09. 2020 12.13
+14
večina zdravnikov pa ali so pred penzijo in jih zaboli kita ali pa so uvoženi iz tujine :) ko vidiš da se jim niti slovensko ne da pogovarjat veš da jih zaboli kita za kvaliteto.
oba tri sm te vido
05. 09. 2020 15.46
+9
v sloveniji mi je zdravnik uničil zob, plomba je padala ven vsak teden. šel v luxenburg in po 25 letih je plomba še vedno notri. bolečine nikoli od takrat naprej. na vrsti sem bil takoj, nobene čakalne dobe. zdravnik se je biu pripravljen pogovarjati z mano v več jezikih. poseg neboleč. delo predhodnjega očitno neizobraenega zdravnika pa je bral kot iz knjige. naši odlični zdravniki gredo ravno tam , v tujino kjer se namesto z birokracijo ukvarjajo z pacijenti, in ne zgolj kot " številkami "
oba tri sm te vido
05. 09. 2020 15.49
+6
verjamite, za vaše zdravje izberite le najboljše. bolje da našparate malo več in grete posege opravit v tujino. tukaj v sloveniji vam bodo ali uničili zdravje ali pa bote na dolgi rok preplačali posege.